» Blog » Hamilton

Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc

Tagy: Recenze | Hamilton | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční | Vojenské

Agáta Vřeská | 24.9.2019 | 8 MIN | 12x komentář

Hamilton Khaki Field Mechanical patří mezi uznávané a často zmiňované mechaniky v top světových žebříčcích. Ještě aby ne. Nabízí retro vzhled vojenských hodinek, ruční nátah, menší rozměry, skvělou cenu. V článku jsme zapátrali po historických kořenech tohoto milovaného kousku, ale i technických detailech.

Bez ohledu na to, jak tento směr někteří watch nerdi hodnotí, vintage styl Khaki Fieldů od Hamiltonu si získal srdce i pozornost nejednoho obdivovatele ručních mechanik a polních hodinek. Jednotlivě, i v této lákavé kombinaci.

Mnozí ovšem uvedení na trh začátkem roku 2018 považovali za odvážný krok. Kalibr s ručním nátahem, prostoprostý military vzhled, který ukazoval "pouze" čas, žádné přidané vymazlenosti – to přece nemůže být dobrý prodejní mix. Jenže byl. A právě méně obvyklé specifikace a retro vzhled dotažený do detailů přinesl modelu Khaki Field Mechanical skutečný úspěch.

[[M3355]]

Původně se jednalo o model Khaki Field Mechanical H69429931 s černým číselníkem, který z historické předlohy 60. až 80. let vycházel opravdu věrně. O něm jsme už obdivně psali v jiném článku. Později jej Hamilton rozšířil o další barevné varianty, a především, v roce 2019 byl upgradován i strojek. O tom ale později.

Hnědá alternativa Hamilton Khaki Field Mechanical H69429901

Nejsou na zakázku, nemusíme zůstat u černé

Vojenské hodinky, které Hamilton mužům ve zbrani dodával, musely mít podle americké vládní specifikace černý číselník. Protože se ale "moderní" verze nemusí řídit vládním nařízením, mohl si Hamilton dovolit popustit kreativitu a civilnímu obyvatelstvu nabídnou další barevné verze.

Nejvíce pozornosti sklidil pravděpodobně bílý číselník. A musím říct, že zaslouženě. Vypadá prostě neuvěřitelně a bílá barva podtrhuje retro vzhled. Na některé snad bude působit trochu pouťově, ale hodnotu těchto hodinek zřejmě každému nevysvětlíte. Tak trochu iniciátorem této barevné kombinace byl Topper Jewelers, který měl na tento model ze začátku exkluzivní prodejní práva. V tuto chvíli už je ale Khaki Field s bílým číselníkem k mání u dalších prodejců i přímo Hamiltonu.

Hamilton Khaki Field Mechanical H69439511 s bílým číselníkem

Pokud jste nabyli dojmu, že bílý číselník k vojenským hodinkám nepatří, opak je tak trochu pravdou. Mnoho vojenských hodinek mívalo kdysi právě bíle porcelánový číselník a i model Sentinel od Hamiltonu, dodávaný během II. světové nesl tuto barvu a stal se velmi populárním.

Reklama na hodinky Sentinel od Hamiltonu z válečného období

Reklama na hodinky Sentinel od Hamiltonu z válečného období

Na řadu přichází moje oblíbená kombinace, která se mi dostala také do rukou. Jde o zeleno-hnědou PVD úpravu modelů H69449, kterou Hamilton nazývá "Earth PVD". V kombinaci s podobně zbarveným číselníkem s matnou, ale díky pískovému finiši lehce zářící texturou je naprosto bezkonkurenční. Kožený nebo textilní NATO řemínek v olivově zelené barvě je pak jen skvělé finále celého modelu.

Hamilton Khaki Field Mechanical H69449861 na koženém NATO řemeni

Pro milovníky purismu zůstala v kolekci také varianta s černým číselníkem, a to nejen na látkovém, ale také koženém NATO řemeni.

Hamilton Khaki Field Mechanical H69439531 má klasický černý číselník, kožený NATO strap a především upravený kalibr
16 600 Kč (doručíme do 16.5.)

Ta hlavní evoluce se odehrává uvnitř

Až na zmíněné barevné obměny se současná kolekce Khaki Fieldů designově neliší od svého předchůdce. Ta hlavní změna se ukrývá uvnitř. Mechanický strojek s ručním nátahem ETA 2801-2 s 42 hodinovou rezervou byl nahrazen kalibrem H-50. Tedy speciálně pro Hamilton upravený strojek se zvýšenou rezervou až o násobek! Pozoruhodná rezerva chodu 80 hodin (v reálu mi tikaly i po 84 hodinách) si ovšem vyžádala svou daň. Frekvence se z původních 4Hz snížila na 3Hz, tedy 21600 polokmitů za hodinu.

Mechanický strojek s ručním nátahem H-50 nahradil původní 2801-2. Rezerva chodu narostla na 80 hodin, ale frekvence se snížila na 3Hz

Mechanický strojek s ručním nátahem H-50 nahradil původní 2801-2. Rezerva chodu narostla na 80 hodin, ale frekvence se snížila na 3Hz

Tato úprava je nám celkem dobře známá z jiných 80kových kalibrů od Ety, přesto některé fandy mohla znejistět. Přesnost je však stále víc než dobrá, konkrétněji během prvních dvou dnů se lehce předcházely o +2s za den, což je, alespoň za mě, celkem působivé. Ke konci rezervní doby se naopak začaly zpožďovat, i tak se odchylka nedostala za hranici 15s. Při pouhém odpočívání na poličce byla už odchylka větší (po dvou dnech +11s), ale pokud nesledujete každou odchylku od atomových hodin, přesnost nových Fieldů vás podle mě příjemně překvapí, navzdory sníženému kmitání.

Skutečně legitimní odkaz historie

A teď k té slibované historii. Že se u Khaki Fiendů jedná o reinkarnaci vojenských hodinek, je zřejmé už od pohledu. Pojďme se ale podívat, jak moc se od svého původního modelu z dob 60. let změnil a na jaký příběh nás Hamilton vlastně utáhl...

[[M3590]]

Netřeba asi zmiňovat, že pánské náramkové hodinky byly na začátku 20. století tabu a nosily je výhradně ženy. To změnily válečné konflikty táhnoucí se celým minulým stoletím. O tom, kdo použil pánské vojenské náramkové hodinky jako první, se vedou spory – mohli to být Britové v druhé búrské válce, Japonci v první čínsko-japonské válce, anebo důstojníci německého císařského námořnictva za vlády Viléma I. Tím klíčovým válečným aktem byla ale až první světová válka. A Hamilton byl u toho.

Hamilton je s vojenskými hodinkami spojen už přes 75 let

Hamilton je s vojenskými hodinkami spojen už přes 75 let

Na výzvu americké vlády sestavil Hamilton přes 1500 kusů vojenských hodinek, které se objevily na zápěstích vojáků v zákopech, leteckých silách i námořních jednotek. Na začátku 30. let přijalo americké ministerstvo obrany normu MIL-SPEC (United States Military Standard), která standardizovala všechny položky používané vojáky USA, včetně hodinek. O deset let později, tedy v roce 1940, kdy druhá světová válka byla pro Američany ještě vzdálený konflikt na starém kontinentu, začal vyrábět model Satinel a o dva roky později zastavil Hamilton civilní výrobu a dodával hodinky pouze spojeneckým silám. Od roku 1942 nosilo přes milion vojáků spolehlivé hodinky Hamilton.

Není tedy divu, že když vláda USA vydává 6. června 1967 vládní specifikaci GG-W-113A pro vojenské hodinky, mezi hodinářskými značkami, které na požadavek reagují je vedle firmy Benrus či Marathon také Hamilton. Hodinky byly vyráběny v letech 1967 až do konce 80. let, kdy je nahradily quartzové. Nejvýrazněji se tak objevily ve Vietnamské válce, ale také v konfliktech v Perském zálivu a dalších.

Když design určuje vládní norma

Specifikace GG-W-113A byla celkem podrobná a de facto nahrazovala předchozí dokument MIL-W-3818B z roku 1962. Tím hlavním rozdílem byl počet použitých kamenných uložení a především funkce, pro kterou se modelům někdy přezdívalo "Hacked". Právě komplikace tzv. hackingu, tedy možnost zastavit sekundovou ručku povytažením korunky, byla pro vojenské síly zásadní. Umožňovala přesné seřízení a synchronizaci času celé jednotky. Dnes už to bereme víceméně jako samozřejmost, ale např. některé hodinky vyrobeny ještě pod specifikací MIL-W-3818B neměly hacking až do poloviny 80. let.

Hacking ale nebyl jediným požadavkem na moderní vojenské hodinky té doby. Musely být robustní, odolné, dobře čitelné a s jednokusovým řemenem. Pokud máte zájem, prozkoumejte originální vládní dokument zde.

Nejdůležitějšími požadavky pro vojenské hodinky dle specifikace GG-W-113A byly:

  • Mechanický strojek s funkcí hacking, přesností +- 30s/den, minimálně 15 kamennými uloženími, minimální rezervou chodu 36 hodin a s centrální vteřinovou ručkou

  • Odolnost vůči nárazu (testováno pádem z výšky 4 stop na tvrdé dřevo), vodě a magnetismu

  • Černý číselník a luminiscence na číselníku a ručkách

Dokument navíc obsahoval přesné nákresy, například tvary ruček, vzhled a velikost číselníku. Asi tedy nepřekvapí, že všechny firmy, které se do výroby zapojily, produkovaly v podstatě totožné hodinky a často se lišily jen označením na černém číselníku.

 

Vládní norma přesně udávala například tvary ruček vojenských hodinek

Tvary ruček podle vládní normy GG-W-113A

Rozložení číselníku podle normy GG-W-113A

Rozložení číselníku podle vládní normy GG-W-113A

Pouzdra se vyráběla z oceli, velmi často s matným nebo parkerizovaným povrchem. Parkerizace, nebo také fosfátování je chemická úprava oceli, díky které je odolnější vůči korozi a vnějším vlivům. Hodinky se totiž nesměly příliš lesknout, aby neupoutávaly pozornost nepřítele a současně musely odolat náročným podmínkám.

Pro luminiscenci se tehdy používalo radioaktivní tritium (izotop vodíku, 3H). I proto u některých výrobců najdeme na číselníku značku H3, a to i dnes, kdy se přešlo na kapsle s plynným tritiem (srovnejme moderní Traser s H3 na číselníku nebo Luminox s označením H3 na dýnku). Tritium se nanášelo v tenké vrstvě na ručky i trojúhelníkové značky pro hodiny a z původně bílé barvy postupem času žloutlo a vytvářelo tak jakousi patinu.

Vojenské hodinky značky Marathon s označením H3 pro tritiovou luminiscenční vrstvu; zdroj: www.60clicks.cz

Vojenské hodinky značky Marathon s označením H3 pro tritiovou luminiscenční vrstvu; zdroj: www.60clicks.cz

Hamilton své GG-W-113 vyráběl do ´86. Matné ocelové pouzdro mělo průměr 34mm s rozpětím nožek 18mm, plastové sklíčko bylo lehce klenuté, uvnitř tikala 17 šperková ETA 2750 (Hamilton Cal. 649) s tehdy moderní frekvencí 3Hz. Poslední zajímavost, kterou si neodpustím zmínit, je, že původně se vyráběly jako monoblokové, tedy jako jednodílné kusy a veškeré opravy musely probíhat přes manipulaci se sklíčkem. Až pozdější verze nabídly snadnější revize strojků díky dvoudílnému designu.

Hamilton GG-W-113, zdroj: www.60clicks.com

Hamilton GG-W-113, zdroj: www.60clicks.com

Právě těmto vojenským hodinkám vzdal Hamilton hold ve svých reedicích. "Moderní" verze má o něco větší průměr 38mm, původních 34mm by zkrátka v dnešním světě neobstála. Zachoval se i model s černým číselníkem, ale protože s těmito hodinkami do války snad nepůjdeme, mohl Hamilton, jak už zaznělo výše, uvést na trh varianty s olivově zeleným, hnědým a bílým číselníkem.

Pocta historickým Hamiltonům v podobě Khaki Field si může dovolit i jinou, než jen černou barvu číselníku

Pocta historickým Hamiltonům v podobě Khaki Field si může dovolit i jinou, než jen černou barvu číselníku

Strojek, jak už jsme zmínili, byl nejprve ve verzi ETA 2801-2 se 4H frekvencí, v roce 2019 udělal Hamilton krok k vyšší rezervě 80 hodin díky hnutí H-50, které je se svou 3Hz frekvencí vlastně blíž k originálu.

A podobnost s originálem najdeme nejen v designu číselníku s označením hodin 1-12 a menším 13-24 hodinovým kruhem. Hamilton dal ocelovým pouzdrům drsnější vzhled díky pískovanému povrchu a ručky a trojúhelníkové značky obdařil luminiscencí s umělou patinou. Nejedná se samozřejmě o tritium, ale moderní Super-LumiNovu, nažloutlá písková barva ovšem dodává pocit opravdovosti.

Nepřekvapivý závěr

A to už je celý příběh. Marně přemýšlím, co jsem o Hamilton Khaki Field Mechanical opomněla zmínit. Snad jen, že Hamilton cenu těchto modelů drží celkem v přátelské rovině a výrazně nenarostla ani s novým strojkem. Nepřekvapí proto, že bývají považovány za skvělý kousek i v poměru cena/vše-ostatní, ať už vezmeme materiály, ruční mechanický strojek či nadmíru povedený odkaz na kousek historie.

Zdroje: www.hamiltonwatches.com; www.60clicks.com; původní vládní dokument GG-W-113A; www.armadninoviny.cz; watchit.cz

Moho by vás dále zajímat:

6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)
14.10.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)

Timex Expedition North recenze – Cenově dostupnější dvojče Hamilton Khaki Field
19.1.2023 - Jakub Pitucha
Timex Expedition North recenze – Cenově dostupnější dvojče Hamilton Khaki Field

Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Arcturuspřed 1669 dny, reagovat
Rezerva nátahu 80 hodin je sice krásná, ale v reálu je stále poměrně krátká, navíc bez ukazatele rezervy nátahu je víceméně k ničemu a jedná se tak jen o marketingové číslo. V reálném světě bude stejně každý natahovat tyto hodinky vždy ráno před tím, než si je nasadí na zápěstí, protože jen málokdo si uvědomí, jestli hodinky naposled natáhl před dvěma nebo třemi dny. U nových verzí s datumovkou bych raději uvítal datumovky s bílými čísly na černým podkladu a absenci odskočenýho čísla 15.
Agáta Vřeskápřed 1669 dny
Souhlasím - většina majitelů si bude - už jen pro ten pocit - hodinky natahovat ráno, trochu jako rituál, bez ohledu na rezervu chodu. Proto se vlastně podle mě i mechaniky bez automatického nátahu stále těší oblibě. Nicméně zvýšená rezerva může mít občas praktické důvody, a asi už je na každém, jak s ní naloží. Mně se zdá ta tzv. "víkendová bezstarostnost" celkem fér obchod. :)
Arcturuspřed 1668 dny, reagovat
Můj předchozí komentář k těmto hodinkám asi nebyl úplně přesný a vyzněl možná až příliš pohrdačně. Ale tak to není. Podle mě, i přes (pro mě) drobné nedostatky, jde v poměru cena/kvalita o nejlepší hodinky na trhu, protože nic levnějšího se stejnými parametry (ruční nátah, datumovka) od renomovaného výrobce se na trhu nevyskytuje (možná až na teoreticky sehnatelné některé Poljoty s kalibrem 2614 z původní produkce, které jsou podle mě designem a celkovým zpracováním o hodně horší a nemají ten příběh). Ta cena je vlastně velmi dobrá. Velmi rád je doporučuji všem, kteří mě žádají o radu. Co je ale u těchto hodinek vůbec nejlepší je vzhled. Tyto hodinky budou i po mnoha letech a s řadou šrámů vypadat dobře, protože jako jedněm z mála hodinek, tak těmto šrámy opravdu sluší a spolu s nějakým nato strapem udělají i po mnoha letech a s mnoha šrámy hodně parády. Dlouho a stále o nich přemýšlím, a to i přesto, že teď na zápěstí nosím jednu z největších klasik a pro mě naprosto ideální hodinky, kterým nemám co vytknout - Stowa Flieger.
Fan Tomaspřed 1668 dny, reagovat
Mno, 80 hodin rezervy nátahu se mi naopak zdá jako hezký argument... Jak napsala Agáta, hodinky v pátek večer odložím, v pondělí ráno je vezmu, dotáhnu a nic neřeším. Hamilton tyhle rezervy umí i v automatech, Pan Europ, třeba. A lidem, co mají potřebu hodinky se skoro čtyřdenní rezervou každý ráno natahovat, lze doporučit, aby si ze všeho nejdřív zkusili chod korunky blížící se plnému natažení/blížící se totálnímu nenatažení. Rozdíl by měl soudný člověk rozeznat. A pokud se někomu "v reálu zdá rezerva 80 hodin stále poměrně krátká", může si klidně koupit sedmidenní IWC, pokud ho neodradí asi tak 10-20násobná cena.
JohnBpřed 1659 dny, reagovat
80 hodinová rezerva chodu u mechanických hodinek, pokud není promítnuta na číselníku, mi přijde opravdu jen jako marketingový krok. Korunu tomu dává Agáta se zmíněnou přesností. Pokud tomu rozumím, tak hodinky mají v jedné poloze (když byly odložené) za 2 dny +11 s, ale zároveň se ke konci rezervní doby blíží k -15 s? To je je křivka/stabilita jak blázen. U nových hodinek. Docela mě láká představa, že bych se na tu H-50 na 14 dní (přes eshop) podíval. Jaké čísla vlastně, Agáto, udává výrobce (tolerance chodu)? Děkuji a pěkný den JohnB
Agáta Vřeskápřed 1659 dny
K přesnosti – pokud ležely hodinky v jedné poloze, pouze se, jak jsem psala v článku, předcházely, a to zmíněných 11s po dvou dnech. Do mínusu nešly. Pokud byly na ruce, při plném nátahu byla odchylka +2s po prvním dnu, což mě celkem příjemně překvapilo. Ke konci šly naopak do mínusu. Údaj o -15s byl v tomto případě spíše hraniční, konkrétně u mnou testovaných hodinek jsem se na ni (právě) nikdy nedostala. Možná to z textu dostatečně nevyplynulo, za to se případně omlouvám, ale hodinky se nepředcházely o 11s a druhý den neskočily na -15s při jedné poloze, ani v jiném případě. To by byl, jak píšete, skutečný extrém. Bohužel jsem nesrovnávala model s 2801-2 a novým H-50, nemohu tedy posoudit, který je přesnější. Pokud jde o 80h rezervu, jestli to je marketingový tah, nebo výrobce slyší na požadavky zákazníků, nedokážu říct, beru to jako fakt, který mi osobně vyhovuje, a dává smysl, a to i u mechanik. U těchto Khaki Fieldů se ale přiznám, že přesnost ani rezerva chodu nebyly kritéria, na které jsem se zaměřovala. Fascinuje mě u nich spíše vzhled a historické souvislosti. :) Ale to už je jen můj osobní pocit.
JohnBpřed 1658 dny, reagovat
Milá Agáto, hodinky mě (Vás) můžou fascinovat sebevíc, ale nesmíme zapomínat na jejich základní funkci, kterou je ukazatel času. Jaké čísla, ohledně přesnosti, udává výrobce jste mi neodpověděla. "Jsou prostě krásné." Těším se na Váš další článek :))
Agáta Vřeskápřed 1658 dny, reagovat
JohneB, pokud vím, výrobce oficiálně přesnost tohoto strojku veřejně, bohužel, nikde neuvádí. Z neoficiálních zdrojů mám informaci o cca +-10s za den. Funkce hodinek, i ty sekundární, beru naopak čím dál vážněji. :) Ale pokud jdou nechronometrované mechaniky zmiňovaných +-11s, je to za mě ok. Jsem ráda že se hodinky líbí a díky za diskuzi :)
peter_spřed 1547 dny, reagovat
Agatka, hodnotny clanok, vyborne citanie vratane diskusie. Len tak dalej!!
Agáta Vřeskápřed 1546 dny
Díky Petře, Vaší reakce si moc vážím :) O zajímavých hodinkách se píše vždycky skoro samo :)
Jiří Paurpřed 1414 dny, reagovat
Ahoj Agáto, na článek jsem narazil až teď,ale musím říci super počtení. Hodinky,ať už quartzové, nebo mechanické, vlastně jakékoli, jsou mým velkým koníčkem :) Vlastním mimo jiné i jedny Hamiltony, tuším s Etou 2824-2. Nedávno jsem "vyžebral" od tchána cca 40let staré primky Sport.A přišel jsem na chuť ručnímu nátahu (který jsem do té doby neměl možnost vyzkoušet) A je to super! :) Ráno hodinky natáhneš, a jedou...Tak jsem se začal poohlížet po novém kousku do sbírky...a ejhle, tyhle Hamiltony jsou přesně ono. Jak vzhledem tak strojkem i svojí minulostí...Asi mám vybráno:) Díky ještě jednou za článek a hodně zdaru v další tvorbě :)
Agáta Vřeskápřed 1413 dny
Ahoj Jirko, díky za reakci. Ten nátah je droga, že? :-D Doufám, že budou dělat radost. Taky se přiznám, že mám jedny vyhlídnutné O:)

Hodinky zmíněné v článku