» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Field Mechanical H69429931 - navazuje na svou vojenskou historii

Tagy: Představení | Hamilton | Pánské | Klasické | Retro | Vojenské

Vojtěch Pospíšil | 29.5.2018 | 2 MIN

Do své kolekce hodinek ve vojenském stylu zařadila značka Hamilton novinku, která je poměrně věrnou reedicí několik desetiletí starého modelu.

Hamilton Khaki Field Mechanical H69429931

Řada Khaki Field nabízí vícero modelů, u nichž je patrné, že vycházejí z vojenských hodinek. Novinka, jejíž oficiální označení je Hamilton Khaki Field Mechanical H69429931, toto vnímání posouvá ještě o kus dál. Přímo totiž navazuje na model, který Hamilton dodával vojákům od roku 1969 do 80. let minulého století.

Hodinky Hamilton Khaki Field Mechanical H69429931

Hodinky z řady vyčnívají především díky použití luminiscence s umělou patinou na ručičkách a indexech. Na první pohled by si tak člověk mohl myslet, že se opravdu jedná o historický kus. Opravdu ale jen na ten první, protože moderní materiály velmi rychle prozradí, že tohle jsou hodinky patřící do současnosti.

Pouzdro o průměru 38 milimetrů už z řady Khaki Field známe, tentokrát je ale matně pískované, což původní model neměl. K retro číselníku to ale skvěle ladí a dává to hodinkám drsný vzhled. Změnou je ostatně i zmíněná velikost. Historický model se vyráběl s pouzdry o průměru 34 nebo 36 milimetrů, ale je pochopitelné, že se švýcarská značka s americkými kořeny rozhodla pro zvětšení - malé průměry by už v dnešní době neobstály.

Hamilton Khaki Field Mechanical H69429931 military

Samozřejmě zůstala i funkce, která byla v minulosti pro tyto hodinky klíčová, a to hacking (při vytažení korunky se zastaví sekundová ručička). Dnes je to běžný standard, tehdy to ale neplatilo a pro vojáky bylo důležité, aby si mohli ve skupině seřídit hodinky a řídit se tak stejným časem. V náročných situacích, jaké museli nebo musejí podstupovat, totiž jde doslova o každou sekundu.

Hodinky jsou dodávány na textilním NATO řemínku s koženými prvky, což ještě podtrhuje jejich vojenský vzhled. Samozřejmostí je safírové sklíčko, vodotěsnost pak je 50 metrů. Hodilo by se víc, takových 100 metrů by asi působilo lépe, ale i tak se jedná o dostačující hodnotu.

Hamilton Khaki Field Mechanical H69429931 mech

Neobvyklé pro Hamilton je použití strojku s manuálním nátahem. Konkrétně se jedná o kalibr ETA 2801-2 s rezervou chodu 42 hodin. Majitelé si tak budou moct užít každodenní ranní rituál natahování hodinek. Nelze to brát ve srovnání s automatickými hodinkami jako nevýhodu, je to prostě vlastnost, která sedí k charakteru hodinek. Ten ještě doplňuje plné ocelové zadní víčko. V době, kdy se zdá, že průhled na strojek je u hodinek skoro nutností, je tohle další odvážný krok, k němuž se Hamilton v případě tohoto modelu odhodlal. Klobouk dolů.

Více technických parametrů a aktuální dostupnost najdete na detailu zboží v našem eshopu.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře