» Blog » Hamilton

Hamilton Murph konečně také s 38mm průměrem!

Tagy: Představení | Hamilton | Pánské | Klasické | Letecké | Retro | Tradiční | Vojenské

Eliška Měrková | 4.1.2023 | 4 MIN | 3x komentář

Fandové filmu Interstellar a hodinek Hamilton Murph se dočkali 38mm provedení, po kterém už dlouho volali. A k nám dneska konečně dorazily! Pojďme se na nové hvězdné vojandy alespoň letem světem mrknout.

Je to tady. Hamilton Khaki Field "Murph" dostaly kompaktnější velikost a fandové jásají. A za mě oprávněně. Nejen, že si přijdou na své i majitelé menšího zápěstí, ale také je na tyhle hodinky opravdová radost pohledět.

"Hodinářská komunita Hamilton je nesmírně zapálená a znalá toho, co děláme. Uvědomujeme si, že je důležité aktivně se účastnit rozhovorů, abychom navázali kontakt s našimi fanoušky, pochopili jejich potřeby a překonali jejich očekávání." – Vivian Stauffer, generální ředitel společnosti Hamilton

Jako první mě samozřejmě zajímalo srovnání s většími, 42mm předchůdci, které proslavil film Interstellar. Věřím, že vzpomínka na těžký, vědeckofantastický velkofilm režiséra Christophera Nolana se natrvalo zabydlela v hlavě každého, kdo film viděl... (už jen soundtrack, který při psaní tohoto článku poslouchám, mi způsobuje husí kůži). A tak není třeba jej obšírněji popisovat.

Hamilton Khaki Field Murph recenze – Jedny z nejslavnějších filmových hodinek na světě
12.1.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Murph recenze – Jedny z nejslavnějších filmových hodinek na světě

Důležité je, že hodinky Hamilton zde hrály klíčovou roli – nebyly pouze jako "product placement" nasazeny na ruku herce, ale staly se samotným nástrojem a rozuzlením děje. Proto se vteřinová ručka původních Hamilton Murph pyšní nápisem Eureka v morseovce.

Hodinky Hamilton zpočátku filmu figurovaly pouze jako památka, kterou pilot Cooper (Matthew McConaughey) věnoval své dceři Murph (Jessica Chastain). Dárek, který symbolizoval důležitost času a relativity ve vesmíru. Jak se ale později ukázalo, tyto hodinky nakonec pomohou vyslat poselství v morseovce, které by mohlo zachránit Zemi.

Hamilton Pilot Day Date – hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar
9.11.2018 - Martin Koňařík
Hamilton Pilot Day Date – hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar

Jak se ale ukázalo, pro velkou část hodinkové komunity bylo 42 mm zkrátka moc. V dnešní době se to jeví jako naprosto standardní velikost, ovšem u Khaki Fieldů v retro vojenském stylu jsme zvyklí na jinačí (menší) kafe a spousta lidí byla přesvědčená, že i "retro" velikost 38 mm by hodinkám slušela daleko více. Měli pravdu?

Fotografie použita s laskavým svolením Monochrome-watches.

Fotografie použita s laskavým svolením https://monochrome-watches.com/

Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc
24.9.2019 - Agáta Vřeská
Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc

Tato otázka ve mně budí rozpaky, protože se trochu zdráhám této myšlence přitakat. Ne, shození 4 milimetrů podle mě hodinkám na kráse (a tomu "wow" pocitu, který při pohledu na ně máte) nepřidalo. Nepřidalo, protože staré Murphy už tento efekt měly. Nevím, jestli jsem čekala něco víc, něco, co mě posadí na zadek a způsobí mi nejen zrychlenější bušení srdce, ale rovnou srdeční zástavu, ale ne... byly to zkrátka staré dobré krásné Murphy, jen menší. Takže ne, lepší nejsou, ale nejsou ani horší.

Tedy, až na jednu věc... Na vteřinové ručce chybí nápis Eureka. Což je za mě ohromná škoda, právě ten totiž přidával špetku té záhadnosti a hluboké myšlenky, kterou si s sebou divák odnášel z kina po zhlédnutí Interstellaru. Proč to Hamilton udělal? Možná, že chtěl ctít původní filmový kousek a přiznat, že ten nový, menší, už tak autentický není? Těžko říct...

Zajímavý byl názor čtenáře našeho magazínu:

"Na nátlak veřejnosti Hamilton začal vyrábět i Murph. A to tak jak je ve filmu, tedy s pouzdrem ∅42mm. V současnosti, kdy píšu tento příspěvek, už je k dispozici i verze ∅38mm. Ta se ovšem liší i v jiných detailech než je velikost pouzdra a proto, jen můj osobní názor, už se o Murph nejedná a jsou to pouze jen další perfektně zpracované Hamilton Khaki Field." – děkujeme za názor Honzy z komentářů :)

Honzo, pokud tento článek čtete, jaké jiné detaily máte na mysli? Ač jsme na hodinky ležící vedle sebe koukaly i s kolegyní Agát docela dlouho a opravdu se snažily najít designové rozdíly, žádné jsme nenašly. Snad až na opravdu (opravdu) nevýrazný rozdíl v kontrastu a teplotě barev číselníku. Zatímco starší model se zdá utlumenější (číselník není čistě černý, ale lehoučce do hněda a indexy a ručky jsou takové...zastřené), novější model měl číselník více černý a indexy trochu zářivější. Uf, byla celkem fuška tenhle rozdíl najít.

Původní Murph:

Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton
24.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton

Katedrální ručky, leštěná luneta na kartáčovaném pouzdru, signovaná korunka, lesklý černý řemínek z hovězí kůže a s kontrastním prošitím, které ladí k indexům, trnová přezka s logem Hamilton, elegantní zakřivení nožek, poměr velikosti číselníku a indexů, rozložení textu, perfektní vyváženost... sedí zkrátka všechno. Včetně parametrů.

Sklíčko je jaksepatří safír, pouzdro chirurgická ocel a voděodolnost stovková (na plavání). Luminiscence (švýcarská Super-Luminova), má "fauxtinu", která hodinkám přidává onen teplý, retro dojem z hodinek. A k tomu po nasvícení září jako hrom a ve tmě vás ve štychu nenechá.

Uvnitř najdeme také stejný strojek, Calibr H-10. Jedná se v podstatě o Hamiltonovskou verzi strojku ETA C07.611, který se nachází napříč různými značkami Swatch Groupu.

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Je to strojek automatický a pozorovat jej můžeme skrze průhledné dýnko. Jeho úprava, včetně rotoru se signaturou Hamilton, je trošku industriální a strohá, což u Khaki Fieldů samozřejmě není na škodu a žádné honosnější zdobení se ani nedalo očekávat. Důležité ale je, že je strojek vybaven antimagnetickým vláskem z Nivachronu, pracuje rychlostí 21 600 polokmitů za hodinu, používá 25 kamenných uložení a jeho rezerva chodu je celých 80 hodin.

U mechanického strojku nám frekvence setrvačky říká, kolikrát za sekundu dojde k pohybu celého soukolí, a tedy kolikrát za sekundu dojde k mírnému rozvinutí pera. Udává se v polokmitech za hodinu (bph) a počet pohybu sekundové ručky za sekundu. U 21.600 bph (což jsou 3Hz) se jedná o 6 tiků sekundové ručky za sekundu.

Dýnko je šroubovací.

Dýnko je šroubovací.

Já jsem z nových Murph nadšená asi stejně, jako jsem byla z těch starých a tím, že jsou menší a sedí pěkně i na štíhlém zápěstí, se mi do hlavy vkrádá myšlenka na to, jak moc by jim to slušelo v mé skromné sbírce... Nojo, tak třeba za rok, Ježíšku. ;)

Našli jste nějaké rozdíly vy? A zdá se vám 38mm pro Hamilton Murph lepší? Nebojte se podělit o názor v komentářích.

Mohlo by vás dále zajímat:

6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton
7.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton

Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenze – Krasavec s očima po dědovi
18.11.2022 - Igor Kratochvíl
Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenze – Krasavec s očima po dědovi

Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem
8.6.2022 - Eliška Měrková
Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 478 dny, reagovat
Keď kladiete taký dôraz na military hodinky pre filmových fanúšikov, mali by ste sa posnažiť a predstaviť tie z filmu Pulp Fiction. Sú rozhodne pamätné aj pre nehodinkomaniakov a čo viac, menší rozmer pri nich zohral oveľa významnejšiu úlohu než pri týchto tu :)
Mojmírpřed 474 dny, reagovat
Minutová ručička 42 nedosahuje třetinových indexů. Sekundová ručička 42 více přesahuje třetinové indexy a má kratší protizávaží než 38.
Eliška Měrkovápřed 473 dny
Tak tomu teda říkám postřeh! :)

Hodinky zmíněné v článku