» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Field Murph recenze – Jedny z nejslavnějších filmových hodinek na světě

Tagy: Recenze | Hamilton | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 12.1.2023 | 6 MIN | 2x komentář

Každý, kdo viděl blockbuster Interstellar, zná tyhle hodinky jako své vlastní. Hamilton Khaki Field H70605731 Automatic přezdívané Murph si získaly unikátní místo a je za nimi i unikátní příběh vzniku.

Je to jen pár měsíců, co Hamilton překvapil fanoušky modelu Murph menší verzí s 38mm pouzdrem. A je to jen pár dnů, co se nám Baby Murph dostaly do rukou a my si tak opět vybavili silný příběh v pozadí slavných Murph. Uvědomění, že jsme se tomuto dnes už ikonickému modelu v našem magazínu dosud nevěnovali nás přivedlo k nutkavé potřebě to co nejdřív napravit. Tak tady to je: vše o modelu Hamilton Khaki Field Murph.

Hamilton Murph konečně také s 38mm průměrem!
4.1.2023 - Eliška Měrková
Hamilton Murph konečně také s 38mm průměrem!


Mezihvězdné spojení s filmem

Těžko začít něčím jiným, než právě filmovým spojením, které model Hamilton Khaki Field H70605731 proslavil.

Ne, že by bylo nějak ojedinělé, že se hodinky objeví ve filmu jako product placement, nejčastěji jako kostymérský doplněk. Ovšem tady šlo o mnohem víc.

Tyto hodinky byly totiž vyrobeny přímo a výhradně pro film Interstellar režiséra Christophera Nolana a mistr rekvizit Ritchie Kremer si vybral jmenovitě Hamilton, aby vytvořil hodinky, které ve filmu sehrají klíčovou roli.

Kremer je starý mazák, který má na svědomí rekvizity k nespočtu filmů a seriálů, včetně V kůži Johna Malkovitche, Big Lebowski, Chyť mě když to dokážeš, Westworld a další. Výběr hodinek tak rozhodně nepodcenil. Hamilton měl údajně pouhé tři týdny, aby přišel s hodinkami, které splní všechny požadavky.

Model šmrncnutý field-watch stylem se ve filmu objeví poprvé ve chvíli, kdy je Matthew McConaughey jako „Cooper“ věnuje své dceři Murph (hraje Mackenzie Foy) než se vydá na vesmírnou misi, která má za cíl najít novou obyvatelnou planetu. A ze které se přinejlepším vrátí za desítky let.

Co se může pokazit, to se taky pokazí. Důsledky: 1. Nic není tak jednoduché, jak se to na první pohled zdá. 2. Všechno stojí více času, než jsi předpokládal.
Základní Murphyho zákony

Později pomocí sekundovky právě těchto hodinek posílá Cooper své již dospělé dceři (hraje Jessica Chastain) důležité informace. Když Murph konečně vše rozkóduje, zvolá „Heureka“. Ostatně, klidně si tady připomeňte rozklíčování.

Hodinky vznikly pro film a ve filmu z roku 2014 měly i zůstat. Původně totiž nebylo vůbec v plánu mít je v běžné produkci. A byli to hlavně fanoušci, kteří Hamilton neúnavně prosili, aby tento model uvedl také do prodeje.

Hamilton se k tomu ale moc neměl, až pak, v roce 2019 se hodinky nečekaně objevily mezi novinkami. A fanoušci jim okamžitě dali přezdívku Murph.

Hamilton je s Hollywoodem spojený snad víc, než kterákoli jiná hodinářská značka. Hodinky Hamilton se objevily ve více než 500 filmech včetně Marťana, TENET, Muži v černém, Den nezávislosti a další.

Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton
24.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton

Vznikla dokonce limitovaná edice, respektive limitovaná edice speciálního boxu, ve kterém byly dodávány. Hamilton na něm spolupracoval s oceňovaným produkčním designérem Nathanem Crowleym. Inspirace vycházela z filmového teseraktu, podrobnosti o vzniku boxu o počtu 2555 kusů si můžete poslechnout zde.

Po vyprodání limitovaného počtu (a bylo to opravdu rychle) se dále prodávaly v běžné krabičce Hamiltonu a na trhu jsou dodnes.

Šlo o přesnou kopii filmových hodinek, jen s jedním (za mě) fascinujícím detailem a skvělým nápadem z dílny Hamiltonu: na sekundové ručce je morseovkou vygravírované „eureka“.

•  • • ― • ― • • ― • ― • ―  
EUREKA

• • • ― • ― • • ― • ― • ― EUREKA

Je to opravdu nenápadné, a ty, kteří film neviděli nebo si hodinky nekupují kvůli této vazbě těch pár teček a čárek nijak neruší. Ale pro ty, kteří si kromě hodinek oblíbili i toto filmové spojení je to perfektní připomínka.

Ve filmu se pak objevily i další Hamiltony, které nosí přímo hlavní postava pilot NASA Cooper. Jde o Hamilton Khaki Pilot Day Date Automatic H64615135 a podrobnosti o nich si můžete přečíst v našem článku:

Hamilton Pilot Day Date – hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar
9.11.2018 - Martin Koňařík
Hamilton Pilot Day Date – hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar

Design a rozměry

Designově jde o nové hodinky. Nejde o reinkarnaci historické předlohy, nebavíme se o žádné reedici. Vznikly na základě požadavků produkčního týmu filmu Interstellar, ale samotný styl a vzhled je nový a i přes poměrně jednoduchý koncept až působivě unikátní.

Samozřejmě vychází z tradice vojenských hodinek (však je taky najdeme v řadě Khaki Field) a při pohledu na pouzdro jsou tyto kořeny silně cítit. A přesto, Murphy jsou oproti zbylé kolekci vojenských hodinek… jak je to správné slovo? Sofistikovanější. V pomyslné sekci sportovně-elegantních se kloní k těm elegantním, byť to nejsou zrovna oblekovky.

Mají v sobě zvláštní esenci, která zanechává dojem a Murphy si jen tak nespletete. Není divu, že po nich fanouškové (filmu, hodinek, obojího) toužili a že od zařazení do běžného prodeje patří mezi nejvyhledávanější modely Hamiltonu.

Průměr pouzdra je 42 mm, s tloušťkou 11 mm. Překvapující je hodnota lug to lug, tedy délka hodinek od nožky k nožky, která je nemalých 52 mm. Nejde tedy zrovna o malé hodinky a pro majitelé středních až menších zápěstí (případně dámských) byly tyto hodnoty docela trnem v oku.

U Murphu nebude platit žádné „ale díky krátkým nožkám nebo zakřivení pouzdra sednou i na subtilnější zápěstí“, naopak, v takových případech bych doporučila hodinky předem vyzkoušet. Nebo – sáhnout po menší verzi (38 mm průměr), kterou Hamilton vydal ke konci roku 2022 a na našem trhu se objevily na začátku roku 2023.

Tato menší, 38mm verze je designově zcela věrnou kopií původních Murphů, jen menší a bez „eureky“ na sekundové ručce. Tato vazba na film zůstala pouze těm původním.

6 NEJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma
21.12.2023 - Aleš Pavelek
6 NEJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma

A my se k nim také vrátíme. Ručky a číslice nesou luminiscenci SuperLumiNova, která je v béžovém odstínu, často nazývaném fauxtina (falešná patina), která hodinkám dodává zvláštní retro nádech.

Pouzdro je z chirurgické oceli, v broušené úpravě, ale s leštěnou lunetou. Korunka proporčně koresponduje s velikostí pouzdra a nese signování H. Šroubovací je ale pouze dýnko a hodinky dosahují na voděodolnost 100 metrů.

Dodávají se na telecím řemínku s trnovou sponou a aligátořím vzorem. U nožek pouzdra je řemínek vyztužen a celkově působí bytelným a kvalitním dojmem. Světlé prošití příjemně ladí s odstínem číslic na číselníku. Mezi nožkami je 22 mm, takže dveře na výměnu za jiný jsou otevřené dokořán. Nejlépe si umím Murphy představit na černém NATO nebo jiné, rustikálně prošité kůži.

Raději plynulejší sekundovou ručku, nebo delší rezervu?

Uvnitř Murphů tiká mechanický strojek s automatickým nátahem. Nese označení H-10, ale Hamilton si dnes vlastní strojky nevyrábí. Využívá zázemí Swatch Groupu a H-10 je tak upravená ETA C07.611.

Nabízí rezervu chodu 80 hodin, u které bylo dosaženo několika úprav, především snížení frekvence z 28800 polokmitů na 21600 polokmitů za hodinu. Tato změna ale neměla větší vliv na přesnost, nicméně, na sekundové ručce to samozřejmě poznáte.

Pokud bych si ale měla vybrat, zda plynulejší chod sekundovky nebo rezervu chodu, která přežije i víkend, praktičtější mi přijde úprava, kterou zvolili i v Hamiltonu.

Strojek má samozřejmé také hacking, 25 kamenných uložení a hamiltonovský rotor. Celý chod pak můžete sledovat přes průhledné dýnko. Možná některé překvapí, že není bohatě zdobený, ale za mě tato strohost patří k pomyslné funkcionalitě vojenských hodinek.

Obstály by Murphy i bez filmového zázemí?

I přes jedno z nejsilnějších filmových spojení, které je vlastně možné, si Murphy podle mne nekupují jen zarytí fanoušci Interstellaru. Jsou to jednoduše krásné hodinky s originálním designem. Tak originálním, že zatímco jiné modely vychází z toho či onoho, Murphy jsou nový, ničím nezatížený kousek. A detail v podobě morseovky? To je jen nevtíravá, ale chytrá připomínka pro ty, kterým se film vryl pod kůži.

Katedrální ručky, luminiscence s okrovým odstínem, font písma, tvar pouzdra, tlumené barvy, to vše je v dokonalé souhře. Samozřejmě, že Murphy neosloví každého. Kdo po nich ale jednou zatouží, málokdy se z jejich vlivu dostane. A s každým shlédnutím Interstellaru bude pouto ještě sílit…

A ruku na srdce, taky si jdete pustit znovu Interstellar?

Mohlo by vás dále zajímat:

Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nejen pro filmové nadšence
3.6.2019 - Jiří Marek
Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nejen pro filmové nadšence

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Hamilton a Duna – Dvoje limitované Ventury jako z velkofilmu
6.3.2024 - Eliška Měrková
Hamilton a Duna – Dvoje limitované Ventury jako z velkofilmu

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 467 dny, reagovat
Tieto by oblek zniesol lepšie než akékoľvek potápačské buzoly :)
Romanpřed 467 dny, reagovat
Nejak nepreskocila jiskra.

Hodinky zmíněné v článku