» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Navy Frogman H77845330 – Časomíra pro sportovně založené vodníky

Tagy: Recenze | Hamilton | Pánské | Klasické | Potápěčské | Tradiční

Jiří Hons | 30.4.2023 | 6 MIN | 2x komentář

Hodinky Khaki Navy Frogman Automatic známe už nějakou dobu a během ní stačily přirůst k srdci nejednomu milovníkovi mechanických strojků a hodinek vůbec. Aby taky ne, svými parametry oslovily nejednoho příznivce potápění, ale třeba i v našich zeměpisných šířkách spíše praktikovaného "kancl divingu“. A i když se říká „dobrého po málu“, tak se nám díky jejich výrobci narodil nástupce, Hamilton Frogman H778, na kterého si teď posvítíme.

Starší versus mladší bráška

Když se budeme bavit o novějším modelu, nemůžeme se vyhnout srovnání s předešlým. Rodinná podoba se nezapře – najdeme zde v podstatě totožný design ruček, hodně podobně zpracovaný číselník i lunetu. Strojek, nebo lépe řečeno kalibr je také totožný a voděodolnost je na stejné hodnotě, tedy na 300 M.

32 400 Kč (doručíme do 6.5.)

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Co je tedy jinak? Především chránič korunky. Výrobce tentokrát zvolil „můstkovou“ konstrukci, kdy je zapuštěn do pouzdra po obou stranách korunky, nahoře i dole, což novější model nezaměnitelně identifikuje. A čeho si také hned povšimnete, je absence datumovky. To je možná trochu škoda, ale na druhou stranu to hodinkám propůjčuje ještě o trochu robustnější, příjemně minimalistický vzhled.

Kterou verzi?

Tato volba bude dost individuální, v závislosti na konkrétním modelu nabízí v nové generaci „Frogmanů“ Hamilton jak lesklé ocelové pouzdro na kaučukovém řemínku (s černou lunetou a kaučukem buď v černé nebo nazelenalé barvě), nebo i s kovovým náramkem (ovšem s do šeda laděnou lunetou).

32 400 Kč (doručíme do 21.5.)

Anebo… Anebo je tu ikonicky černý „stealth“ model H77845330 o kterém se spolu teď budeme bavit.

První pohled

Hodinky, dodávané ve vkusné kazetě ze světlého dřeva, se nejdříve nezdají jako moc velké. To ta černá barva, zdání tu opravdu dost klame. Průměr pouzdra je ale ve skutečnosti celých 46 mm, velký podíl na něm má samozřejmě masivní chránič korunky, o kterém již byla zmínka. Vzhledem k určení hodinek je ovšem poměrně nezbytný, vždyť kdo by stál o to, aby se mu během potápění, při nečekaném nárazu třeba na skálu nebo bok lodi, posunul čas?

Korunka, umístěná na třetí hodině, je samozřejmě šroubovací, černý číselník pak lemuje opět černá luneta s jedním luminiscenčním bodem, na které najdeme vystouplé indexy pro odměřování času – nejdříve po minutách (ve formě teček), dále pak už po pětiminutových krocích. Luneta je podle očekávání jednosměrně otočná, s posunem po minutových krocích.

Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře
20.9.2019 - Milan Letošník
Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře

Celoocelové pouzdro (jde o starou dobrou ocel 316L), kryje přiměřeně silná vrstva PVD, která by měla zabránit jakémukoliv povrchovému poškození. PVD povlak, který byl chytrými hlavami vymyšlen tak, aby „vydržel navěky“, ač se samozřejmě jedná do určité míry o reklamní slogan, vyhlíží opravdu funkčně a dovolím si tvrdit, že svou úlohu bude plnit dlouhá léta.

PVD úprava hodinek – nejčastější otázky
23.1.2020 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodinek – nejčastější otázky

Na deváté hodině najdeme decentně vyvedené, vystouplé logo společnosti Hamilton, bez barevného zvýraznění. A nesmíme zapomenout ani na dýnko, které je samozřejmě šroubovací, s nezbytným označením výrobce, údaji o voděodolnosti a se stylizovanou potápěčskou maskou uprostřed.

Tato varianta „Frogmanů“ je dodávána na gumovém (nebo chcete-li kaučukovém) řemínku v černé barvě, poblíže pouzdra ozdobeném reliéfem, připomínajícím mořskou vlnu. Zapíná se klasickou trnovou sponou (opět černou). Celkově mu není co vytknout, působí stejně poctivě jako zpracování hodinek samotných.

Číselník, krytý safírovým sklíčkem (s antireflexní úpravou), je opět vyveden v černé barvě. Kvalitní vzhled mu dodává jemná zdrsnělá textura, obligátní logo včetně jména výrobce nalezneme pod dvanáctkou a k celkovému „stealth“ dojmu přispívá jejich šedé zabarvení, stejně jako u údajů „AUTOMATIC“ a „300m/1000ft“, které jsou umístěny nad pozicí šesté hodiny.
Hodinové, respektive minutové indexy nám znázorňují podlouhlé markery s šedavou výplní, jen dvanáctka je přiznána klasickou arabskou číslicí ve stejné barvě.

Co se ruček týče, „drží basu“ s celkovou koncepcí, jejich výplň je stejná jako u indexů. Jedinou barevnou diferenci představuje oranžové lemování vteřinovky a minutové ručky. Se zbytkem hodinek to perfektně ladí a designér, který se na vzhledu podílel, si tak zaslouží palec nahoru.

Co máme uvnitř

Celou časomíru pohání osvědčený stojek H-10 (stejný jako u předešlé generace) o 21600 hodinových polokmitech, známý velmi příjemnou rezervou nátahu 80 hodin. Přesněji řečeno, jde o kalibr ETA 2824-2, upravený speciálně pro Hamilton – zvýšené přesnosti chodu  je mimo jiné docíleno jemnou regulací šroubky na ramínkách věnce setrvačky. Oproti původnímu kalibru je upraven i rotor samonátahu dle vzoru Hamilton – je opatřen speciálními výřezy pro tlumení případných nárazů na hodinky během nošení.

Jak to všechno funguje

Po nasazení na zápěstí hned zaujme, že tyhle hodinky prostě něco váží. Kolik vlastně? Na internetu jsem tento údaj ani zaboha nikde nedohledal, a tak přišla vhod rodinná kuchyňská váha, která ukázala 132 g. Tolik jsem ani nečekal – přesto, že je na ruce cítíte, odhadoval bych o něco méně. Jak se ale říká, tak na funkci to nemá vliv, sice nezapomenete, že je nosíte, ale pořád jsme v komfortní zóně. Celodenní nošení nebude problém a není nutné je odkládat ani na noc.

Hodně zvědavý jsem byl na rezervu nátahu, ono uváděných 80 hodin není zrovna málo… A dokonce to není ani maximum. Pokud jsem hodinky natáhl korunkou naplno (prostě tak, že jsem natahoval, dokud mě to bavilo) a pak je odložil a čekal, překonaly slibovanou hodnotu opakovaně skoro o čtyři hodiny. Výdrž tedy super.

A co přesnost? I tady bych výrobce pochválil. Odchylka mého exempláře Frogmanů se pohybovala zhruba kolem 4,5 až 5 sekund denně do plusu. To je za týden asi půl minuty, u hodinek bez COSC certifikátu slušný výkon. Kromě toho se dá očekávat, že při delším používání se přesnost ještě trochu zlepší, po „zajetí“ si mechanické (potažmo automatické) hodinky většinou takzvaně „sednou“, takže je určitě nebudete muset seřizovat denně. Na druhou stranu, jestli vás seřizování času baví, tak šanci tu taky máte.

Luminiscence

A jsme u toho, co vás musí napadnout, hned jak spatříte celkové „stealth“ ladění tohoto modelu. Svítí to vůbec? Šedá výplň ruček i indexů tady trochu fixluje, člověk by vlastně nečekal, že potmě na číselníku vůbec něco uvidí. Ale naštěstí to není pravda. Luminiscenční nátěr tu je, i když trochu maskovaný. A funguje. Po celodenním vystavení dennímu světlu si čas celou noc odečtete, i když třeba příznivce hodinek Seiko tahle „lumi“ trochu zklame.

Žádná Fukušima se tu nekoná, ručky i indexy ve tmě září dost decentně, ideální je, když už máte oči přivyklé tmě a jde opravdu o tmu, ne o šero. Protože v šeru se vám slabý přísvit vytratí a hodinky jsou pak „stealth“ skoro úplně – čas odečíst prostě nejde. Škoda. Na potápění v kalnější vodě to tedy rozhodně není, ani v noci bych se do větších podvodních akcí asi nepouštěl.

Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský způsob
3.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský způsob

Celkové zhodnocení

Musím přiznat, že mě překvapilo, jak moc mě vlastně tyhle hodinky zaujaly. Ač jsem sportu se úspěšně vyhýbající typ, tak mi jejich vzhled a styl dost sedly.

Ne, určitě nejde o klasické nablýskané automaty k obleku. Ale taky to nejsou ani úplně hodinky pro vyznavače extrémních sportů. Mají slušný potápěčský potenciál, ale na druhou stranu se nehodí pro profi potápění… Na dovolenou u moře budou ale super.

Zkrátka mě něčím chytly. Možná tím, že jsou prostě své, jdou mimo nastavené mantinely, jsou prostě jiné… A přitom jde o kvalitní hodinky známé firmy. Celkově vzato, nebudou pro každého. Kdo jde ale svou cestou, je tak trochu vodník, a ještě k tomu občas i trochu sportuje, toho vyloženě nadchnou, tím jsem si jistý.

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milapřed 348 dny, reagovat
Ten Stealth model je tedy parádní. Cenově se mi líbí, že i ten další model na tahu, je za stejnou cenu jako ty ostatní (tedy kromě Stealth) a neúčtují si navíc za tah. Tohle u jiných značek většinou neplatí. S výběrem to bude dilema. Upgrade Frogmanů se myslím vydařil. Od Hamilton mám prozatím Khaki Field Mechanical s ručním nátahem. A Khaki Navy Scuba tu poslední generaci.
Jiří Honspřed 323 dny
Musím říci, že dokud jsem ho neviděl naživo, nenapadlo by mě, že se mi Stealth design bude líbit tak, jak se mi nakonec skutečně líbí. Má opravdu něco do sebe, je takový osobitý řekl bych...

Hodinky zmíněné v článku