» Blog » Hamilton

Hamilton Pilot Day Date - hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar

Tagy: Recenze | Hamilton | Pánské | Klasické | Letecké

Martin Koňařík | 9.11.2018 | 4 MIN | 3x komentář

Celým jménem Hamilton Khaki Pilot Day Date Automatic H64615135, pilotní hodinky, které si zahrály ve sci-fi velkofilmu Christophera Nolana z roku 2014 - Interstellar. Na svém zápěstí je nosil hlavní hrdina, pilot a zachránce svět Cooper, kterého si zahrál hvězdný Matthew McConaughey.

Hodinky Hamilton Khaki Pilot Day Date Automatic H64615135 (Interstellar)

Tohle není zdaleka poprvé, kdy se hodinky Hamilton objevily ve filmu. Naopak, v hollywoodských trhácích je může vidět už 90 let. Z těch novějších například Marťan, Muži v černém 3, Den nezávislosti 2 a pak dalších více než 450 více-méně známých filmů.

Hamilton Pilot Day Date - hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar

Cooper a jeho dcera Murph ve filmu Interstellar

Ale zpět k našim Pilot Day Date. Hodinky na první pohled prozrazují svůj pilotní styl. Robustní 42mm ocelové pouzdro, nepřehlednutelné luminiscencí pokryté ručky, charakteristický trojúhelník na pozici 12 a velké, snadno čitelné arabské číslice. Právě ty dodávají hodinkám prvek unikátnosti, protože hlavní číslice nereprezentují hodinky, ale minuty. Jejich odečítání je pro piloty mnohem důležitější, než hodiny. Pokud nejste na pilotní hodinky s dominantní minutovou stupnici zvyklí, tak vám bude chvíli trvat, než se zorientujete.

Hamilton Khaki Field Murph recenze – Jedny z nejslavnějších filmových hodinek na světě
12.1.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Murph recenze – Jedny z nejslavnějších filmových hodinek na světě

Dalším unikátním prvkem jsou mečovité ručky, které jsou z části skeletonové a z části luminiscenční. Způsob provedení je velice elegantní, protože ručky se vlastně nikdy nemohou překrývat tak, aby jedna z nich zakryla tu druhou. Trojúhelníkový otvor hodinové ručky navíc přesně lícuje s vnitřním okružím zobrazující hodiny. Vteřinová ručka je zakončená ostrým hrotem, jehož špička končí přesně tam, kde začíná vnitřní strana vnějšího okruží s indexy. Další detail, který nebyl ponechán náhodě, ale navržen s citem.

Minutové index nejsou tištěné, ale plastické

Jak už název (Day Date) napovídá, hodinky zobrazují nejen datum na pozici 6. hodiny, ale také název dne v týdnu. Zatímco datum je řešeno minimalisticky, název dne v týdnu je opět zobrazen formou méně obvyklou. Místo všudepřítomných a nudných zkratek si můžete vychutnávat plné názvy dnů (v angličtině samozřejmě).

Hamilton Khaki Pilot Day Date Automatic H64615135

Pokud máte slabost pro symetrii, vězte, že ucítíte nával endorfinů pokaždé, když se podíváte kolik je hodin. Nevím, jestli je taková úroveň vyváženosti náhodná, nebo jestli je motivovaná aviatikou, kde je naprosto klíčová.

Ocelové pouzdro má průměr 42mm, ale díky jednoduché subtilní lunetě a tím pádem velkému zbývajícímu prostoru pro číselník, působí hodinky větším dojmem. Připomínám, že jde o pilotní hodinky a u těch je čitelnost klíčová. Povrch pouzdra je broušený (matný) s výjimkou lunety a zkosených hran, které jsou leštěné. Přechod mezi těmito povrchovými úpravami je precizní.

Střídání matných a lesklých částí pouzdra

Střídání matných a lesklých částí je provedeno precizně

Korunka je robustní s hrubým vroubkováním (pro snadnější manipulaci v rukavicích) a je signovaná korporátním znakem "H". Sklíčko je "nepoškrabatelné" safírové, dle výrobce s antireflexní úpravou, ale ve skutečnosti chytá dost odlesků.

Strojek ETA 2834-2 nebo Hamilton H-40?

Na stránkách výrobce naleznete informaci, že hodinky mají strojek Hamilton H-40, ale na zadní straně pouzdra samotných hodinek je uvedeno "2834-2". Různé zdroje se také rozcházejí s informací o rezervě chodu. Někde je uvedeno 38 hodin, jinde zase 80h. A aby toho nebylo málo, v rotoru je někdy vysoustružená "hranatá" varianta znaku "H" a jindy zase "špičatá". O co tady jde?

ETA 2834-2 nebo Hamilton H-40

Vlevo rotor s novým "špičatým" logem, vpravo s původním logem

Hodinky měly původně švýcarský strojek ETA 2834-2, který pracuje na frekvenci 4Hz (28.800 polokmitů za hodinu) a má rezervu chodu 38 hodin. ETA ale přišla se sérií úprav, díky kterým může rezervu chodu svých strojků upgradovat na 80h. Jde například o zvětšení poloměru perovníku, prodloužení hnacího pera a snížení frekvence ze 4Hz na 3Hz (21.600 polokmitů za hodinu). U Certiny a Tissotu známe takové upravené strojky pod názvem Powermatic 80. Hamilton je označuje jednoduše H-10, H-30, atd.

A právě takto upravený strojek, se sníženou frekvencí a zvýšenou rezervou chodu se nyní dává do modelu Khaki Pilot Day Date. Konkrétní jde o verzi označenou jako H-40 (Day Date s velkým názvem dne). Na trhu proto můžete tyto hodinky najít s dvěmi variantami strojku ETA 2834-2. Hamilton navíc od zrození hodinek provedl změnu symbolu "H", který používá na rotoru a korunce. Původní jednoduchou hranatou verzi nahradil novou "špičatou" verzí. Proto došlo ke změně výřezu na rotoru.

Zajímavostí je, že i když je na rotoru nová verze znaku H, tak na korunce je pořád stará. Tohle není vůbec obvyklé. Je to tím, že má společnost korunky se starým logem v zásobách a nechce s nimi plýtvat? To se můžeme jen domnívat.

Hodinky Hamilton Khaki Pilot Day Date Automatic H64615135 (Interstellar)

Shrnutí

Jde o krásné pilotní hodinky, které jsou v mnoha designových prvcích unikátní. Pokud vám pilotní styl sedí, pokud se vám film Interstellar líbí a pokud patří Matthew McConaughey mezi vaše oblíbené herce, pak pro vás můžou být Hamilton Khaki Pilot Day Date skvělou volbou. Navíc poskytují rezervu chodu 80h, takže je můžete v pátek po práci odložit a v pondělí ráno ještě poběží. Pokud vám tato konkrétní varianta nesedí, Hamilton je dělá v mnoha dalších provedeních, včetně koženého řemínku.

Hamilton Murph konečně také s 38mm průměrem!
4.1.2023 - Eliška Měrková
Hamilton Murph konečně také s 38mm průměrem!

6 NEJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma
21.12.2023 - Aleš Pavelek
6 NEJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Romanpřed 1984 dny, reagovat
Hodinky, které měla Murph od svéh otce byly taky Hamilton
Martin Koňaříkpřed 1984 dny, reagovat
Ano, šlo o hodinky speciálně navržené a vyrobené pro film. Pro veřejnost se nevyrábí.
Honzapřed 485 dny
Na nátlak veřejnosti Hamilton začal vyrábět i Murph. A to tak jak je ve filmu, tedy s pouzdrem ∅42mm. V současnosti, kdy píšu tento příspěvek, už je k dispozici i verze ∅38mm. Ta se ovšem liší i v jiných detailech než je velikost pouzdra a proto, jen můj osobní názor, už se o Murph nejedná a jsou to pouze jen další perfektně zpracované Hamilton Khaki Field.

Hodinky zmíněné v článku