» Blog » Hamilton

Hamilton: Novinky jaro/léto 2020

Tagy: Představení | Hamilton

Agáta Vřeská | 16.6.2020 | 8 MIN | 2x komentář

Hamilton od začátku roku představil postupně několik novinek. Pojďme se podívat na přehled všech nových modelů pro první dva kvartály tohoto roku. Je mezi nimi i nějaké terno?

Hamilton patří už od 70. let pod křídla švýcarského Swatch Groupu a tomto roce poprvé představil modely s novým vláskem Nivachron, vyvinutým právě ve Swatchi. Má titanový základ a skvělou odolnost vůči magnetickým polím, konkuruje tak křemíkovým vláskům. Setkali jsme se s ním už u modelů značky Certina, která Nivachron používá do všech svých nových mechanických hodinek. Konečně se dostalo také na Hamilton, a proto tuto inovaci u jednotlivých novinek v přehledu vždy zmíním.

Hamilton Jazzmaster

Hamilton Jazzmaster Viewmatic Open Heart 42 mm

Klasika nejen u Hamiltonu, ale také společenských modelů vůbec. Velmi specifický výřez číselníku umožňuje nakouknout na víc, než běžně nabídne kruhový open heart, ale decentněji, než u kompletního skeletonu. Designem ani průměrem pouzdra 42 mm nejde o žádnou velkou novinku, ale Hamilton tento úspěšný model rozšířil o variantu s velmi specificky číselníkem barvy arkticky modré. Nabízí ji jak na oceli (ref. H32705142), tak na pštrosí kůži (ref. H32705842), oboje shodně za 28 700 Kč.

Hamilton Jazzmaster Viewmatic Open Heart

Hamilton Jazzmaster Viewmatic Open Heart Lady 36 mm

Chtělo by se zvolat: konečně! Zatímco u pánských modelů přibyla jen barevná varianta, u dámských je to poprvé, co Hamilton nabídl automaty s tímto zajímavým typem výřezu. Zjemnil design, upustil od arabských číslic a nechal jen kapkovité indexy. Navíc inovoval i strojek, H-10 s rezervou chodu 80 hodin má Nivachronový vlásek, pro dámské modely, které ke zdrojům magnetických polí mohou přijít velmi často, příjemný bonus. Na zdobený strojek je průhled jak přes číselník, tak dýnko a samotné pouzdro má velmi precizní úpravu.

Modely jsou jak na oceli, tak kůži. Řemínky jsou pak vybaveny praktickým quick release systémem, tedy rychlostěžejkami a k výměně řemínku není potřeba dalšího nářadí. Jediný nedostatek lze vidět v přezce, namísto např. motýlkové nebo překlápěcí spony. Rozměry jsou ale pro dámskou ruku ideální: průměr pouzdra 36 mm, výška 10 mm, šířka řemínku 18 mm. A nechybí ani barevné varianty: černá, z přírodní perleti, tmavě modrá a arkticky modrá. Ceny se pohybují v závislosti na variantě od 24tis. do 28 800 Kč.

Hamilton Jazzmaster Open Heart Lady

Hamilton Jazzmaster Open Heart Lady

Hamitlon Jazzmaster Viewmatic Open Heart Lady Diamond 36 mm

Diamantový název mluví za vše. Od základní varianty jej odlišuje především 68 třpytivých diamantů vsazených do úzké lunety. V kombinaci s číselníkem z přírodní perleti a průhledem na zdobený číselník se jedná o luxusní záležitost. Kožený řemínek je bílý a podtrhává celkovou jemnost a eleganci modelu. Opět je vybaven systémem rychlostěžejek, výměna za jiný řemínek tak nebude problém. Bohužel ani tady není překlápěcí spona, která by řemínek lépe chránila oproti opotřebení. Rozměry i strojek zůstávají stejné jako u základního modelu a uvnitř najdeme vlásek z Nivachronu. Cena za diamantovou verzi je 59tis. korun.

Hamilton Jazzmaster Viewmatic Automatic 40 mm

Ryze pánský společenský model, který je oblíbený díky zajímavé ceně okolo 20tis. a velmi klasickému vzhledu. Průměr pouzdra je ve zlatém středu 40 mm a výška poměrně nízkých 10,8 mm. Dvojitá struktura číselníku dodává na zajímavosti, zůstává ale designová jednoduchost a tím i skvělá přehlednost. Z praktických vlastností vyzdvihněme datumovku, rezervu chodu 80 hodin, safírové sklíčko, z estetických předností pak průhled na strojek přes dýnko a gilošování číselníku. Model H32515 není novinkou, ale Hamilton jej letos rozšířil o modrou variantu.

Hamilton Jazzmaster Skeleton Automatic 40 mm

Jedna z novinek roku 2020. S tímto typem průhledu se setkáváme u Hamiltonu poprvé. Skeleton je zajímavě řešen do výřezu v podobě písmene „H“ a vidíme tak podstatný kus strojku zdobeného ženevskými pruhy. Na strojek H-10-S je průhled i přes dýnko, rezerva chodu je opět bohatých 80 hodin. Design zůstal typicky jazzmasterský, včetně kapek indexů. U varianty se světlým číselníkem pak rozhodně zaujmou ocelové ručky kalené do modra. Cena se pohybuje v rozmezí 32 až 34tis. podle varianty.

Hamilton Jazzmaster Skeleton

Hamilton Jazzmaster Skeleton "H" Automatic

Hamilton Jazzmaster Auto 40 mm

Římské číslice u Jazzmasterů? Méně obvyklé, ale v kombinaci s Dauphine ručkami velmi povedené. Elegantní provedení drží dál od nudy dvojitá struktura číselníku, kdy středová část připomíná povrch brusného papíru či kamene. Pouzdro je leštěné, v kontrastu s broušenými nožkami, průměr je 40 mm a výška 11,05 mm. Nechybí průhled na H-10 strojek přes dýnko a novinka má vlásek z Nivachronu. Cena se pohybuje od 22 700 do 24 700 Kč, v závislosti na typu náramku.

Khaki Field

Hamilton Khaki Field Titanium Automatic

Stálice v polních hodinkách, Hamilton Khaki Field, tentokrát v pouzdru z titanu. Model nezapomíná na silný odkaz vojenských hodinek, kterému odpovídá i design. Vintage pocitu bylo dosaženo i novými barvami SuperLuminovy, která připomíná patinu. Uvnitř 42mm pouzdra najdeme automatický pohyb H-10 s 80hodinovou rezervou chodu, na který je pohled přes průhledné dýnko. Novinka je jak ve variantě barvy titanu za 25 500 Kč, nebo v černém PVD potahu za 26 700 Kč.  Více o Khaki Field Titanium v našem článku.

Khaki Navy

Hamilton Khaki Navy Scuba Automatic 40 mm

Potápěčské Khaki Navy Scuba už známe. Potěší na potápky menší průměr pouzdra 40 mm a velmi atraktivní design (více se o Khaki Navy Scuba dozvíte v našem článku). Šroubovací dýnko i korunka zajišťují zvýšenou voděodolnost, i když o ryze Diver´s modelu nemůže být řeč. Přesto pro rekreační vodní aktivity skvělá volba za rozumnou cenu a Hamilton letos rozšířil barevné varianty také o modro-oranžovou a zelenou variantu, a to jak na oceli, tak NATO řemeni. Obě vypadají senzačně, oranžová dodává modré potřebný švih no a zelená, to je letošní nová modrá. Cena se pohybuje od 18 700 do 20 800 Kč v závislosti na náramku.

Hamilton Khaki Navy Scuba Automatic

Hamilton Khaki Navy Scuba Automatic

Hamilton Khaki Navy Scuba Quartz 37 mm

Potápky, ale v quartzu a navíc v 37! Zajímavý krok od Hamiltonu, u kterého věřím, že jej nejeden zájemce ocení. Potápky jsou často otloukánky, se kterými se nejedná v rukavičkách, takže quartzový strojek je dobrou alternativou. Jinak specifikace zůstaly stejné jako u výše zmíněných automatů; jednosměrně otočná luneta, šroubovací korunka, WR 100 metrů a zvláště varianta s šedým sunburst číselníkem má něco do sebe. Výška pouzdra je navíc pouhých 11 mm. Cena se pohybuje od 13 300 Kč za model na NATO do 15 200 Kč za variantu na povedeném ocelovém náramku.

Hamilton Khaki Navy Scuba Quartz

Hamilton Khaki Navy Scuba Quartz

Hamilton Khaki Navy BeLOWZERO Titanium

BeLOWZERO zná každý nadšenec Hamiltonu i filmového průmyslu. Neodmyslitelně jej máme spojený s filmem Marťan, kde dělaly společnost Matt Damonovi opuštěnému na nehostinném Marsu. Teď přichází znovu, v titanovém provedení, čímž se snížila váha o dobrých 30 %, což se u pouzdra s průměrem 46 mm a výškou 15,7 mm hodí. Chybět nebude typické celočerné PVD potažení. Automatický pohyb H-10 nemá tentokrát datumovku, zato rezerva narostla oproti původnímu modelu na 80 hodin. Mezi specifikacemi nesmí chybět heliový ventil, šroubovací korunka a 1000metrová voděodolnost! Cena bude 1795 dolarů.

Původní BeLOWEZERO ref. H78585333 a nové BeLOWZERO v titanu s ref. H78505330

Původní BeLOWEZERO ref. H78585333 a nové BeLOWZERO v titanu s ref. H78505330

Khaki Aviation

Hamilton Khaki Aviation Conventer Autochrono 44 mm

Velkou novinkou jsou pilotní modely Conventer. Pokud jde o hodinky pro letce, Hamilton má rozhodně na co navazovat a 100leté zkušenosti dodnes zohledňuje u svých X-Windů. Conventery jsou ale něčím novým, rozhodně nadčasovým, avšak s patřičným odkazem na minulost. Nabízí totiž funkci „slide rule“, tedy logaritmického pravítka, pomocí kterého letci mohou provádět složité výpočty, včetně spotřeby paliva, rychlosti, vzdálenosti a dalších. Dnes už výpočty provádí moderní nástroje aviatiky, ale ve 40. letech min. století, kdy se log. pravítko dostalo na hodinky poprvé, šlo o užitečnou funkci pilotů. (Více o logaritmické stupnici na hodinkách v našem článku.)

U Khaki Aviation Conventer Autochrono si Hamilton opravdu vyhrál. Pouzdro je kompletně saténově broušeno, snad kromě drobných plošek, tlačítek a vroubkování, poskytující skvělé ovládání i v rukavicích. Číselník je i přes komplikaci chronografu a day-date stále velmi přehledný, čitelnost zajišťují i syringe ručky a bohatá luminiscence. A neméně zajímavého se skrývá i uvnitř. Strojek H-21 Si není postaven na ničem jiném, než slavném Valjoux 7750. Moderní úpravou bylo dosaženo rezervy chodu 60 hodin i při zachování 4Hz frekvence, vlásek je z křemíku a má tak antimagnetické vlastnosti, což se v kokpitu, kde se to magnetickými přístroji jen hemží, zdá jako užitečná inovace.

Hamilton Khaki Aviation Converter Autochrono ref. H76726530; @monochrome

Hamilton Khaki Aviation Converter Autochrono ref. H76726530; @monochrome

Doplňme, že sklíčko je safírové s oboustranným antireflexem, a také dýnko nabízí průhled přes safírové sklo. Model má 100metrovou voděodolnost, šroubovací korunku a 44mm ocelové pouzdro s výškou 14,6 mm. Nabízen bude ve variantě na kůži i oceli a cena se bude pohybovat okolo 52-54tis. korun v závislosti na variantě. Dostupnost očekáváme na podzim 2020.

Hamilton Khaki Aviation Conventer Autochrono Ref. H76726130

Hamilton Khaki Aviation Conventer Autochrono ref. H76726130; @monochrome

Hamilton Khaki Aviation Conventer GMT 44 mm

Druhým modelem nové kolekce Conventer je varianta s GMT komplikací. Číselník je zde elegantnější, bez chronografu působí čistší. GMT a vteřinová ručka mají červenou koncovku a krásně kontrastují s oceánově modrou barvou číselníku se sunburst efektem. Zůstal samozřejmě logaritmický rám s vložkou z minerálního skla ošetřeného proti poškrábání, šroubovací korunka a voděodolnost 100 metrů. Pouzdro má 44 mm s výškou 12,2 mm. Uvnitř běží automatický pohyb H-14 s 80hodinovou rezervou a silikonovým vláskem. Ani tady nebude chybět dvojí antireflex na safírovém skle. Cena bude 39 400 za model na oceli (ref. H76715140) a 37 400 Kč na hovězině (ref. H76715540) a dostupnost očekáváme na podzim 2020.

Hamilton Khaki Aviation Converter GMT Auto

Hamilton Khaki Aviation Converter GMT Auto ref. H76715140; @monochrome

Hamilton Khaki Aviation Conventer Auto 42 mm

Třetí model kolekce Conventer nabídne pocitový minimalismus, jedinou komplikací je tady datum. Nechybí ale logaritmické pravítko, které jinak designově velmi strohý model přivádí do úplně jiné roviny. Výrazné zakončení vteřinovky a syringe ručky dodávají zajímavou dynamiku černému číselníku, opět se sunburst efektem. Jistě vás bude zajímat, co se ukrývá uvnitř. Jde o H-10 automat s 80hodinovou rezervou chodu. Nemá ale křemíkový, nýbrž Nivachronový vlásek, v obou případech jde o materiál s antimagnetickými vlastnostmi. Pouzdro je v 42mm průměru s výškou 10,87 mm. Nabízen bude na kůži (28 800 Kč), oceli (30 800Kč) a kůži v kombinaci s černým PVD pouzdrem (32 000 Kč).

Hamilton Khaki Aviation Converter Auto H76615530; @monochrome

Hamilton Khaki Aviation Converter Auto ref. H76615530; @monochrome

Hamilton Khaki Aviation Converter Automatic ref. H76625530

Hamilton Khaki Aviation Converter Automatic ref. H76625530

Hamilton Khaki Aviation Converter Automatic ref. H76615130

Hamilton Khaki Aviation Converter Automatic ref. H76615130

American Classic

Hamilton American Classic PSR

Legenda, která vzbudila po uvedení neskutečný zájem. PSR designově odkazují na model Hamilton Pulsar z roku 1970, které mají prvenství elektronických digitálních hodinek na světě. V novince je tak ukrytý poctivý kus hodinářské cesty, a je to cítit také z designu, který je celkem věrný původnímu modelu. Nová je ale LED technologie podsvícení v kombinaci s LCD. Model má 100metorvou voděodolnost a je ve dvou variantách, ocelové a limitované se zlatou PVD. Více o Hamilton PSR v našem podrobném článku.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Izabelpřed 1380 dny, reagovat
Dámský model hodinek Jazzmaster Open Heart Lady je moc krásný,kdy je budete mít v prodeji?Mám tenké zápěstí 15cm a né všechny hodinky mi dobře sedí na ruce.Děkuji
Agáta Vřeskápřed 1380 dny
Dámské modely už jsou v prodeji, průměr pouzdra je myslím i na malou ručku příjemný, ale určitě doporučuji vyzkoušet, každému sedne něco jiného. :) Přehled modelů najdete tady: https://www.hodinky-365.cz/index.php?filtr=typ:hodinky|znacka:Hamilton|sk1:3398|model:H32215