» Blog » Hamilton

Hamilton Pan-Europ Black & Gold recenze – Oživení téměř zapomenuté legendy

Tagy: Recenze | Hamilton | Pánské | Klasické | Retro

Jakub Pitucha | 10.3.2023 | 4 MIN | 2x komentář

Ke konci roku 2022 nám Hamilton představil novou edici Black & Gold, ve které jsme mohli najít jeho nejslavnější modely: Ventura, Jazzmaster a v neposlední řadě Hamilton American Classic Pan-Europ. Hodinky, které se do hodinkové historie zapsaly nemalým dílem… Ale o tom se dozvíme více v  dnešní recenzi.

Black & Gold?

Možná si pokládáte otázku, proč zrovna Black & Gold – co tím Hamilton zamýšlel? Odpověď na tuto otázku je velice jednoduchá. Touto speciální reedicí, která je celá sladěna do zlaté a černé, odkazuje Hamilton na jeho dlouholetou spolupráci s Hollywoodem. Může se totiž pyšnit přes 500 filmovými snímky, ve kterých si jeho hodinky „zahrály“.

Ať už jde o „Elvisovské“ Ventury (které známe mimo jiné i z Mužů v černém), Bondovské Pulsary, Khaki Field King doktora House, „Murphy“ z Interstellaru nebo jakékoli jiné. O jedné věci nemůže být pochyb, a to že Hamilton má být na co hrdý.

Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton
24.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton

Lekce historie

Co se týká samotných Pan Europ, můžeme o nich bez nadsázky tvrdit, že před sebou máme hodinky, které nám ukazují na důležitý mezník v hodinkové „evoluci“. Přesněji řečeno původní model Pan Europ z roku 1971 měl funkci chronografu a byl poháněn strojkem Chronomatic.

Tento kalibr, původně nazývaný jednoduše „11“, vznikl na konci 60. let v rámci tajného projektu 99, kterého byli součástí tehdejší Hamilton-Buren, Breitling, Tag Heuer a Dubois-Depraz a řadil se mezi první automatické chronografy (dříve existovaly pouze chronografy manuální).

Správně zde používám množné číslo, jelikož v tomtéž období se o výše zmíněné prvenství ucházeli také Zenith a Seiko. Kdo byl však první je sporné, a tak se musíme spokojit s jakousi „remízou“.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu
29.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu

I když se Pan-Europ dále vyrábí v původní chronografové verzi, dnes před námi leží jejich upravená „daydate“ varianta s 60 minutovou lunetou, navíc ve speciální „Hollywoodské“ edici.

Zpracování a dojem z hodinek

Hodinky zaujmou opravdu na první pohled. Je však velmi těžké si o nich hned vytvořit závěr a myslím si, že je člověk musí vidět naživo. Mně osobně totiž na fotkách přišly opravdu ošklivé… A to myslím bez nadsázky, chtěl jsem je však vidět osobně a když jsem si je nasadil a pořádně prohlédl, po chvíli jsem svůj názor otočil doslova o 180 stupňů.

Nejen, že jsou hodinky opravdu pohodlné a váhou okolo 100 gramů působí na zápěstí velmi příjemným dojmem, ale i celá vizáž modelu mě překvapila. Můžeme zde vidět, že Hamilton si s Pan-Europama opravdu vyhrál a „vymazlil“ je do posledního puntíku.

Ocelové pouzdro je upravené černým PVD (povrchová úprava, kdy se povlakový materiál přímo spojí s materiálem hodinek a tím zaručí lepší odolnost a výdrž „nového povrchu“). Průměr mají Pan Europy 42 milimetrů a tloušťku příjemných 11,5 milimetru. Na hodinkách najdeme i jednosměrně otočnou lunetu se značením po pěti minutách (ta je bohužel „pouze“ hliníková).

PVD úprava hodinek – nejčastější otázky
23.1.2020 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodinek – nejčastější otázky

Sklo zde nalezneme samozřejmě safírové s vnitřní antireflexní vrstvou. Při běžném zacházení se proto nemusíte bát jakýchkoli škrábanců ani vlásečnic, které by vám kazily průhled na krásný temně černý číselník, na němž najdeme pouze název značky, modelu a okénko pro den v týdnu a den v měsíci. Vše samozřejmě jak jinak než ve zlaté barvě!

Je však důležité podotknout skutečnost, že luminiscence na ručkách a indexech sice nechybí, ale je velmi tlumená. Je to však nejspíš logický krok, jelikož se Hamilton snažil dosáhnou zlatého odstínu, aby nenarušil celkový černo-zlatý dojem.

Řemínek zde najdeme kožený, z vnější strany černý, z vnitřní strany zlatý a vyrobený z pravé hověziny. Celkově je laděn do „rallye“ stylu se třemi menšími otvory na každé straně a je zakončen jednoduchou, ale bezpečnou překlápěcí sponou. Rozteč nožek je 22 milimetrů.

Sportovní „look“, ale bacha na vodu!

Zde se dostávám k zásadnímu problému hodinek. I přes svůj sportovní vzhled a lunetu, která se „tváří“ jako potápěčská, nám hodinky nabízejí pouze 50 metrovou voděodolnost, což je opravdu velká škoda. Proto (i když k tomu asi vzhled, ani použitý pásek stejně nevybízí) bych hodinky vystavil jen umývání rukou. Za tuto nepříjemnost může hlavně korunka, která není šroubovací a vliv na to může mít i dýnko uzavřené šroubky.

Stará dobrá ETA

Od průhledného dýnka, které je velmi krásným zpestřením, se dostáváme k srdci hodinek; zde se nám totiž naskytne pohled na kalibr H-30, lehce upravený ETA strojek s 25 kameny. A když říkám ETA, nemyslím tím výrobce vašeho kuchyňského robota, ale švýcarskou firmu s téměř 200 let dlouhou tradicí. Její strojky jsou špičkou v hodinářském řemesle a nalezneme je v mnoha dalších hodinkách pocházejících z područí švýcarského giganta Swatch Group, kterého je Hamilton také součástí.

ETA je volná a Swatch vyhrál. Už žádné omezení vůči třetím stranám
22.7.2020 - Agáta Vřeská
ETA je volná a Swatch vyhrál. Už žádné omezení vůči třetím stranám

Samotný strojek se může chlubit velmi solidními parametry. Má totiž hacking (zastavení vteřinovky při vytažení korunky) i ruční nátah (užitečné při naprostém „vybití“ hodinek) a jeho rezerva chodu dosahuje úctyhodných 80 hodin. To znamená, že pokud hodinky sundáte například v pondělí večer, ony pojedou bez zastavení až do pátečních ranních hodin.

Druhou předností strojku je jeho přesnost, protože i když nejsou hodinky označené jako chronometr, s ETA nemůžete šlápnout vedle a kus, který se mi dostal do rukou, se v závislosti na poloze pohyboval mezi -5 až +3 vteřinami za den.

Shrnutí

Hamilton Pan-Europ Black & Gold jsou jednoduše řečeno „tak trochu jiné“. Na první pohled se vám možná nezalíbí, na ten druhý si je snadno zamilujete. A bude to láska tak silná, že bez okolků budete přehlížet veškeré chybičky toho druhého. Ať už půjde o voděodolnost nebo materiál lunety.

Jako celek totiž Hamilton Pan-Europ působí fakt skvěle. Krásně sedí na zápěstí, mají pohodlný, lehce nastavitelný řemínek, odolné safírové sklo, výtečnou přesnost a neobyčejnou výdrž nátahu. Zdali si je zamilujete nebo ne už je jen na vás!

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 406 dny, reagovat
Čo to je Europ? Im tam asi vypadlo éčko :)
Jiří Ludvikpřed 394 dny, reagovat
Hodinky jsou pěkné, ale ta cena neodpovídá kvalitě. Ten calibr je mizerný, a aby se mi zpožďovali hodinky o 15-20 vteřin denně, děkuji nechci. Střední, nižší třída za hodně korunek.

Hodinky zmíněné v článku