» Blog » Hamilton

Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek

Tagy: Fotogalerie | Hamilton | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 19.5.2023 | 11 MIN | 2x komentář

Které Hamiltony nosil Elvis, Dr. House nebo James Bond? Užijte si fotogalerii plnou nádherných kousků pánských hodinek Hamilton, od ikon jako Murph či Ventura až po novinky jako Converter či Performer.

Khaki Field

Čím jiným začít naši cestu než Hamilton Khaki Field přezdívané Captain America. Nad tou přezdívkou se pozastavím popravdě pokaždé, protože se stále nemohu dopátrat scény, ve které Rogers (Chris Evans) hodinky nosí.

Ale ono je to vlastně jedno. Tyhle fieldy patří mezi nejoblíbenější vojenskou historií inspirované automaty, které má Hamilton v nabídce.

Bere si to nejlepší z klasických polních hodinek a přidává moderní nádech, takže vzniká dokonalý designový koncept. A pokud by 42mm pouzdro bylo moc velké, nabízí se v menším, 38mm pouzdře.

U obou platí, že je uvnitř ETA s rezervou 80 hodin, mají stovku voděodolnost, kvalitní luminiscenci a safírové sklíčko.

Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nejen pro filmové nadšence
3.6.2019 - Jiří Marek
Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nejen pro filmové nadšence

V podobném duchu, i když snadno rozpoznatelné díky typickému day-date jsou Khaki Field King, které v oblíbeném seriálu Dr. House nosil herec Hugh Laurie.

Hamilton Khaki Field King: Hodinky Dr. House
21.4.2020 - Martin Balabán
Hamilton Khaki Field King: Hodinky Dr. House

Ale pravdou je, že pokud má řada Khaki Field nějaký etalon, jsou to Khaki Field Mechanical. Naprosto základní model za velmi dostupnou cenu vzhledem k parametrům, americko-švýcarskému původu a samozřejmě historickému zázemí.

Protože právě tyto mechaniky vychází z vojenské minulosti Hamiltonu, když dodával hodinky snad do všech velkých válek.

Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc
24.9.2019 - Agáta Vřeská
Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc

Retro styl je tady záměrně zachován i v podobě 38mm pouzdra a právě mechanického strojku bez automatického nátahu (rezerva chodu je ale 80 hodin).

16 600 Kč (doručíme do 13.5.)

Všimněte si detailů jako je fauxtina (falešná patina na luminiscenci) nebo matného povrchu pouzdra. A samozřejmě jsou primárně na NATO textilu nebo kůži.

6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)
14.10.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)

Na Hamiltonu si musíte zamilovat, že i když umí vytáhnout to nejlepší z historie a zachovat v co nejryzejší podobě, nebojí se ani moderního provedení.

To je krásně vidět na fieldech v titanovém pouzdře s automatickým strojkem. Navíc si pohrává i s barvami, ať už samotného pouzdra nebo struktur číselníku.

Můžete tak dostat nadčasovou designovou klasiku, i když nelpíte na nutné autentičnosti. Vybírat můžete z 38mm nebo aktuálně modernější 42mm velikosti pouzdra.

Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský způsob
3.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský způsob

Úplně na konec galerie Khaki Field jsem nechala model, který je vyloženě ikonický. Samozřejmě jde o Murphy, které jsou v komunitě notoricky známé. Nezní "notoricky" negativně? Protože tady je to naopak, svědčí to o unikátnosti Murphů.

Murphy vznikly výhradně pro film Interstellar. Už to je mimořádné, protože málokdy vzniknou hodinky přímo pro film. Ovšem model se Hamiltonu natolik povedl, že si jej fanoušci vyprosili do běžné kolekce.

Hamilton Khaki Field Murph recenze – Jedny z nejslavnějších filmových hodinek na světě
12.1.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Murph recenze – Jedny z nejslavnějších filmových hodinek na světě

Nedá se zaměnit. Pro tvar ruček, vzhled číselníku i „tajného“ nápisu na sekundovce. Dohromady to vytvořilo masterpiece.

A v roce 2023 vyslyšel Hamilton volání po menší verzi (na 38 mm z originálních 42 mm). Heureka.

Hamilton Murph konečně také s 38mm průměrem!
4.1.2023 - Eliška Měrková
Hamilton Murph konečně také s 38mm průměrem!

Ventura

Ventura. Jedno slovo a každému se vybaví tolik konotací. Elvis. Trojúhelníkové pouzdro. Muži v černém. Elektronické hodinky. Hamilton.

40 100 Kč (doručíme do 25.4.)

Ventury mají neskutečný náboj, často doslova. Designově si Hamilton hraje s historickým faktem, že šlo o první hodinky s pohonem na baterii (i když větší část strojku byla stále mechanická), a na číselníku se tak objevuje třeba elektrický puls.

Připomíná si také spojení s Elvisem, který byl svého času prakticky chodící reklamou na Ventury. Nosil je nejen ve filmu, ale i v soukromí.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti
21.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti

A pak jsou tady Man in black, kteří mají Ventury ve všech dílech jako povinnou výbavu. Mohli jste u nich vidět chronografy, tříručky, automaty, quartzovou podobu,… Tahle filmová série Ventury taky dobře vystihuje. Hodinky s futuristickým designem.

V jako Ventura: Hamiltony nosí i žena v černém
19.6.2019 - Agáta Vřeská
V jako Ventura: Hamiltony nosí i žena v černém

Každopádně, ať už je vaše asociace na Ventury jakákoli, jsou to naprosto jiné hodinky. Jiné designově, příběhem, hodinky, které na zápěstí zaujmou a jen málokdo se na ně nezeptá. Konverzační otvírák? To jsou Ventury.

American Classic

Řadu americké klasiky mám fakt v oblibě. Ukrývá totiž opravdové poklady. Měla bych vystupňovat napětí, ale kašlu na to. Začneme těmi největšími peckami. PSR.

PSR není zkratka v chorobopisu, ale pro slovo PULSAR. Tak se totiž první digitálky na světě jmenovaly a přivedl je na svět Hamilton.

Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám
6.5.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám

Byla to revoluce v pravém slova smyslu. Když jstee desítky, stovky let zvyklí, že čas ukazují ručky a najednou se objeví hodinky, které se rozsvítí a ukážou digitální čas – je to jako hudba budoucnosti. Prostě v tu chvíli víte, že jste přítomni něčemu velkému.

Pulsary velké byly. Nosili je prezidenti, herci, nejbohatší muži světa. I James Bond. Ale 70. léta jsou dávno pryč, že? Nicméně Pulsary, respektive reedice v podobě PSR je aktuálnější než kdy dřív.

Nádherné retro, které říká tolik o hodinářské historii, značce Hamilton i o nositeli. Můžete si je pořídit s původním červeným nebo matrixovským zeleným zobrazením. Anebo jít do black verze.

6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky
14.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky

Dost o PSR. Musíme se dostat k pandám. Teda chronografům, které vás svou vintage atmosférou vrátí do 60. a 70. let.

Od pandy, batmana až k pepsině. Průvodce zajímavými názvy a obecnými přezdívkami hodinek
22.5.2023 - Agáta Vřeská
Od pandy, batmana až k pepsině. Průvodce zajímavými názvy a obecnými přezdívkami hodinek

Hamilton Intra-Matic Chronograph je sportovně-elegantní klasika, kterou si nejde nezamilovat. A jak jinak, vychází z neskutečně bohaté historie Hamiltonu a boje o prvenství automatických chronografů.

Dnes má Hamilton v nabídce jak čistě mechanické, tak automatické chronografy. V případě mechanických je uvnitř strojek H-31, v případě automatů H-51, ale v obou vychází z legendy mechanických chronografů Valjoux 7750 s vyšší rezervou chodu 60 hodin.

Retro atmosféru si vychutnáte nejen díky mechanickému strojku s komplikací stopek, ale i designu číselníku s panda schématem a menšímu 40mm pouzdru.

A na konec ještě jeden odvážnější kousek v hollywoodské edici. Jde o Pan-Europ, který má u Hamiltonu taky hezké historické místečko spojené právě s chronografy. Reedice ale nabídne tříručky s day-date v černo-zlatém provedení.

Právě barevná úprava nese los angelský odkaz. Jsou to hodinky pro ty, co se nebojí nasadit něco odvážnějšího a doslova zazářit. Ve zlatém odstínu jsou nejen designové detaily, ale i luminiscence nebo vnitřní podšití řemínku.

Hamilton Pan-Europ Black & Gold recenze – Oživení téměř zapomenuté legendy
10.3.2023 - Jakub Pitucha
Hamilton Pan-Europ Black & Gold recenze – Oživení téměř zapomenuté legendy

Vše podstatné už bylo řečeno v recenzi, takže doporučuju přečtení a my jdeme dál. Z Ameriky k nejelegantnější kolekci Hamiltonu, Jazzmaster.

Jazzmaster

Elegantní hodinky můžou mít mnoho podob. Řada Jazzmaster je toho příkladem. Ale začneme asi nejsignifikantnějším modelem. Open heart.

Hamilton rozhodně nemá takovou tu běžnou klasiku v podobě kruhového průhledu na setrvačku. Sází na semi-skeleton, kdy jde vidět větší část strojku a hraje i se zdobením.

U Jazzmasterů se navíc setkáte s několika typickými prvky jako jsou ocelového kapkovité indexy, luminiscence, která u společenských hodinek nebývá zvykem a tvaru pouzdra, respektive nožek, které jakoby obepínají pouzdro.

S tím se setkáte u mnoha modelů, které jdou směrem k eleganci. Třeba u Spiky-H skeletonů, kde je strojek odhalený přes číselník ještě o kus více.

Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“
7.9.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“

V roce 2023 rozšířila jazzmasterskou rodinu úplně nová kolekce Performer. Naráží na věčné téma, zda můžou být hodinky elegantní a současně sportovní. Společenské a současně praktické. Performer je odpověď.

Hamilton Jazzmaster Performer Automatic Chronograph H366 recenze
23.6.2023 - Vojtěch Höhe
Hamilton Jazzmaster Performer Automatic Chronograph H366 recenze

Všechny modely mají 100metrovou voděodolnost, což u společenských hodinek není standardem, samozřejmě safír, automatický strojek a díky jednoduchému designu jsou současně elegantní.

A to se dá říct jak o tříručkách, tak chronografech. Vysoká úroveň povrchové úpravy ocelového pouzdra (a případně i náramku) jde směrem k eleganci, stupnice na lunetě či luminiscence jde směrem do sportovního stylu.

Je to velmi pečlivě vyvážené a Hamilton si dal záležet i výběrem velikosti. Elegantnější a jednodušší tříručky jsou v 38, zatímco sportovnější chronografy jsou ve 42mm pouzdře.

Na vás už je vybrat, zda zvolíte řemínek s perforováním, nebo dáte přednost oceli. Ale že jsou to fešácí, co?

A nakonec si nechávám bonbónek. Jazzmaster Face II Face. Model s otočným číselníkem, respektive pouzdrem.

Jde o unikátní model nejen u Hamiltonu, ale i v hodinářském světě celkově. Jinými slovy, s tímhle se jen tak nesetkáte. A je to neskutečně cool.

Nabízí možnost nosit „hodinky naruby“, takže vidíte průhled na strojek, navíc je na zadní straně pulsometrická a tachymetrická stupnice, takže si s hodinkami fakt vyhrajete. Navíc jde o třetí generaci této kulišácké nádhery v limitované edici a je jen otázka času jak dlouho bude v nabídce.

Hamilton Jazzmaster Face 2 Face III – Dvě tváře s pořádnou kulišárnou
6.2.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Jazzmaster Face 2 Face III – Dvě tváře s pořádnou kulišárnou

Khaki Navy

Začali jsme Khaki Fieldy, a zbývají ještě dvě ryze sportovně zaměřené řady. Khaki Aviation a Khaki Navy. Začněme tou Navy.

Khaki Navy je řada zaměřující se na potápky. A to jak moderně pojaté, tak s historickou vazbou. Ty klasické jsou sice v různých designech, ale vždycky velmi specifické a současně typické pro Hamilton.

Možná vás překvapí, že se to u Hamiltonu nehemží pepsinami nebo záplavou modelů s nejroztodivnějšími strukturami číselníků. Od toho jsou tady jiné značky. Ne, Hamilton se drží klasiky.

22 400 Kč (doručíme do 13.5.)

Velmi slušná voděodolnost je samozřejmost, stejně jako prvky typické pro potápky – minutová stupnice na jednosměrně otočné lunetě, kvalitní luminiscence Super-LumiNova, kontrastní zobrazení.

I když… Občas se odváže a nabídne model jdoucí proti proudu svým barevným provedením, třeba black edice s oranžovými akcenty, která je naživo neskutečná.

Hamilton má taky u některých modelů svou ochranu korunky proti nechtěnému povytažení nebo mechanickému poškození. A velikostně si u Hamiltonu taky vybere takřka každý.

Výjimku v celé řadě tvoří dva modely. První je BeLOWZERO. Kompletně černé hodinky se do povědomí zapsaly díky filmu Marťan, kde je nosil Matt Damon. Tedy jejich první generaci. Ty stejné pak nosil i Dwayne Johnson v Centrální inteligenci. A na jeho velké zápěstí fakt sedly (mají průměr 46 mm, takže jsou masivnější). To byly ještě v ocelovém provedení a se starším strojkem.

Hamilton BeLOWZERO v limitované edici TENET Christophera Nolana
18.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton BeLOWZERO v limitované edici TENET Christophera Nolana

Novější verzi, která už nemá datumové okénko (takže je fakt černá), jste si mohli spojit s filmem TENET, ke kterému vznikly i dvě limitky. A v současnosti jediná dostupná varianta nabízí titanové pouzdro a modernější strojek s 80 hodinami rezervy chodu.

Stále jsou to tedy automaty, neskutečně charismatické hodinky a navíc s 1000m voděodolností (ty tři nuly jsou správně). Prostě BeLOWZERO.

A vodní kolekci zakončíme zmíněným historickým kouskem. Není tady prostor se rozepisovat o tom, jak Hamilton zachránil během světové něčí zadnici tím, že přišel se svými námořními chronometry, ale je to fakt zajímavý příběh.

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Ale dodnes si toto období připomíná modely jako jsou právě Khaki Navy Pioneer. Z nich ta historická atmosféra přímo číší. Ani ne číší, to je vyloženě gejzír. A jinak prostě krásné hodinky, u kterých si všímáte detailů jako modrých ruček a jejich tvaru, specifických nožek a jejich uchycení k pouzdru i jednoduchého číselníku.

Ten článek si fakt ale přečtěte. :)

Hamilton Khaki Navy Pioneer – promyšlený kousek inspirovaný námořními chronometry
20.11.2019 - Petr Luner
Hamilton Khaki Navy Pioneer – promyšlený kousek inspirovaný námořními chronometry

Khaki Aviation

Říká se to nejlepší na konec. Ale u Hamiltonu – těžko říct, co je vlastně nejlepší. Tady máte v každé řadě takové klenoty, že si člověk musí snad hodit mincí, kdyby chtěl jen jedny. Ale pokud chcete klasické pilotky, tak v této řadě jste správně.

Ty nejtypičtější jsou dost možná Hamilton Khaki Pilot Day Date, které se proslavily díky filmu Interstellar. Objevily se tam spolu s Murphy a nosí je hlavní hrdina Matthew McConaughey.

Kromě toho mají osobitost a já osobně si na nich užívám kontrast ruček s číselníkem a minutové indexy oproti typickým hodinovým. Svůj podíl na jejich kouzlu má i umístění a zobrazení dne v týdnu.

Hamilton Pilot Day Date – hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar
9.11.2018 - Martin Koňařík
Hamilton Pilot Day Date – hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar

Málokteré hodinky ale Hamilton tak charakterizují jako X-Windy. Protože X-Windy netěží z historické éry, svou oblibu a pozici si musely zasloužit. A buďme upřímní, jsou to zatraceně hezké hodinky.

Takové chlapácké. Však jsou taky větší, robustnější a díky logaritmické stupnici působí komplikovaně. Takže když je nosíte, vypadáte, že o hodinkách už lecco musíte vědět.

Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky
20.9.2019 - Milan Letošník
Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky

Hamiltonu se tady povedlo vytvořit hodně přitažlivý design. A nabízí ho jak pro milovníky automatických hodinek, tak pro ty, kteří raději quartzový strojek s baterií.

Vybírat můžete z modelů s chronografem, GMT, Day-Date, na kůži, na oceli, textilu, pryži…

Možná si Hamilton myslel, že díky X-Windům má osvědčený recept na moderní pilotky. A snažil se to dokázat v kolekci Converter. Ve skutečnosti ale vytvořil spíše kolekci, která má základy v moderně pojatých aviatorech, ale v luxusněji vyhlížejícím kabátku.

Hamilton Khaki Aviation Converter recenze – Tak trochu kontroverzní pilotní záležitost
29.11.2021 - Vojtěch Höhe
Hamilton Khaki Aviation Converter recenze – Tak trochu kontroverzní pilotní záležitost

X-Windy totiž vypadají, že si je fakt vezmete do kokpitu, nebo prostě do přírody, do terénu. Kdežto Convertery působí elegantněji, naleštěněji. Jsou určené pro náročné, kteří si chtějí užít krásu zpracování i zdánlivou (nebo pro některé z nás reálnou) složitost logaritmického pravítka na lunetě.

Všechny Convetery mají společné jedno: jsou automatické. Liší se ale použitými komplikacemi. Můžete mít s GMT ručkou, s chronografem i klasické trojručky s datumovkou.

Úplně nakonec jsem si nechala historické modely pilotní řady Hamiltonu. Protože retro modely Hamilton opravdu umí. A navíc má tu výhodu, že nemusí kopírovat jiné, může vycházet z vlastních historických modelů.

Začnu jedním z opomíjených, ale dle mého neskutečně dobře na zápěstí vypadajích modelů Pilot Pioneer vracející se k modelů W10 z poloviny 70. let. Ty Hamilton vyráběl pro RAF (původně je tedy vyráběl Smiths, ale Hamilton jej později nahradil).

Tyto menší mechaniky mají specifický tvar ve stylu tonneau a také design, velmi jednoduchý, ale o to nadčasovější. Možná vám budou připadat na dnešní dobu malé, ale jdou přesně v duchu historické předlohy a tento koncept nemusí fungovat pro všechny, ale pro fandy do retro modelů rozhodně.

Pioneerky můžete mít také v mechanice s chronografem a když se podíváte na fotky, vypadá to přesně tak, jak má: oldschoolově, s krásně promyšlenými detaily.

Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem
8.6.2022 - Eliška Měrková
Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem

A nakonec má osobní homme fatale – Pioneer v automatu s katedrálními ručkami s takovou porcí historické osobitosti, že mě to i na Hamilton překvapilo.

Pohodlně se nosí, příjemně se na ně kouká, s nadšením se o nich mluví a každý díl designové skládačky tady do sebe zapadl tak, jak měl. Včetně stroze pojatého zdobení strojku, jemné struktury číselníku i fauxtiny, která celý koncept dolaďuje.

Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenze – Krasavec s očima po dědovi
18.11.2022 - Igor Kratochvíl
Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenze – Krasavec s očima po dědovi

A to je vše, vážení. Spousta modelů se do fotogalerie ani nedostala. Ono projíždět katalog Hamiltonu je samo osobně někdy náročné. Oči a ruce by chtěly, ale… Nebo že by? Tak aspoň jedny...

Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton
24.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton

6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton
7.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Miroslavpřed 300 dny, reagovat
Dobrý den Agáto, moc děkuji za tento článek. Velmi krásné čtení, vaše nadšení pro hodinky je příjemně nakažlivé. Hamilton khaki field jsou má srdcová záležitost.. Mějte se krásně.
Agáta Vřeskápřed 300 dny
Krásný kousek, Míro, ať slouží ;)