» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer Automatic – Krasavec s očima po dědovi

Tagy: Recenze | Hamilton | Klasické | Tradiční

Igor Kratochvíl | 18.11.2022 | 7 MIN | 7x komentář

Celá recenze hodinek s názvem tak dlouhým, že by zabral samotný perex, by se naopak dala shrnout do jedné výstižné věty: Hamilton namíchal dokonalý hodinářský koktejl s vyváženou chutí perfektního zpracování, notnou dávkou dech beroucího designu, a to vše obohatil překrásným aroma nostalgie minulého století. Jak už asi tušíte, jeden z nových kousků švýcarských specialistů je převážně esteticky-emotivní záležitostí, pojďme se tedy rovnou kochat samotnými hodinkami Hamilton Pioneer H76205530!

Elegance v genech

Přestože kolekce Khaki Aviation odkazuje svými kořeny na dobrodruhy dobývající oblaka, lze bez nadsázky říci, že „pilotky“, jak budu hodinky zjednodušeně a především tak trochu familiárně nazývat (ano, přirostly mi k srdci), jsou šperkem vyjímajícím se svým zpracováním na kterémkoliv zápěstí.

Automatický model působí díky velikosti a vybalancované kombinaci lesklých a matných materiálů nepřehlédnutelně na ruce dámy i gentlemana a lze jej bez nadsázky označit za unisex. A komu by se snad přeci jen zdálo pouzdro o průměru 38 mm drobné, může sáhnout po designově prakticky totožném modelu s mechanickým strojkem, s bonusem v podobě subčíselníku s vteřinovou ručičkou a pouzdrem o průměru 43 mm.

Hamilton (respektive hodinářský gigant Swatch, který značku aktuálně vlastní) jde osvědčenou cestou a i v tomto případě sází na historicky známý a ikonický model, tentokrát s označením 23. A jestliže býval už děda fešák a nebylo krásného děvčete, které by se za ním neotočilo, věřte, že nové pilotky jdou v jeho šlépějích a jsou symbolem moderní elegance se silným vlivem staré dobré školy.

Historický Hamilton Model 23.

Historický Hamilton Model 23.

Kouzlem nostalgie působí hodinky v každém detailu, řemínkem počínaje. Ten hodinkám padne takřka dokonale a doslova dýchá patinou historie. Při pohledu na něj máte pocit, že v Hamiltonu objevili sto let starou bednu s původními řemínky, které se nyní rozhodli využít na nových modelech.

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Z  šířky 18 mm v místě stěžejek se řemínek prakticky neznatelně zužuje na 16 mm a na první pohled působí popravdě velmi spartánským dojmem: žádné prošívání, žádné zdobení, na povrchu znatelný hrubší reliéf autentické kůže, dírky obdélníkového tvaru srovnané do konzervativního okteta, jednoduchá kovová spona s logem Hamilton a dvě pojistná očka…

Za strohost je však majitel odměněn skvělou jemností a současně pevností pásku, velmi příjemným pocitem po celou dobu nošení a vzhledem k tloušťce pravé a opravdu skvostně voňavé kůže i výbornou manipulací, díky níž není třeba řemínek při sejmutí z ruky nijak drasticky namáhat.

Minimalistické zpracování řemínku zaručuje snadnou harmonizaci hodinek s prakticky jakýmkoliv outfitem. Slabinou řemínku je paradoxně jeho materiál – kůže nemá vodu příliš v lásce. To však neznamená, že by se pilotky vody bály! Hodinky samotné samozřejmě oplývají vodotěsností do 100 m, takže běžné plavání či koupel jim neuškodí ani v nejmenším.

Uhrančivě krásné oko

Ciferník pilotek je jakýmsi krásným černým a hlubokým okem do historie, protože právě v ciferníku najdete nejvíce společných rysů s modelem 23. Jedním z typických je zdobení vnitřní lunety, jejíž stupnice má charakteristickou kolejnicovou strukturu.

Tenké zlatavé linie dělí každých pět dílků širší mezník. Nadčasovost se promítla i v nádherném původním bezpatkovém fontu, který důvtipní designéři naštěstí přenesli i na indexy nového modelu. Štíhlé a čisté kontury písma hodinkám sluší už desítky let a byla by osudová chyba jejich styl změnit. Krom vyladěné estetiky je zásluhou písma i perfektní čitelnost za prakticky jakýchkoliv podmínek.

Nepřehlédnutelnou dominantou ciferníku jsou ručičky, které doslova tvoří image celých hodinek a dodávají jim historický punc. Svým typem i vzhledem ztvárňují výplně oken katedrály, přičemž menší z nich je obohacena ladnými kapkovitými elementy. Jsou vyvedeny v kombinaci stříbrné a již zmíněné zlatavé barvy a krásně tak kontrastují s černým a jakoby jemnou krupičkou pocukrovaným ciferníkem.

Názvy a tvary hodinkových ruček
24.2.2020 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ruček

Ručičky (a mimo jiné i zmíněné indexy) prošly inovací, kterou oceníte hlavně v noci. Ta spočívá ve speciální patentované vrstvě Super Lumi-Nova a jak již samotný název napovídá, zaručuje dobrou a dlouho trvající luminiscenci, kterou potvrzuji a k doplnění zmíním pouze velmi sympatický zelený odstín, kterým na vás bude ciferník ve tmě dýchat. Decentní stříbrná vteřinovka je díky své štíhlosti téměř nepostřehnutelná a po své nekonečné cestě se pohybuje příjemně plynulým chodem.

Pro úplnost zmíním i povinnost v podobě loga výrobce na ciferníku, typ hodinek a nápis „automatic“, poukazující na technologii použitého strojku. Komplikaci data byste zde hledali marně a mám-li být upřímný, ani jednou jsem ji nepostrádal. Minimalismus i v tomto ohledu oceňuji, hodinky ukazují to, co mají a nerozptylují pozornost ničím navíc.

Ciferník lemuje subtilně vyhlížející otočná luneta s drobným vroubkováním po obvodu, která při pohledu shora rovněž odkazuje na vroubkovaný okraj původního modelu 23. Z pohybu lunety budete nadšeni. Jednotlivé kroky jsou přesné a jisté, tuhost je příkladně vyvážená. Současně vás nadchne i tichost, se kterou se luneta po svém obvodu pohybuje a která připomíná ladné kroky baletky.

Doslova okouzlen jsem byl mistrným dílenským zpracováním a přesným slícováním vložky lunety s jejím rámem, vše do sebe perfektně zapadá. Stejně tak i prakticky nepoškrábatelné a velmi mírně vypouklé safírové sklíčko, které lunetu i ciferník uzavírá, hodinky chrání a současně poskytuje komfort díky bezvadně fungující antireflexní vrstvě.

Celé hodinky chrání a obklopuje necelých 12 mm vysoké pouzdro z kartáčované oceli. Díky této povrchové úpravě bude pouzdro odolávat drobným šrámům zřetelně zdatněji, než pouzdra s povrchem leštěným. To bezesporu oceníte, budou-li hodinky sloužit především ke každodennímu nošení.

Na pravoboku pouzdra, tradičně v místě indexu trojky, kraluje nepřehlédnutelná korunka, svým tvarem připomínající diamant. Korunka disponuje jemným vroubkováním po obvodu pro pohodlnou manipulaci a pyšní se signováním logotypem Hamilton na čelní straně.

Z počátku jsem se korunky trošku obával, strašilo mě její řezání do zápěstí. Tyto obavy se však záhy ukázaly jako zcela neopodstatněné, naopak, výrazná korunka se skvěle osvědčila při nastavování správného času (stačí jedno její povytažení), stejně jako při manuálním natahování strojku. Během dne o ní ani nevíte.

Pilot se srdcem vytrvalce

Tají-li se vám dech při pohledu na průhledná dýnka, podobně jako mně, budete spokojeni. Právě takové totiž model Khaki Aviation Pilot Pioneer Automatic má, a to je navíc šroubovací. Avšak jedním dechem současně dodávám, že dýnko mě nechává takříkajíc v rozpacích.

Je velmi skromně působící, jakoby právě zde došel tvůrcům dech i kreativita ve srovnání se zbytkem krásných a promyšlených, byť minimalistických detailů. Podobným dýnkem se dokážou chlubit pětkové automaty značky Seiko za zlomek ceny a ani zpracování strojku, který lze přes dýnko vidět, mě neokouzlilo žádnou uměleckou či designovou lahůdkou.

Co však postrádá strojek na oku lahodících detailech, to svému majiteli násobně vynahradí spolehlivostí a kvalitou. Automat s označením Hamilton H-10 má totiž švýcarský rodokmen léty prověřené a kvalitní značky ETA. Ten navíc disponuje vláskem setrvačky z revoluční slitiny Nivachron, odolávajícím magnetismu a zaručujícím nadstandardní přesnost a měsíční odchylku (dle mé zkušenosti) v řádu vteřin.

Za jednoznačně nadstandardní lze označit i samotnou výdrž hodinek, respektive strojku jako takového. Výrobce v dokumentaci uvádí 80 hodin, což by samo o sobě znamenalo skutečný luxus. Je však stejná i realita, nebo jde jen o reklamní trik? Nenechte se mýlit, budu upřímný, není… výdrž hodinek je totiž nejen mnohem lepší, je přímo famózní!

Hodinky jsem ručně natáhl (ano, i toto strojek umožňuje) do prakticky plného stavu a následně jsem je zhruba hodinu nechal na ruce a věnoval se zcela běžným činnostem – chvíle chůze, řízení auta, opět chůze, krátká korespondence na počítači. Po zhruba hodině jsem hodinky odložil a začalo měření. Byla sobota, 19.00 hodin večer a strojek se zastavil ve čtvrtek následujícího týdne, přesně v 7.00 hodin ráno. Doba jejich chodu od prakticky plného natažení do úplného zastavení tedy byla 108 hodin!

Fakt je, že určitou úsporu energie má na svědomí i absence komplikace data, ale i přesto je výsledek ohromující. Pilotky od Hamiltonu se strojkem H-10 tak zaujaly pomyslnou první příčku ve výdrži mezi všemi hodinkami s automatickým nátahem, které jsem měl tu čest recenzovat.

Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem
8.6.2022 - Eliška Měrková
Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem

Komu udělají radost?

Přestože hodinky Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer Automatic působí na první dojem značně konzervativním a lidově řečeno „slušňáckým“ dojmem, lze je díky nadčasovému designu a kvalitním materiálům vzít jako parťáka do jakékoliv společnosti. Oblek vám dokonale doplní a se sportovně laděným outfitem budou velmi krásně a provokativně kontrastovat. Svému majiteli či majitelce (díky velmi přijatelné velikosti, vyjímající se i na něžné ruce) dodají poct úrovně i sebevědomí.

Za relativně přijatelnou cenu v sobě skrývají kus nadstandardně kvalitní hodinářské práce a také punc krásného ikonického modelu Hamilton 23, který patří mezi pilíře hodinářské historie. Zkrátka a dobře, máme zde takřka ideálního adepta na perfektní a hodnotný dárek, který se bude vyjímat ve vaší rodině po mnoho budoucích generací.

Mohlo by vás dále zajímat:

6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton
7.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vláďapřed 525 dny, reagovat
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat proč je na lunetě na třetí hodině číslo 45 a na deváté hodině 15? Děkuji za odpověď.
Eliška Měrkovápřed 525 dny
Dobrý den Vláďo, tady se jedná o tzv. odpočítávací stupnici (opak běžnější sčítací stupnice, kterou najdete většinou na potápkách). Použijete ji tak, že otočíte zvolený počet minut, který si chcete stopnout, na úroveň minutové ručky, a jakmile se minutová ručka dostane po uběhnutém čase na nulu, uběhla vámi stopovaná doba.
Mojmírpřed 523 dny
Obousměrně otočná luneta má 48 poloh - čtyři polohy na pět minut. Odpočítávání s krokem po jedné minutě a patnácti sekundách!
Emilpřed 517 dny
Mojmír - luneta má 60 krokov, nie 48. Tento nedostatok už medzičasom opravili. Viem to, pretože som si hodinky nedávno zakúpil.
Marekpřed 525 dny, reagovat
"Oblek vám dokonale doplní" To sotva, jedine nejaký hrubokrký bulo si toto dá na ruku k obleku. "Za relativně přijatelnou cenu" wtf?
Honzapřed 522 dny, reagovat
Krásný kousek!
Monikapřed 512 dny, reagovat
Líbily by se mi na manželově ruce

Hodinky zmíněné v článku