» Blog » Hamilton

Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám

Tagy: Představení | Hamilton | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Agáta Vřeská | 6.5.2020 | 5 MIN | 2x komentář

Přesně před 50 lety svět poprvé žasl nad technologickým zázrakem, který evokoval spíše rekvizitu ze sci-fi filmů: Hamilton Pulsar, první digitální hodinky, které změnily podobu hodinářského světa 70. let. Nosil je agent 007, americký prezident i hvězdy jako Elvis Presley nebo Jack Nicholson. Tuto legendu Hamilton znovu oživil, jen s vylepšením pro 21. století. Hamilton American Classic PSR jsou senzačním výletem do minulosti.

Hamilton PSR je připomínkou skutečných začátků digitálních, a potažmo i quartzových hodinek. Má solidně vystavěný příběh v pozadí, tak, jak to máme u Hamiltonu rádi, a dodnes futuristicky působící vzhled, poměrně věrně vycházející ze svých předchůdců.

Abychom pochopili, jak velký úžas Hamilton se svými Pulsary v roce 1970 vyvolal, vraťme se v rychlosti kousek zpět. Celá 60. léta se nesla v duchu revolucí a hodinářských závodů. Tím hlavním byl samozřejmě boj o prvenství elektronických hodinek. Kdo vyhrál, je všeobecně známo, méně se však ví, že tomu předcházelo mnoho jiných menších „výher“. První náramkové elektronické hodinky představil světu Hamilton modelem Electric 500 už z kraje roku 1957, kde ještě mechanický stroj poháněla baterie. Série 500 v úpravách se dostala i do slavných Hamilton Ventura.

6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton
7.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton

Pak přišel rok 1969. Člověk se poprvé prošel po Měsíci. Padl další zlom, když se vyrobily první automatické chronografy. A konečně, americké i švýcarské hodináře porazilo japonské Seiko, když v prosinci uvedlo na trh první volně prodejné quartzové hodinky Astron. Co na tom, že už o pár týdnů později představili i švýcarští hodináři na Baselworldu své výsledky. Milník byl stanoven, teď jen záleželo na tom, co dál.

Tím, kdo udal směr podobě hodinek 70. let byl opět Hamilton. Stalo se tak přesně 6. května 1970 na tiskové konferenci v newyorském hotelu Four Seasons, kde Hamilton odhalil prototyp prvních elektronických digitálních hodinek: Pulsar.

Naše videorecenze:

Pulsar 70. let

Jméno Pulsar dostaly podle „pulzujících neutronových hvězd, které podobně jako hodinky vyzařovaly paprsky světla v ultrapřesných frekvencích.“ Bylo to skutečné zjevení, v době, kdy počítače v běžné domácnosti byly ještě pro většinu nepředstavitelnou budoucností. A jako z vesmíru působily tehdy i Hamilton Pulsar, označovaný jako „computer on wrist“, počítač na zápěstí, ne větší než náramkové hodinky.

Pulsar je rotující neutronová hvězda vyzařující elektromagnetické záření. Poprve byla objevena v roce 1967 a některé typy pulsarů předběhnou v přesnosti i atomové hodiny.

První prodejný model P1 byl dostupný v roce 1972. Vzniklo 400 skutečně luxusních hodinek s cenou 2100 USD. Pro srovnání to odpovídalo tehdejší ceně rodinného sedanu. Tenhle průkopnický skvost si mohli dovolit jen ti vybraní. Mezi prvními, kdo si je ostatně koupil byl i dlouholetý fanoušek Hamiltonu Elvis Presley.

Hamilton Pulsar P1 byl ve zlatě a limitován 400 kusy; jednomu z nich neodolal ani Elvis Presley

Hamilton Pulsar P1 byl ve zlatě a limitován 400 kusy; jednomu z nich neodolal ani Elvis Presley

Hamilton P1 byl v 18 karátovém zlatě, sklíčko bylo ze syntetického rubínu, uvnitř se ukrýval quartzový stroj s 25 integrovanými čipy s frekvencí 32 768 Hz a přesností 60 sekund za rok. Neměl žádné ručky, žádné pohyblivé části, nebyl slyšet žádný tikot a po stisknutí „kouzelného“ tlačítka, u P1 umístěného na šesté pozici, se na tmavé obrazovce objevily červené LED číslice.

Pulsar působil jako hodinky z vesmíru: žádný tikot, žádné pohyblivé části, minimální údržba, design jako ze sci-fi a vysoká přesnost.

Bulova Computron recenze – Jedny z nejikoničtějších digitálek
16.2.2023 - Eliška Měrková
Bulova Computron recenze – Jedny z nejikoničtějších digitálek

Dostupnější a komerčně úspěšnou se stala až pozdní verze, Hamilton Pulsar P2, který na trh přišel o několik měsíců později. Byl už i v oceli s minerálním sklem a tlačítkem pro zobrazení času na třetí pozici, měl upravený design a vylepšený modul. Propadla mu nejedna celebrita té doby…

Hamilton Pulsar P2, které si oblíbilo mnoho

Hamilton Pulsar P2, které si oblíbilo mnoho "hvězd" 70. let

Popularitu jim přinesl i moderátor Jonny Carson, když demonstroval jejich funkčnost ve své Tonight Show. Nosil je herec Jack Nicholson, boxer Joe Frazier, zpěvák Elton John, zakladatel Fiatu Giovanni Agnelli, člen skupiny Rolling Stones Keith Richards a dostaly se i do Bílého domu na ruce prezidenta Geralda Forda. Na stříbrném plátně se objevily mimo jiné v první scéně Jamese Bonda v podání Rogera Moora ve filmu Žít a nechat zemřít z roku 1973.

Roger Moore jako James Bond nosí Pulsar P2 ve filmu Žít a nechat zemřít z roku 1973

Roger Moore jako James Bond nosí Pulsar P2 ve filmu Žít a nechat zemřít z roku 1973

Hamilton Pulsomatic 2010

Není to poprvé, co si Hamilton připomíná jeden ze svých významných úspěchů své ještě pensylvánské éry. Ke 40. výročí, v roce 2010, vyrobil model Pulsomatic. Model byl designově inspirován Pulsary, ale kombinoval automatický pohyb s digitálním displejem.

Hamilton Pulsomatic z roku 2010 kombinuje mechanický strojek a digitální displej

Hamilton Pulsomatic z roku 2010 kombinuje mechanický strojek a digitální displej

Hamilton PSR 2020

Půl století od představení prvních digitálních náramkových hodinek přichází Hamiton s modelem PRS. Jméno Pulsar na kartáčovaném pouzdře nahradil Hamilton, protože Pulsar koupilo Seiko. Retro vzhled je ale stále fascinující připomínkou minulosti, nechybí však zásadní inovace, aby uspěly u současníků.

Slovo pulsar je složenina z „pulsating star“ (pulzující hvězda), v tisku se název objevil v roce 1968. Pro objekty se používá označení PSR, např. PSR 1919 + 21. 

Hlavní změnou je hybridní displej, kombinující LCD a OLED technologie. Reflexní LCD umožňuje trvalé zobrazení času i za denního světla. Po zmáčknutí tlačítka se ale rozsvítí OLED červené číslice v nám podvědomě dobře známém retro tečkovaném stylu a majitelům to přináší zábavnou vzpomínkovou akci. Pokud nedochází k rozsvícení, Hamilton PSR můžou čerpat energii po dobu několika let.

Hamitlon PSR má hybridní displej kombinující LCD a OLED technologie

Hamitlon PSR má hybridní displej kombinující LCD a OLED technologie

Na této inovativní technologii zobrazení spolupracoval dnes už švýcarský Hamilton s firmou Asulab, výzkumnou společností Swatch Groupu a je na něj podána patentová přihláška.

Polštářovým tvarem pouzdra i rozměry, tedy 40.8 x 34.7 mm, je PSR věrnou kopií Pulsaru P2. Změn se dostalo sklíčku, které je safírové s antireflexem a voděodolnost je stanovena na 100 metrů oproti původním 30 metrům P2. Na dýnku najdeme schéma elektomagnetického záření neutronové hvězdy, pulsaru.

Schéma elektromagnetického záření pulsaru vygravírované na dýnku

Schéma elektromagnetického záření pulsaru vygravírované na dýnku

Model je ve dvou provedeních, ocelové (H52414130) s cenou 745 dolarů a limitované se žlutým PVD (H52424130) v počtu 1970 kusů s cenou 995 dolarů. Předpokládaná dostupnost je v květnu 2020, pro Česko ale ještě nebyla přesně stanovena.

Nestává se zas tak často, že hodinářský svět zasáhne quartzový model hodinek. Hamilton je ale (a ne poprvé) výjimkou potvrzující pravidlo. Novinka Hamilton PSR je připomínkou pokroku a dárkem Hamiltonu pro skutečné hodinkové nadšence.

Zdroje:

Hamilton Pan-Europ Black & Gold recenze – Oživení téměř zapomenuté legendy
10.3.2023 - Jakub Pitucha
Hamilton Pan-Europ Black & Gold recenze – Oživení téměř zapomenuté legendy

6 NEJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma
21.12.2023 - Aleš Pavelek
6 NEJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vladimírpřed 77 dny, reagovat
Rád bych se Vás zeptal, zda mají hodinky možnost nastavení 24hod režimu?
Agáta Vřeskápřed 77 dny
Bohužel, mají nastavení pouze v rámci Am/Pm.

Hodinky zmíněné v článku