» Blog » Hamilton

V jako Ventura: Hamiltony nosí i žena v černém

Tagy: Recenze | Hamilton | Klasické | Retro | Tradiční

Agáta Vřeská | 19.6.2019 | 7 MIN

Suit up: černé brýle, neutralyzér a Ventury. Výbava slavných agentů MiB, kteří se přátelí i bojují s vesmírnými příšer(k)ami. Čtvrté pokračování Mužů v černém vstoupilo (červen 2019) do kin. Ideální čas představit si ikonické hodinky od Hamiltonu, které si ve filmu zahrály - Ventury.

Hamilton Ventura ve filmu Muži v černém

Mnoho značek označuje své modely hodinek jako „ikonické" nebo „legendární". Líp se to prodává, dodá to marketingu ten správný drive, zákazník má pocit, že nosí něco výjimečného. Co se ale opravdu stane ikonou rozhodnou až fanoušci a největší kritik ze všech, čas. Bavíme-li se ale o slavných Venturach hodinářské značky Hamilton, můžeme směle říct, že o ikonickém označení bylo již rozhodnuto.

6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton
7.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton

Hollywoodská sci-fi komedie Muži v černém byla světu představena v roce 1997. Tehdy Tommy Lee Jones poprvé nám, pasivním divákům, i svému novému parťákovi Willu Smithovi odhalil, jak to se světem doopravdy je. Už tehdy čas na jejich rukou odměřovaly hodinky se snadno zapamatovatelným tvarem, které vypadaly jako z jiné části vesmíru.

[[M4080]]

Ve čtvrtém pokračování se toho změnilo mnoho. Jiný režisér, jiný scénárista, nové tváře ústřední herecké dvojice. Tím se naštěstí zabývat nemusíme. Nechme proto stranou, jaké kvality či nedostatky jednotlivé filmy měly, a zaměřme se na to, co zůstalo - Hamilton Ventury. Pro svůj odvážný futuristický vzhled se do filmu o mimozemských imigrantech skvěle hodí. Ale nebyli to Muži v černém, kdo Ventury poprvé proslavil...

Hamilton Ventura jsou zákadní výbavou Mužů v černém

Hamilton Ventury se staly součástí základní výbavy agentů MiB

„Neřešte praktičnost, máte volnou ruku"

Řekla firma Hamilton v roce 1957 Richardu Arbibu. „Navrhněte nám hodinky přesně tak, jak budete chtít." A americký industriální designér, který se proslavil návrhy karosérií aut či lodí, si sedl a nakreslil nový, netypický tvar hodinek, který se stal důkazem, že být občas „out of box" se vyplácí.

Zajímavý štítový tvar by ale sám o sobě nestačil.

Futuristický design Ventur navrhl Richard Arbib

Futuristický design Ventur navrhl Richard Arbib

Hamilton své Ventury označuje jako první elektrické hodinky. Ale první, kde klasické soukolí bylo poháněno baterií, byl model Hamilton Electric 500. Ten Hamilton představil v lednu 1957 s velkou slávou - vždyť vyhrál závod se svými rivaly o důležité prvenství.

Strojek si ale tak trochu dělal, co chtěl, málokdo uměl tuhle novinku opravit a málokdo ji tedy chtěl prodávat. Do Ventur se tak později dostala vyladěná verze kalibr 505. Ten byl značně spolehlivější, ale mechanismus se také o to rychleji opotřeboval. Proto bylo přímo výrobcem doporučováno, aby se během nenošení hodinek povytáhla korunka, hodinky se zastavily a tím šetřily opotřebovávání. Ještě, že za chvíli přišla quartzová revoluce...

Takže to už máme atypický design slavného designéra Arbiba, strojek nově poháněný baterií a teď přichází to nejdůležitější. Král Rock´n´rollu.

Hamilton Ventura z roku 1957 jsou známy jak první elektrické hodinky na světě

Hamilton Ventura z roku 1957 jsou známy jako první elektrické hodinky na světě

Ventury samotného Elvise

Neobyčejná celebrita potřebuje neobyčejné hodinky. Hamilton Ventury proto nosila hvězda světového formátu, sám Elvis Presley. Elvis byl svou vášní pro hodinky pověstný. Měl jich doma nespočet, včetně značek jako Omega či Rolex. A pokud by mu někdo řekl: „Tyhle hodinky miluju," Elvis by si je nejraději okamžitě sundal a věnoval jako dárek.

S atypickými Venturami je ale král rock´and´rollu spojen asi nejvíce. Od chvíle, kdy byly použity na jeho zápěstí jak product placement ve filmu Blue Hawaii z roku 1961, si je oblíbil natolik, že se stal ambasadorem značky a tváří Ventury. Nosil je i v soukromí a Elvisovo zápěstí strhlo kýženou pozornost. A mimořádnost Elvise zajistilo ikonické označení také Venturám. Proto se jim někdy říká „Elvisovy hodinky".

Elvis Presley si Ventury zamiloval a stal se ambassadorem Hamiltonu

Elvis Presley si Ventury zamiloval a stal se ambasadorem Hamiltonu

Když jsem mluvila o těch kalibrech, nesmím opomenout zmínit zajímavost, že model Ventur, který nosil Elvis Presley, měl ještě původní kalibr 500 (resp. lehce upravený 500A), navíc v pouzdře z bílého, nikoli žlutého zlata.

Se zlatem to bylo celkově zajímavé. Zatímco americký trh se spokojil s pouzdrem z 14kt. zlata, zákazníci z jiných koutů světa byli náročnější, a putovaly k nim Ventury z 18kt. zlata. Raritou je pak i skutečnost, že Jižní Amerika měla dokonce pouzdro ze zlata růžového.

Většina modelů i přes známé ambasadory po pár letech zmizí - z pultů obchodů i paměti. Ventury zůstaly. A Hamilton si dává záležet, aby byly stále zajímavé. V roce 1988 obnovil produkci a vyrábí je nepřetržitě doteď. Jako připomenutí, proč jsou tak "jiné", připravil navíc v roce 2015 modely věnované výročí 80 narozenin Elvise Presleyho: Hamilton Ventura Elvis80.

 

Hamilton Ventura Elvis80 oslavuje 80 let od narození Elvise Presleyho

Hamilton Ventura Elvis80 oslavuje 80 let od narození Elvise Presleyho

Ať už modely v quartzu nebo mechanické s automatickým nátahem, Ventury Elvis80 jsou rozměrově celkem velké (42,5mm x 44,6mm). Zvláště celoocelové provedení pak působí hodně robustně. Na výběr jsou ale i s koženým či pryžovým řemínkem, které na zápěstí sednou o něco lépe. A zatímco někoho tvar porušující ustálené zvyky přitahuje, někoho může odradit.

Luminiscence je u modelů bez skeletonového ciferníku nanesena na ručkách a indexech 6, 9 a 12. Pozice 3 je obsazená datumovkou. Vteřinová ručka je pak vždy v barvě, která je použita pro oživení ciferníku na prvních patnácti minutách. Tyhle vydesignované drobnosti umí na hodinkách skutečně zaujmout.

Hamilton Ventura Elvis80, foto: Nikol Liberdová

Hamilton Ventura Elvis80 Quartz H24551131

Automaty jsou pak vybaveny kalibrem H-10, postaveném na ETA 2824-2, který můžete sledovat průhledným dýnkem nebo u některých i skeletonovým průhledem na ciferník či open heart. Symbolická 80 pak odkazuje nejen k výročí narození Elvise, ale také na rezervu chodu 80 hodin.

Když chcete být (občas) jiní

Ventury Elvis80 uvedl Hamilton v roce 2015. O dva roky později, v roce 2017, doplnil venturovskou řadu o modely odkazující na 60. výročí od prvního náčrtku designéra Richarda Arbiba. A když v těchto dnech otevřete stránky Hamiltonu, vykoukne na vás agent „M" z tajné agentury MiB (premiéra Mužů v černém IV byla v červnu 2019), kterého si zahrála Tessa Thompson, a v promo videu vás ujistí, že nosit Ventury dává fakt cool pocit.

A já musím s Tessou souhlasit. Hamilton Ventury (Ref. H24411732, resp. H24211732) v quartzu, které dostala agentka MiB do výbavy, mají elegantní leštěné ocelové pouzdro v typicky venturovském tvaru. Dvojitě působící korunka s výraznější gravurou a signováním ještě víc umocňuje trojúhelníkový tvar pouzdra. Se sytě černým ciferníkem kontrastuje středová elektro-křivka vedoucí mezi bodovými indexy 3 a 9. Bodová struktura indexů vedoucích ke středu má údajně připomínat základní stavební kámen vesmíru - atom. U mě se tento „aha" moment nedostavil, i tak plní ale svůj účel oživení jinak čistého designu ciferníku perfektně.

Kombinace retro a futuristického stylu je pro sci-fi ideální volba

Kombinace retro a futuristického designu je pro sci-fi ideální volba

Vzhled pouzdra a ciferníku je pak celkem věrnou kopií modelu z 50. let a tento mix retra a futurismu je pro sci-fi naprosto ideální. A nejen pro sci-fi, rozhodně si umím představit, jak zajímavě to bude působit například k dámským „malým černým" nebo k pánské kožené bundě či méně formálnějšímu obleku. A pokud si vzpomenete, k černým elegantním šatům je nosila i agentka O zamlada ve III. dílu Mužů v černém. A vypadaly parádně.

Ventury nosila i agentka O v Muži v černém III. z roku 2012

Ventury nosila i agentka O v Muži v černém III z roku 2012

S černým ciferníkem kontrastující jsou také ocelové, ostré, v půli lomené ručky a sekundová ručka ve tvaru šípu dokresluje celkový efekt. Kožený řemínek z teletiny a aligátořím vzorem je, jak jinak, v černočerné barvě, zapínání je řešeno motýlovou ocelovou sponou. Uchycení řemínku je zakryto ocelovým prodloužením pouzdra, které připomíná chromové blatníky na autech.

Ventury v sobě mějí eleganci, která nenudí

Ventury v sobě mají eleganci, která nenudí

Tuto eleganci, která nenudí, ale musíte umět nosit. Ne každý se s Venturami asi sžije a ne každému tak tato atypická hodinářská ikona sedne, a teď nemluvím o rozměrech. Model H24411732 má rozměry 32,3mm x 50,3mm, menší dámský model H24211732 má průměr bez korunky 24mm, výšku 36,5mm.

Venturovské spektrum

Ať už vás zaujal atypický vzhled, historie nebo sláva Hamilton Ventura, za prozkoumání stojí celá modelová řada. Většina zástupců se objevila na tom či onom zápěstí některého z agentů napříč sérií Mužů v černém. Například rozměrově extravagantnější model Hamilton Ventura XXL Auto, který je pro opravdu velké odvážlivce, nosil v Mužích v černém III (2012) agent K. Decentnější jsou Ventury Auto, včetně modelu Ventura H24515551 s průzorem, který můžete najít u Chrise Hemswortha jako agenta H v již zmiňovaných Mužích v černém IV (2019). A Willu Smithovi pomáhá ve trojce zvládnou boj s časem chronograf Ventura H24412732. A na závěr si ještě neodpustím nezmínit nefilmové, ale krásné zlaté modely v quartzu, které se vrací k prvním Venturám z ´57 včetně červeného hrotu sekundovky.

Ventura XXL, Ventura Auto, Ventura Chrono a Ventura Quartz

Za mě je ale venturovský model (Ref. H24411732), který se aktuálně ocitl ve čtvrtém pokračování série o mužích a ženách v černém, vůbec nejpovedenější z celé modelové řady Hamilton Ventura. Jsou jiné, ale zároveň se nestaly kýčem, kombinace taktické černé s leštěnou ocelí bez dalších zbytečných příkras je parádní a Ventury umí vsugerovat pocit výjimečnosti.

Hamilton Ventura ve filmu Muži v černém IV.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku