» Blog » Casio

Casio Frogman slaví 30 – Příběh od pulce po třicetiletou žábu

Tagy: Představení | Casio | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 12.12.2022 | 6 MIN | 2x komentář

Asymetrický tvar, na dýnku žába a slovo, které vysvětluje všechno: Frogman. Žabí potápky od G-Shocku slaví v roce 2023 kulatiny a Casio si připravilo výroční modely. Co Frogmany tak proslavilo? A jak se za těch 30 let změnily? Dneska věnujeme Frogmanům krátké historické okénko a představíme si i novinky této žabácké říše.

Zvláštní potápky, které si získaly komunitu

První model se objevil v roce 1993. Nesl označení DW-6300 a na dýnku měl nápis Frogman a malou postavu potápějící se žáby.

První Frogmani DW-6300 ještě neměli na pouzdrě název Frogman.

První Frogmani DW-6300 ještě neměli na pouzdrě název Frogman.

To by ještě nebylo tak unikátní, ale hodinky měly asymetrický design pouzdra, který se stal rychle rozpoznatelným a dodnes je spojován právě s modely Frogman. A ani to ještě nebylo všechno. Dýnko hodinek bylo šroubovací, nikoli na šroubky, a tato specifikace jim zůstala prakticky po celou dobu.

Dýnko DW-6300 s Žabákem a označením Frogman. Zdroj: www.carousell.com.my

Dýnko DW-6300 s Žabákem a označením Frogman. Zdroj: www.carousell.com.my

Ale to hlavní – šlo o první ryze potápěčské G-Shocky s voděodolností do 200 metrů. Ano – já vím, já vím, všechny G-Shocky mají WR 200M. Ale tyhle měly reálných 200 metrů podle mezinárodní potápěčské certifikace ISO 6425. Frogmani tak byli – a dodnes jsou – jediné G-Shocky s Diver's certifikací.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

1993: První G-Shock Frogman s Diver's certifikací.

A to i přesto, že nemají otočnou lunetu jako běžné potápky. Frogmani jsou místo toho vybavení módem měřícím čas strávený pod vodou (Dive Time Measurement Mode), a dokonce s možností uložení záznamu. Matoucí může být písmeno W v názvu, které u Casia mnozí spojují s rádiovým příjem času, ale to se u Frogmanů objevuje až později, a signalizuje tak prosté Watch.

Frogmany nosí i světový rekordman v potápění Nuno Goméz.

Frogmany nosí i světový rekordman v potápění Nuno Goméz.

Frogmani byli od začátku poměrně robustní a získali si uznání především pro jejich odolnost a kvalitní zpracování. Ostatně Frogmani byli a jsou vyráběni výhradně v Japonsku. Oblíbili si je nejen profíci, ale i sběratelé, protože právě speciální edice se staly vyhledávanými sběratelskými kousky.

Mezi profesionální potápěče, kteří nosí Frogmany, patří i Nuno Goméz, který se potopil do neuvěřitelné hloubky 318,25 metrů. A s Frogmany na ruce.

Model si získal až překvapivou popularitu a Casio do roku 1995 vydalo hned několik barevných variant. Ještě víc jich přišlo s druhou generací Frogmanů DW-8200, která kombinovala G-Shockovskou strukturu s titanovou lunetou.

Druhá generace Frogmanů DW-8200.

Druhá generace Frogmanů DW-8200.

1995: Druhá generace Frogmanů DW-8200 s titanovým tělem.

Zajímavé je, že se Frogmani infiltrovali i do nejvyšších míst – v roce 1999 byl představen Frogman MRG-1100. Kromě funkcí a frogmanovského designu na něm bylo unikátní, že byl celotitanový.

(Na G-Shockovském fóru G-central se aktuálně spekuluje, že by se v roce 2023 mohl objevit hybrid MRG a analogových Frogmanů. Ale kdo ví... kdo ví...)

Celotitanový Frogman MRG-1100.

Celotitanový Frogman MRG-1100.

Ve stejném roce přišel i DW-9900, na kterém byly neobvyklé především menší rozměry 51.6 x 46.8 x 15.9 mm. Ten měl ale nejen menší rozměry, ale i menší popularitu a byl poměrně rychle nahrazen.

Lepší než rosnička. Frogmani jsou na solar a řídí se rádiem

První Frogmani s Tough Solar se objevili v roce 2001 s označením GW-200. I této generaci se dostalo mnoha barevných variant, včetně populární GW-200Z z roku 2009, které se přezdívalo také Final Frogman.

Frogman DW-200 s titanovým tělem včetně dýnka a solárním napájením. Zdroj: info.photowatches.eu

Frogman DW-200 s titanovým tělem včetně dýnka a solárním napájením. Zdroj: info.photowatches.eu

2001: První Frogmani s Tough Solar GW-200.

Od té doby měli solární napájení Frogmani ve vínku pravidelně. Zlomový bod přišel v roce 2009 s verzí GWF-1000. Šlo o první Frogmany, které měly nejen solár, ale také Multi Band 6, takže se synchronizoval podle rádiového signálu a to hned ze všech 6 stanic.

GWF-1000 byly první Frogmani s příjmem rádiového signálu.

GWF-1000 byly první Frogmany s příjmem rádiového signálu.

Rozměry GWF-1000 byly 58.3 x 52.8 x 18 mm a kromě Dive Mode (s pamětí na 10 záznamů) byl tento Frogman vybaven i grafem přílivu a odlivu a měsíční fáze. Ocelové tělo chráněné pryskyřicovým G-Shockem mělo navíc DLC úpravu, která zvyšovala odolnost vůči korozi.

2009: První Frogmani se solárem a Multi Band rádiovou synchronizací.

Do této éry můžeme zařadit i sérii GF-8200, které se vyráběly od roku 2010 a byly v mnoha speciálních edicích. A to včetně Frogmana GF-8235D-1BER k 35. výročí G-Shocků. Nápadnou podobnost můžeme vysledovat i u aktuální speciální edice GW-8230B-9AER k 30. výročí Frogmanů. Nebo to byl jiný model…? No, o tom až za chvíli.

Frogmani série GF-8200.

Frogmani série GF-8200.

Ještě musíme dokončit naši cestu. Ani solár v kombinaci s RC synchronizací totiž neznamenal vývojový konec. V roce 2016 představuje Casio Frogmany se safírovým sklíčkem a označením GWF-D1000, kterým přibyly tři podstatné senzory: teploměr, hloubkoměr a kompas.

2016: Frogmani GWF-D1000 se safírem, teploměrem, hloubkoměrem a kompasem.

Žabí muži dostávají ručky a karbon

Evolučním žabím skokem byl pak rok 2020. Na trhu se totiž objevil analogový Frogman. Poprvé v historii této kolekce má náš žabák ručky. Nese označení GWF-A1000 a analogové zobrazení nebyl jediný revoluční krok.

Casio G-Shock FROGMAN GWF-A1000 – Tak trochu jiné potápky
16.9.2020 - Radim Krčmář
Casio G-Shock FROGMAN GWF-A1000 – Tak trochu jiné potápky

Kovové šroubovací dýnko, které jsme znali od počátku Frogmanů, nahradil resin vyztužený karbonovými vlákny. A navíc dostali moderní komunikační technologii Bluetooth, přes kterou se dokážou spojit s mobilní aplikací.

GWF-A1000 s karbonovým tělem.

GWF-A1000 s karbonovým tělem.

2020: První analogoví Frogmani s monokokovým karbonovým pouzdrem a Bluetooth.

Ani moderní pojetí nezměnilo nic na jejich odolnosti a potápěčské certifikaci ISO 6425. Casio navíc uvedlo i speciální duhovou edici věnovanou vzácné duhové ropuše bornejské. A netřeba asi psát, že se po ní jen zčeřila voda a byly fuč.

Už to nejsou žádné mladé žáby. Frogman slaví 30

V druhé polovině roku 2022 Casio oznámilo výroční modely. Jako první přišel G-Shock GW-8230B-9AER ze série 8200. Podle názvu by se mohlo zdát, že půjde o odkaz na GF-8235, ale ve skutečnosti, když se zadíváte pozorněji, zjistíte, že se tady Casio vrací ke své druhé generaci DW-8200, konkrétně DW-8200B-9A.

DW-8200,

Série 8200: DW-8200, GF-8235 a nové GW-8230B.

Casio zvolilo zlatou edici DW-8200 pravděpodobně proto, že ve své době byla rychle rozprodaná a dnes je sběrateli vyhledávanou záležitostí. Představuje tak ideální ukázku významu a popularity Frogmanů. Casio zachovalo nejen design, ale i velikost.

2022: Eko-Frogman GW-8230B s lunetou a řemínekem z biomasy.

Ale ono je to vlastně jedno, na jaké modely odkazují, jsou to zkrátka čistokrevní obojživelníci patřící do rodiny Frogmanů. Opět tady máme titanové tělo včetně šroubovacího dýnka a žabičku na dýnku. Ta je tentokrát v základním designu, jako na prvních modelech.

Navíc v poslední době jede Casio hodně Eco cestou a tak je u tohoto modelu g-shockovské pouzdro a řemínek vyroben z biomasy. A stejně jako nás „W“ mátlo u prvních generací, mate i tentokrát, protože nové GW-8230 rádiový signál nechytají. Solární napájení je ale samozřejmostí.

Testování nových Frogmanů bylo stejně poctivé jako v minulosti, možná ještě náročnější. Kromě celkové odolnosti probíhají také testy statické elektřiny nebo mačkání tlačítek ve vodě a pod tlakem.

Výroční model je ve speciální krabičce a po aktivování LED podsvícení se objeví… Žabák. Samozřejmě.

A trocha barev nakonec. Pamatujete na duhovou edici věnovanou vzácné duhové ropuše bornejské? Tak nástupce je věnován jedovaté žábě obývající Amazonské pralesy.

Model s označením GWF-A1000APF-1A bude opět v limitované edici a luneta je vyrobena z laminovaného karbonu se skleněnými vlákny. Barvy jsou pak jedinečné, u každého kousku zřejmě jiné a v různých úhlech se budou měnit.

Zdroj: casioblog.com

Frogman k 30. výročí GWF-A1000APF-1A. Zdroj: casioblog.com

Funkčně ani rozměrově se od analogových GWF-A1000 nijak neliší, nicméně se spekuluje, že půjde o poslední model v této vývojové řadě Frogmanů, což jim přidává na atraktivnosti.

Frogmani patří mezi nejdéle vyráběné série G-Shocků a vždy byly považovány za špičkové modely. Na jaké žabáky se můžeme těšit v budoucnu, není zatím známo, ale s jistotou se máme na co těšit.

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio G-Shock - průvodce výběrem
15.11.2019 - Radim Krčmář
Casio G-Shock - průvodce výběrem

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Mirekpřed 500 dny, reagovat
Parádně napsaný článek! Radost zkoumat historii.
Milapřed 130 dny, reagovat
Tesim se na historii ProTreku. Uz jsem videl nektere stare kousky jen poradne omlacene na bazosi, pripadne i rarity z sedeho dovozu napr Protreky s fazemi mesice a prilivem a odlvem. Ktere se sem nedovazely asi jen proto, ze nejaky urednik si rekl, ze ve state bez more moc serfaru nebude. Serfaru ne, ale zahradkaru ano. Moc pekne srovnani. Dekuji

Hodinky zmíněné v článku