» Blog » Seiko

Historie Seiko Alpinist: hodinek, které se záhadně staly legendou

Tagy: Představení | Seiko | Klasické | Retro | Tradiční

Agáta Vřeská | 31.1.2020 | 10 MIN | 3x komentář

Je skutečně záhadou, proč právě Seiko Alpinist patří mezi největší legendy mezi komunitou milovníků Seika. Obzvlášť varianta SARB017 s atypickým odstínem číselníku z roku 2006 je pojmem, který zná každý hodinkový nadšenec. Původně privilegovaná japonská rarita byla konečně uvolněna pro celosvětový trh. Zatímco název Alpinist z hodinek zmizel, příběh pokračuje…

Seiko Alpinist má mezi ikonickými modely Seika zajímavé postavení. Nikdo totiž nečekal, že právě okolo tohoto modelu se vytvoří tak silný kult. Natož u varianty se specificky zeleným číselníkem. Hodinky, které nepotřebovaly dostat nickname od fanoušků, protože už svůj výstižný název měly, si vydobyly silnou pozici a zařadily se tak po bok dalších sportovních pojmů jako je samuraj, sumo, monster...

V lednu 2020 Seiko Prospex Land Alpinist, který byl dosud jen pro japonský trh, dorazil i do Evropy. Podle Seika se ale jedná o model pouze „inspirovaný“ Alpinisty, a skutečně, slavné označení na hodinkách nikde nenajdeme. Vývoj směrem ke kategorizaci jednotlivých řad je ze strany Seika zřejmý už delší dobu a Alpinisty minimálně charakterově patří pod řadu Prospex už dávno. Jen teď je to díky „X“ na číselníku vidět na první pohled.

20 400 Kč (doručíme do 10.5.)

Dostupné jsou čtyři varianty: s černým číselníkem (SPB117), béžovým a stříbrnými ručkami (SPB119), zeleným (SPB121) a v barvě champagne se zlatými ručkami (SPB123).

st

Seiko Prospex Land černé (SPB117), krémové (SPB119), zelené (SPB121) a champagne (SPB123)

Hlavní změnou je upgradovaný kalibr 6R35 se 70 hodinovou rezervou, na který je poprvé průhled přes dýnko. Další parametry zůstaly: typické katedrální ručky, vnitřní kompasová luneta otočná pomocí korunky na pozici 4, voděodolnost 200m a safírové sklíčko, tentokrát s lupou na datumovce.

Podrobně se na ně koukneme ještě níže, teď pojďme po historických stopách tohoto „japonského explorera“.

Začátek Seiko Alpinist v 60. letech

První Alpinista

Začátek příběhu Seiko Alpinist nesahá do roku 2006, kdy byl představen SARB, dokonce ani do roku 1995, kdy se zrodil typický design, ale začal se psát už v 60. letech minulého století. Tady se zdroje trochu rozchází: podle Seika to byl rok 1959, který stvořil první hodinky pro japonské horaly.

Podle jiných zdrojů, první hodinky nesoucí název Laurel Alpinist byly z roku 1961. Jméno jim nebylo přiděleno náhodně. Seiko se snažilo vyrobit hodinky pro skutečné „muže hor“, japonsky „yama-otoko“. Drsné podmínky japonského pohoří byly inspirací pro model, který měl být odolný vůči vodě, nárazům a na který bylo spolehnutí. Ve své podstatě se ale jednalo o lehce upravené Laurely.

Průměr ocelového pouzdra prvních Alpinistů byl 35mm, měly šroubovací dýnko a strojek Seikosha se 17 kameny a tepem 2,5 Hz. Ručky ve tvaru dauphine pokrývala luminiscenční vrstva, stejně tak indexy ve tvaru trojúhelníku (pravděpodobně štíty hor).

Druhý Alpinista

Druhá generace přišla hned o dva roky později, 1963. Zařadil se do série Champion a obecně jsou Alpinisty druhé generace označovány jako „Champion Alpinist 850“. Vzniklo samozřejmě mnoho modelů, typické pro ně bylo paprskovité členění číselníku, který krom slovíčka Alpinist nesl také informaci „water proof“, poukazující na to, že tyto hodinky jsou skutečně i do vlhkého terénu hor. Na dýnku se poprvé u některých verzí objevuje jednoduchý symbol hor a název Alpinist.

Vývoj Seiko Alpinist; zdroj: thespringbar.com

Vývoj Seiko Alpinist; zdroj: thespringbar.com

 


Vzkříšení Seiko Alpinist v 90. letech

Skutečné zrození naší legendy se ale odehrává až o 30 let později. Píše se rok 1995 a designér Seika Shigeo Sakai nachází inspiraci v historickém modelu. Ponechá atraktivní jméno, ale vdechne mu naprosto jedinečný design… Vzniká Red Alpinist.

Red Alpinist 1995

Jako třetí generaci tedy můžeme označit modely, pro které se vžilo označení „Red Alpinist“. Důvodem byl nepřehlédnutelný červený nápis „Alpinist“ na číselníku. Vzhled se ale od předchozích zásadně změnil.

Za vznikem ikonického designu stojí již zmíněný Shigeo Sakai, který působí v Seiku už od roku 1975. Ani on sám nejspíš nečekal, že jeho Alpinisty budou mít takový ohlas. Navrhl tři barevné varianty – s béžovým číselníkem (SCVF007), černým (SCVF005) a zeleným (SCVF009) ve velmi specifickém odstínu, o tom ale později.

Red Alpinist, foto: Masayoshi Kondo

Red Alpinist, foto: Masayoshi Kondo

Výrazným prvkem jsou katedrální ručky, použité u všech tří variant. Své jméno získaly pravděpodobně v podobnosti s vitráží oken katedrál a často je nacházíme právě u sportovních hodinek, protože díky velkému prostoru pro luminiscenci zaručující perfektní čitelnost v šeru. U Alpinistů jsou tedy na svém místě.

Stejně tak vnitřní azimutální otočná luneta. Její ovládání vyřešil Sakai pomocí druhé korunky na pozici 4 – další charakteristiky hodinek, která přetrvala dodnes. Hodinky navíc disponovaly voděodolností 20ATM, šroubovací korunkou a plným šroubovacím dýnkem s rytinou Alpinistického znaku.

Pro model s černým číselníkem zvolil Sakai trojúhelníkové indexy, u béžové a zelené pak arabské číslice (2, 4, 6, 8, 10 a 12). Sklíčko bylo minerální, resp. „sapphlex“, minerál se safírovou vrstvou, na které už dneska u Seika nenarazíme. Specifický byl také kyklop na 3. pozici pro datum.

Detaily Seiko Alpninist SCVF009 u roku 1995

Pro chod hodinek byl použit mechanický kalibr 4S15, který byl relativně malý (průměr pouzdra byl 37mm), ale běžel na 4Hz frekvenci a měl 25 kamenných uložení. Bylo ale náročné jej hromadně vyrábět, což byl jeden z hlavních důvodů, proč výroba byla po dvou letech ukončena. O to vzácnější se hodinky staly a jejich cena se logicky šplhala nahoru…

Red Alpinist SVCF009; foto: Mike Wilgus

Red Alpinist SVCF009; foto: Mike Wilgus

Model byl určen pro japonský trh a spadal do sportovní řady Prospex. V jihovýchodní Asii se nicméně Alpinista s 4S15 vyráběl pod sérií Sports 200. Nenesl ale název Alpinista na dýnku ani číselníku, jinak byl totožný, a to včetně tří barevných variant.

Odstín mandlově zelené

Pečlivě zvolený odstín zelené, který byl v kombinaci se zlatými detaily velmi specifický, získal rozhodně největší pozornost. Nebyla to smaragdová, olivová, vojenská ani pistáciová. Ale mandlově zelená.

Odstín byl vybrán záměrně, aby seděl k hnědému koženému řemeni s aligátořím vzorem. Navíc měla evokovat jistou noblesu zálib anglických gentlemanů, jako je muškaření či lov. Takové Alpinisty byly – sportovní, evokující přírodu a hory, a současně elegantní, hodné oděvu gentlemanů… Takto to minimálně představuje sám Shigei Sakai (rozhovor o popularitě zelených Alpinistů je velmi zajímavým zdrojem).

Alpinist Quartz s GMT: zapomenutý mezičlánek

Méně známý Alpinista od Seika pochází z roku 2003. Měl křemenný pohyb 8F56 HAQ (hight accuracy quartz) s vysokou přesností a nabízel funkci GMT a věčného kalendáře. Byl vyráběn v titanu s béžovým nebo černým číselníkem.

Alpinist Quartz

Alpinist Quartz GMT Titanium

Mezi společné znaky s Alpinisty z roku 1995 patřila vnitřní otočná luneta a tvar pouzdra. Korunky byly umístěné na pozice 2 a 4, datum bylo posunuté na 4. pozici a tvar ruček byl mečovitý. Že jde opravdu o Alpinistu prozrazoval nápis na číselníku i dýnku.

Alpinist Quartz z roku 2003 patří mezi poměrně vzácné kousky

Alpinist Quartz z roku 2003 patří mezi poměrně vzácné kousky

Unikátní byla limitka 500ks s modrým číselníkem. Vznikla jako pocta nadaci SSASS (Seven Summits Actions for Sustainable Society) horolezce Kena Noguchi, který inicializoval zvýšení povědomí o problému hromadících se odpadků podél horských stezek. Sám pak s kolegy vylezl sedm nejvyšších hor světa za účelem aktivního úklidu. Modrá barva připomíná oblohu i moře a je hlavní barvou neziskové nadace.

Limitovaná edice Alpinist SSASS s modrým číselníkem

Limitovaná edice Alpinist SSASS s modrým číselníkem

Seiko Alpinist SARB série 2006

Možná ještě známější než původní verze z roku 1995 je Alpinista z řady SARB. Na trh vstoupil v roce 2006 a opět na sebe strhl pozornost, mezi sběrateli obzvlášť.

Design obnovil a upravil Yasuhiro Kuzuya, který pro Seiko pracuje od roku 1981. I on zvolil tři odstíny: béžový (SARB013), černý (SARB015) a zelený (SARB017). Na první pohled by si je jeden mohl splést s Red sérií, ale rozdíly tady najdeme.

SARB017 se stal nejspíš vůbec nejikoničtějším zástupcem Seiko Alpinist

SARB017 se stal nejspíš vůbec nejikoničtějším zástupcem Seiko Alpinist

Především se změnil kalibr, konkrétně z 4S15 na 6R15 s 50 hodinovou rezervou chodu a 23 kameny. Z číselníku zmizel název Alpinist (ale zůstal v rytině na dýnku). Odstranil se také kyklop zvětšující datum, minerální sklíčko bylo vyměněno za safírové. Narostl také lehce průměr pouzdra a nepatrně se upravil i font arabských číslic.

Nejvíce změn měla černá verze SARB015. Ponechala trojúhelníkové indexy namísto číslic, ale tvarem se lehce upravily. Upustilo se od katedrálových ruček a nahradily je dauphine známe z historických modelů. Také datum se posunulo na 4. pozici. Vteřinová ručka měla krásně červenou barvu, a vyvažovala tak absenci červeného Alpinisty z Red série.

Mezi modely z Red série a SARB série jsou drobné rozdíly

Mezi modely z Red série a SARB série jsou drobné rozdíly

Největšího obdivu a popularity dosáhla opět zelená varianta. Kombinace typického odstínu, zlatých indexů a ruček s hnědým řemínkem je velice specifická a SARB017 se stal nejikoničtějším zástupcem Seiko Alpinist vůbec.

Řemínek SARB017

Řemínek SARB017

V roce 2009 přišlo Seiko ještě s modely SARB059/61/63, ovšem designově se zásadně lišily. Společným jmenovatelem zůstala horská rytina Alpinistů na dýnku.

Seiko Alpinist SARB059 a SARB061 z roku 2009

Seiko Alpinist SARB059 a SARB061 z roku 2009

Řada SARB, určená pro japonský trh, byla v roce 2017 ukončena. A zdálo se, že stejně tak i Seiko Alpinist.

Limitovaný Blue Alpinist 2019

Překvapením byl rok 2019, kdy Seiko vydalo limitovanou edici pod označením SPB089. Designově to byly známé SARB z roku 2006, ovšem s modrým číselníkem. Číslovaná limitka 1959 kusů byla určena výhradně pro Seiko butiky a e-shop Hodinkee.com. Počet kusů byl zvolen podle roku, kdy dle Seika vznikly první Alpinisty. Byly to poslední vyrobené Seiko Alpinist, které nesly na dýnku známou horskou rytinu…

Blue Alpinist - limitovaná edice z roku 2019

Alpinisty inspirované nové Seiko Prospex Land 2020

Na konci roku 2019 obletěla svět zajímavá zpráva: Seiko obnovilo výrobu Alpinistů a uvolnilo je pro celosvětový trh. Sedmá generace přišla v lednu 2020. Má velmi podobný design, který si tolik nadšenců zamilovalo, ale jsou to první hodinky, které na sobě nenesou název Alpinist.

Seiko

Seiko "Alpinist" Prospex Land 2020 SPB121

Zůstaly tři základní varianty: černá (SPB117), béžová se stříbrnými indexy (SPB119) a zelená se zlatými indexy (SPB121). Nově se přidala verze s číselníkem v barvě champagne a zlatými indexy (SPB123) a zeleným koženým řemenem.

Seiko Prospex Land

Seiko Prospex Land "Alpinist"

I tentokrát prošel změnou kalibr, z původního 6R15 na nový 6R35 se 70 hodinovou rezervou chodu, 24 kameny a běžící na 3Hz frekvenci. Historicky poprvé je na strojek vidět skrze průhledné dýnko. Zůstalo ale šroubovací, stejně jako korunka a hodinky by stále měly držet voděodolnost do 20 BAR.

Poprvé je u Alpinistů vidět na strojek, dýnko i korunka jsou šroubovací

Poprvé je u Alpinistů vidět na strojek, dýnko i korunka jsou šroubovací

Sklíčko je stejně jako u modelů SARB safírové (s vnitřním antireflexem), ale vrátil se kyklop známý z Red edice. Tvar katedrálních ruček zůstal, a to u všech variant. Černá alternativa s číselníkem bez sunburst efektu má ale opět namísto arabských číslic indexy připomínající vrcholky hor.

Nesignovanou přezku nahradila skutečně povedená překlápěcí spona se signaturou u variant na kůži, u černého číselníku je opět oyster ocelový náramek. Vyražené „S“ ale zmizelo z korunky. Průměr pouzdra je 39,5mm a šířka oka pro náramek 20mm.

Korunka už nemá signaturu, řemínky dostaly překlápěcí sponu

Korunka už nemá signaturu, řemínky dostaly překlápěcí sponu

Vedle přítomnosti kyklopa na první pohled jiný model prozradí logo řady Prospex „X“ na číselníku. Drobný detail, který neubírá na kráse, ale zřejmě zvýší hodnotu starších Alpinistů. Cena Seiko Prospex Land „Alpinist“ se pohybuje těsně pod 20tis. korunami.

Genealogie Seiko Alpinist

1. Generace Laurel Alpinist

Výroba 1961-1964 (ukončeno)
Kalibr: 17 Jewels Seikosha (18000 bph)
Barevné varianty: krémová a černá
Poprvé se na číselníku objevuje název Alpinist

2. Generace Champion Alpinist 850

Výroba od r. 1963 (ukončeno)
Kalibr: 17 Jewels Seikosha (18000 bph)
Mnoho variant, typické použití Dauphine ruček a paprskové členění číselníků
Poprvé se objevuje horský symbol Alpinist na dýnku, zůstává označení Alpinist na číselníku

3. generace „Red“ Alpinist

Výroba od r. 1995 (ukončeno)
Kalibr: 25 Jewels 4S15 (28800 bph)
Barevné varianty: krémová (SCVF007), černá (SCVF005), zelená (SCVF009)
Použito sklíčko Sapphlex s kyklopem pro datum
Poprvé se objevuje kompasová luneta (a druhá korunka na pozici 4) a katedrální ručky, zůstává název Alpinist na číselníku (výrazná červená barva dala vznik označení Red Alpinist) a horský symbol Alpinist na dýnku

4. generace Alpinist GMT Titanium Quartz

Výroba od r. 2003 (ukončeno)
Kalibr: 8F56 (velmi přesný quartzový strojek s fcí GMT a věčného kalendáře)
Varianty: SBCJ019, SBCJ021 a SBCJ031 a limitovaná edice SBCJ029 500ks SSASS
Křemenný pohyb, zůstal název Alpinist na číselníku

5. Generace Alpinist SARB

Výroba: od r. 2006 (ukončeno)
Kalibr: 23 Jewels 6R15 (21600 bph, 50h rezerva chodu)
Varianty: Krémová (SARB013), černá (SARB015) a zelená (SARB017)
Použito safírové sklo, bez kyklopu, z číselníku mizí název Alpinist, zůstává plné dýnko s horským symbolem Alpinist, varianta s černý číselníkem se vrací k Dauphine ručkám

6. Generace Alpinist SARB2

Výroba: od r. 2009 (ukončeno)
Kalibr: 23 Jewels 6R15 (21600 bph)
Varianty: tmavě zelený číselník (SARB059), černý číselník (SARB061) a černý číselník s černou úpravou oceli (SARB063)
Nově vnější otočná luneta (pouze jedna korunka na pozici 4), bez názvu Alpinist na číselníku, ale horský symbol Alpinist na dýnku zůstává

Blue Alpinist Limited Edition

Výroba: 2019
Limitovaná edice: 1959ks
Kalibr: 23 Jewels 6R15 (21600 bph, 50h rezerva chodu)
Varianta: modrý číselník (SPB089)
Designově inspirovaný SARB013-017)

7. Generace „Alpinist“ Prospex

Výroba: od r. 2020 -
Kalibr: 24 Jewels 6R35 (21600 bph, 70h rezerva chodu)
Varianty: černý číselník (SPB117), krémová (SPB119), zelený (SPB121), champagne (SPB123)
Inspirace v SARB113-117, mizí název Alpinist z číselníku i dýnka (nově průhledné), nově logo Prospexu „X“ na číselníku

Zajímavé zdroje:

Mohlo by vás dále zajímat:

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Seiko Alpinist 1959 Re-creation. Věrná podoba prvních sportovních hodinek Seiko
25.2.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Alpinist 1959 Re-creation. Věrná podoba prvních sportovních hodinek Seiko

Seiko Baby Alpinist 2020: Patří vlastně k legitimnímu odkazu Alpinistů?
20.11.2020 - Agáta Vřeská
Seiko Baby Alpinist 2020: Patří vlastně k legitimnímu odkazu Alpinistů?

Seiko Alpinist Mountain Sunset. Evropská limitka, pod kterou roztajeme
15.1.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Alpinist Mountain Sunset. Evropská limitka, pod kterou roztajeme

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Ondřejpřed 1388 dny, reagovat
Díky, moc pěkný článek!
Lookasspřed 815 dny, reagovat
A co treba Seiko Sarg005/Sarg007? To byli taky 6r15 Alpinisti. Dokonce s open case backem
Agáta Vřeskápřed 806 dny
Popravdě, na tuto sérii jsem během psaní článku nenarazila jako na Alpinisty, tím, že není znak na dýnku ani nápis na číselníku. Ale v alpinist-stylu rozhodně jsou. Další z krásných hodinek, které si Japonsko škudlilo pro sebe a dnes už je bude oříšek sehnat. Díky za zajímavou informaci. :)

Hodinky zmíněné v článku