» Blog » Casio

Historie značky Casio – Od kalkulaček přes televize až k hodinkám

Tagy: O značce | Casio | Klasické

Filip Debrecenyi | 4.1.2024 | 11 MIN | 5x komentář

Technologická špička Země vycházejícího slunce to s elektronikou vždy uměla. A jak šel čas, do nabídky zařadila i hodinky, které dnes zná i hodinkový laik. Jak japonská značka Casio vstala z poválečného popelu jako pták Fénix? Pojďme se podívat na historii značky Casio a také na to, kam se posunula za téměř 80 let své existence.

Značka Casio, přesněji Casio Computer Co., Ltd., je celosvětová elektroprůmyslová firma. Když však slyšíte název "Casio", na první dobrou vás nejspíš napadnou hodinky. Ty ale nejsou zdaleka to jediné, co tento Japonec umí. Za 80 let své existence přišel na světový trh s mnohdy zajímavými a významnými produkty, které byly ve svém odvětví opravdovými "gamechangery". Pojďme se společně podívat, jak to vše začalo:

Psal se duben roku 1946, období po válce. Ve zpustošeném Japonsku se rodí světově známá firma Casio, kterou na předměstí metropole Tokyo zakládá muž jménem Tadao Kashio. A tam, tehdy ještě malinká firma, taky postupně vyrůstá, nevěda o tom, že jednou zahýbe celým světem. Abychom se však propracovali až k hodinkám, musíme v historii postoupit dál. Casio totiž začínalo úplně jinak.

Ačkoliv Casio bylo a je velkou firmou zaměřující se na elektroniku, která zpočátku fušovala například do kalkulaček a podobně, jejich první produkt vás nejspíše překvapí.

Takto to vše začínalo, v malé budově na předměstí Tokya

Takto to vše začínalo – v malé budově na předměstí Tokya.

Jednalo se totiž o typ prstenu, který sloužil jako držák pro cigarety. Jeho primárním účelem bylo to, aby vaše ruce byly volné, i když máte chuť si jednu zapálit. Pro nás je nejspíš překvapivé, jak velký trhák to tehdy byl. Ale vzhledem k tomu, že v období po válce byly cigarety levnou záležitostí a kouřil skoro každý, byl to jednoduše oblíbený a zároveň praktický produkt.

Yubiwa Pipe - první produkt značky Casio

Yubiwa Pipe – první produkt značky Casio.

Po úspěšném uchycení na trhu se Casio dalo cestou elektroprůmyslu a začalo svou pozornost směřovat ke kalkulačkám. V té době byly totiž počítací zařízení tohoto typu dost složité na obsluhu a také zabíraly celkem hodně prostoru.

1957 – První plně elektronická kalkulačka

Kalkulačkám v té době trvalo až 10 vteřin, než vypočítaly to, co jste po nich potřebovali. Tato první plně elektronická kalkulačka s názvem 14-A byla revolucí. Tím, že byla elektrická, vydávala mnohem méně zvuku než kalkulačky mechanické a hodila se i do kancelářského prostředí, kde nevytvářela tolik hluku. Bratři Kashiové navíc vynalezli způsob, jak ji zrychlit, a proto ve své době patřila k těm nejlepším.

První plně elektronická kalkulačka s označením 14-A

První plně elektronická kalkulačka s označením 14-A.

Kalkulačky byly používány hlavně ve velkých firmách, vědeckých institutech a na univerzitách. Jejich využití bylo široké, ať už se jednalo o běžné účetnictví, studie či jiné nástrahy spojené s čísly.

1960 – Plnohodnotná továrna

Casio rostlo, a s tím také jeho požadavky na výrobu. A prostory na předměstí Tokya se pro něj začínají zmenšovat. Na základě toho v ranných šedesátkách vzniká nová, plnohodnotná továrna v oblasti Yamata-Machi.

Nová plnohodnotná továrna

Nová plnohodnotná továrna.

Po celá šedesátá léta dělá Casio jednu kalkulačku za druhou a přibývá také hromada nových typů. Zároveň přichází i jejich kompaktnost, zařízení se zmenšují a jsou dostupná stále více lidem. Závěrem desetiletí je na obzoru quartzová krize, a Casio se rozhodne rozšířit své portfólio o další produkt. Hodinky.

1974 – První elektronické hodinky

Úplně první hodinky společnosti Casio nesly ikonický název Casiotron. A po více než padesáti letech to zní stále dobře! Jako z nějakého sci-fi bijáku.

Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?
11.8.2023 - Eliška Měrková
Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?

Vzhledem k tomu, že v 70. letech probíhala quartzová krize, se pro mnohé společnosti Casiotrony staly hororovou záležitostí.

Trony byly totiž prvními náramkovými digitálkami s automatickým kalendářem na světě. Dnes je to standard, ale v té době – to bylo panečku něco.

Casiu to jednoduše šlo a úspěch mělo jak na poli elektroniky, tak na poli hodinařiny. A začalo se rozrůstat do dalších koutů světa. Pobočky byly založeny například v Londýně a v jiných velkoměstech.

To Japoncům otevíralo nové možnosti a na vývoji firmy se to začalo markantně podepisovat. Rozvoj byl tak obrovský, že se Casio rozhodlo rozdělit své sektory výroby do pěti divizí: sektorů vývoje, technologií, výroby, prodejů a obecných záležitostí.

Sektor kontroly kvality

Sektor kontroly kvality.

Každý sektor se maximálně zaměřoval na to své, a to pozvedlo nejen kvalitu, ale také efektivnost.

Výzkumné a vývojové centrum v Hamura City, Tokyo

Výzkumné a vývojové centrum v Hamura City, Tokyo.

V 70. letech Casio dosáhlo ještě dalších zajímavých milníků, zde jsou některé z nich:

  • 1976 – Casiotron X-1, hodinky s funkcí světových časů
  • 1976 – elektronická pokladna
  • 1978 – vydání osobního počítače

1980 – Hodinky, které umí počítat

Na přelomu 70. a 80. let vyšla kombinace toho, na co se Casio soustředilo – hodinky s kalkulačkou. Tenkrát velké terno.

Hodinky se zabudovanou kalkulačkou

Hodinky se zabudovanou kalkulačkou.

V osmdesátkách už Casio umělo udělat kalkulačku rozměrově přijatelnou pro běžné přenášení. Ovšem vecpat ji zároveň do hodinek a stvořit tak zařízení, které splňuje obojí... No, nosit je byla celkem frajeřinka. Hodinky nesly označení C-80 a uměly spočítat primitivní příklady.

Kalkulačka, budík a zapalovač v jednom. V Casiu se fantazii meze nekladou.

Kalkulačka, budík a zapalovač v jednom. V Casiu se fantazii meze nekladou.

1983 – první G-Shocky

Roku 1983 přišly na svět pověstně odolné G-Shocky. Kult, který Casio odstartovalo modelem DW-5000C. V té době se při koupi hodinek vždy udávalo, že by se s nimi mělo zacházet opatrně. G-Shocky byly první, u kterých jste tohle doporučení nezaslechli.

A takto vypadala evoluce nejprodávanějších G-Shocků:

Příběh G-Shocků se začal psát už v roce 1981 v hlavě inženýra z Casia, otce G-Shocků a mnoha legendárních modelů. Nebyl to nikdo jiný než Kikuo Ibe.

Otec G-Shocků, Kikuo Ibe

Otec G-Shocků, Kikuo Ibe.

Legenda praví, že tento nápad vyvstal v jeho hlavě poté, co jednoho dne na ulici narazil do kolemjdoucího chodce a přitom mu na zem spadly mechanické hodinky od tatínka. Ty se samozřejmě rozbily.

Zde se můžete podívat na příběh o vzniku řady G-Shock:

G-Shock tento rok (2023) oslavil výročí 40 let existence, za které jsme se dočkali desítek modelů, stovek provedení a minima poškození. Dnes zná pojem G-Shock i hodinkový laik. Pověstná odolnost je oblíbená nejen u běžných uživatelů, ale také u profesionálních vojenských, policejních či zdravotních složek po celé planetě. Jsou to jednoduše nezničitelné hodinky pro profíky.

Casio G-Shock - průvodce výběrem
15.11.2019 - Radim Krčmář
Casio G-Shock - průvodce výběrem

Výročí si vždy žádá speciální momenty, ty Casio implementuje do zajímavých speciálních kolekcí a limitovaných edicí. No a jedna taková, právě ke 40. výročí, k nám mimochodem přišla nedávno. Jedná se o celokarbonové G-Shocky, samozřejmě také limitované, po kterých půjde každý G-Shock fanatik.

Z karbonu je i náramek. Hodinky před zkrácením váží pouhých 65 gramů a při prvním potěžkání si řeknete, že vám je přibalili jako hračku k Happy mealu v mekáči. Zde vidíme spojení těch nejlepších technologií a high-tech materiálů od Casia.

Další zajímavé milníky Casia v 80. letech:

  • PB-100 kapesní počítač
  • PF-3000 první databanka
  • TV-10 přenosná LCD televize
  • CD-40 hodinky s databankou

1991 – Zrození legendy Vintage F-91

V raných devadesátkách přišly na trh kultovní digitálky, které chtěl (a stále chce) jednoduše každý. Byly nejen nadčasové, ale také dostupné a univerzální. Ano, v roce 91 představilo Casio model F-91, který dnes stále patří k nejvíce prodávaným modelům řady Vintage.

Odhaduje se, že Casio každý rok vyrobí kolem 3 miliónů kusů modelu F-91. To znamená, že k dnešnímu dni by jich mělo být v oběhu okolo 120 miliónů.

Od legendy k legendě – protože z té první vznikla další. Další ikona, která se až dodnes prodává jako na běžícím páse. Casio Vintage A168 totiž pamětníkům připomíná uvolněnou dobu devadesátek. No a těm mladším slouží jako cool hipsterský doplněk.

Dnes patří stále k nejvíce prodávaným modelům řady Vintage. Od F-91 se liší v tom, že má "kovový nádech". Když si ovšem uděláte rychlou rešerši, zjistíte, že se stále jedná o pryskyřici obarvenou na kov.

Casio A168 recenze – moderní retro spojující generace
20.1.2021 - Dominik Hok
Casio A168 recenze – moderní retro spojující generace

Do historie tak byly doplněny další spolehlivé hodinky z kategorie pro běžné smrtelníky. Mohl je mít vzhledem k ceně de facto každý. A nutno podotknout, že na tyto digitálky za pár stovek se v devadesátkách stály opravdové fronty.

Casio F-91W: Hodinky, které nosil i americký prezident
9.7.2019 - Radim Krčmář
Casio F-91W: Hodinky, které nosil i americký prezident

Hodinky s dvojím využitím, nesly název Flip Top

Další zajímavost: hodinky s dvojím využitím nesly název Flip Top.

1993 – Wave Ceptor series aneb kdo by si chtěl stále štelovat čas?

Přesnost a spolehlivost u Casia už tehdy problém nebyla, ale proč laťku nezvednout ještě krapet výš? Na trh se dostává řada Wave Ceptor, jinak řečeno hodinky s rádiovou synchronizací času.

Casio Lineage LCW-M170 recenze – Ty nejlepší univerzálky?
31.5.2023 - Radim Krčmář
Casio Lineage LCW-M170 recenze – Ty nejlepší univerzálky?

Seřizování přesného času totiž může být sem tam opruz. Proto se nabídka rozrostla o hodinky, které jsou téměř bezstarostné. Přesný čas si tyto hodinky totiž braly z rádiových stanic, které se řídily atomovým časem. Byly tedy opravdu přesné a čas si díky signálu seřizovaly samy.

1994 – Řada Baby-G

Řada pro teenagery. Lépe se Baby-G popsat nedá. Zachování vlastností i funkčnosti klasických G-Shocků, pouze v menších rozměrech a hravých provedeních. G-Shocky totiž mnohdy bývají rozměrově velké, a nesednou úplně každému.

3 190 Kč skladem

1995 – Protrek, hodinky pro nadšence do přírody

Postupně se portfólio hodinek rozrůstá a Casio se zaměřuje na konkrétní cílové skupiny. A tak je tady Protrek. Upřímně, na outdoor by se daly využít i hodinky z řady G-Shock. Protrek je však specifický tím, že nabízí více outdoorově využitelných funkcí, jako jsou například kompas, barometr, teploměr a podobně.

Tohoto roku také vyšly velmi zajímavé, specifické hodinky pro nadšence do astronomie.

Casio CGW-50 Cosmo Phase

Casio CGW-50 Cosmo Phase.

Pomocí hodinek šlo sledovat fáze planet v naší sluneční soustavě. Využitelné? Netuším, ale zajímavé rozhodně! Casio tyhle divné nápady implementovalo dál a dál do svých hodinek, proto bylo například možné koupit takové, které měřily teplotu okolních objektů.

Casio TSR-100 Thermo Scanner

Casio TSR-100 Thermo Scanner.

Stačilo thermo scannerem pouze namířit na bod, jehož teplotu chcete zjistit, a zmáčknout tlačítko po dobu 5 vteřin. Na displeji se vám poté zobrazila jeho teplota.

1999 – Hodinky s GPS

V červnu, půl roku před koncem tisíciletí, vytáhli inženýři z Casia ještě jeden majstrštyk. Už tak úspěšné půlstoletí existence firmy zakončili zařízením na tu dobu dá se říct skoro nevídaným. A to hodinkami s GPS. Hodinky nesly název Casio Navi Series a byly to první civilní hodinky s GPS, které šly nosit na zápěstí.

Satellite Navi - první GPS hodinky na světě

Satellite Navi – první GPS hodinky na světě.

1999 – Dámská řada Sheen

Do roku 1999 byla nabídka Casia více přizpůsobená pánům. Proto nabídku doplnila řada Sheen, zaměřená čistě na ženy.

Mezi charakteristické prvky této řady patří jednoduchý design v minimalistickém provedení, občas s použitím ozdobných zirkonů. Tak či onak, počet dámských modelů je oproti těm pánským stále výrazně menší. Je ovšem potřeba zmínit, že spousta hodinek od Casia je i unisex.

Casio Sheen 4543 recenze – Královna koloběžka mezi dámskými Casii
15.9.2021 - Eliška Měrková
Casio Sheen 4543 recenze – Královna koloběžka mezi dámskými Casii

Milníky v 90. letech:

  • QV-10 digitální kamera s LCD displejem
  • BP-100 hodinky, které měří tlak
  • NS-600 první navigace do auta

2000 – Přichází řada Edifice

Muži vyhledávaná řada Edifice, která kombinuje sportovně elegantní design (většinou se jedná o hodinky s chronografem), která dodnes nabízí cenově dostupné hodinky od těch nejjednodušších po lehce prémiovější modely, vybavené solárním dobíjením, safírovým sklíčkem, bluetooth synchronizací a preciznějším zpracováním.

Milníky na přelomu století:

  • Náramkové hodinky s digitální kamerou
  • Voděodolný a nárazuvzdorný telefon

Poté jakoby si Casio dalo menší pauzu. Modelů, novinek a zajímavostí bylo stále méně a hodinkové inovace jakoby utichly. Na poli elektroniky se toho dělo o něco více, a inovovalo se tedy spíše v této sféře.

2010 – Ultratenký projektor

Tohoto roku Casio představilo ultra tenký projektor. Jednalo se o první datový projektor bez obsahu rtuti a navíc s vysokým jasem.

Green Slim Projector XJ-A145

Green Slim Projector XJ-A145

Ale jak to souvisí s hodinkami? Projektor už byl jednou z prvních známek toho, že Casio smýšlí ekologicky a myslí na naši planetu. Ostatně úplně stejně, jako u dnešních hodinek, které vyrábí z bio materiálů.

2010 – Další bestseller

Více než projektor ale oceníme spíše ty hodinkové skvosty. Roku 2010 se totiž Casiu povedl další. Světlo světa spatřil model GA-110, který dlouhou dobu drancoval první příčky kategorie nejprodávanějších G-Shocků.

A tak na dlouhou řádku let měla kategorie G-Shocků opět jednoho krále, který panoval všem statistikám.

2017 – První hodinky s trojí možností synchronizace času

V roce 2017 přišel na svět model s třemi možnostmi synchornizace času. GPW-2000 umí seřídit čas pomocí rádiového signálu, GPS nebo díky propojení s mobilní aplikací i přes Bluetooth. Jednoduše technologicky nabitý skvost v odolném kabátu.

Ve stejném roce oslavil G-Shock velké jubileum. Byl to rok, kdy bylo prodáno přes 100 miliónů hodinek z této odolné řady.

2019 – Nová ikona, CasiOak GA-2100

Tohoto roku Casio opět lámalo rekordy. Přišlo na trh s tak ikonickým, kompaktním a zároveň dostupným modelem GA-2100, který si každý rychle zamiloval. Oblíbenost získal i svou podobou s legendárními Royal Oaky od Audemars Piguet.

Netradiční oktagonální tvar očaroval tolik srdcí, že Casio doslova nestíhalo vyrábět a muselo navýšit své výrobní kapacity.

CasiOaky i po 4 letech patří stále k těm nejoblíbenějším a zároveň tedy nejprodávanějším G-Shockům vůbec.

Mimo jiné, Casio boří hranice nemožného i jinde. Jedny z nejprodávanějších hodinek už známe, ale co ty zatím nejdražší? Donedávna tato příčka patřila G-Shockům s označením G-D5000-9JR za 1,5 miliónu korun.

Jsou vyrobeny z 18kt zlata a vydražily se v roce 2019. Další skvost, který tohoto krasavce před nedávnem trumfnul, je model G-Shock G-D001, jinak nazýván také Dream Project. Ten byl designován za pomoci umělé inteligence a bude k mání opět v 18kt zlatě. Vydražen byl v přepočtu za 9,1 miliónu korun.

Casio se za těch pár dekád dostalo na úroveň, kdy je schopno nabídnout běžným uživatelům dostupné, kvalitní a spolehlivé hodinky. Navíc se umí zaměřit i na náročnější zákazníky, kterým nabízí prémiovější, luxusnější a dražší kousky, které vidíme v řadách MT-G, MR-G a OCEANUS.

Prémiová řada OCEANUS

Prémiová řada OCEANUS.

K roku 2023 pracuje ve společnosti Casio 9732 zaměstnanců. Podle statistik Casia je čistý zisk této firmy pro rok 2023 přes 260 miliard yenů, což je asi 40 miliard českých korun.

A jak vnímám značku Casio já? I přes fakt, že portfólio této značky tvoří hodinky pouze z nějakých 5 % celkové produkce, jen okrajově jsem věděl, čemu všemu se věnuje. Je až úctyhodné, jak komplexní je tato japonská firma, která si nechává na kvalitě záležet.

Továrna Yamagata, kde se kompletují hodinky Casio

Továrna Yamagata, kde se kompletují hodinky Casio.

A co se hodinek týče, je až neskutečné, kam se Casio propracovalo po téměř 80 letech existence a jaké milníky má za sebou. Navíc, nikdy nešlo úplně cestou tradiční hodinařiny a například mechanické hodinky nikdy neprodukovalo. Proto má z mého pohledu ještě větší respekt, protože se soustředilo pouze na hodinky quartzové, které vyšperkovalo na vysoký level. No a tak, dámy a pánové, vznikl kus historie a kult s názvem Casio.

Jaký názor máte na značku Casio vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Michalpřed 114 dny, reagovat
Děkuji autorovi za super článek o mojí nejoblíbenější značce hodinek. Casio vždy mělo nejlepší poměr cena/výkon u všeho, co vyrábělo a hodinky samozřejmě nejsou výjimkou. Myslím, že každý nadšenec do hodinek by měl ve své sbírce mít alespoň jedny hodinky této značky, vybírat je opravdu z čeho a zklamán nikdo určitě nebude.
Janpřed 114 dny, reagovat
Občas se dalo koupit něco od CASIO i za komoušů v klenotech , ale běžné to nebylo . Ještě mám v paměti můj běh přes celé Ústí , abych stihl svá stříbrná Casia ještě na krámě . Podařilo se a hrdě jsem si odnášel stříbrné hodinky s kombinací ručiček a malého displeje. Co si pomatuju , tak ještě za bolševika jsem nosil i tu legendární kalkulačku , ale místo tlačítek byla ploška a moc to nefungovalo . Také to pak časem popraskalo. Někde jsou ještě zastrčené. Nedávno jsem si kupoval do práce nové hodinky a dílem možná z nostalgie opět CASIO .
Martinpřed 108 dny, reagovat
Bezva článek. Casio sleduji hoodne dlouho měl jsem oboje s kalkulačkou v plastu i kovu. Vynechali jste casio oceanus což byla premiovka. Dokonce jsem vlastníkem. Stáří 30 let a pořád šlapou. Ultra ploché safírové sklo. Pecka.
Petrpřed 108 dny, reagovat
Děkuji za článek. Pěkně to bratři Kashiové rozjeli.
KennySekpřed 100 dny, reagovat
Za mna pekne popisany clanok so vsetkym co k tomu treba, len sa zabudlo podla mna este na jeden obor ktoremu sa okrem ineho venuju - hudba - a vyvoj hudobnych nastorov od CASIO