» Blog » Citizen

Historie značky Citizen

Tagy: O značce | Citizen | Klasické | Tradiční

Radek Vyhlídal | 2.12.2018 | 6 MIN

Jak se z experimentu Tokyjského zlatníka zrodila jedna z největších světových firem s 19 000 zaměstnanci?

Citizen Historie

Kamekichi Yamazaki a jeho první kapesní hodinky kalibr 16

Vývoj společnosti od výroby prvních hodinek

Ve dvacátých letech devatenáctého století dostal mladý japonský císař Hirohito dárek, který jej velmi potěšil. Tímto dárkem byly kapesní hodinky od Tokyjského zlatníka Kamekichi Yamazaki. V té době dominovaly japonskému hodinářskému oboru švýcarské značky následované americkými. Yamazaki cítil, že nastává správný čas začít vyrábět hodinky přímo v Japonsku, které by byly levnější než ty dovážené. Z tohoto důvodu založil v roce 1918 institut pro výzkum hodinek Shokosha, kde koncem roku 1924 začali prodávat svůj první produkt - kapesní hodinky kalibr 16 pod názvem Citizen. Tento název byl hodinkám a poté celé společnosti dán panem Shinpel Goto, což nebyl nikdo menší než starosta Tokya, blízký přítel pana Yamazakiho. Ten zvolil název Citizen, protože v překladu znamená občan, a on chtěl aby něco tak luxusního, jako v té době hodinky byly, se staly dostupné každému. Od této chvíle se Citizen stává hodinářskou značkou.

císař hirohito a starosta tokya shinpel goto

Císař Hirohito a starosta Tokya Shinpel Goto

Císař byl velice potěšen že nemusí být nadále závislý na zahraničních hodinkách. Napsal také dopis do institutu Shokosha, kde chválil kvalitu a preciznost. I přes chválu císaře na hodinky Citizen by bylo troufalé se domnívat, že se Japonsko stane vůdčí zemí v produkci hodinek. Ale přesně tohle se stalo. Hirohito byl stále v roce 1981 císařem, když Japonsko sesadilo z pomyslného trůnu Švýcarsko, coby největšího producenta hodinek. Toto je příběh vzestupu značky Citizen, která vyvrcholila v roce 2001, kdy vyrobili neuvěřitelných 308 miliónů hodinek a hodinkových strojků (každé čtvrté vyrobené). To zdaleka předčilo Yamazakiho sny o výrobě hodinek dostupných každému.

vedoucí pracovníci Citizen v roce 1934

Vedoucí pracovníci Citizen v roce 1934

Na mezinárodním poli však Citizen v počátcích své existence ztrácel. Největší problém byl spojen s výrobou klíčových součástek jako setrvačka, vlásek, krokové ústrojí apod., které byly příliš malé na výrobu pro Japonsko té doby. Společně s firmou Seikosha, což byl původní název hodinek Seiko, v porovnání se švýcarskými hodinkami zaostávali. V mezinárodní soutěži v roce 1923 si dokonce jeden z porotců zaznamenal: "japonské hodinky nesplňují zahraniční standardy". Pro představu, průměrná přesnost zahraniční konkurence byla +-4 sec./den, ty japonské se rozcházely od 6 - 62 sec./den. A aby problémů nebylo málo, přišla druhá světová válka, která byla pro japonský hodinářský obor devastující.

Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první
1.12.2022 - Eliška Měrková
Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první

Po válce však začal Citizen opět vzkvétat. Strůjcem úspěchu byl nový prezident společnosti Eiichi Yamada, který pochopil, že budoucnost firmy závisí na zahraniční expanzi. V roce 1949 založil oddělenou prodejní a marketingovou dceřinnou společnost, která se zaměřovala na zahraniční trhy. Nadále se také snažil vylepšovat technologie aby se přiblížil Švýcarsku, které vyšlo z nedávné války ještě silnější. Citizen tak představil první japonské hodinky s datumovkou (1952), první japonské hodinky odolné vůči nárazu Parashock (1956), první japonské hodinky s alarmem (1958), první japonské voděodolné hodinky (1959).

parashock a parawater

Hodinky Parashock a Parawater

Parashock, což byl název pro nárazu odolné hodinky Citizen, byla v Japonsku senzace. Tato odolnost byla demonstrována několika ukázkami, jak odolné opravdu jsou. Za přihlížení tisíců lidí např. Citizen upustil hodinky z helikoptéry před železniční stanicí Kyoto, na baseballovém utkání a na dalších místech - k překvapení všech přihlížejících hodinky vždy vydržely a nadále tikaly. Tento počin byl marketingovým majstrštykem a velmi zvýšil důvěru ve značku, která zinscenoval více podobných představení např. s hodinkami Parawater - voděodolnými hodinkami. Ty byly umístěny na speciálně navržené bóje, které byly přehozeny přes palubu lodi do tichého oceánu. Poté byly taženy po celou plavbu do severní ameriky. Po roce byly hodinky vytaženy a stále fungovaly.

Test parashock

Hodinky Parashock testované shozem z vrtulníku

Období quartzových hodinek

S vynálezem quartzového strojku začala nová éra hodinářského průmyslu. Oscilující křemenný krystal dal hodinkám neuvěřitelnou přesnost jedné sekundy týdně oproti jedné minutě týdně mechanických hodinek. Citizen vstoupil na trh quartzových hodinek v roce 1973 se svým modelem Quartz Cryston. O rok později pak s digitálním modelem Quartz Cryston LC. Po desetiletí, kdy Citizen investoval do vývoje elektrických hodinek, konečně začal sbírat plody. Sklizeň začala v roce 1975, kdy do roku 1981 Citizen každý rok dosáhl nějakého světového prvenství. Například s nejpřesnějšími hodinkami na světě s názvem Quartz Crystron Mega s přesností 3 vteřiny ročně. Nutno podotknout, že slovo Mega bylo výstižné, protože krom mega-přesnosti byly také mega-drahé.

Cryston Mega

Nejpřesnější hodinky na světě v roce 1975 Cryston Mega

Dalším milníkem značky Citizen byla solární technologie. Prototypem byly v roce 1974 hodinky s cadmiovou baterií, která však byla příliš drahá pro komerční produkci. Inženýři se však nevzdávali a nadále na technologii pracovali, což vedlo k vývoji nového typu baterie z oxidu střibrného. V roce 1976 tak mohl Citizen představit světu první solárně napájené hodinky s názvem Crystron Solar Cell se strojkem 8629-7j s přesností 15 vteřin za měsíc. Tyto hodinky byly ve své době o hodně ve předu oproti konkurenci. I když solárně napájené hodinky z počátku nebyly moc úspěšné, pokračující vývoj se Citizenu velmi vyplatil o dvě desetiletí pozdějí s revoluční Eco-Drive technologií.

Citizen Crystron Solar Cell

První solárně napájené hodinky Citizen Crystron Solar Cell

V roce 1978 se Citizen přidal k soutěži známé jako "the thin watch wars", což se dá volně přeložit jako "válka v tenkosti hodinek". Toto je dlouhá a pamětihodná kapitola quartzové éry, do které byli zapojeni největší výrobci quartzových strojků: Citizen, Seiko a Švýcarská ETA. Tento souboj plnil titulky novin po celém světě. Zvyšoval povědomí o quartzových hodinkách a nastavil novou laťku - tenkost. Citizen do tohoto souboje vstoupil se svým modelem Quartz 790, což byly první hodinky na světě se strojkem tenčím než 1 milimetr, kdy celé hodinky byly "tlusté" jen 4,1 milimetru. Jen pár měsíců po uvedení odpovědělo Seiko ještě tenčími hodinkami, které ještě upevnily pozici Japonska jako lídra nové quartzové technologie. Aby si Švýcarsko udrželo svou reputaci světového lídra, ETA spustila program na vývoj nejtenších hodinek na světě jako odpověď na japonskou výzvu. V roce 1979 pak představila Delirium, první hodinky na světě, které pokořily hranici 2 milimetrů, kdy celé hodinky byly 1,98 mm tenké

nejtenčí solárně napájené hodinky na světě Eco-Drive One

První hodinky Citizen z roku 1978 se strojkem tenčím než 1 mm

Aby toho nebylo málo, tak Japonsko odpovědělo ještě tenčími hodinkami, kdy nakonec válku vyhrála ETA s modelem Delirium IV s tloušťkou 0,98 mm, které byly ale pro svou tenkost nenositelné. Při nošení mělo totiž pouzdro i strojek tendenci se ohýbat a přestávaly správně fungovat. Švýcarsko sice vyhrálo válku o tenkost, ale Japonsko vyhrálo válku quartzovou. Jak jsem již zmínil výše, v roce 1981, rok poté co ETA představila Delirium IV, Japonsko předstihlo Švýcarsko v produkci v poměru 108 mil. kusů oproti 76 miliónům. Závod o největšího producenta tak byl čistě japonskou záležitostí mezi Seikem a Citizenem, kdy od roku 1986 do konce století vládl Citizen aby poté předal štafetu značce Seiko.

Jak je vidět, Citizen není obyčejnou značkou, ale značkou, která udává trendy a posouvá hranice. Toto dokazuje i v současnosti, kdy např. v roce 2011 byli první, kteří dokázali synchronizovat čas pomocí družic GPS. Moderním technologiím se ale budu věnovat v některém z dalších článků. Níže ještě chronologicky důležité momenty firmy Citizen.

1918 - založení institutu pro výzkum hodinek Shokosha
1924 - vyrobeny první kapesní hodinky
1930 - založení firmy Citizen, jmenování pana Nakajimy prezidentem společnosti
1931 - vyrobeny první náramkové hodinky
1936 - vybudována továrna Tanashi
1941 - začíná výroba obráběcích strojů
1949 - založil oddělené prodejní a marketingové dceřinné společnosti Citizen Trading
1952 - vyrobeny první japonské datumové hodinky
1955 - začátek exportu hodinek
1956 - první odolné hodinky Parashock
1959 - první vodotěsné hodinky Parawater
1966 - první japonské elektrické hodinky X-8
1976 - začátek výroby quartzu, první analogové, světlem napájené hodinky Crstron Solar Cell
1995 - první hodinky Eco-Drive
2003 - první celokovové, rádiem řízené hodinky se zabudovanou anténou
2011 - první solárně napájené GPS hodinky na světě

zdroj: watchtime.com

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře