» Blog » Edox

Historie Edox aneb Za vším stojí žena

Tagy: O značce | Edox | Klasické | Tradiční

Michal Kočiš | 28.6.2019 | 7 MIN | 2x komentář

Na počátku většiny hodinářských společností stojí mužské osobnosti. U Edoxu je tomu trošku jinak, jelikož na počátku svým způsobem stojí žena, manželka zakladatele. Proč? To se spolu dozvíme v následujícím článku o historii společnosti Edox. Taky se dozvíme, jak daleko to může dotáhnout muž, který si vezme k srdci radu své ženy.

Příběh společnosti Edox se započal rokem 1884 ve městě Grenchen, zásluhou velmi talentovaného muže jménem Christian Rüefli-Flury, který věnoval svůj čas výrobě daru své ženě Paulině k 25. narozeninám. Vyrobil krásné kapesní hodinky, z kterých byla jeho žena tolik nadšená, že na něj apelovala, aby si založil vlastní společnost. Kdo ví, jestli by tato společnost vznikla, nebýt paní Pauliny Rüefli-Flury. Christian radu své ženy poslechnul a založil svou vlastní společnost. A takhle to celé začalo.

Christian Flury byl nejen hodinář, ale také hlavní zakladatel paroplavby na Bielském jezeře. Podílel se na založení lanové dráhy z Bielu na Evilard a kliniky Wildermeth. Myslel na potřebné a věnoval četné dary místním nemocnicím a dětským ústavům. Finančně podporoval domovy pro seniory a sanatorium pro neslyšící. Proto se mu mezi lidmi dostávalo uznání a úcty

Začátky firmy Edox

Sídlo měla společnost ve městě Biel, poblíž města Bernu. Dílna byla zprvu malá, přesto hodinky, které dílnu opouštěly, dobily hodinářský trh a proslavily se po celém světě. Pan Christian si zakládal na precizní práci, přesnosti a skvělém vizuálním dojmu. Tohoto konceptu se firma drží do dnešních dnů, proto najdeme mezi hodinkami značky Edox opravdové klenoty hodinářského umění.

V roce 1900 si společnost zvolila jako oficiální logo přesýpací hodiny, které byly symbolem plynoucího a lidmi nezastavitelného času.

Logo Edox

Až do své smrti v roce 1921, kdy také převzal vedení společnosti pan Robert Kaufmann-Hug, věnoval mistr Flury svému řemeslu maximum času.

S novým vedením přišlo mnoho změn, ty však společnost nijak nepoškodily, právě naopak. Společnost se rozhodla, že se bude věnovat pouze výrobě náramkových hodinek, a to jako první vůbec. Pan Hug byl skutečně dobrý obchodník, proto se rozhodl Edox přetransformovat na akciovou společnost, což zapříčinilo ještě větší růst a zisk společnosti.

Mrkněte se na video o této značce.

Rychlý růst v 50. - 70. letech

V 50. letech už společnost zaměstnávala 500 hodinářů a díky vysokým výnosům z prodeje věnovala značnou část financí do modernizace a výzkumu moderních postupů výroby. O pár let později se musela celá společnost přesunout do větších prostorů, které byly vyhovující pouze do roku 1971, kdy se společnost opět rozrostla takovým způsobem, že prostory musely být přestavěny a zvětšeny.

Jako jiné společnosti věnující se hodinářství, i Edox se potýkal s tzv. „quartzovou krizí", kdy trh zaplavily levné a dostupné hodinky z Japonska. Naštěstí pro Edox nebyla tato krize naprosto destruktivní jako pro mnoho jiných švýcarských firem. Přesto se v 70. letech společnost stala součástí General Watch Company, sub-holdingové společnosti ASUAG, pozdější Swatch Group.

Edox Manufacture

Rodinná firma Strambiniů

Po pomalém odeznění důsledků „quartzové krize" se v roce 1983 stala společnost díky panu Victoru Strambinimu, který ji odkoupil, rodinnou, svobodnou a naprosto nezávislou firmou. Tuto hodinářskou svobodu si společnost Edox už zachovala, a dodnes ji řídí Victor Strambini, jeho synové a rodinní příslušníci.

Po roce 2000 se Edox čím dál víc začíná objevovat tam, kde je rychlost a prvenství. Spolupracuje např. se společností Koenigsegg, která podle pana Strambiniho sdílí podobnou firemní filozofii. Touto filozofií je nadšení pro jemnou mechaniku, prestiž, dokonalost, tradici a výjimečnost.

Spoluprací s tímto velikánem to ani zdaleka nekončí. Vysokorychlostní čluny Class-1? Rally? Nebo dokonce taková špička ve vysokorychlostním sportu jako je WRC? Určitě vám jeden z těchto pojmů přišel přinejmenším povědomý. Ano, i těmto společnostem je Edox věrným partnerem a jejich oficiální časomírou. I proto se stala mottem společnosti fráze „Časomíra mistrů".

Tým curlingových olympioniků si vybírá hodinky Edox

Edox a jeho tři velká prvenství

Díky rozsáhlé modernizaci vychází z dílen společnosti Edox v roce 1961 první opravdový a celosvětový trhák. Jsou jím hodinky „Delfin". Jde o vůbec první hodinky s dvojitým dýnkem, vysoce voděodolné a prachuvzdorné s ochranou kalibru proti nárazům a vibracím. Tyto hodinky byly velmi žádané nejen díky svým pokročilým technickým vlastnostem, ale také díky svému velmi jednoduchému, oslovujícímu a krásnému designu. Tyto skutečnosti však hodinkám neubraly nic na pověstné švýcarské preciznosti a samozřejmě naprosté spolehlivosti. Byly to opravdové špičky tehdejšího hodinářského trhu, co se týče voděodolnosti.

V levé části obrázku se nachází fotografie prvotního modelu Delfin. V pravé horní části obrázku si můžeme prohlédnout grafický nákres patentovaného těsnění korunky.

V levé části obrázku se nachází fotografie prvotního modelu Delfin. V pravé horní části obrázku si můžeme prohlédnout grafický nákres patentovaného těsnění korunky.

O pouhé tři roky později, v roce 1964, přichází společnost Edox se svým druhým zázrakem, jsou jím hodinky „HydroSub". Dokonalá ochrana strojku, vůbec první dokonalé těsnění pod korunkou a napínacím kroužkem a jakoby toho nebylo málo jejich voděodolnost byla 500m.

Původní model Hydrosub (1963) a modernější současná limitovaná verze

Přichází rok 1970 a tentokrát nám společnost Edox představí první hodinky, které dokážou uživateli zobrazit čas ze všech časových pásem a z 50 světových metropolí. Geoscope je pro tento model opravdu příhodný název.

Na obrázku si můžeme prohlédnout opravdu velmi originální a poutavý design krásných hodinek Geoscope

Tyto tři modely byly opravdovými velikány a staly se populárními kousky na trhu s hodinkami. A aby toho nebylo málo, přichází společnost Edox v roce 1998 dokonce se světovým rekordem, a tím jsou hodinky „Les Bémonts Ultra Slim". Jsou to nejtenčí hodinky s datem. Toto pozoruhodné hodinářské dílo se může pyšnit jen 1,4 milimetrovou tloušťkou strojku. Hodinový strojek umožňuje výrobu velmi tenkých a elegantních hodinek, které dokážou věrně kopírovat tvar každého zápěstí.

Fotogalerie sportovních hodinek EDOX
28.11.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie sportovních hodinek EDOX

Co je pro Edox typické?

Edox patří k jedné z nejrychleji rostoucích švýcarských značek. Většina modelů se nachází v cenové relaci od 10.000,- Kč do 100.000,- Kč. Vizí společnosti Edox je dostat se mezi „Top trojku" švýcarských hodinářských značek této cenové kategorie.

Je znám pro svou angažovanost ve světě sportu a rychlosti. Pro někoho může být atraktivní jeho nezávislost a rodinné vedení firmy, což není typické pro všechny švýcarské hodinářské značky. Zaměřuje se na klientelu s vyšší kupní sílou a citem pro kvalitu. Hodinky nesou prestižní označení Swiss Made, důležitou a právně chráněnou známku potvrzující kvalitu. Všechny hodinky jsou ručně sestavené v oblasti pohoří Jura ve Švýcarsku, a proto se jedná o precizní a poctivou hodinářskou práci.

Zajímavostí je také vlastní design a na míru vyráběné komponenty, řemínky, číselníky a ručky. Některá pouzdra hodinek jsou tvořená až z dvaceti dílů, což také není příliš typické. Výrobní tolerance je 1/100mm, což je velmi precizní výkon. Všechny současně používané strojky pocházejí ze Švýcarska, jedná se především o Sellitu u mechanických hodinek a Rondu u quartzových. Sklíčka, které Edox dnes používá, jsou safírová s antireflexní vrstvou. Každý jednotlivě a ručně vyrobený kus je při každém výrobním posunu pečlivě zkontrolován a musí vyhovovat přísným technickým i vizuálním normám.

Modelové řady

V současné době nabízí trh opravdu velmi širokou škálu hodinek a různých technologických dovedností. Člověk se snadno ztratí, zmate, a neví kudy se vydat. Společnost Edox si vzala to nejlepší z moderních technologií, ale nepřestala být věrná krásnému vizuálnímu dojmu i své pověstné jednoduchosti a eleganci. Z těchto atraktivních řad si vybere i ten nejnáročnější odběratel. Ať už jde o klenot, který má zdobit zápěstí při událostech jako jsou svatby, oslavy, meetingy, návštěvy kulturních zařízení, nebo při sportovních výkonech, a to i toho nejvyššího kalibru. Edox je v tomto ohledu všestranný. Nalezneme i takové modely, které jsou sice sportovní, ale to jim neubralo na jednoduchosti a kráse, které je Edox tolik věrný.

Edox nabízí v současnosti tři kategorie modelových řad. Jsou to hodinky určené adrenalinu a sportu, eleganci a stylu a pak taky limitované edice.

Modely hodinek určených k adrenalinu a vysokorychlostním sportům patří do řad Delfin, Grand Ocean, Hydro Sub, Chronoffshore 1, Chronorally 1, Chronorally-S, Chronorally a Skydiver. Jedná se o velmi kvalitní, přesné a propracované modely. Protože na počátku vzniku společnosti Edox byla elegance a preciznost, zůstává tomuto konceptu Edox naprosto věrný i u těchto sportovních modelů.

Hodinky z řady Chronorally

Z řad Classe Royale, First Lady, La Passion, Les Bémonts, Les Géneves, Les Vauberts a Royal Lady si vybere každý elegán i dáma, tyto hodinky jsou velmi precizní, jednoduché, tenké a propracované a Edox sám je nabízí v kategorii Elegance a styl, a to právoplatně.

Hodinky z řady Les-Bémonts.

Hodinky z řady Les-Bémonts

A na závěr je nutno podotknout, že Edox přichází na trh také s limitovanými edicemi. V těchto edicích Edox věrně spojuje úspěšnost svých minulých modelů s nádechem moderny dnešní doby. Jako vzorný příklad nám poslouží například model Sharkman Limited Edition III.

Sharkman Limited Edition III

Je velmi příhodné zmínit fakt, že Edox patří mezi střední příčky hodinářských firem co se týče cenové kategorie. Přesto je věrný odkazu svého zakladatele, a i když je přítomný tam, kde je rychlost, adrenalin a sport, nezapomíná na eleganci, ladnost a jednoduchost a hlavně kvalitu a švýcarskou preciznost.

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou
29.12.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

Edox Delfin Mecano Automatic recenze – Sportovní skeleton připomínající Defy
7.11.2022 - Agáta Vřeská
Edox Delfin Mecano Automatic recenze – Sportovní skeleton připomínající Defy

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Balpospřed 895 dny, reagovat
supr článek, díky
Jiří Ludvikpřed 875 dny, reagovat
Opět krása střídá nádheru, dokonalost. Edox,Mido, Davosa, to jsou u mne opravdu jedničky!????