» Blog » Orient

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Tagy: O značce | Orient | Klasické | Tradiční

Martin Balabán | 19.6.2020 | 3 MIN | 9x komentář

Hodinky značky Orient si za posledních několik let získaly pozornost fanoušků hodinařiny modely, které spojují pohledný design, vlastní “in-house” automatické pohony a příjemnou cenu. Pokud někdo vybíral nové hodinky v cenové kategorii do deseti tisíc, Orienty se nepochybně díky svým vlastnostem dostaly do jeho výběru. Nezřídka nakonec i na jeho zápěstí. Málokdo však ví, že historie této japonské značky sahá až k počátkům minulého století. Právě letos slaví tato sesterská značka Seika 70 let!

Počátky značky Orient

Počátky historie této značky se datují k roku 1901. V tomto roce pan Shogoro Yoshida otevřel v Tokiu velkoobchod s kapesními hodinkami. Obchod vzkvétal a díky tomu ve firmě začali vyrábět zlatá pouzdra kapesních hodinek. V roce 1920 založil firmu Toyo Tokei Manufacturing, kde se vyráběly stolní hodiny a měřidla.

Náramkové hodinky, tak jak je známe dnes, se zde začaly vyrábět až v roce 1936. Aby bylo kde produkovat stále se rozšiřující sortiment, byla postavena továrna Hino, opět v Tokiu. Období růstu a prosperity přerušila až druhá světová válka. Vzhledem k problémům a poklesu ekonomiky byla výroba ukončena v roce 1949 a továrna se zavřela.

Poválečná éra

Továrna se však nezavřela na dlouho. Roku 1950 byla továrna znovuotevřena pod názvem Tama Keiki. K zásadní změně došlo v následujícím roce. Firma Tama Keiki se přejmenovala na Orient Watch Company. Společnost začala pod svým novým názvem prodávat hodinky modelové řady Orient Star.

O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách
1.8.2022 - Agáta Vřeská
O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách

Pro růst firmy byla také zásadní expanze na zahraniční trhy, což umožnila obchodní smlouva s Čínou, uzavřená v roce 1955. Zrodila se tak hodinářská značka, která přetrvala až dodnes.

V následujících letech uváděla na trh nové a nové modely. První byly elegantní Orient Star Dynamic v roce 1957. V roce 1959 byl uveden na trh model Royal Orient. Jak je již z názvu jasné, jednalo se o to nejlepší, co byli schopni v té době v Orientu vyprodukovat.

Dalším milníkem v historii firmy byla výroba vlastního automatického pohonu. Ten byl na trh uveden v roce 1962 v modelu Super Auto. Dalším “automatem” byly (na tu dobu) sportovně střižené Grand Prix 100 z roku 1964.

Orient Grand Prix 100; zdroj Flickr

Orient Grand Prix 100; zdroj Flickr

Následující rok byly uvedeny na trh hodinky Multi-Year Calendar, které jsou v pozměněném designu stále v nabídce.

Orient New Multi-Year Calendar – Recenze nejoblíbenějších Orientů u nás
2.2.2024 - Agáta Vřeská
Orient New Multi-Year Calendar – Recenze nejoblíbenějších Orientů u nás

Vlajkovou lodí Orientu této dekády byly hodinky King Diver 1000. Jednalo se o potápěčské hodinky, testované pro použití do hloubky tisíc metrů. Tuto vlastnost Orient pyšně prezentoval grafem na dýnku hodinek.

Vrcholem technických inovací a schopností inženýrů Orientu byl model Fineness z roku 1967. Jednalo se o v tu dobu nejtenčí hodinky s day-date na světě. V 60. letech 20. století vyrobili strojek tenký 3,9 milimetrů!

V Orientu však neusnuli na vavřínech. O tři roky později, v roce 1970, uvedli na trh hodinky Orient Tenbet. Jejich pohon se vyznačoval frekvencí 36 000 kmitů za hodinu, tedy 10 kmitů za vteřinu. To zajišťovalo velmi plynulý chod vteřinové ručičky.

V roce 1971 uvedl Orient na trh hodinkový strojek 46940. Ten se s mírnými obměnami vyrábí i dnes pod označením Cal. 46.

Éru počátku digitálních hodinek ztělesňuje pro Orient model Touchtron, uvedený v roce 1976. Tyto hodinky s LED displayem zobrazovaly čas po dotyku ruky na pouzdro, což šetřilo baterii.

Orient v moderní době

Následující roky se nesly v duchu výroby dostupných a kvalitních hodinek, typických pro tuto japonskou společnost. Orient upevňoval svou pozici ve světě hodinařiny a pokračoval v technických inovacích. V roce 1996 firma uvedla na trh vlastní pohon s ukazatelem rezervy chodu pohonu. Ve svém novém technickém centru, založeném v roce 2003, začala o rok později výroba znovuoživené modelové řady Royal Orient.

Po téměř půl století tak má Orient opět své královské modely, používající nový pohon 88700. Co se týče vlastnictví firmy, ta momentálně spadá pod křídla korporace Seiko Epson.

Orient je ale známý především svými modely z opačného cenového spektra, než je dražší Royal Orient. Hodinky do společnosti zde reprezentuje elegantní kolekce Bambino.

Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek

Orient Mako a Orient Ray jsou populární sportovní a potápěčské hodinky. A pokud chcete nosit na zápěstí kus historie této značky v moderním hávu, uvedl na trh Orient v roce 2020 k 70. výročí založení značky limitovanou edici modelu King Diver.

Orient Weekendly Auto KIng Diver byly uvedeny k 70. výročí založení značky

Orient Weekly Auto King Diver byly uvedeny k 70. výročí založení značky

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let
5.10.2020 - Agáta Vřeská
Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let

Orient Bambino Version 6 recenze – Elegantní automaty, které budou sloužit dlouhá léta
10.1.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Bambino Version 6 recenze – Elegantní automaty, které budou sloužit dlouhá léta

Orient M-Force recenze – Takové G-Shocky pro zaryté milovníky mechaniky
2.2.2023 - Agáta Vřeská
Orient M-Force recenze – Takové G-Shocky pro zaryté milovníky mechaniky

Historie Orient v důležitých milnících

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tomášpřed 1409 dny, reagovat
Bóóže, tajemný Orient! Toť zásah do mého srdéčka! Jedny Orienty s věčným kalendářem měl můj spolužák z kadaňského gymplu Radek B. V polovině 80. let jsme spolu seděli v lavici - tuším - na hodinách francouzštiny. Já nosil v té době módní digitálky Kessel a ty jeho blyštivé hodinky mě iritovaly. Říkal jsem si, že vypadají jak pitomá kouzelnická rekvizita, tak proč s nimi ten blbec furt se vší nápadností mává a dokonce se hlásí levou rukou, když je pravák... On - jako čerstvý uživatel bez zkušeností s automaty - je chtěl udržet natažené! A teprve teď jsem si uvědomil, že jsem mu je prostě záviděl!
Marek K.před 1408 dny, reagovat
Pro mne skoro neznámá a nepoznána značka. A teď vidím že dost opomíjená, snad i neprávem! Díky za příblížení historie.
Petrpřed 1405 dny, reagovat
Pánské modely jsou opravdové držáky...na tuto značku nedám dopustit.
Mordechajpřed 1405 dny, reagovat
Nevíte, co znamená to jejich divné logo? Kdysi jsem někde četl, že to má nějaký význam...
Agáta Vřeskápřed 1404 dny
Podle oficiálních zdrojů je v tom zajímavá symbolika: Lev na levé straně představuje samotnou firmu Orient, lev na pravé straně distributory a prodejce. Červený kruh uprostřed reprezentuje "zákazníka" a koruna pak vztah k zákazníkovi, který stojí v centru pozornosti jako "král". Přeloženo z lví symboliky, logo používané od 70. let má představovat prozákaznický přístup a snahu společnosti nabídnout nejen kvalitní hodinky za dobré ceny, ale také nadstandarní přístup. :)
Václavpřed 487 dny, reagovat
Dobrý den, na chronomagfóru jsem četl toto vyjádření: "Hodinky vyrábějí ve třech kvalitativních úrovních: základ s názvem Orient a logem, které se mi vůbec nelíbí a připomíná logo cigaret Philip Morris. V této třídě dělají quartzky i automaty, k dostání celkem běžně i u nás. Vyšší třída je Orient Star s mírně gotickým logem a mnoha zajímavými automaty často s ukazatelem rezervy chodu a vteřinovými subciferníčky. Podle mého je tato střední třída na úrovni švýcarských značek typu Mido, Raymond Weil, Frederique Constant atd. Nejvyšší třída je Orient Star Royal, které jsou obdobou třídy Grand Seiko s precizním provedením, často ručním nátahem a na úrovni (i cenově) lepších švýcarských hodinek. Orient Star a Orient Star Royal se dělají především pro japonský a částečně asijský trh." Prosím, pokud je to možné, o krátké vyjádření Vás jako odborníka. Velmi děkuji.
Agáta Vřeskápřed 480 dny
Zdravím, s Royal Orient je to dost záhadné. Označení vzniklo v minulosti pro prémiové modely, ale nepoužívalo se to moc důsledně. Po jistou dobu skutečně označovaly dražší modely Orient Star. Pak, kolem roku 2004, se Orient rozhodl, že zkusí mít Royal Orient jako tu nejprémiovější značku, která bude ještě nad Orient Star. Popravdě se to neuchytilo podle mne natolik, aby se udržela při životě a Orient se rozhodl mít pouze dvě značky, zato s jasným určením - Orient, který představuje spíše lidové, ale často kultovní hodinky se senzačním poměrem cena/výkon, a Orient Star, který nabízí prémiové, precizně zpracované modely. To se Orientu podle mne daří držet a prezentovat a dává to smysl. Royal Orient, kt. ani neměl mimo Japonsko moc zastoupení, byl ukončen tuším někdy kolem roku 2007.Srovnání s Grand Seikem je možná na místě, ale GS má silné jméno, marketing a kdo se v hodinářství pohybuje, zná je jako prémiovou značku. Royal Orient takového věhlasu nedosáhl. Orient Star je ale skutečně srovnatelný se střední třídou šv. značek jako Mido apod., i když s rozpoznatelným rukopisem. Zaměřuje se výhradně na automaty/mechaniky a mezi podpisové znaky skutečně patří např. ukazatel rezervy chodu. O OS jsme psali v magazínu článek, možná zodpoví případné další otázky. :)
Václavpřed 474 dny, reagovat
Vážená paní, velmi děkuji za Vaše fundované vyjádření. Opatrujte se a hodně štěstí v roce 2023.
Marekpřed 251 dny, reagovat
Taká renomovaná značka by mohla byť schopná rozmiestniť minútové indexy v rovnomerných rozostupoch, čo poviete?