» Blog » Seiko

Historie značky Seiko ve významných milnících

Tagy: O značce | Seiko | Klasické | Tradiční

Martin Koňařík | 25.11.2018 | 10 MIN

1881 - Kintaro Hattori otvírá obchod s prodejem a servisem hodinek v tokijské čtvrti Ginza

Příběh značky Seiko začal v roce 1881, kdy 22 letý podnikatel Kintaro Hattori otevřel obchod, ve kterém prodával a opravoval hodinky a hodiny. O jedenáct let později založil fabriku SEIKOSHA. V této době se značka ještě nejmenovala SEIKO.

1892 - založení továrny Seikosha a zahájení výroby nástěnných hodin

V roce 1892 Kintaro Hattori koupil nepoužívanou fabriku v Tokiju položil základy společnosti Seikosha. V japonštině "Seiko" znamená dokonalý, mimořádný, nádherný, nebo také úspěch. "Sha" znamená dům. V této fabrice Kintaro Hattori vyrobil první hodiny a započal historii jednoho ze světově největších výrobců hodinek.

seikosha nástěnné hodiny

1895 - První kapesní hodinky vyrobené ve fabrice Seikosha

Na konci devatenáctého století byznys s nástěnnými hodinami rostl a Kintaro hledal způsob rozšíření své produkce. V roce 1895, vyrobil první kapesní hodinky, tehdy nazvané TIMEKEEPER. Byl to životně důležitý krok vpřed, bez kterého by byla budoucnost Seika pravděpodobně naprosto jiná, protože modelem Timekeeper si Seiko vydláždilo cestičku k prvním japonským náramkovým hodinkám.

první kapesní hodinky seiko

1913 - Laurel, první náramkové hodinky vyrobené v japonsku

Kapesní hodinky byly stále velice populární a v Japonsku bylo jen málo importérů náramkových hodinek. Kintaro byl rozhodnut být jeden krok napřed a zhostil se úholy vytvořit první japonské náramkové hodinky. V roce 1913 se mu to povedlo s modelem Laurel. V této době byla společnost schopná vyrobit pouze 30-50 hodinek denně, přesto si Kintaro vytvořil náskok před ostatními.

LAUREL

1924 - První hodinky značky Seiko

V roce 1923 zasáhlo Tokijo velké zemětřesení a celá fabrika Seikosha kompletně shořela. Společnost se ale postavila na nohy a velice brzo uvedla do prodeje úplně nové hodinky. Hodinky celému světu představili nový název Seiko, které se později mělo stát synonymem pro přesnost, preciznost a inovaci.

první hodinky s označením seiko

1929 - kapesní hodinky Seiko jsou stanovené hodinkami Japonské národní železnice

Jak se síť Japonské národní železnice rozšiřovala, ustanovili Seiko jako jejich oficiálního dodavatele hodinek. Strojvedoucí měli často vyřezané místo na jejich dřevěném ovládacím panelu, kam umístili kapesní hodinky, aby je měli pořád na očích. Přesný čas byl na železnicích naprosto důležitý z hlediska bezpečnosti.

Railway Watch

1932 - postavena Wako Clock Tower, věž s hodinami ve čtvrti Ginza

Velice známá věž s hodinami byla postavena už v roce 1932. Budova je v takzvaném stylu neo-renezance.

wako tokyjo ginza watch tower

1956 - Začátek používání technologie DIASHOCK, zvyšující odolnost proti otřesům

Diashock je technologie zvyšující odolnost strojku proti otřesům a nárazům. Když jsou hodinky vystaveny nárazu, tak součástka, která bude nejpravděpodobněji poškozena, je hřídel setrvačky. Jde o velice jemnou součástku o průměru lidského vlasu, konkrétně okolo 0,07mm. Diashock je technologie, která do určité míry absorbuje otřesy, které by jinak postihly nejzranitelnější část mechanických hodinek. Diashock také snižuje tření, čímž přispívá k optimální amplitudě setrvačky.

diashock

1959 - První použití technologie Magic Lever

První mechanické hodinky Gyro Marvel s automatickým nátahem, které jsou vybaveny Seiko technologií "Magic Lever". Magic Lever je inovativní mechanismus, který umožňuje natahování hnací pružiny nezávisle na směru otáčení oscilační hmoty (rotoru). Magic Lever se v hodinkách Seiko používá dodnes.

gyro marvel

1960 - vyroben první model Grand Seiko

V roce 1960 byl vyroben první model Grand Seiko, vysoko v horách v Naganu v centrálním Japonsku. Malému tým nejzkušenějších a nejschopnějších inženýrů Seika byl svěřen úkol, vyrobit ty nejlepší hodinky, jakých by byli schopni. Grand Seiko mělo představovat vrchol hodinářské práce Seika s největší přesností, spolehlivostí a odolností.

grand seiko

1964 - Seiko je oficiálním časoměřičem 18. olympijských her v Tokyju

V den kdy byly záhájeny olympijské hry v Tokuju, Seiko bylo připraveno s 1.278 časomírami, které byly vyrobeno přesně pro tento účel. Stopky vyrobené pro atletiku byly testované panem Paulem, pozdějším prezidentem IAAF.

olympijské hry tokyjo

1964 - První japonské náramkové hodinky vybavené stopkami

Japonské první náramkové hodinky vybavené stopkami byly představené v roce 1964. V roce, kdy byly v Japonsku pořádané olympijské hry.

první seiko chronograf

1965 - první japonské potápěčské hodinky

První japonské potápěčské hodinky, voděodolné do hloubky 150 metrů. Šroubovací korunky byla navržena s dvojitou těsnící strukturou, aby vydržela vysoký tlak vody. Hodinky byly navržené a vyrobené pro 8. japonskou antarktickou výzkumnou expedici.

první potápěčské hodinky seiko

1967 - úspěchy v soutěžích o nejpřesnější hodinky

V roce 1967 poslala Seikosha do observatoře Neuchatel strojky kalibr 45, které se používaly v hodinkách řady Grand Seiko a King Seiko a byly následně označené jako "specilly calibrated timepieces". Byly známe jako "Observatory chronometers" a v soutěži chronometrů získaly druhé a třetí místo. Seiko se později účastnilo soutěže v Ženevské observatoři a hned na první pokus dosáhlo fantastických výsledků. V celkovém umístění vyhrálo Seiko první místo.

seiko certifikát

1969 - Světově první chronograf vybavený vertikální spojkou i sloupkovým kolem

Kalibr 6139 byl první automatický chornograf, který byl vybaven technologí "magic lever", sloupcovým kolem (column wheel) a vertikální spojkou (vertical clutch). Pro Seiko se vývoj tohoto kalibru stal důležiým milníkem, kterým se zapsal mezi průkopníky technologe chronografů.

chronograf 6139

1969 - Světově první QUARTZOVÉ hodinky "Seiko Quartz Astron"

První quartzové hodinky na světě "Seiko Quartz Astron" byly představené v Tokiju 5. prosince 1969. Poskytovaly parametry, které neměly obdoby. Jejich odchylka byla 5 sekund za měsíc, což je 100x přesnější, než jakékoliv jiné hodinky a navíc dokázaly běžet nepřetržitě po dobu několika let. 250x déle, než jakékoliv jiné mechanické hodinky. Quartzová revolu začala.

první quartzové hodiniky seiko astron

1973 - Světově první šesti-ciferné LCD quartzové hodinky

Kalibr 0614. Tyto plně elektronické hodinky používaly jako první LCD display k zobrazení času. Byly schopné kontinuálně zobrazovat hodiny, minuty i sekundy na displeji z tekutých krystalů. Tento model, jehož prodej byl zahájem v říjnu roku 1973 přitáhl obrovskou pozornost.

první lcd quartzové hodinky

1975 - Světově první multifunkční digitální hodinky

V roce 1975 Seiko zahájilo prodej prvních digitálních quartzových hodinek s chronografem - kalibr 0634. Uměly změřit čas s rozlišovací schopností 1/10 vteřiny a měly funkci "lap time". Navíc měly interní osvětlení, takže čas bylo možné odečítat i za zhoršených světelných podmínek. Hodinky se staly hitem a vytvožily trh s multifunkčními digitálními hodinkami.

seiko multifunkční digitálky

1975 - Světově první potápěčské hodinky s titanovým pouzdrem

Jednoho dne v roce 1968 obdrželi inženýři ze Seika dopis od profesionálního potápěče z prefektury Hiroshima. Potápěč si v dopise stěžoval, že při jeho práci v hloubce 350 metrů, nedokáží hodinky Seiko odolat obrovskému tlaku. Inženýři byly šokováni, ale vzali to jako výzvu. Po sedmi letech výzkumu a pokusů, byly vyrobeny první potápěčské hodinky s titanovým pouzdrem - Seiko Professional Diver´s 600M. Těsnění nepropouštějící héliu, čitelnost v ohromných hloubkách a titanové pouzdro. Nový standard pro potápěčské hodinky byl nastaven.

první titanové potápěčské hodinky Seiko 600m

1982 - světově první hodinky s TV

První hodinky navržené a vyrobené s televizním tunerem a portem pro sluchátka pro sledování televize kdekoliv a kdykoliv. Také vybavené přijímačem FM rádiových vln a dalšími standardními funkcemi jako budík, chronograf a kalendář.

1983 - Světově první hodinky s funkcí záznamu zvuku "Voice Note"

"Voice note" byly první hodinky, které dokázaly zaznamenat zvuk. Zvuk trvající maximálně 8 sekund mohl být přehrán jako zvuková připomínka.

1983 - světově první analogové quartzové hodinky s chronografem

Dovednosti Seika v quartzových technologiích a v mechanických chronografech se spojily a Seiko vytvořilo první analogové chronografy na baterii. Uměly stopovat čas s přesností 5/100 vteřiny a nabízely taky funkci "split time" a tachymetrickou stupnici. Byly navržené známý italským automobilovým designérem, Giorgetto Giugiaro.

1984 - první hodinky na světě s počítačovými funkcemi

Po představení hodinek s televizí, se nyní Seiko předvedlo s hodinkami, které uměly uchovávat data. Hodinky měly paměť na 2000 znaků a bylo možné si do nich uložit telefonní čísla, adresy, upomínky, nebo jednoduše textové poznámky. Seiko tak zahájilo věk přenosných informačních jednotek.

1986 - První 1000m potápěčské hodinky na světě s keramickým vnějším pouzder

"The Diver´s 1000m" byly první hodinky, které použili keramiku jako materiál pro vnější vrstvu pouzdra. Lehké a antikorózní titanové pouzdro s pozoruhodnou jedno-kusovou strukturou umožnilo hodinkám odolat hloubkám 1000m.

1987 - Seiko je oficiálním časoměřičem světového poháru v atletice (Řím, Itálie)

Seiko bylo oficiální časomírou na druhém světovém atletickém poháru v italském Římě.

1988 - První kinetické hodinky (s původním názvem A.G.S.)

Od doby co Seiko vynalezlo quartzové hodinky, se jeho inženýři snažili přijít na řešení, které by umožňovalo průběžné dobíjení baterie, aby nebyla nutná její výměna. V roce 1977 přišlo Seiko se solárně napájenými hodinkami a v roce 1986 představilo na Baselworldu hodinky, které mají oscilační hmotu (rotor) a umí transformovat kinetickou energii na energii elektrickou.

1990 - První náramkový potápěčský počítač na světě - Scubamaster

Zkušenosti Seika v elektronických technologiích a potápěčských hodinkách umožnily vytvoření modelu Scubamaster, který byl vybaven hloubkoměrem. Uměl zobrazovat čas a hloubku ponoru, což jsou vitální informace pro každého potápěče.

1991 - Seiko je oficiální časoměřič světového poháru v atletice (Tokyjo, Japonsko)

1992 - Seiko je oficiálním časoměřičem 25. Olympijských her v Barceloně

Seiko bylo poprvé vybráno jako časomíra Olympijských her v Evropě. Přes 300 inženýrů a specialistů se podílelo na měření času v různých disciplínách.

1998 - nová generace mechanických hodinek Grand Seiko

Po dvaceti letech nový mechanický kalibr Grand Seiko.

1999 - Představení technologie Spring Drive

Pružinou poháněné luxusní mechanické hodinky s quartzovou přesností. Technologie Spring Drive unikátní. Tradiční krokové ústrojí je nahrazeno úplně novým regulátorem, který poskytuje tichý a naprosto plynulý pohyb ruček a odchylku přesnosti 1 vteřinu za den.

1999 - Seiko představuje Kinetický chronograf

Kalibr 9T82. Úspěšné hodinky s kinetikcým pohonem byly vybaveny funkcí stopek a to ve velmi unikátním designu.

2005 - První Grand Seiko Spring Drive s automatickým nátahem

Od doby představení technologie Spring Drive došlo k jejímu vylepšení a strojky s tímto unikátním systémem pohonu si našly své místo také v řade Grand Seiko. Kalibr 9R65 měl rezervu chodu 72 hodin.

2005 - Rádiem řízené analogové solární hodinky Seiko

Seiko zahájilo prodej solárně napájených rádiem řízených analogových hodinek, které uměly příjmout rádiový časový signál ve třech regionech: Japonsko, USA a Evropa. Byly to první hodinky, které to zvládly.

2005 - představujeme Kinetic Perpetual

Hodinky jsou napájené akumulátor, který je dobíjený energií vytvořenou pohybem vašeho těla. Hodinky se umí přepnout do spacího módu, když je zrovna nenosíte a znova se probudit a zobrazovat správný čas ihned, co si je zase vezmete. Hodinky navíc mají perpetuální "nekonečný" kalendář do roku 2100.

2006 - Seiko představuje světově první E-INK hodinky

První použití elektronického inkoustu v hodinkách si může připsat značka Seiko. Údaje z číselníků jsou čitelné z libovolného úhlu. Hodinky vyhrály Grand Prix de Geneve.

2006 - Credor Spring Drive Sonnerie

Jedině technologie Spring Drive reprezentuje přirozený a nepřetržitý chod času bez "tikání" díky dokonalé plynulému pohybu ruček.

2007 - Seiko Spring Drive Chronograf

Díky plynulému "klouzavému" pohybu ruček, jedině Spring Drive Chronograf může měřit stopovaný čas přesně a ne jen přibližně zobrazením nejblížšího zlomku vteřiny.

2009 - První hi-beat kalibr v hodinkách Grand Seiko

Mechanický hi-beat (36.000 bph) kalibr s 10 pohyby vteřinové ručky sekundu. Díky vyšší frekvenci hodinek je jejich přesnost vyšší, na druhou se rychleji spotřebovává energie ze svinuté pružiny. Hodinky měly přesnost od +5/-3 sekund za den a rezervu chodu 55 hodin. 10Hz Grand Seiko jsou výsledkem mnoha let vývoje a pokroku v designu a výrobě komponent.

2012 - První hodinky, které umí synchronizovat čas i časovou zónu pomocí GPS

V roce 2011 už synchronizaci času zvládaly hodinky Citizen. Ty však ještě neuměly zjistit časovou zónu. Seiko Astron jsou první hodinky, které si umí zjistit svou polohu a podle toho nastavit aktální místí čas. To vše pomocí stisknutí jediného tlačítka.

2014 - Seiko Astron GPS Solar Chronograf

Nové kalibry Astron 8X nabízí 4 nové vlastnosti.

  1. Šestihodinový chronograf (stopky)
  2. Nové pouzdro je o 30% menší. Jeho průměr je 44,6mm a tloušťka 13,3mm
  3. Jednoduché "jednotlačítkové" ovládání zůstalo zachováno. Stiskněte tlačítko na 6 sekund a GPS synchronizace se aktivuje. Zatímco přístup k sekundárním funkcím (např. manuální výběr časové zóny) byl zjednodušen a je více intuitivní díky elektronické korunce.
  4. Díky vysoké průsvitnosti nového číselníku je možné pracovat s barevnými motivy.

2014 - Seiko vyhrálo cenu "Petite Aiguille" Grand Prix d’Horlogerie de Genève 2014

2016 - FUGAKU - První Seiko Tourbillon

Kalibr 6830 je prvním s královskou komlikací - Tourbillon. Celý strojek má výškou pouhých 3,98mm a průměr 25,6mm, což z něj dělá světově nejmenší tourbillon strojek na světě (vzhledem k objemu).

2016 - Grand Seiko Spring Drive s osmidenní rezervou chodu

Calibr 9R01 má rezervu chodu 8 dnů (192 hodin). Tato rozšířená rezerva je poskytována propojenou sérií tří perovníku, které jsou uspořádány vertikálně.

Grand Seiko se stalo nezávisle na značce Seiko

Grand Seiko bylo vždy zřetelně odlišné ve svém designu, charakteru, prezentaci a v poslední době také v kalibrech od ostatních hodinek Seiko. Značka chtěla ještě více posílit unikátnost hodinek Grand Seiko, tak bylo rozhodnuto, že je bude prezentovat jako úplně samostatnou značku.

Zdroj: https://www.seikowatches.com/global-en/special/heritage/

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko Alpinist 1959 Re-creation. Věrná podoba prvních sportovních hodinek Seiko
25.2.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Alpinist 1959 Re-creation. Věrná podoba prvních sportovních hodinek Seiko

Nové Seiko 5 Sports: povedený refresh s důstojnou inspirací
9.8.2019 - Agáta Vřeská
Nové Seiko 5 Sports: povedený refresh s důstojnou inspirací

Seiko Speedtimer Solar recenze – Až překvapivě dobré
10.12.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Speedtimer Solar recenze – Až překvapivě dobré

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře