» Blog » Timex

Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje 

Tagy: O značce | Timex | Klasické | Fashion | Tradiční

Michael Černík | 22.2.2021 | 9 MIN | 2x komentář

Existují značky, které pro většinovou společnost představují hodinky. Ne ty luxusní doplňky outfitů, ani ty technické zázraky mechanických řešení – nejsou to status symboly, ale dělníci každodennosti. Jsou všude, ale zároveň jakoby nikde. A jednou z těchto značek je dozajista Timex. Staré rčení praví, že čas jsou peníze – toto je příběh obojího.

Co spojuje Mickeyho Mouse, Snoopyho a Billa Clintona? Kde jsou mechanické Timexy? Co se skrývá za divným názvem INDIGLO? A o čem že to zpíval Louis Armstrong? Pojďme se na dnes to podívat.

6 NEJ: Nejzajímavější pánské hodinky Timex
25.1.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější pánské hodinky Timex

Waterbury, jednodolarové hodinky a Mickey Mouse

První hodinky Timex spatřily světlo světa v roce 1950, ale v té době měla za sebou firma, ač pod různými názvy, již skoro stoletou historii aktivního hodinářství. Původně se společnost jmenovala Waterbury Clock Company, sídlila v Connecticutu a vyráběla levné kapesní hodinky, mající za cíl konkurovat drahým evropským alternativám.

1854. Založení Waterbury Clock Company v Connecticut Joem Bastianichem.

Na konci 19. století se firma spojila s dalším výrobcem jménem Ingersoll a dohromady představili kapesní hodinky Ingersoll Yankee – jenž stály pouhý jeden dolar a byly proto známé jako „hodinky, které proslavily dolar“. Jistě, v té době byl dolar víc, než je dnes, ale v kontextu hodinářství se dalo i tenkrát mluvit o opravdu levných hodinkách. Timex byl již tehdy volbou lidí, kteří „prostě potřebují hodinky”.

Dolarové hodinky vyráběla společnost Waterbury pro firmu Ingersoll.

Dolarové hodinky vyráběla společnost Waterbury pro firmu Ingersoll.

Bohužel pro budoucí Timex, agresivní cenová politika nemusí být vždy tím pravým business modelem. Než vypukla první světová válka, byla firma na pokraji krachu, hlavní důvody se přičítají špatnému managementu.

Svět hodinek se měl však zásadně změnit. Náramkové hodinky, do té doby považované spíše za dámský doplněk, našly svoji cestu na zápěstí vojáků první světové války a Timexu se podařilo být u toho. Modifikací jednoho z dámských modelů s menším ciferníkem, posunutím korunky a přiděláním pásku vznikly hodinky tak, jak je dnes známe. A Timex díky rychlosti, s jakou model vyvinul z tohoto posunu profitoval.

K původně kapesním hodinkám přinýtovali nožky, posunuli korunku a na světě byly náramkové hodinky. O něco později vznikla spolupráce s Disneym.

K původně kapesním hodinkám přinýtovali nožky, posunuli korunku a na světě byly náramkové hodinky. O něco později vznikla spolupráce s Disneym.

Po válce tedy byla firma v lepší kondici než před ní, pak ale přišla velká hospodářská krize. Timex však zareagoval opravdu kreativně, dohodl se s Disney a v roce 1933 představil své první opravdu úspěšné hodinky s Mickey Mousem, které přinesly firmě milionové tržby.

1933. Představeny první hodinky s Mickey Mousem vyrobené pro značku Ingersoll.

Ani Walt Disney nevěřil, že si někdo koupí hodinky s Mickey Mousem
25.3.2020 - Agáta Vřeská
Ani Walt Disney nevěřil, že si někdo koupí hodinky s Mickey Mousem

Americké hodinky pro každého

Během druhé světové války se firma přejmenovala na The United States Time Corporation a hlavním prodejním artiklem byly časovače bomb, dodávané americké armádě. Po válce pobídky k jejich výrobě klesly, a tak se firma znovu zaměřila na výrobu náramkových hodinek, se stejným cílem jako před 50 lety – vyrobit levné, přesné a odolné hodinky pro každého.

1941. Thomas Olsen kupuje Waterbury a později přejmenovává na Timex Corp. Název Timex vznikl spojením jmen tehdy oblíbených časopisů Time a Kleenex.

V roce 1950 pak poprvé přichází hodinky pod námi známou značkou Timex. Jejich hlavní výhoda? Byly to nejlevnější hodinky na americkém trhu. Toho bylo však docíleno kontroverzní inovací, která měla navždy ovlivnit pověst značky.

Cena produkce hodinek byla totiž optimalizována nepoužitím tzv. kamenů, které dodnes v mechanických hodinkách najdeme. Jedná se o lůžka ze synteticky vyrobeného rubínu s minimálním třecím odporem, ve kterých jsou ukotveny pohyblivé komponenty. Tyto rubíny, jak se jim také říká, byly a dodnes jsou drahým komponentem hodinek a samotný fakt, že se Timexu podařilo toto řešení nahradit, lze považovat za úspěch. Docíleno toho bylo použitím nové pevné a hladké slitiny, vyvinuté během války pro použití v ložiskách.

1950. První hodinky pod jménem Timex. Běžně používané rubíny byly nahrazeny slitinou Armalloy.

I když Timex tvrdil, že vlastnosti jejich levných hodinek jsou srovnatelné, nebo i lepší než tradiční konkurence, pravda to byla jen napůl. Hodinky byly opravdu levné na výrobu a odolné vůči mechanickému poškození, ovšem vypuštěním rubínů se zhoršila přesnost, která například švýcarským chronometrům nemohla absolutně konkurovat.

Ruku v ruce s představením nových hodinek byla zahájena rozsáhlá reklamní kampaň v novinách, rádiu i tehdy nastupující televizi ukazující Timex jako americké hodinky. Dokonce existovala jazzová show Timex, kde hodinky propagoval i Louis Armstrong. V roce 1962 pak byly každé třetí hodinky prodané v USA právě hodinky Timex.

1962. Každé třetí hodinky prodané v USA byly značky Timex.

Během 60. Let se na scéně objevil také jeden z klíčových a dodnes rezonujících modelů značky, Timex Marlin. Elegantní společenské hodinky se silným sunburst efektem se před pár lety dočkaly znovuuvedení na trh a tím, jaký to vyvolalo ohlas, jednoznačně potvrdily kultovní povahu originálu (stále lze na Ebay najít kusy ze 60. let za rozumnou cenu, avšak v posledních letech jejich cena roste).

Doba quartzová, Ironman a hodinky prezidentů

Tou dobou se však již začalo smrákat nad závody chronometrů v astronomických observatořích a doba mechanická se nevyhnutelně stala dobou digitální. S plnou silou vtrhlo do světového hodinářství Seiko se svými poznatky o rezonanci křemíku a začala quartzová krize. Všichni výrobci mechanických hodinek byli zasaženi – nehledě na tradici či velikost firmy. A každý se s nastalou záplavou extrémně levných a bezkonkurenčně přesných japonských strojků vyrovnával po svém.

Timex byl krizí značně zasažen, továrny musely propouštět a k tomu vypršela licenční spolupráce s Disney. Stejně jako v minulosti byla však reakce z vedení rychlá a Timex se začal znovu soustředit na výrobu těch nejlevnějších modelů, tentokrát osazených quartzovou technologií. V 80. letech tak přišel zásadní model, který Timex vyvinul ve spolupráci s atlety a který byl deset let(!) globálně nejprodávanějšími hodinkami vůbec – Timex Iron Man.

1986. Timex představuje první sportovní hodinky na světě Ironman. Stane se největším prodejcem sportovních hodinek na několik dalších let.

V roce 1992 inženýři Timexu přišli také s originálním podsvícením číselníku – technologií INDIGLO, která v levných hodinkách dodnes nemá téměř konkurenci. Timex se tak znovu etabloval jako zkušený výrobce levných a kvalitních hodinek pro každého – to je něco, co zůstalo do dnešních dnů.

Timexy s podsvětlením Indiglo získaly obrovskou popularitu, když během útoku v roce 1993 administrativní pracovník vedl pomocí hodinek skupinku lidí z World Trade Center po temných schodech.

V 90. letech bylo možno vidět levné hodinky Timex i na zápěstích mnoha majetných Američanů či rovnou prezidentů. Bill Clinton i G.W. Bush měli své Timexy – přímo pro toho druhého jmenovaného pak Timex vyrobil speciální edici hodinek s americkou vlajkou.

Bill Clinton nosil Timex Ironman. Zdroj: https://www.thegentlemansjournal.com/

Bill Clinton nosil Timex Ironman. Zdroj: thegentlemansjournal.com

V roce 2001 pak Timex uzavřel celou jednu hodinářskou kapitolu. Byla přerušena produkce hodinek na americkém území; MADE IN USA muselo ustoupit cenové dostupnosti. Některé speciální modely a edice se stále v USA vyrábějí, jako třeba American Documents, ale je to extrémně vzácné a mainstreamová produkce již nese jen vzdálený odkaz amerického hodinářství.

2008. Společnost se restrukturalizovala a změnila název na Timex Group USA.

Timex American Documents. Foto: Hodinkee.com

Timex American Documents. Foto: Hodinkee.com

Jak si stojí v 21. století?

A jak je na tom Timex v současnosti? Produkuje velké množství modelů, pokrývající většinu žádaných kategorií. Obnovuje ikonické modely z historie. Soutěží o zákazníky v kategorii chytrých fitness hodinek. Má na cifernících Snoopyho. Zároveň se však zdá, že v současnosti prohrává v zásadním segmentu „levných luxusních hodinek” – jak se někdy napůl hanlivě říká nástupu v Číně produkovaných, silně marketingově propagovaných, extrémně předražených módních doplňků.

V posledních letech asi každý, kdo se o hodinky zajímá, zaregistroval nástup cool znějících značek, jako Daniel Wellington, MVMT, Michael Kors atd., které se vší silou mohutného marketingu vrhly na trh a upoutaly spoustu pozornosti v kategorii, kde do té doby byli jasně korunovaní králové – mezi nimi samozřejmě Timex a Casio. Těžko říct, co se v zavedených hodinářských firmách stalo, ale adekvátní reakce zatím stále nepřišla, a tak se kategorie levných quartzových společenských hodinek bizarně zdeformovala pod nánosem prakticky identických nehodnotných kousků hlásajících revoluci v hodinářství a zničení zavedených pořádků.

Faktem bohužel zůstává, že ač v přímém porovnání Timexů často vyhrává specifikacemi i kvalitou zpracování, zákazník mnohokrát raději sáhne po designové a na obrázku dobře vypadající alternativě. A tak se dostáváme k největší výzvě, které současný Timex musí čelit: Jak najít své místo v hutně saturovaném segmentu dostupných designových hodinek a být zase králem levných a spolehlivých řešení.

Nabídka

Retro potápky, společenská klasika nebo každodenní jistota? Timex má hodinky pro každého.  Pojďme se tedy podívat na několik současných modelů, které stojí za bližší pohled.

Timex Originals

Edice Timex Originals je přímým účastníkem bojů, kterým jsme se věnovali výše. Podívejte se na tyto hodinky, na cenu, za kterou je můžete mít, a na nádherné INDIGLO podsvícení, které k tomu samozřejmě dostanete. Volba se náhle nezdá tak složitá, že? Důvod, proč na více zápěstích uvidíte spíše (dražší) konkurenci než Originals, je čistě důraz na marketing, jehož absence Timexu v posledních letech notně škodí.

Weekender

Pokračujeme asi nejikoničtějším univerzálním Timexem, modelem Weekender. Hodinky spadají do kategorie “field watch” – tedy dobře čitelné přehledné hodinky se základní odolností vůči živlům a pochopitelně podsvíceným ciferníkem. Velikostí jsou to hodinky takřka ideální, padnoucí prakticky na každé zápěstí. Dostupný je v mnoha barevných kombinacích, takže si vybere opravdu každý.

Timex Weekender

Timex Weekender

Q Reissue

Tento model udělal před nějakou dobou docela rozruch v staromilských hodinkových kruzích.  Znovu uvedení Modelu Q, který ve své době nijak neexceloval, avšak v 21. století přišel ve správnou chvíli, kdy se hlad po “vintage diverech” ozýval nejhlasitěji.

Vyšlo to Orisu, Tudoru a dalším, tak proč ne Timexu? Když se ještě oproti těmto konkurentům nabízí model Q ve výrazně nižší cenové hladině. To ale neznamená, že by hodinky byly levné – zlí jazykové by mohli dokonce tvrdit, že cena za old-school specifikace je přímo neadekvátní.  Posuďte sami – plastové sklíčko, 50 m voděodolnosti a quartzový strojek uvnitř. Pseudo potápky a designový úlet, nebo dobře poziciovaná retro dobrota? Dle zájmu, sháňky v aftermarketu a obecnému nadšení se zdá, že jednoznačně to druhé.

Marlin

Ikonický model Marlin, společenských hodinek z hloubi 20. století, se dočkal znovuuvedení a posbíral u toho spoustu chvály. Automatický strojek, nádherný čistý design a tradiční rozměry dělají z tohoto modelu těžko odolatelnou volbu, především pokud sháníte slušnější hodinky s decentním a uhrančivým retro kouzlem.

Waterbury

Na závěr se ještě podívejme na jednu modelovou řadu, tentokrát nabízející mimo jiné stylové a funkční chronografy – Timex Waterbury. Čistý a přehledný design spojený s praktičností integrovaných stopek je jedinečnou připomínkou, proč si Timex našel cestu na tolik zápěstí.  Jsou to cenově dostupné, zbytečně nenafouklé a v ruce poctivé hodinky, které budou majiteli dělat radost pokaždé, když zkontroluje čas.

Timex. Hodinky pro každého

Co říci závěrem?  Každá horečka hodinkového nadšence musela někde začít a pokud to nebylo Casiem, dost pravděpodobně stál na tom pomyslném začátku právě Timex. Nejsou to dokonalé hodinky, ale jednoduše dělají dobře to, pro co byly navrženy, za ceny, které jsou více než adekvátní. Zároveň nemají žádnou výraznější chybu, na kterou by se dalo upozornit – snad jen u analogových modelů bývá tikání vteřinové ručičky celkem hlasité, což nemusí být každému po chuti.

Nejsou to dokonalé hodinky, ale jednoduše dělají dobře to, pro co byly navrženy, za ceny, které jsou více než adekvátní.

Timex je přesně ta značka, od které byste měli mít doma alespoň jeden kousek. A pokud by měl být jen jeden, tak hodně štěstí, protože katalog Timex nabízí opravdu mnoho dobrých možností a výběr bude radostnou výzvou.

Timex jsou hodinky jednoduše stále pro každého.

Timex Coca-Cola Recenze – Hodinky si vychutnej
1.3.2022 - Igor Kratochvíl
Timex Coca-Cola Recenze – Hodinky si vychutnej

Timex Expedition North recenze – Cenově dostupnější dvojče Hamilton Khaki Field
19.1.2023 - Jakub Pitucha
Timex Expedition North recenze – Cenově dostupnější dvojče Hamilton Khaki Field

Náš video-výběr 6 nej Timexů:

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Robert Vosáhlopřed 1120 dny, reagovat
Timex Q Reissue vypadají super! Navíc už je začali vyrábět v mnoha barevných provedeních. Jen škoda, že jsou na českém trhu dost špatně sehnatelné :(
Agáta Vřeskápřed 1119 dny
To je pravda, u mě ale vede právě pepsi a i ten Snoopy by mi nevadil, spíš naopak. Navíc 38 je nositelná i pro mé malé zápěstí. Ale s tím náramkem bojuju. Stylem k tomu prostě sedí, ale auvajs...