Hlasový asistent – Co to je a k čemu slouží?

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 6.6.2023 | 1 MIN

Alexa, Bixby, Siri, Google... Až na poslední zmíněné to působí jako jmenovitý seznam zahraničních celebrit, ale ve skutečnosti se jedná o hlasové asistenty v chytrých hodinkách a rozeberem si jak fungují, co umí a jestli jsou u nás v ČR podporováni.

Hlasovému asistentovi můžeme zadávat hlasové pokyny a tím pádem tedy i pohodlně a jednoduše ovládat chytré hodinky. Může vám přepínat skladby, spustit sportovní aktivitu, nastavit budík. Víceméně vše, co je v jeho možnostech.

Říkáte si, že to je zbytečné? Ano, taková odpověď se vyloženě vybízí, ale... Představte si, že pracujete manuálně a máte špinavé ruce nebo rukavice. Přijde vám zpráva a chcete na ni zareagovat. Tak nadiktujete asistentovi, co chcete udělat, jaké je znění zprávy a máte hotovo. Tohoto můžete využít třeba i při sportovní aktivitě, když máte zpocené ruce. Také to umožňuje ovládání chytrých hodinek například nevidomým a usnadňuje třeba seniorům.

Hlasový asistent se většinu čas aktivuje hlasovým pokynem (Hey Siri, OK Google aj.) nebo podržením nějakého z tlačítek.

Telefonování z chytrých hodinek – Jak funguje a kteří operátoři to podporují?
6.6.2023 - Dominik Hok
Telefonování z chytrých hodinek – Jak funguje a kteří operátoři to podporují?

Jen předesílám, že hlasoví asistenti v chytrých hodinkách nejsou tak chytří jako třeba v mobilních telefonech. Některé značky chytrých hodinek to navíc mají omezené, že asistent slouží jen k ovládání hodinek, ale u jiných (např. Apple a Samsung) jsou schopní třeba i vyhledávat informace na internetu. A také současně neexistuje hlasový asistent, který by uměl česky.

Kdyby vás zajímaly například statistiky toho, jak moc jsou různí asistenti úspěšní v plnění hlasových pokynů, níže jsou grafy.

Přehrávání hudby v chytrých hodinkách – Jak funguje?
6.6.2023 - Dominik Hok
Přehrávání hudby v chytrých hodinkách – Jak funguje?

Zdroj: BeSpoken

Zdroj: BeSpoken

Apple používá Siri, Samsung dříve používal Bixby, ale s přechodem na Wear OS teď používá Google Assistant. Xiaomi a Amazfit sáhli po Alexe a Huawei používá vlastního Huawei Assistant, který bohužel není v grafech obsažený.

Notifikace / Upozornění z telefonu – Co to je?
6.6.2023 - Dominik Hok
Notifikace / Upozornění z telefonu – Co to je?

Vzhledem k tomu, že Google, Amazon, Apple i Huawei neustále pracují na svých asistentech, nejsou výsledky vytesané do kamene. Skrze aktualizaci se asistenti můžou výrazně zlepšit.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře