» Blog » Zprávy

Hodinářská událost podzimu: výstava SEW 2019 a 3 důvody proč jít za rok znovu

Tagy: Zprávy | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 25.10.2019 | 5 MIN

Pražský Žofín se o víkendu 19. - 20. října 2019 stal chrámem pro všechny milovníky hodinek. Vystavovalo 44 hodinářský domů z osmi zemí světa. K vidění tak byly světoznámé značky, které jinak najdete jen v některých buticích a vybraných prodejnách, i nezávislé ateliéry. Samozřejmě, že jsem si takovou událost nemohla nechat ujít, a tady jsou tři hlavní důvody, proč určitě nevynechat následující ročník.

Zdroj: Prokop-Broz.cz

SEW 2021: Rozhovor s Igorem Sirotou
27.10.2021 - Agáta Vřeská
SEW 2021: Rozhovor s Igorem Sirotou

Důvod č. 1: Vidět dosud neviděné

První důvod zní trochu ezotericky, ale opak je pravdou. Jako vůbec hlavní pozitivum a důvod, proč se na SEW vracet, vidím možnost prohlédnout si světové značky, které v této koncentraci pod jednou střechou v Česku jindy nenajdete. Novinky od Bregueta, Breitlingu, Parmigiani či Orisu a dalších čtyřiceti značek, pro mnohé doposud vídané jen na obrázcích, jste si mohli ničím nerušeni prohlédnout ze všech stran. Oproti prvnímu SEW ročníku, kdy vystavovalo snad jen kolem osmi značek, je rozšíření enormní a SEW se stal největší výstavou svého druhu ve střední Evropě. Akci si nenechalo ujít okolo 2500 obdivovatelů jemné mechaniky. Jsem zvědavá, jestli tuhle laťku pokoří příští, v pořadí již sedmý ročník.

Zdroj: Hodinky-365

Vedle tradičních značek byly k vidění i méně známé, třeba trochu avantgardní německá Alexander Shorokhoff

Důvod č. 2. Přednášky a besedy

Přidanou hodnotou celé výstavy byly bezesporu přednášky s hodinářskou tématikou. V průběhu obou dnů jste mohli volně navštívit více než 10 přednášek. Filozofovat jste tak s odborníky mohli na téma, zda je lepší strojek od ETA a dalších velkých výrobců, nebo in-house strojky. Samozřejmě, výsledek nebyl jednoznačný, i když šlo celkem cítit, na kterou stranu se váhy naklánějí. Hodinářský pedagog PhDr. Jaromír Ondráček zase dopodrobna vysvětlil, jak v mechanických hodinkách funguje chronograf. Že to není úplně jednoduchá záležitost, překvapilo asi nejednoho z posluchačů.

Zajímavé vyprávění bylo také od našeho předního odborníka nejen na Primky, pana Ing. Libora Hovorky, který erudovaně představil méně známou část elektrické revoluce, tedy především období, než přišly Astrony. Poslechnout jste si ale mohli i detaily o některých značkách jako Prokop & Brož, Bulova či Armin Strom. Besedy moderoval šéfredaktor magazínu Hodinky a Šperky a velký hodinkový odborník pan Igor Sirota. Sám pak měl jednu z přednášek na téma „Jaké normy by měly splňovat potápěčské hodinky".

Zdroj: fb.com/sewpraha

Doprovodný program tvořily zajímavé přednášky, např. na téma Kalibr od ETA vs. vlastní strojek

Spolu s možností se kochat mistrovskými díly vysoké hodinařiny byly právě přednášky pro mne tím největším lákadlem. Nestihla jsem sice všechny, navíc unést takovou nálož informací během dvou odpolední by stejně nebylo v mých silách, ale ty navštívené hodnotím velmi příjemně a přínosně. A rozhodně patří mezi další důvod, proč si na tuto událost rezervovat čas zase za rok.

SEW 2021: Rozhovor s Igorem Sirotou
27.10.2021 - Agáta Vřeská
SEW 2021: Rozhovor s Igorem Sirotou

Důvod č. 3: Atmosféra

Možná to nezní jako dost dobrý důvod, ale atmosféra na takových akcích je důležitá. Nemohu bohužel porovnat s předchozími brněnskými ročníky SEW, ale první pražský nesl příjemný mix slavnostní a přátelské atmosféry. Pod skvostnými lustry Žofínského paláce trůnilo ve vitrínách okolo 1500 kousků nejvyšší hodinářské práce. Prohlédnout jste si je mohli v klidu a beze spěchu, za zvuků piána, vystavovatelé byli ochotni podělit se o každou drobnou informaci, která vás zajímala. A to i tehdy, když jste neměli ve vážném úmyslu si hodinky za pár set tisíc odnést domů. Letošní atmosféra tedy byla skvělá a celková vysoká úroveň výstavy patří mezi důvody, proč SEW navštívit příští rok znovu.

Zdroj: fb.com/sewpraha

Luxusní hodinky v luxusních prostorách pražského Žofína byla šťasná kombinace

Mé 3 Guilty Pleasure z výstavy SEW 2019

Tři důvody, proč se podívat na výstavu Salon Exceptional Watches jsem tedy zmínila. Ještě si ale dovolím uvést mé osobní tři „libůstky", které mi zřejmě ještě nějakou dobu nedají spát. Kdo byl na letošní výstavě byl, nebo má trochu představu o vystavovaných hodinkách, zřejmě bude na tomto místě čekat největší tahouny typu Tourbillon od Bregueta, perpetuály, se kterými se roztrhl pytel či fascinující skeletony, třeba ten od Molnar Fabry. Ano, i u nich se můj zrak lapeně zastavil, stejně jako u vítěze hlasování o hodinky roku Czapek Geneve. Ale s nohami více na zemi jsem si v tužbách odnesla jiné tři hříšné pokušení.

1. Česká značka Prokop & Brož

Pro mne asi jeden z největších soukromých objevů. Přestože je značka velmi mladičká (zal. tuším 2011), získala si pozornost světa vysoké hodinařiny a po výstavě SEW i moji. České značce byla také věnována jedna z přednášek. O to větší potěšení pak nabízela osobní prohlídka u stánku. Značka nabízí vlastní, a dle mého velmi povedený, design, vlastní úpravy strojků i výrobu některých komponent, a nejen, že se nebojí zkoušet a objevovat nové možnosti a materiály, v pražském ateliéru si tuto výsadu vyloženě užívají. Předností pro koncového zákazníka pak je originalita každého kousku a možnost vytvořit si vlastního solitéra dle téměř jakýchkoliv požadavků. Vy si vymyslíte své dokonalé hodinky, a Prokop & Brož vám pomůžou tuto vizi uskutečnit... Ceny začínají na 90tis. korun.

Zdroj: Prokop-Broz.cz

Brokop & Brož Model Regulator Neo 12 l.e. s novým systémem zámku skla

2. Omega De Ville Trésore

Tyto Master chronometry jsou dokonalým ztělesněním jednoduchosti a elegance. Jistě, na výstavě jste mohli potkat kousky stvořené z meteoritu či zobrazující hvězdou oblohu. Oproti tomu jsou De Ville skoro až „obyčejné". Pro mne však, i přes pánské určení a cenovku okolo 160tis., perfektním přírůstkem na tento seznam.

3. Blankytná sněhová vločka od Seika

Grand Seiko bylo v převážně švýcarské společnosti příjemnou změnou. Model Blue Snowflake SBGA407 s pohonem Spring Drive byl mimo jiné v nominaci na hodinky roku v rámci soutěže SEW. Mimořádný pohon, jehož fungování mě od samého prvního seznámení fascinuje, umocňoval dojem z perfektního zpracování a čisté krásy. Pro ladný pohyb Spring Drive a poetiku číselníku inspirovanou sněhovou krajinou mám vyloženě slabost, proto nemohlo GS na mém seznamu chybět.

Zdroj:grand-seiko.com

Pokud patříte mezi milovníky tikající krásy, rozhodně si nenechte příští ročník SEW ujít. Hádám, že bude opět v prostorách Žofínského paláce v podzimně zbarveném období. Žádná dostupnější výstava co do ceny (v předprodeji 250 Kč) ani lokace nás už totiž nečeká. Děkuji organizátorům za příjemný zážitek a těším se na SEW 2020.

Navštívili jste SEW 2019? Co vám na výstavě chybělo, nebo naopak co organizátoři dovedli k dokonalosti? Svůj názor můžete přidat do komentářů pod článek. O svůj pohled na výstavu se podělil také náš externí redaktor Eda a nakousl i kontroverzní téma smartwatchů. Přečtěte si jeho reportáž ze SEW 2019.

SEW 2021 – Jak vnímají budoucnost hodinek jednotlivé značky?
28.10.2021 - Agáta Vřeská
SEW 2021 – Jak vnímají budoucnost hodinek jednotlivé značky?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře