Hodinářské milníky, které by měl každý chronomaniak znát

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Šimon Šesták | 10.11.2023 | 9 MIN | 3x komentář

Pohledem historiků je měření času stále velmi moderní fenomén. Přesto má svou pestrou historii! Troufám si tedy říci, že ať už jste ve světě hodinek úplným nováčkem, nebo již ostříleným matadorem, nebude od věci si ty nejdůležitější milníky připomenout.

1505: Jantarové jablko – Hodinky 1505

Za prvopočátek přenosných hodinek je všeobecně vnímán vynález patřící německému zámečníkovi a hodináři Petru Henleinovi. Ten na začátku 16. století představil ve své době jistě futuristicky vypadající měděnou kouli, označovanou jen jako "Hodinky 1505".

Toto "jantarové jablko", jak se mu mimo jiné také přezdívalo, samozřejmě nedosahovalo ani zdaleka takové přesnosti, na kterou jsme zvyklí u dnešních náramkových hodinek. A přesná časomíra taky nebyla jejich hlavním účelem – jednalo se totiž hlavně o šperk. Hodinky měly rezervu chodu asi jen 12 hodin a přesnost se pohybovala dokonce v hodinách za den.

První hodinky na světě byly tzv. jednoručky

První hodinky na světě byly tzv. jednoručky. Zdroj: wikipedia.org

18. století: Problém zeměpisné délky – Námořní chronometr H4

Na počátku 18. století se s rozvojem mořeplavby projevila také potřeba přesného určení polohy lodi na otevřeném moři. Tu lze určit výpočtem pomocí navigačního sextantu a almanachu... A hlavně také pomocí znalosti přesného času. A právě ten činil mořeplavcům největší problém. Jen pro představu – pokud se měřený čas odchýlil od skutečného o pouhé čtyři vteřiny, znamenalo to při navigaci chybu jedné námořní míle, tedy asi 1,8 km.

Britská vláda proto v roce 1714 přišla s cenou pro vynálezce, který tento problém jednou provždy zažehná. Je zajímavé, že ačkoliv se tento gordický uzel snažili rozseknout mnozí, podařilo se to až v roce 1761. Vynález tzv. námořního chronometru H4 patřil yorkshirskému tesaři Johnu Harrisonovi, kterému se podařilo dosáhnout neskutečné přesnosti. A to i na rozbouřeném moři – na palubě HMS Deptfort činila přesnost H4 po 81 dnech pouhých -5 vteřin. Nikoliv -5 vteřin za den, ale -5 vteřin za 81 dní!

Námořní chronometr H4

Námořní chronometr H4. Zdroj: watchesbysjx.com

1775: Založení značky Breguet

V roce 1775 zakládá v Paříži Francouz švýcarského původu Abraham Louis Breguet hodinářskou značku nesoucí jeho jméno. Je zajímavé, že značka je i v současnosti jednou z nejdéle fungujících firem v tomto odvětví a její věhlas je stále značný.

Abraham-Louis Breguet.

Abraham-Louis Breguet. Zdroj: timeandwatches.com

1780: Automatický nátah mechanických hodinek – Breguet Perpétuelle

Málokdo tuší, že automatický nátah se jako první neobjevil na hodinkách náramkových, ale kapesních. A nepředstavil jej nikdo menší než samotný Breguet. Automatický nátah je nejen uživatelsky velmi komfortní, ale především udržuje stále natažené pero v perovníku, což velkou měrou zvyšuje přesnost hodinek.

Systém automatického nátahu tehdy vypadal dost odlišně od toho, jak jej známe dnes. Zdroj: breguet.com

Systém automatického nátahu tehdy vypadal dost odlišně od toho, jak jej známe dnes. Zdroj: breguet.com

1790: Systém ochrany setrvačky – Pare-chute

Systém ochrany setrvačky Pare-chute je jednou z výrobně nejkomplikovanějších součástek hodinek. Hřídel setrvačky je totiž vzhledem ke své malé velikosti také jednou z nejcitlivějších – stačí jen malý náraz a může se snadno ohnout. Což způsobí v lepším případě velikou denní odchylku, v horším úplné zastavení hodinek.

Toho si samozřejmě Abraham-Louis Breguet jako hodinář u svých zákazníků všiml a přišel se speciálním uchycením kamene setrvačky. Kámen byl uchycen v jakési pružině, která při nárazu zapružila a předešla tak poškození hřídele.

Na snímku je dobře vidět pružina která chránila uložení setrvačky.

Na snímku je dobře vidět pružina, která chránila uložení setrvačky. Zdroj: breguet.com

1795: Zvýšení přesnosti – Breguetův vlásek

Vlásek setrvačky je jednou z mnoha součástí hodinek, které mají vliv na přesnost. Tu může zásadně zvýšit využití různých slitin (jako například Elinvar, Nivachrnon apod., avšak pravdou je, že vlásek ze skoro jakékoliv slitiny lze smotat tak, že se jeho přesnost zvýší. Vnější konec vlásku se vyvede nahoru a uchytí se blízko středu, nad vinutím. Tento komplikovaný způsob uchycení však zajišťuje právě onu zvýšenou přesnost, jelikož se takto vinutý vlásek může roztahovat rovnoměrněji.

Z obrázku je patrné odlišné vinutí.

Z obrázku je patrné odlišné vinutí. Zdroj: pocketwatchdatabase.com

Jak fungují mechanické hodinky – Vše, co byste o mechanikách měli vědět
16.6.2023 - Agáta Vřeská
Jak fungují mechanické hodinky – Vše, co byste o mechanikách měli vědět

1905: Založení značky Rolex

Značka Rolex původně nesla název Wilsdorf and Davis. O tři léta později si Hans Wilsdorf nechává zaregistrovat jméno Rolex, které mu údajně vnukla múza při jízdě koněspřežkou v Londýně. V roce 1919 se firma stěhuje z Londýna do Ženevy.

Hans Wilsdorf. Zdroj: Z obrázku je patrné odlišné vinutí. Zdroj: crownandcaliber.com

Hans Wilsdorf. Zdroj: crownandcaliber.com

1911: První pánské náramkové hodinky – Cartier Santos

Když si jednoho dne roku 1904 významný brazilský průkopník Alberto Santos-Dumont stěžoval svému příteli, šperkaři Louisi Cartierovi, že jsou kapesní hodinky při létání velmi nepraktické, nejspíš netušil, že tím změní hodinářský svět jednou provždy. O 7 let později totiž Cartier přichází s pánskými náramkovými hodinkami se strojkem JLC. Tyto hodinky (nabízené tehdy ve zlatě a platině) normalizovaly nošení hodinek i na pánských zápěstích, což bylo do té doby pouze výsadou dam.

Alberto Santos-Dumont a ikonické hodinky od Cartiera

Alberto Santos-Dumont a ikonické hodinky od Cartiera. Zdroj: pinterest.com

1913: První náramkový chronograf – Longines Monopusher

V roce 1913 přichází Longines s prvními náramkovými hodinkami s funkcí stopek (chronograf). Zajímavostí je, že první chronografy byly pouze s jedním spínačem, který ovládal spuštění, zastavení a nulování stopek. S hodinkami, jež měly tyto funkce oddělené, přišel až o dvě léta později Gaston Breitling.

Reedice prvního chronografu k 180 výročí značky.

Reedice prvního chronografu ke 180. výročí značky. Zdroj: monochrome-watches.com

1919: Cartier Tank

Louis Cartier, inspirován tanky, které se objevily na západní frontě prvoválečného konfliktu, představuje legendární obdélníkové hodinky: Cartier Tank.

Původní design byl ůdajně inspirován tanky od Renaultu.

Původní design byl údajně inspirován tanky od Renaultu. Zdroj: pinterest.com

1926: První "vodotěsné" (voděodolné) hodinky – Rolex Oyster

Název Oyster, tedy v překladu "ústřice", odkazuje na speciální konstrukci pouzdra, která zajišťovala prachotěsnost a vodotěsnost.

Rolex Oyster. Zdroj: rolex.com

Rolex Oyster. Zdroj: rolex.com

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

1930: První hodinky odolné proti magnetismu – Tissot Antimagnétique

Ačkoliv si s myšlenkou antimagnetických hodinek pohrávali mnozí výrobci již několik dekád před rokem 1930, byl to právě Tissot, který představil první masově vyráběné náramkové hodinky s touto vlastností.

Jedny z prvních antimagnetických hodinek od Tissotu.

Jedny z prvních antimagnetických hodinek od Tissotu. Zdroj: pinterest.com

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – Historie
10.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – Historie

1931: Hodinky pro hráče pola – JLC Reverso

V tomto roce si Jacques-David LeCoultre nechává patentovat hodinky, jejichž pouzdro lze otočit (strojek dodává firma Jaeger S.A.). Rubová strana má sloužit k tomu, aby se sklíčko hodinek nepoškodilo při hře pola. Ve své podstatě se tak jedná o jedny z prvních sportovních hodinek.

Vzhled původní ikony Reverso.

Vzhled původní ikony Reverso. Zdroj: microbrandwatchworld.com

1953: První potápěčské hodinky – Blancpain Fifty Fathoms

Ve spolupráci s francouzskými vojenskými potápěči vyvíjí švýcarská firma Blancpain unikátní potápěčské hodinky, které se stávají prvními hodinkami tohoto druhu. Název v překladu znamená padesát sáhů, tedy zhruba 91m. Ve stejném roce představuje Rolex svůj ikonický model Submariner, který se však na trh dostává až o rok později.

Moderní reinkarnace z roku 2023.

Moderní reinkarnace z roku 2023. Zdroj: swatch.com

Blancpain x Swatch: Bioceramic Scuba Fifty představení
7.9.2023 - Aleš Pavelek
Blancpain x Swatch: Bioceramic Scuba Fifty představení

1954: První hodinky s GMT ručkou – Rolex GMT-Master

Ačkoliv o rok dříve přišel Glycine s hodinkami, na kterých bylo možné sledovat druhou časovou zónu, byl to právě Rolex který přinesl přehlednější zobrazení pomocí dodatečné ručky.

Ikonický design který vejde do paměti jako Pepsi podle svého typického zbarvení.

Ikonický design, který vejde do paměti jako Cola podle svého typického zbarvení. Zdroj: vintagewatches.it

1957: První elektronické náramkové hodinky – Hamilton Electric 500

Na sklonku padesátých let přichází tehdy již dobře známá americká firma Hamilton s prvními elektrickými náramkovými hodinkami. A popravdě se jedná spíše o evoluci, než kompletní revoluci (ta mimochodem přijde až o 12 let později z Japonska). Hamilton Electric 500 totiž není strojek regulovaný quartzovým oscilátorem, ale pouze klasický strojek regulovaný setrvačkou, v němž nahradila práci perovníku miniaturní baterie.

První Ventury z 14kt zlata s řemínkem poršívaným 24kt zlatem. Foto: Watchonista.com

První Ventury z 14kt zlata s řemínkem prošívaným 24kt zlatem. Foto: Watchonista.com

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti
21.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti

Hamilton tento strojek usazoval do pouzder futuristických tvarů, přičemž nejznámější z nich je jistě to, které navrhl průmyslový designér Richard Arbib. Právě to totiž proslavil král rock´n´rollu Elvis Presley – Hamilton Ventura.

Na strojku si můžeme všimnout místa pro baterii, která nahradila perovník.

Na strojku si můžeme všimnout místa pro baterii, která nahradila perovník. Zdroj: hodinkee.com

1969: První automatický chronograf – Seiko/Zenith/Breitling, Heuer-Leonidas, Hamilton-Buren

S rostoucí popularitou motorsportu a závodních hodinek narůstala také touha po chronografu s automatickým nátahem. Proto se několik firem zároveň snažilo rozlousknout zapeklitý problém, jak vměstnat do malého pouzdra jednak objemný mechanismus chronografu, a jednak systém automatického nátahu.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu
29.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu

O tom, kdo tento závod vyhrál, se vedou spory. Důležité však je, že v roce 1969 v podstatě shodně představuje Seiko svůj Caliber 6139, Zenith své El Primero, a konsorcium Breitling, Heuer, Hamilton, Dubois Depraz svůj Chrono-matic pověstný korunkou na poloze 9. hodiny.

Dobová reklama připomínala uživatelům, že hodinky už není nutné natahovat.

Dobová reklama připomínala uživatelům, že hodinky už není nutné natahovat. Zdroj: watchesandculture.org

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let
17.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let

1969: První hodinky na Měsíci – Omega Speedmaster

Ihned po začátku programu Apollo začala americká NASA hledat spolehlivé hodinky, kterými by mohla vybavit své astronauty při letech na Měsíc. Ačkoliv mezi kandidáty byla i slavná jména jako Rolex nebo Longines, jediné hodinky, které zvládly extrémní podmínky letu na Měsíc, byl model Švýcarské Omegy s označením Speedmaster. O tom, jak úspěšnými se hodinky staly, asi nejlépe hovoří fakt, že jim dnes neřekne nikdo jinak než Moony.

Zdroj: chronohunter.com

Zdroj: chronohunter.com

TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch
24.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch

1969: První quartzové hodinky – Seiko Astron

Rok 1969 potřetí – necelý týden před koncem roku představuje Seiko výsledek svého desetiletého vývoje a způsobuje bez nadsázky revoluci. Model Astron stojí v době představení sice jako průměrné auto, ovšem jeho přesnost dosahuje revolučních ±5 vteřin za měsíc. A za to by se nemuseli stydět ani moderní quartzoví potomci.

Seiko Astron

Seiko Astron. Zdroj: hodinkee.com

Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?
11.8.2023 - Eliška Měrková
Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?

1972: Sportovní ocelové hodinky s integrovaným náramkem – AP Roayal Oak

Design, který dnes vzbuzuje stejné emoce jako před 50 lety. Tehdy Gerald Genta přichází s designem, který rozbouří vody hodinářského světa, které jsou kvůli quartzové krizi už tak dost neklidné. Přijít s velmi luxusními hodinkami v době, kdy asijská produkce levných hodinek začíná válcovat švýcarské mechaniky, zní jako čiré bláznovství. A možná právě proto se z tohoto typu hodinek stává zanedlouho opravdový hit (a je jím i dnes).

Zdroj: ablogtowatch.com

Zdroj: ablogtowatch.com

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie
12.10.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

1972: První digitální hodinky – Pulsar Time Computer

Být viděn v roce 1972 s počítačem na zápěstí, to muselo být něco. Ačkoliv zobrazení času v digitální formě muselo jistě působit velmi futuristicky, bylo potřeba jej vždy vyvolat spínačem na straně pouzdra, což na praktičnosti jistě nepřidalo.

1972: První solárně napájené hodinky – Synchronar 2100

Zkratka SYNchronous CHRONometer calendAR označovala digitální hodinky, které byly nejen napájeny světlem, ale také vybaveny věčným kalendářem. A co víc, vyznačovaly se přesností ±1s/měsíc!

Hodinky se ovládaly pomocí posuvníků na stranách pouzdra .

Hodinky se ovládaly pomocí posuvníků na stranách pouzdra. Zdroj: gearpatrol.com

Bulova Computron recenze – Jedny z nejikoničtějších digitálek
16.2.2023 - Eliška Měrková
Bulova Computron recenze – Jedny z nejikoničtějších digitálek

1983: Vznik Swatch Group

Na počátku 80. let vzniká tento hodinářský gigant, který je dodnes největším hráčem napříč segmenty – od Swatchek po Bregueta!

Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství

1997: Revoluční strojek Spring Drive

V roce 1997 představuje Seiko světu svou technologii Spring drive, na které pracovala od 70. let. Ačkoliv tento strojek nezpůsobil takovou revoluci jako jejich vynález quartzových hodinek, jednalo se o velkého konkurenta pro švýcarské značky.

Spring Drive: Tichá revoluce Seika
31.7.2019 - Agáta Vřeská
Spring Drive: Tichá revoluce Seika

2011: GPS synchronizace času – Citizen Eco-Drive SATELLITE WAVE

Nesmírnému zpřesnění v určování času napomohl Citizen v roce 2011, kdy se mu podařilo do pouzdra hodinek vměstnat anténu příjimající signál z GPS družic. Hodinky tak mohly určovat přesný čas kdekoliv v dosahu tohoto signálu.

V roce 2020 pak Citizen přišel také s prvními solárními potápěčskými hodinkami s GPS synchronizací na světě – Citizen Promaster Satellite-Wave Eco-Drive Diver's CC5006-06L.

Moderní provedení v potápěčském provedení.

Moderní potápěčské provedení.

Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě
2.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě

2020: Frederique Constant Monolithic

Ačkoliv se možná nejedná o masovou záležitost, dost možná je další velkou revolucí nový systém krokového ústrojí z produkce švýcarské firmy Frederique Constant. Podařilo se jim totiž zjednodušit jeho výrobu, a tím zásadně snížit počet součástek.

Zdroj: watchesbysjx.com

Budoucnost...

...je ve hvězdách! Kdo ví, co nás čeká. Stane se Spring Drive nebo Monolithic novým quartzem? Skončí mechanické hodinky jako historické relikvie? Já pevně doufám, že ne, ačkoliv přísun nových technologií a inovativních materiálů jistě vnímám jako vítané zpestření hodinkového vesmíru.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 168 dny, reagovat
Pozerám, že ak by sa malo zabrániť kope zbytočnej roboty pre hodinárov, musel by človek vynájsť mobil ešte niekedy v 16. storočí... ;)
Vítpřed 158 dny, reagovat
Mají hodinky365 v nabídce hodinky, které nezobrazují svůj čas klasicky? Nevím jak přesně položit tuto otázku, ale myslím tím hodinky, které zobrazují například jako Synchronar 2100, M.A.D. 1 RED nebo Atowak... Předem děkuji za odpověď a případné tipy takových hravých hodinek.
Šimon Šestákpřed 155 dny
Dobrý den Víte, asi tuším, kam míříte. Osobně bych jako nejžhavější kandidáty viděl tyto modely - jako alternativu k Synchronaru bych považoval Hamilton PSR www.hodinky-365.cz/hamilton-american-classic-psr-digital-quartz-h52414130-x1198559 nebo Bulova Computron www.hodinky-365.cz/bulova-computron-97c110-x1232086 co se ostatních modelů které zobrazují netradičně čas týče, vypíchnul bych určitě značku MeisterSinger www.hodinky-365.cz/meistersinger-x2s016720 dále pak Police Rotor www.hodinky-365.cz/police-rotor-pewjp2228503-x1231345 a z hodinek které momentálně nemáme v nabídce ještě zmíním Invicta 39975 a Xeric Triptych, hodinky inspirované AP Starwheel. Přeji šťastnou ruku při rozhodování ;)

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.