Hodinářský slovník

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Agáta Vřeská | 4.11.2019 | 28 MIN | 3x komentář

Alarm (budík)

Funkce (méně často komplikace mechanických) hodinek, kdy se v nastavený čas ozve zvukový signál (popř. u smartwatch i vibrace).

Analogové hodinky

Analogové nebo taky ručičkové hodinky zobrazují čas pomocí hodinové, minutové a někdy i vteřinové ručky. Výjimečně se můžeme setkat s hodinkami, které mají pouze jednu ručku (např. značka Meistersinger). Alternativou analogových hodinek jsou hodinky digitální.

Antireflexní sklíčko

Sklíčko ošetřené nanovrstvou proti odleskům. Díky antireflexní vrstvě jsou hodinky čitelné i za přímého slunce. Nejčastěji je jednostranná (na vnitřní straně sklíčka), ale může být i oboustranná, kdy propustnost světla je téměř stoprocentní. Laicky takové sklíčko poznáme tak, že je při přímém pohledu téměř neviditelné.

Annual kalendář (roční kalendář)

Kalendář, který automaticky určí délku měsíce. Na rozdíl od věčného (perpetual) kalendáře je ale nutné jej každý rok resetovat, resp. ručně upravit vždy 1. března.

Antimagnetismus

Schopnost hodinek odolat působení magnetického pole. První antimagnetické náramkové hodinky vyrobil Tissot v roce 1929. Aby dnes mohly být hodinky označeny za antimagnetické, musí splňovat normu ISO 764, která stanovuje rezistenci min. 60 gaussů.

ATM (Atmosféra)

Jednotka tlaku pro standardní atmosférický tlak na hladině moře. Jednou atmosférou je tlak 1 kg/cm2 a odpovídá hloubce 10 metrů. Jednotka se používá pro uvedení voděodolnosti hodinek.

Automaty, automatické hodinky

"Automaty" se zkráceně a slangově říká mechanickým hodinkám s automatickým nátahem.

Bar

Jednotka měření týkající se tlaku, který hodinky vydrží. Jeden bar je přibližně stejný jako atmosférický tlak na hladině moře a je přibližně 10 metrů. Jednotku barů najdeme u označení voděodolnosti hodinek.

Bicolor

Barevná úprava povrchu hodinek (pouzdra, náramku) ve dvou barvách. Nejběžnější je ocelová v kombinaci se zlatou nebo růžovým zlatem.

Big Date

Zobrazení data v okénku, kdy čísla jsou na dvou datových věncích. U mechanických hodinek se jedná o hodinářskou komplikaci.

Co-Axial

Upravená konstrukce krokového mechanismu hodinek patentovaná společností OMEGA, kdy se úpravami dosáhlo snížení tření mezi krokovým kolem a kotvou. Díky tomu mají hodinky stejnou vysokou přesnost po delší dobu (navyšuje se interval mezi servisováním).

COSC

Certifikát přesnosti udělený nezávislým institutem Controle Officiel Suisse des Chronometres (COSC) ve Švýcarsku. Hodinky musí splňovat přísné normy přesnosti. U mechanických hodinek je to -4 až +6s/den, u quartzových může být odchylka 0,07 sekund/den. Certifikace se uděluje pouze švýcarským hodinkám a certifikované hodinky nesou název chronometr.

Číselník (ciferník)

Nachází se pod sklíčkem hodinek, nejčastěji je kruhového tvaru. U analogových hodinek se na něm nachází ručičky, případně indexy a další. Významně utváří charakter hodinek. Liší se použitými materiály, zdobením, tvary. U digitálních hodinek se používá obvykle výraz displej.

Damaskeening

Forma umění zdobení kovů (hodinkového strojku). Termín se používá spíše v americkém prostředí, v Evropě se setkáme spíše s Ženevskými pruhy (někdy taky Fausses Côtes, Côtes de Genève).

Datumovka (ukazatel data)

Ukazatel data bývá nejčastěji v malém okénku a pomocí čísla ukazuje den v měsíci. Může ukazovat také den v týdnu (někdy i vícejazyčně), takovému ukazateli říkáme Day-Date. Bývá na jednom nebo dvou polích (datových věncích). Datum zobrazený pomocí dvou datových polí se nazývá Big Date. Stejnou funkci jako datové okno může zastávat subciferníček, kdy datum, den či měsíc ukazuje ručička.

Day-Date

Jako Day-Date označujeme zobrazení data i dne v týdnu na číselníku, obvykle v datovém okénku. U mechanických hodinek se jedná o hodinářskou komplikaci.

Day/Night indikátor (AM/PM indikátor)

Obvykle se nachází v hodinkách s duálním časovým pásmem. Pomocí konkrétního způsobu zobrazení (např. slunce a měsíc, slovní označení) ukazuje, zda je den, nebo noc.

Diaflex

Diaflex je označení pro hnací péro u mechanických hodinek Seika, které je ze speciální slitiny. Setkáme se taky s označením "nerozbitné, nezlomitelné", během nátahu se nemusíme bát, že by se pero zlomilo. Poprvé se touto inovací pochlubilo Seiko u hodinek Seiko 5.

DiaShield

Jedná se o povrchovou úpravu kovu u hodinek Seiko. Hodinky s povrchovou úpravou Dia-Shield (oficiálně nazývané super-hard coating) jsou tvrdší a méně náchylné na poškrábání. Úpravu s podobnými vlastnostmi používá např. Citizen u titanových hodinek (tzv. Duratect).

Digitální hodinky

Elektronické hodinky (poháněné baterií), které čas zobrazují pomocí digitálního displeje. Alternativou jsou hodinky analogové, neboli ručičkové. Pokud hodinky kombinují obě zobrazení, nazýváme je analogově-digitální (ana-digi).

DLC (Diamond Like Carbon)

DLC je druh povlaku, nejčastěji šedo-černý. Povlak DLC je amorfní struktura, která obsahuje uhlík a vodík (jako diamant) a nemá žádná krystalická zrna. Tím se zvyšuje tvrdost, vyhlazuje povrch a zvyšuje se odolnost proti poškrábání. DLC je podobný PVD povlaku, ale je považován za ještě odolnější proti poškrábání a korozi.

DS Concept

DS je zkratka pro Double Security (dvojité jištění). Jde o systém zvyšující odolnost hodinek značky Certina, který zahrnuje zesílené safírové sklíčko, těsnící kroužek na natahovací hřídeli, dvojité těsnění na korunce, speciální těsnění dýnka a zesílené dýnko.

Dýnko

Uzávěr pouzdra hodinek (ze zadní strany), kterým je uzavřen přístup ke strojku. Setkáme se také s pojmem šroubovací dýnko, nebo také závitové, které spolu s těsněním lépe chrání proti průniku vodě přes dýnko.

Duratect

Patentovaná technologie společnosti Citizen, která zvyšuje tvrdost povrchů. V současnosti používá Citizen čtyři způsoby tvrzení Duratect: iontové pokovování (IP), studenou plazmu, kalení v plynu a duplexní pokovení.

Ebauché

Označuje se tak neúplný nebo nesestavený hodinový strojek a související komponenty.

Elektronické hodinky

Dnes téměř synonymem pro quartzové hodinky (na baterku). Původně ale existovaly elektronické hodinky, které ještě neobsahovaly quartzový oscilátor. Byly tedy elektronické (měly baterku a motorek), ale zároveň ještě nebyly quartzové. Alternativou pro elektronické hodinky jsou historicky starší mechanické hodinky.

EOL (End of Life)

Funkce elektronických hodinek (bateriových), která upozorňuje na docházející kapacitu baterie. Různí výrobci používají různé metody, jednou z nejběžnějších je, že sekundová ručička začne skákat po dvou či více sekundách.

Extenze (potápěčská extenze)

Extenze je systém prodloužení náramku až o několik centimetrů (např. formou malé překlápěcí spony nebo posuvného systému). Nejčastěji se s ní setkáme u potápěčských hodinek, kdy snadného prodloužení využívají potápěči po obléknutí neoprenu.

Fáze měsíce

Funkce, nebo hodinářská komplikace, která ukazuje aktuální fázi měsíce. Nejčastěji pomocí okénka.

Flame Fusion

Minerální (a obvykle antireflexní) sklo se safírovou úpravou zvyšující odolnost proti poškrábání. Používá jej např. značka Invicta.

Fly-Back Chronograf

Hodinky s chronografem, kdy pomocí jednoho stisknutí tlačítka můžeme stopky vynulovat a opět spustit, aniž by bylo nutné je nejdřív zastavit. U běžných chronografů je obvyklé, že jedním tlačítkem stopky spustíme, dalším stisknutím zastavíme, dalším (tlačítkem) vynulujeme a až poté je můžeme opětovným stiknutím spustit. Této funkce (komplikace) se využívá především u pilotních hodinek, z důvodu úspoty času,  kdy pro opětovné spuštění stačí jedno stisknutí namísto tří.

Frekvence

Frekvence setrvačky mechanických strojků udává, kolikrát za sekundu dojde k pohybu celého soukolí a tím pádem i kolikrát za sekundu dojde k mírnému rozvinutí hnacího pera. Nejobvyklejší frekvence strojků v hertzích, v polokmitech za hodinu (bph) a počet pohybu sekundové ručky za sekundu:

3 Hz/21.600 bph/6 tiků sekundové ručky
4 Hz/28.800 bph/8 tiků sekundové ručky
5 Hz/36.000 bph/10 tiků sekundové ručky (strojek se označuje Hi-Beat)

Frekvence quartzového výbrusu u elektronických hodinek je obvykle 32 768 Hz.

Galvanické zlacení

Při galvanickém zlacení se pomocí elektrolýzy usazuje na zlaceném předmětu vrstvička zlata. Tato vrstva se udává v mikronech, kdy jeden mikron vydrží obvykle při běžném nošení hodinek jeden rok. Právě ztráta zlacené vrstvy je důvodem, proč galvanické zlacení bylo v hodinářství často nahrazeno PVD úpravou.

Gilošování (Guilloche)

Dekorativní vzor, který je ručně nebo strojově vyryt v podkladu. Tento ozdobný prvek najdeme nejčastěji na číselníku hodinek, má dlouhou tradici a zvyšuje hodnotu hodinek.

GMT (Greenwich Mean Time)

Je hlavní sluneční čas na Královské observatoři v Greenwichu v Londýně, počítáno od půlnoci, nacházející se na nultém poledníku. Funkce (komplikace) GMT u hodinek umožňuje uživateli sledovat kromě místního časového pásma také Greenwichský čas; zvolit ale můžeme z libovolných dvou časových pásem podle svého výběru.

GPS synchronizace

Hodinky mají zabudovaný miniaturní přijímač signálu ze satelitů, který je, na rozdíl od signálu pro rádiem řízené hodinky, dostupný prakticky kdekoliv (kromě podzemí, např. tunelech apod.) na Zemi. Jde o nejpřesnější synchronizaci času. Hodinky s GPS synchronizací spotřebovávají velké množství energie, proto jsou nejčastěji vybaveny solárním napájením.

Hacking

Hacking je funkce, kterou má většina mechanických hodinek. Po vytažení korunky do polohy pro nastavování času se díky funkci hackingu zastaví vteřinová ručka. To znamená, že čas je možné nastavit s přesností na sekundu. U starších strojků bez hackingu (například strojky 7S od Seika) není možné vteřinovou ručku zastavit a čas proto není snadné nastavit přesně.

Hallmark

Značka vyražená na pouzdru hodinek, která poskytuje informace o použitém kovu, původu hodinek, roce výroby a jménu výrobce pouzdra. Některé značky zobrazují také ochrannou známku hodinářské společnosti, referenční číslo a sériové číslo.

Hardlex

Hardlex je tvrzené minerální sklo, které pro své hodinky vyvinula a používá výhradně značka Seiko. Sklíčko Hardlex (na Mohsově stupnici tvrdosti má hodnotu 7) není tak odolné vůči poškrábání jako safírové (na Mohsově stupnici tvrdosti má hodnotu 9), ale je obvykle cenově dostupnější. Oproti klasickému minerálnímu sklu vykazuje větší odolnost (proti poškrábání, tlaku) a u hodinek Seiko je standardem.

Haute horology/horlogerie (Vysoká hodinařina)

Nejlepší hodinařina, spočívá v řemeslném zpracování a dokončení hodinek. Pojem znikl v 70. letech jako reakce švýcarských hodinářů na levné quartzové hodinky, aby se tak odlišili na trhu. Zahrnuje komplikovanost strojků, ale i umělecké zdobení, mechanickou přesnost a precizní dokončení.

Hřídel

Podlouhlá rotační část hodinkových strojků. Nejčastěji se v souvislosti s tímto výrazem setkáváme u hřídele korunky, pomocí které se natahuje pero v pérovníku, popřípadě se nařizuje čas, datum apod.

Chapter ring

Vnitřní kroužek kolem číselníku pod sklíčkem, někdy nese indexy či jiné informace. Laicky se mu říká také „armovák“.

Chronograf (stopky)

Funkce (u mechanických hodinek komplikace), umožňující měřit časové úseky. Ke spuštění/zastavení stopek nejčastěji slouží speciální tlačítko. Některé hodinky mají možnost zaznamenat mezičas, případně paměť pro uchování záznamů. U mechanických hodinek se jedná o poměrně složitou komplikaci.

Chronometr

Hodinky švýcarské produkce, které výrobce nechal testovat institutem COSC na přesnost. Aby mohly certifikaci obdržet, musí mechanické hodinky splňovat přesnost -4 až +6 s/den, quartzové 0,07s/den.

Indiglo

Název pro elektroluminiscenční podsvětlení hodinek, se kterým přišla a používá značka Timex. Obvykle se celý číselník podsvětlí po zmáčknutí korunky.

In-house

Strojky a součástky hodinek, které si daná značka vyrábí sama. Vyrábět strojky in-house si mohou dovolit jen některé značky a jde o prestižní záležitost.

IP povrchová úprava

IP, neboli Ion Plating je jedna z metod PVD, kdy iontové částice daného materiálu (například zlata, titanu) jsou doslova vstřelovány vysokou rychlostí do povlakovaného povrchu (například oceli).

Kabošon (cabochon)

Drahokam broušený do polokoule. Nejčastěji jej najdeme v korunce hodinek. Má čistě okrasnou funkci.

Kalendář

Funkce (u mechanických hodinek komplikace), která ukazuje den v měsíci, někdy i v týdnu, měsíc a rok. Viz také annual a perpetual kalendář.

Kalibr (ráže)

Označení konkrétního hodinkového strojku pomocí číslic a písmen. Slouží k identifikaci daného mechanismu, např. Seiko 4R36, ETA 2824-2 apod.

Kinetic

Seiko Kinetic je typ quartzového strojku, kdy energii nedodává baterie, ale vyrábí ji rotor. Ten je rozpohybován pohybem ruky a přetváří kinetickou energii na elektrickou, která následně rozkmitá křemenný oscilátor, neboli quartz. Díky tomu máme hodinky, které mají quartzovou přesnost, ale nemusíme měnit baterii. Přebytečná energie se navíc uchovává v kondenzátoru a plně nabité kinetické hodinky vydrží v chodu až 6 měsíců. S touto technologií přišla společnost Seiko v roce 1988.

Kombinovaný ciferník

Zobrazení času pomocí ručiček v kombinaci s digitálním displejem.

Komplikace

Hodinářskou komplikaci se u mechanických hodinek rozumí jakákoliv funkce strojku nad rámec zobrazování času. Například zobrazení datumu, chronograf (stopky), mechanismus automatického nátahu, atd. Čím více komplikací, tím složitější je strojek navrhnout, vyrobit, ale také servisovat. Mezi nejsložitější komplikace patří například tourbillon.

Korunka

Korunka je součástka typická pro analogové (ručičkové) hodinky. Nejčastěji je umístěna vpravo na pozici 3. hodiny a slouží k nastavování času, popřípadě data, dne v týdnu a dalších hodnot. Naprostá většina mechanických hodinek jde korunkou také natahovat. Pro nastavování hodnot je korunku potřeba povytáhnout. Pokud mají hodinky datum nebo další nastavitelné komplikace, pak je možné korunku povytáhnout do více poloh. Jedna pro nastavení času, další pro nastavení data. Drtivá většina hodinek se při vytažení korunky zastaví. Této funkci se říká hacking a umožňuje přesné nastavení času, včetně sekundy.

Královská komplikace

viz Tourbillon

Krokový motorek

Součástka elektrických (bateriových) hodinek. Označuje elektromotor, který se skládá z cívky, statoru a rotoru, který se otáčí po „krocích“ (nejčastěji po vteřině, ale ne nezbytně) a pohybuje ručkami.

Kyklop

Zvětšující čočka (lupa), obvykle na nebo pod sklíčkem v místě datumového okénka. Zajišťuje lepší čitelnost údajů.

Ložiskové kameny (kamenné uložení, rubíny)

Otáčivé díly mechanických hodinek jsou nejčastěji uloženy v kamenech (někdy také rubíny, na hodinkách obvykle označeny angl. Jewells). Dříve se používaly skutečné drahokamy, dnes se jedná o syntetické. Nejčastěji se setkáme s rubínem (růžová barva) či safírem (modrý), kdy se využívá i jejich estetických vlastností.

Zjednodušeně by se dalo říct, že čím víc kamenů strojek má, tím je kvalitnější. Kamenné uložení snižují tření součástek a tím se prodlužuje jejich životnost. Obvyklý počet kamenů je 17-42 a tuto informaci najdeme uvedenou u většiny hodinek (na číselníku, dýnku).

S kameny se setkáme i u quartzových hodinek, kde je počet výrazně nižší a nejedná se o tak důležitý údaj jako u mechanických hodinek.

Luminiscence

Luminiscence se u hodinek používá pro lepší odečet času v horších světelných podmínkách. Podle zdrojů luminiscence rozlišujeme fotoluminiscenci, radioluminiscenci a elektroluminisceni. S prvními dvěma typy se setkáme nejčastěji na ručkách a indexech, elektroluminiscence obvykle podsvětluje celý displej.

Luneta

Obvodový kroužek pouzdra hodinek umístěný kolem číselníku hodinek. Může být pevný nebo pohyblivý, kdy aretace (otočení) může být jedním směrem (např. potápěčská luneta) nebo obousměrná (např. azimutální luneta).

Magnetismus

Magnetické pole je všude kolem nás. Nicméně v dnešní době jsou hodinky vystavovány silným zdrojům mag. pole (fény, telefony, magnetické obaly na tablety, laptopy, magnetické spony kabelek, reproduktory,…), které mohou zmagnetizovat některé součástky především mechanických hodinek a mít vliv na přesnost chodu. Dnešní výrobci proto často volí slitiny pro výrobu těchto součástek, které jsou odolné vůči těmto vlivům (viz antimagnetismus).

Mechanické hodinky

Mechanické hodinky fungují pouze na základě mechanických součástek (pero, ozubené kolečka, setrvačka, atd..) a neobsahují žádné elektronické součástky (elektronické obvody, motorky, ani baterku). Naprostá většina mechanických hodinek je s automatickým nátahem, takže je není potřeba ručně dotahovat korunkou.

Mechanické hodinky s automatickým nátahem

Zkráceně "automaty". Jde o mechanické hodinky (žádná baterie), které mají oproti mechanickým hodinkám s ručním nátahem ještě mechanismus (rotor) pro automatické dotahování pera. Při nošení se tedy hodinky samy dotahují a není je potřeba ručně dotahovat korunkou.

Mechanické hodinky s ručním nátahem

Jde o mechanické hodinky (žádná baterie ani elektronika), které je potřeba ručně natahovat pomocí korunky. Mechaniky s ručním nátahem jsou dnes spíš vzácností a vyrábějí se nejčastěji jako reedice původních a mnoho desetiletí starých modelů. Mechaniky s ručním nátahem, narozdíl od mechanik s automatickým nátahem, postrádají rotor, díky kterému se hodinky při nošení automaticky dotahují.

Mikroregulace

Označuje systém způsobu prodloužení/zkrácení náramku na sponě, aniž by bylo třeba ubrat či přidat články náramku.

Minerální sklíčko

Nejběžněji používaný typ sklíčka hodinek. Oproti safírovým sklíčkům jsou levnější, méně náchylnější k tvorbě odlesků a také odolnější vůči nárazům. Na druhou stranu jsou více náchylná k poškrábání.

Hodinky s minerálním sklíčkem na našem e-shopu

Minutová repetice (Minute repeater)

Minutový opakovač je poměrně složitá komplikace mechanických hodinek, kdy hodinky dokáží odbíjet nejen celou a čtvrthodinu, ale také každou minutu.

Multi Band 6

Multi Band 6 je technologie rádiového řízení hodinek značky Casio, které umí příjmout časový signál z jedné ze šesti pozemních stanic. Takové hodinky není třeba ručně nastavovat a přesto půjdou vždy přesně.

Můstek (Bridge)

Plochá, obvykle úzká kovová deska, která drží otočná ozubená kola.

Náramek (tah)

Náramek, někdy také méně přesněji „tah“, je jednou z možností na čem nosit hodinky. Nejčastěji je složen z kovových článků.

Nitridace

Při nitridaci dochází k chemicko-tepelné tvrzení povrchu kovu, kdy lze docílit barevných variací kovu.

Nivachron

Nivachrom TM je obchodní název slitiny vlásku setrvačky, vyvinutý Swatch Group ve spolupráci s Audemars Piguet. Slitina má základ v titanu a pružina je díky tomu vysoce odolná vůči magnetickým polím, otřesům i teplotním změnám, a může tak mimo jiné zajišťovat větší přesnost mechanických hodinek. Najdeme ji u vybraných značek patřící pod Swatch Group, jako je Certina, Tissot a další. Veřejnosti byl Nivachron představen v roce 2018 a poprvé se objevil u hodinek Swatch FLYMAGIC v roce 2019.

No-Decompression limit (NDL)

Jsou hodnoty, které říkají, jak dlouho může potápěč zůstat v dané hloubce. Pokud dobu překročí, měl by před vystoupáním na hladinu udělat dekompresní zastávky. V opačném případě může dojít k dekompresní nemoci. Někdy N.D. Limit najdeme na řemíncích potápěčských hodinek.

Nožky

Nožky navazují na pouzdro hodinek, mezi nožkami je uchycen řemínek, nejčastěji pomocí stěžejek nebo šroubků (nověji také pomocí quick fit či quick release).

Odchylka chodu

Odchylka chodu hodinek udává odchylku od přesného času, nejčastěji v řádech vteřin. U mechanických hodinek může jít o desítky vteřin denně (v závislosti na konkrétním strojku), u quartzových hodinek je odchylka desítky vteřin měsíčně. Nejpřesnější jsou quartzové hodinky řízené rádiem nebo pomocí GPS synchronizace času. Především u mechanických hodinek se setkáváme s certifikacemi přesnosti, nejznámější je COSC.

Open Heart

Průhled přes číselník, nejčastěji na setrvačku mechanických hodinek.

Panda

„Panda číselník“ je vžité označení pro číselníky, které mají podklad v barevném kontrastu s obvykle dvěma subciferníky. Nejčastěji jde o světlý podklad a černé subciferníky. Barevná kombinace asociuje zbarvení pandy velké.

Perlage (Perlée)

Typ zdobení strojku pomocí malých, překrývajících se kruhů. Probíhá formou broušení a zvlášť, pokud se provádí ručně, zvyšuje hodnotu hodinek.

Pero (hnací pružina)

Je součástka mechanických hodinek. Jde o spirálovitou pružinu uloženou v pérovníku. Natahováním korunky (popř. pohybem rotoru u automatických hodinek) se péro navíjí. Svým odvíjením díky pružnosti materiálu, ze kterého je vyrobeno, roztáčí pérovník a ten dále roztáčí soukolí. Jde tedy o hnací sílu mechanických hodinek. Na délce pera je závislá rezerva chodu.

Pérovník

Součástka mechanických hodinek, ve které je navinuto pero. Jak se pero rozvíjí, tlačí do ozubeného kola perovníku, a ten dále roztáčí soukolí mechanismu.

Perpetual kalendář (věčný kalendář)

Věčný kalendář je funkce (u mechanických hodinek komplikace), kdy kalendář automaticky určí délku měsíce, včetně přestupného roku. Na rozdíl od ročního (annual) kalendáře není potřeba jej na konci roku resetovat. Musí se upravit pouze na konci století, nejblíže v roce 2100.

Plastové sklíčko

Akrylátové sklíčko. Je pružné, ale poměrně snadno se může poškrábat. Nejčastěji jej najdeme u dětských hodinek, retro modelů nebo sporttesterů.

Poškrábatelnost sklíčka

Sklíčka hodinek dosahují různé úrovně odolnosti vůči poškrábání. Nejsnadněji poškrábatelné je plastové, odolnější je minerální, nejodolnější pak safírové. Některé značky používají vlastní označení pro svá sklíčka (např. Seiko Hardlex).

Pouzdro

Pouzdro hodinek je pevná konstrukce (plášť) hodinek, ve které je uložen strojek, číselník a sklíčko. Vyrábí se nejčastěji z kovů, keramiky či plastu.

Precidrive

Technologie používaná značkou Certina, která zvyšuje přesnost chodu quartzových strojků na +/- 10 vteřin/rok, což je 8-10 krát přesnější než běžně používané quartzové strojky.

Více o Precidrive

Překlápěcí spona

Kovová spona, která se zapíná překlápěním jednotlivých částí. Zvláště u sportovních hodinek je běžná také překlápěcí spona s pojistkou, která chrání proti náhodnému rozepnutí zavaděním.

Přezka

Typ zapínání řemínku. Nejčastěji se setkáme s jednotrnovou nebo dvoutrnovou přezkou (sponou).

PVD úprava

PVD (z angl. Physical Vapour Deposition) je moderní způsob povrchové úpravy, kdy se ve vakuu odpaří/odpráší z pevné látky mikročástečky a ty se pod vysokým tlakem nanáší na povlakovaný materiál.

Odpařené mikročástečky se díky procesu spojí přímo s materiálem na který jsou nanášeny. Díky tomu dokonale kopírují povrch a barevné tóny nejsou jen fólií nebo nátěrem, ale jsou součástí kovu. Nehrozí tak, že se barva z povrchu hodinek začne sloupávat.

Quartz

Výbrus z křemene, jehož fyzikálních vlastností se využívá pro dosažení přesnosti elektronických hodinek.

Quartzové hodinky

Nemají mechanické soukolí, ale integrovaný obvod. Energii dodává baterie (akumulátor), přesnost zajišťuje výbrus z křemene, nebo-li quartz. Mohou být analogové nebo digitální (případně ana-digi). Jsou mnohem přesnější než mechanické a obecně také odolnější. První volně prodejné quartzové hodinky představilo Seiko 25. prosince 1969.

Quick fit

Způsob uchycení řemínku k hodinkám, aniž by bylo třeba dalšího nářadí. Řemínek se „vycvakne“ a opět „nacvakne“, kdy stěžejka zůstává v náramku. Alternativou je quick release.

Quick release

Způsob uchycení řemínku k hodinkám, aniž by bylo třeba dalšího nářadí. Stěžejka má z vnitřní strany řemínku úchyt, který je možné posunout a tím stěžejku povolit. Na rozdíl od quick fit se tedy řemínek nevycvakává. Někdy se této variantě říká „rychlostěžejky“.

Rádiově řízené hodinky (Radio Controlled, RC)

Rádiem řízené hodinky přijímají (dlouhovlnný) signál z rádiových stanic (vysílačů). Synchronizace probíhá automaticky (nejčastěji v noci kolem 2. hodiny), ale lze ji spustit i manuálně. Synchronizace trvá několik minut (obvykle 2 až 15 min) a signál je dostupný jen na některých místech naší planety (na jižní polokouli např. vůbec).

Rattrapante

Typ chronografu, kdy hodinky disponují dvěma na sobě nezávislými chronografy pro stopování dvou časových událostí. Jiné názvy také double chronograf, split chronograf, split-second chronograf. Dříve nazýván FlyBack second, proto se často se plete s FlyBack chronografem.

Retrograde

Funkce (komplikace) hodinek, kdy se ručky ve výseči vrací zpět, jakmile dojde do nejzazšího bodu (konec výseče). Netočí se tedy v kruhu, ale má zpětný pohyb. Jedná se o ozvláštnění hodinek. Příkladem může být den v týdnu (day retrograde) v půlkruhovém výseči.

Rezerva chodu

Rezerva chodu udává dobu, po kterou budou fungovat plně natažené mechanické hodinky. Po jejím uplynuté se hodinky zastaví a je nutné je opět natáhnout. Rezervu chodu ovlivňuje především délka péra. Obvyklá doba je 40 hodin, setkáme se ale strojky s rezervou 50, 70, 80, 90 hodin i několik dní. Příkladem známého strojku s 80 hodinovou rezervou je Powermatic 80. Nejpřesněji jdou hodinky obvykle při plném až polovičním nátahu, při nižším se může odchylka zvětšovat.

Rotor

Obvykle kovový půlkruh, pomocí kterého se natahuje péro v pérovníku. Pohybem ruky se mění poloha hodinek a tím i rotoru, který se na základě své váhy otáčí kolem osy. Rotor najdeme u mechanických hodinek (s automatickým nátahem – tedy s rotorem), nebo quartzových hodinek (tedy kinetických, bez baterie).

Ručky, ručičky

Ručičky u analogových hodinek ukazují čas. Nejběžněji najdeme hodinovou, minutovou a sekundovou, ani to ale není pravidlem. Ručky mohou mít různé tvary a názvy.

Řemínek (řemen, pásek)

Řemínek je jednou z možností, na čem nosit hodinky. Může se jednat o kožený řemen, ale i silikonový (plastový) či látkový pásek.

Safírové sklíčko

Sklíčko vyrobené ze syntetického safíru. Jeho hlavní výhodou je skvělá odolnost vůči poškrábání, nevýhodou je ale větší náchylnost k odleskům a také menší odolnost vůči nárazům než např. sklíčka minerální.

Sapphlex

Je obchodní označení minerálního skla, které vyvinula společnost Seiko pro své hodinky. Jeho základem je minerální sklo Hardlex, které má na povrchu tenkou vrstvu syntetického safíru (korundu). Díky tomu je odolné a velmi těžko poškrabatelné. Sapphlex používá Seiko pro některé své sportovní modely.

Setrvačka

Setrvačka, hovorově „nepokoj“, je oscilátorem mechanických hodinek a jeho funkcí je udávat hodinkám přesné tempo. Je tvořena plochou pružinou (vláskem), která dodává setrvačce energii, a věncem na hřídeli, tedy setrvačnu hmotou. Tempo hodinek se stanovuje buď v hertzích, nebo polokmitech za hodinu (bph, beats per hour). Obecně, čím vyšší frekvence, tím je strojek přesnější. Setrvačka je také nazývána srdcem hodinek a bývá na ni průhled přes open heart či průhledné dýnko.

Sférické sklíčko

Sférické, nebo také konvexní je typ sklíčka, které je vypouklé do tvaru čočky a získává tím její optické vlastnosti. V praxi umožňuje lepší čitelnost. Ne ale všechny vypouklá sklíčka jsou současně sférická, musí se jednat právě o typický tvar zaoblení.

S(G)P zlacení

SGP (Seiko Gold Plated) je technika zlacení patentovaná značkou Seiko. Zlato je nanášeno elektrolyticky na ocel, kde dochází k inotovému spojení s materiálem. Seiko používá nejčastěji 12-14 karátové zlato a metodu používá i pro docílení růžového zlata. Tato metoda zlacení vykazuje velkou stálost a pro srovnání odpovídá zhruba 11 mikronům galvanického zlacení. Jiné značky k dosažení zlaté barvy používají často metodu PVD úpravy.

Shock resist

Shock resist, nebo česky "odolnost proti nárazu" je vlastnost všech hodinek Casio G-Shock. Ty jsou navržené a vyrobené tak, aby odolaly mnohem vyšším nárazům, než hodinky jiných konkurenčních značek.

Skeleton

Výraz, který se používá pro hodinky, které mají strojek odkrytý přes sklíčko, je tedy z velké části vidět, číselník chybí.

Sklíčko

Sklíčko chrání číselník hodinek. Nejčastěji je čiré, u módních hodinek se můžeme setkat se zabarvením. Může být rovné i vypouklé (sférické) a nejčastěji je vyrobeno z minerálu, syntetického safíru nebo plastu.

Sloupové kolo

Vzpřímené, vroubkované, rotující kolo v chronografu, které funguje jako posuvné rameno k ovládání různých pák, které zapíná a vypíná chronograf a vrací ruce chronografu do nulové polohy.

Solarní hodinky

Quartzové hodinky, které se dobíjejí pomocí solárních panelů, umístěných nejčastěji pod číselníkem. Nemají klasickou baterii, ale solární článek, do kterého se ukládá energie transformována ze světla (umělého i slunečního).

Spring Drive

Spring Drive je unikátní hodinkový strojek společnosti Seiko. Jedná se o mechanický strojek s quartzovou přesností, kdy mechanické soukolí je regulováno elektromagnetickou brzdou s přesností quartzové frekvence. První strojek se Spring Drive představilo Seiko v roce 1999. Spring Drive najdeme u některých luxusnějších modelů v řadě Prospex, Presage a značek Grand Seiko či Credor.

Stěžejka

Malá dutá trubička, zakončena pružinkami, pomocí které je upevněn řemínek nebo náramek k nožkám pouzdra.

Subciferník (také subčíselník, subdial, pomocný číselník)

V závislosti na komplikacích hodinek zobrazují pomocné číselníky různé informace. Např. u chronografu slouží jako sčítače stopovaného času. Mohou ale ukazovat také duální čas, hodnoty kalendáře a další.

Sunburst

Způsob úpravy číselníku, kdy získává efekt textury kartáčovaného kovu a připomíná sluneční paprsky vycházející ze středu číselníku. Díky tomu může mít v různých úhlech a světle rozdílné barevné tóny.

Super-Clear Coating

Antireflexní úprava safírového skla zajišťující vynikající čitelnost, např. i na slunci. S tímto označením se setkáváme u společnosti Seiko Watch Corporation.

Super-Hard Coating

Společnost Seiko takto označuje povrchovou úpravu kovu, ocelového či titanového pouzdra, případně tahu, která zajišťuje větší odolnost proti poškrábání (mezi fanoušky znám jako DiaShield). Její předností je průhlednost "ochranné vrstvy", která nemění barvu kovu. Setkáme se ale i s barevnými úpravami, například Super-Hard Black Coating.

Super Titanium

Materiál titanu, který Citizen upravuje svou patentovanou technologií Duratect. Díky této úpravě má Super Titanium lepší vlastnosti a až pětkrát větší odolnost proti poškrábání.

Swiss Made

Označení pro hodinky, které splňují určitá kritéria pro výrobu hodinek ve Švýcarsku: výrobní průmysl musí být ve Švýcarsku, zhotovení probíhá ve Švýcarsku, stejně jako konečná kontrola, minimálně 60 % nákladů musí být švýcarského původu a strojek musí být švýcarský (swiss movement).

Swiss movement

Označení pro hodinkový strojek, který splňuje určitá kritéria: musí být zhotoven ve Švýcarsku, zkontrolován ve Švýcarsku, minimálně 60 % výrobních nákladů musí pocházet ze Švýcarska a zároveň 50 % komponentů musí být švýcarského původu.

Šroubovací korunka

U některých hodinek (nejčastěji potápěčských či se zvýšenou voděodolností) je korunka na šroubovací závit. Lépe chrání proti vniknutí vody. Korunka nejde pro nastavování hodnot ihned povytáhnout, ale je třeba ji vyšroubovat a následně povytáhnout do požadované úrovně. Pro zachování voděodolnosti je nezbytné korunku opět plně zašroubovat.

Tachymetr

Umožňuje zjistit průměrnou rychlost pomocí stopovaného času a předem určené vzdálenosti (např. kilometr). U analogových hodinek určujeme průměrnou rychlost pomocí tachymetrické stupnice na lunetě, u ana-digi či digitálních hodinek si nastavujeme vzdálenost v hodinkách.

Těsnění

Těsnění hodinek zajišťuje jejich voděodolnost. Nejčastěji je na třech místech, které jsou nejrizikovější pro průnik vody: mezi korunkou a krčkem pouzdra, mezi víčkem a pouzdrem a případně mezi tlačítky a krčky pouzdra. Materiál těsnících kroužků je vždy na způsob gumy. Proto je dobré těsnění měnit, ideálně co 5-8 let, guma má tendenci tvrdnout, oprýskat a tím může dojít k porušení voděodolnosti hodinek.

Tokijské pruhy

Zdobení strojku, velmi podobné Ženevkým pruhům, které najdeme např. u japonské značky Seiko.

Tough Solar

Tough Solar je technologie solárního napájení u hodinek značky Casio. Všechny solárně napájené hodinky mají tu výhodu, že u nich není potřeba tak často měnit baterii. Baterie je dobíjecí.

Trimatic

Trimatic je souborné označení pro tři patentované technologie společnosti Seiko: Spron, Diashock a Magic Lever. Trimatic najdeme u nových automatických strojků Seika, ale i Orientu, který patří pod Seiko Epson.

Spron je speciální slitina, která je používaná u vybraných strojků Seika pro vlásek a hnací pero. Diashock je součástka, která chrání hřídel setrvačky proti nárazům a prodlužuje tím její životnost. Magic Lever má tvar vidlice a výrazně zvyšuje přenos kinetické energie z rotoru a tím zlepšuje účinnost nátahu automatických hodinek.

Tourbillon

Tourbillou, někdy také „královská komplikace“, vynalezl A.-L. Breguet v roce 1795, aby kompenzoval vliv gravitačního pole na přesnost kapesních hodinek. Krokové kolo a setrvačka jsou umístěné v „kleci“, která se pravidelně otáčí. Dnes má význam spíše pro milovníky hodinařiny a vedou se i spory o tom, zda Tourbillon je tzv. komplikací.

Velká komplikace (Grand Complication)

Přesná definice není ustálená, ale obecně se má za to, že se jedná o hodinky, které mají několik (obvykle tři) složitých komplikací (minutový opakovač (minute repeater), fáze měsíce, malou a velkou zvonkohru, věčný kalendář, split-seconds chronograf).

Vlásek

Vlásek je plochá svinutá pružina, která je vnitřním koncem upevněna k setrvačce. Umožňuje její kmitání tam a zpět a tím dává hodinkám určité tempo. Prodloužením resp. zkrácením účinné délky vlásku zrychlujeme, resp. zpomalujeme chod hodinek. Vlásek je nejjemnější součástka hodinek (asi jako lidský vlas) a je vyráběna z různých slitin dle výrobce.

Voděodolnost hodinek

Hodnota voděodolnosti nám říká, jakým stupněm ochrany proti vniknutí vody hodinky disponují. Uvádí se nejčastěji v metrech (M), barech (BAR) nebo atmosférách (ATM), kdy BAR a ATM odpovídá 10 metrům. Hodnoty jsou měřeny v ideálních laboratorních podmínkách, nejedná se tedy o reálnou hloubku.

Nejčastěji rozlišujeme:

Vlhkotěsné – hodinky zvládnou jen běžnou vlhkost ve vzduchu, ideálně nevystavujeme je vodě
3 ATM (30 M) – hodinky vydrží běžné mytí rukou, mrholení, nejsou určeny do vody
5 ATM (50 M) – hodinky zvládnou i běžnou sprchu, nedoporučuje se s nimi plavat
10 ATM (100 M) – hodinky jsou určeny pro plavání, někdy i mělké potápění
20 ATM (200 M) – hodinky uzpůsobené na rekreační potápění (cca do 40 metrů reálné hloubky)

Voděodolnost zajišťuje hned několik atributů, jedním z nejdůležitějších je těsnění, ale také šroubovací korunka a dýnko na závit (šroubovací).

Vodotěsnost

Vodotěsnost hodinek je „zakázané“ označení pro určení míry voděolnosti hodinek a už se prakticky nepoužívá. Žádné hodinky nejsou 100% vodotěsné za všech okolností.

Výškoměr (altimetr)

Zařízení, které určuje výšku nad hladinou moře (nadmořskou výšku), reagováním na změny barometrického tlaku.

Zaratsu leštění

Zaratsu je technika leštění kovu, která zajišťuje výjimečný zrcadlový lesk pouzdra a tahů u vybraných hodinek značky Seiko. Zaratsu leštění probíhá výhradně ručně a vychází ze starého umění Zaratsu, které se používalo například pro leštění samurajských mečů. Díky Zaratsu mají hodinky stejnou texturu a lesk po celé ploše. Technika se používá u oceli, ale i zlata či titanu. Toto umění ovládá v Seiku pouze vybraná hrstka mistrů a zaučení trvá i několik let.

Zlacení plátováním

Při této formě zlacení se na silný plech navaří tenčí plech zlata a následně se lisuje. Dnes už není tak  obvyklé, ale stále se používá např. na hodinková pouzdra.

Zmagnetizování

Některé součástky hodinek (zvláště pak vlásek mechanických hodinek) jsou náchylné na vliv magnetického pole. Pokud dojde k zmagnetizování, může to mít velký vliv na chod a přesnost hodinek. Hodinky lze odmagnetizovat pomocí speciálního přístroje.

Ženevská pečeť

Zjednodušeně vyšší stupeň Swiss Made. Geneve Seal (ženevská pečeť) dokládá, že hodinky byly vyrobeny v samotné kolébce švýcarského hodinářství, v ženevském kantonu. Musí splňovat náročná kritéria, v současné době je splňuje jen několik málo hodinářských značek.

Ženevské pruhy (Côtes de Genève)

Forma zdobení kovu, se kterým se setkáme především u strojků hodinek. V americkém prostředí také pod termínem damaskeening.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jiří Streitpřed 1123 dny, reagovat
Skvělé články,konečně začínám chápat různé funkce hlavně manufakturních hodinek v praxi. Děkuji,pro mne velice užitečné!
Tompřed 898 dny, reagovat
Dobrý den, jak se prosím nazývá ta “věc” na řemínku do které zasunu zbytek řemínku ?
Agáta Vřeskápřed 897 dny
Tome myslíte poutko? :) Jinak mě nic jiného nenapadá. Zkuste kdyžtak poslat fotku