» Blog » FAQ

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Tagy: FAQ | Technologie a pojmy | Klasické

Agáta Vřeská | 4.6.2021 | 7 MIN

Magnetismus. Neviditelný strašák majitelů mechanických hodinek. Ani nevíte, jak se to stane a najednou hodinky běží s několika minutovou odchylkou. Byly zmagnetizované? Ale kde? A hlavní otázka: jak to napravit?

Druhý díl seriálu Hodinky a magnetismus:

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – Historie
10.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – Historie

I přesto, že dnes jsou mechanické náramkové hodinky čím dál lépe chráněny vůči magnetickým polím, k jejich zmagnetizování může dojít. Stále je to tedy více než aktuální téma. V dnešním článku se tedy podíváme, jak zmagnetizované hodinky poznat, co dělat s již zmagnetizovanými hodinkami a co jsou největší nástrahy pro hodinky v běžném životě.

VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami
24.6.2022 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami

Než se dostaneme k tomu, jak magnetické pole působí na hodinky, pojďme si zopakovat učivo z fyziky. Pokud jste většinu zapomněli tak jako já, doporučuji pročíst i wikipedii.

Co je to magnetismus?

Nejprve si shrňme, co je to magnet. Magnet je objekt, který ve svém okolí vytváří magnetické pole. Magnet může být buďto ve formě elektromagnetu, nebo permanentního magnetu. Rozdíl je v tom, že permanentní magnety nepotřebují k vytváření magnetického pole vnější vlivy. Dají se vyrobit, ale najdeme je také přirozeně v některých horninách. Právě díky specifickým vlastnostem zmagnetizovaných materiálů v přírodě byl objeven magnetismus.

Magnetismus se projevuje působením na pohybující se nabité částice. Důsledkem jsou silové působení na tělesa (takové to, když magnetem pohnete kovovou zicherkou) či změny elektrických, optických a dalších materiálových a termodynamických charakteristik látek vystavených magnetickému působení (zkoušeli jste zmagnetizovat staré pásky starých dobrých kazet?). Nejnáchylnější jsou tzv. feromagnetické látky, např. železo, nikl, kobalt či různé slitiny.

Magnetické pole. Zdroj: C. Stephen Murray

Magnetické pole. Zdroj: C. Stephen Murray

A právě z těchto feromagnetických látek bývá často vyrobena nejedna součástka v hodinkách. Vlivem magnetického pole je tedy možné je zmagnetizovat a tím ovlivnit jejich vlastnosti a chování. O takových komponentech pak říkáme, že jsou zmagnetizované.

Magnetizace (též magnetování nebo zmagnetování) představuje fyzikální jev, ke kterému dochází při vložení látky (tělesa) do magnetického pole, a který se projevuje změnou vlastností dané látky. Magnetická látka se označuje jako magnetikum nebo jako zmagnetovaná látka. Magnetizace může být dočasná, nebo trvalá (permanentní magnety).

Co může zmagnetizování způsobit hodinkám?

Magnetismus je neviditelná síla, proto si často neuvědomíme, že by mohla nějak působit na naše hodinky. Co se konkrétně může s hodinkami při vystavení magnetismu stát? V zásadě hodinkám při běžném kontaktu s magnetismem nehrozí trvalé zničení nebo poškození. Magnetismus má především vliv na přesnost hodinek.

Nejvíce jsou ohroženy klasické mechanické hodinky. Nejrizikovější součástka je pak setrvačka s vláskem, která reguluje chod hodinek. U vlásku, tedy smotané tenké pružiny, může dojít k slepení, tedy že se tento tenoučký kovový drátek nalepí sám na sebe a tím se zkrátí jeho činná délka. Hodinky pak začnou jít rychleji.

To je asi nejčastější problém, se kterým se můžeme u mechanik setkat. Dalším může být narušení teplotní kompenzace setrvačky, respektive vlásku právě vlivem vystavení magnetické síly. To má za následek to, že hodinky budou při různých teplotách běžet různě rychle.

U elektronických hodinek se zase může stát, že budou zmagnetizovány motory, které otáčí ručkami. Hodinky se tak v těsné blízkosti silnému zdroji magnetického pole můžou jednoduše zastavit. Většinou ale platí, že jakmile se od zdroje hodinky vzdálí, zase se hezky rozjedou. U mechanik je to ale složitější a zmagnetizované hodinky se musí odmagnetizovat.

Jak poznat zmagnetizované hodinky?

Jak zaznělo výše, elektronické hodinky se vám pravděpodobně zastaví ve chvíli, kdy s nimi budete u silného zdroje magnetického pole. Jakmile se vzdálíte, zase se rozeběhnou. Jediné, co tedy bude třeba, je doladit čas. Digitálky pak mají ještě větší výhodu, a na zdroj magnetické síly prakticky nereagují.

U mechanických hodinek si můžete všimnout, že vykazují vyšší odchylky, než je běžné, nebo se dokonce občas i úplně zastavují.

Najít můžete i různé mobilní aplikace pro zjištění zbytkového magnetismu, třeba Gaussmetr pro Androidy nebo Lepsi – watch magnetism pro Apply. Vychýlení elektronického kompasu (nebo odchylce na grafové křivce) může být indikátorem, že hodinky můžou být zmagnetizované.

Na trhu jsou pak profesionální měřící přístroje, například One-of Accuracy, který změří denní odchylku i právě míru případného zmagnetizování hodinek.

Měřící přístroj One Of Accuracy.

Měřící přístroj One Of Accuracy.

Zdroje magnetismu v běžném životě

Pokud jste někdy museli podstoupit magnetickou rezonanci, jistě si vybavíte, že jste museli sundat všechny kovové šperky. Kdybyste si nechali hodinky, byl by to průšvih. Síla magnetického pole dosahuje běžně 3 T (kdy 1 Tesla = 10000 Gaussů). Pro srovnání, běžné antimagnetické hodinky odolají síle 60 Gaussů, tedy 4800 A/m.

Dalším silným zdrojem, se kterým můžeme snadno přijít do styku jsou reproduktory. Ne ty malinké, ale pořádné repráky, které mohou v těsné blízkosti vykazovat sílu několika tisíc Gaussů.

Běžné spotřebiče pak představují téměř zanedbatelný problém. Například fén může mít sílu okolo 20 Gaussů, magnet na ledničce má sílu okolo 50 Gaussů. To jsou ale hodnoty přímo na povrchu, zásadní také je, jak blízko magnetu jste. Už několik centimetrů od magnetu klesne jeho magnetické působení i na desetinu.

Zdrojem můžou být i nečekaná místa, jako třeba reproduktory ve dveřích auta, magnety v kabelkách, dobíjecí pouzdro na elektronické cigarety, ale třeba i obaly na telefony či tablety s magnetem, letištní bezpečnostní skenery, některé dětské hračky a tak dále a tak podobně.

Tady je proto dobré myslet na to, že je třeba  hodinky neodkládat třeba právě k magnetickým krytům iPadů, nebo přímo na magnet krytu vašeho telefonu.

Jak moc náchylné jsou hodinky na zmagnetizování?

Dřív byl magnetismus skutečným problémem a spolu s vodou jedním z největších nepřátel hodinek. První antimagnetické hodinky přišly už na konci 19. století, ty náramkové pak měl na svědomí Tissot na začátku 30. let. Největší rozmach bych pak ve 40. a 50. letech a často jste přímo na hodinkách mohli nápis „antimagnetique“ najít.

Ale dnes se již určitá odolnost vůči magnetismu bere jako samozřejmost. U nově vyráběných hodinek tedy zas tak snadné zmagnetizování nehrozí. Často v návodech najdete informaci, že hodinky odolají magnetismu u běžných domácích spotřebičů. Není proto třeba se zas tak bát jít se s hodinkami oholit elektrickým strojkem, vyfoukat vlasy, nebo dát ohřát večeři do mikrovlnky.  Hodinky běžně zvládají odolnost okolo 20 Gaussů (1600 A/m), ty antimagnetické pak minimálně 60 Gaussů (4800 A/m).

Kvalitní výrobci používají slitiny a materiály, které jsou vůči magnetismu odolnější. I přesto je ale magnetismus u hodinek stále důležitým tématem.

Na jednu stranu roste odolnost hodinek vůči magnetismu, na druhou stranu jsou magnety prakticky všude kolem nás. Ne každý magnet může hodinky zmagnetizovat, ale například pokud jste vášnivý baskytarista a hodinky míváte blízko obřích repráků, nemůžete se divit, pokud vaše mechaniky podlehnou fyzikálním silám.

Většina majitelů, které zmagnetizování hodinek potkalo vám řekne, že si za nic nevybaví, kde by k zmagnetizování mohlo dojít. Ono to také nemusí být jednorázová záležitost. Takže ano, o hodinky se zas tak bát, co se magnetismu týče, nemusíte. Výmluvy na to, že nemůžete kvůli hodinkám luxovat vám doma neprojde. Ale zmagnetizování silnějším zdrojem je rozhodně možné.

Demagnetizace hodinek

Pokud už se vám podaří hodinky zmagnetizovat, není třeba házet flintu do žita. Nebo hodinky do šuplíku. Demagnetizace hodinek je možná, a vlastně jde z hodinářského hlediska o celkem banální úkon.

Na hodinářských fórech kolují návody na demagnetizaci podomácku, a pro domácí kutily, kteří ví, co dělají, asi proč ne – tady je například zajímavé vlákno na toto téma. Ale při neodborném zásahu může být průšvih na světě.

Nejpohodlnější možností je samozřejmě vzít hodinky k hodináři. Druhou možností je pořídit si domů demagnetizér. Na e-bay jej seženete celkem levně a používají se nejen na hodinky, ale třeba k odmagnetizování drobných domácích nářadí.

Demagnetizér.

Jakmile hodinky demagnetizujete, máte po starostech.

Jak předejít zmagnetizování hodinek?

Zní to jednoduše: vyvarovat se kontaktu se silnými magnety. Často si to ale člověk ani neuvědomí, i tak je lepší myslet na to, že na ledničce, mikrovlnce či repráku není ideální odkládací plocha.

A samozřejmě můžete při výběru hodinek sáhnout po výrobci, který garantuje antimagnetické hodinky. Nejčastěji jsou certifikovány podle ISO 764 o antimagnetických hodinkách a používají pro vlásek antimagnetické slitiny. Blíže se na antimagnetické hodinky zaměříme v dalším díle seriálu Hodinky a magnetismus, kde si mimo jiné blíže přiblížili zmíněné ISO a také historický vývoj antimagnetických hodinek.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – Historie
10.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – Historie

Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?
29.5.2023 - Eliška Měrková
Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře