» Blog » Casio

Pokémon slaví 25. narozeniny. Casio k této příležitosti uvedlo limitovanou edici

Tagy: Představení | Casio | Dámské | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 18.3.2021 | 6 MIN

Pokémon. Fiktivní svět, který se stal kulturním fenoménem. Přišel z Japonska v polovině 90. let a ať už jste Pokémony sbírali, sledovali seriál, hráli hru, četli mangu, nebo se je snažili ignorovat, stali se součástí našeho světa. Do hodinek se tato kapesní monstra infiltrovala snadno a mezi nejnovější přírůstky patří Baby-G Pikachu jako oslava 25. výročí Pokémonů.

Sama jsem vlně Pokémon popravdě nikdy příliš nepodlehla, ale pamatuji si, jak jsem po škole sledovala Ashe, Pikachu a Rakeťáky. Mou motivací byla sice snaha oddálit domácí úkoly, ale roztomilý Pikachu, který se ale zdál být takřka neporazitelný, mi dodnes přináší milé vzpomínky na pozdní dětství. A úvodní znělku už z hlavy nedostanu...

Pro některé to ale byla vášeň se vším všudy. Kolik dětí v sobotu ráno vstávalo, aby jim neutekl nový díl, znaly nazpaměť jména všech těch příšerek (dnes jich je už skoro 900) a nosily tričko se svým oblíbencem. Je úžasné, jak tento motiv dokáže přežívat a stále má sílu vyvolávat nadšení.

V roce 2021 slaví Pokémon 25. narozeniny, a to je ideální příležitost si tento příběh trochu představit. A jak už míváme v těchto příběhových článcích zvykem, i na hodinky se dostane.

Jak se Snoopy dostal do vesmíru a na číselníky hodinek
12.3.2021 - Agáta Vřeská
Jak se Snoopy dostal do vesmíru a na číselníky hodinek

Muž, který miloval brouky

Za Pokémon mánií stojí muž jménem Satoshi Tajiri, který se narodil v roce 1965 v Tokiu. V dětství byl nadšeným sběratelem brouků, coby teenager podlehl arkádovým hrám. I proto v 80. letech vydával vlastnoručně psaný časopis Game Freak, který ilustroval Ken Sugimori. Jenže jeho snem bylo tvořit vlastní hry. Naučil se proto základy programování a první hra Quinty byla na světě.

Pak přišel nápad na Pokémon. Jak sám Tajiri uvádí, inspirací byla právě jeho vášeň sbírání brouků. Ale svým dílem přispěl tehdy oblíbený seriál Ultraman, kde se objevila malá bojová monstra ukrytá v kapslích. Krystalizátorem se nakonec stala přenosná herní konzole Game Boy, která Tajirimu vnukla myšlenku soupeření hráčů a jejich Pokémonů.

Název Pokémon je složenina z Pocket Monsters. Chycené příšerky se totiž uchovávaly v tzv. PokeBall, malé schránce, kterou jejich trenéři nosili v kapse.

Myšlenku představil Tajiri Nintendu, ale moc nadšení to nevyvolalo. Protože ale už měl za sebou celkem úspěšnou herní minulost, dostal šanci a první hry vyšly v únoru 1996. Dnes je za to společnost Nintendo jistě ráda...

Satoshi Tajiri | © Nintendo Co. Ltd.

Satoshi Tajiri | © Nintendo Co. Ltd.

Ústředním motivem byl chlapec jménem Red, který cestuje po smyšleném světe s cílem chytit a trénovat monstra se speciálními schopnostmi. No a na svých cestách potkává právě další trenéry, se kterými prostřednictvím Pokémonů bojuje.

Pokémon má stejný tvar slova pro jednotné i množné číslo. Stejně jako třeba Pikachu. Správně by tedy bylo napsat „Cílem je pochytat všechny Pokémon." Nicméně v češtině se běžně setkáme s Pokémony, tak u toho zůstaneme i my.

Už o rok později přišla komiksová podoba, karetní hra a seriál. Právě seriálová podoba měla silný vliv na mimohráčský svět. Seriál se zaměřil na postavu chlapce Ashe, který je rozhodnut stát se nejlepším trenérem Pokémonů. Jeho tzv. startovacím Pokémonem se stal netradičně právě Pikachu.

Pískle s ocasem ve tvaru blesku

Pikachu je druh Pokémona, který se stal světově asi nejznámějším a Pokémon Company si jej vybrala za maskota. Kombinuje v sobě roztomilost i sílu. Jeho úspěch byl dán silným vlivem seriálu, kde hrál jednu z hlavních rolí.

Jako maskot byl Pikachu zvolen i pro svou žlutou barvu, kterou i malé děti snadněji rozpoznávají. Žlutého Pikachu nepřehlédnete a jeho jméno je snadno vyslovitelné. Pro mnohé dětské fanoušky byl ale především ztvárněním hrdiny, ke kterému si díky roztomilému kukuči našly blízký vztah.

Pikachu. Jméno vzniklo ze dvou japonských zvukomalebných slov: ピ カ ピ カ (pikapika), označení pro šumivý zvuk, aチ ュ ウ チ ュ ウ (chūchū), zvuk, který vydává myš. Japonské myši piští zkrátka jinak.

Designovým otcem je Atsuko Nishida, dokončil jej pak Ken Sugimori, který animoval původní časopis Game Freak a je autorem prvních asi 150 Pokémonů. I když se Pikachu nejběžněji přirovnává k myši, vychází spíše z veverky. Jeho síla spočívá v elektrických impulzech, kterými umí zasáhnout své protivníky.

V roce 2019 se objevil i hraný film Pikachu detektivem.

V roce 2019 se objevil i hraný film Pikachu detektivem.

Je zajímavé, že Pikachu může být mužského i ženského pohlaví. Ženský Pikachu má jiné zakončení ocasu, připomínající srdce. Známý Ashův Pikachu je tedy mužského rodu. Ashův Pikachu byl navíc jedinečný svou silou i povahou. Nechtěl být schovaný v Pocket ball jako ostatní, a tak dělal Ashovi skutečného společníka. I když Pikachu toho moc nenamluví. Tedy přesněji vyjadřuje se jen hláskováním svého jména, ale díky spojení se svým majitelem dokáže vyjádřit vše, co potřebuje.

Pokémoni (až na výjimky) vydávají jen zvuky svých jmen. V seriálu tak můžete narazit na rozhovor Pokémonů typu: Pikaču pika pika. Bulbasaur bulba. Skvéru skvéru. Ratata ratata ratata. Čármandr čármandr. Pika pika. Ale oni si samozřejmě rozumí. Překládat snad nemusím.

Pokémoni a hodinky

Když už víme to nejdůležitější o Pokémonech i Pikachu, pojďme k hodinkám. Hodinek s motivem Pokémonů najdete stovky, možná i tisíce. Jako "geek" produkty se to jimi hemží už od 90. let. Na eBay nebo Amazonu stále můžete získat mnohé Pokémonové hodinky, především ty z produkce Accutime Watch Corp., která se zaměřuje na licenční produkty mnoha značek, jako Disney, Marvel, Lucas Arts a samozřejmě i Pokémon Company.

Mezi dětskými modely ale najdete i hříčky typu kapesních hodinek (Pocket Watch – Pokeball, chápete) s rytinou Pokémonů nebo umístěných na přívěsek se schránkou ve tvaru Pokeballu.

Vedle nich tady ale máme i tradičnější hodinářské značky, které sem tam představí limitky či speciální edice. Mezi ně patří i Seiko, které poměrně nedávno představilo pokémonové Seiko 5 Sports. Do Česka se ani nedostaly, ale u japonských prodejců se daly sehnat.

Seiko 5 Sports s Pokémony.

My se ale podíváme k jinému japonskému gigantu, Casiu. Ještě v živé paměti mají mnozí rok 2019, kdy Casio uvedlo tzv. párové modely pánských G-Shocků a dámských Baby-G inspirované čtyřmi známými postavami Pokémonů.

V témže roce přišel ale ještě jiný speciální model s názvem Casio x Pokémon BGD-560PKC-1. Sesterský brand populárních G-Shocků slavil totiž v roce 2019 své 25. narozeniny a při té příležitosti Casio vyrobilo digitální Baby-G s Pikachu.

Baby-G, uvedené na trh v roce 1994, měly být od začátku dámskou verzí superodolných Casio G-Shock. Jenže do obliby se dostaly také u dětí. Později se snažilo Casio Baby-G uvést do trochu dospělejšího konceptu, ale dodnes zůstává u mnoha variant hravost, barevnost, menší rozměry, a to dámské Baby-G zkrátka předurčuje pro širší klientelu, než mělo Casio v plánu.

Baby-G GD-560 s Pikachu u příležitosti 25. narozenin Baby-G řady.

Baby-G GD-560 s Pikachu u příležitosti 25. narozenin Baby-G řady.

Ať už jsou fanoušky Baby-G nebo Pokémonů děti, nebo dospělí, faktem je, že Baby-G BGD-560 s motivem Pikachu byl velký úspěch. Sběratelé potěšil design z původní hry na řemínku, po rozsvícení displeje se ukázal Pikachu a 25. výročí bylo spojené s 25. pozicí Pikachu na seznamu Pokémonů. Hodinky navíc měly speciální krabičku ve tvaru Pokeballu. Netřeba dodávat, že model je vyprodaný.

Casio se rozhodlo s pokémonovými modely pokračovat. V roce 2021 slaví své 25. narozeniny pro změnu Pokémoni. A tak v řadě Baby-G máme další příšerku do sbírky. Opět jde o Pikachu, ale tentokrát v ženském rodě! A taky v jiném modelu, konkrétně Baby-G BA-110PKC-4AER.

BA-110 jsou dámskou kopií G-Shockových GA-110 s typickým rozložením ana-digi číselníku. A byť parametrově jde o něco menší model, funkčně se takřka vyrovná. Najdeme tady světové časy, 5 budíků, stopky (s přesností 1/100 sekundy), odpočítávací stopky, LED osvětlení, 100metrovou voděodolnost a samozřejmě odolnost vůči nárazům.

Designově jsou laděné do světlé pískové barvy s růžovými akcenty. Na řemínku najdeme motiv růžového Pikachu se srdcovým zakončením ocasu (symbol pro ženské pohlaví tohoto pokémona), Lady Pikachu najdeme také vygravírovanou na dýnku a na číselníku znázorňuje číslo #25 pozici Pikachu na seznamu Pokémonů, ale právě i 25. narozeniny tohoto fenoménu. Nechybí krabička ve tvaru Pokeballu a i když Casio své limitky běžně nelimituje, neočekává se, že jich bude mnoho a především, že tady budou dlouho.

Tak co, připraveni pochytat je všechny?

Naše videorecenze:

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku