» Blog » Invicta

Hodinky s Mickey Mousem? Kreslený myšák slaví už 91. narozeniny!

Tagy: Recenze | Invicta | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 18.11.2019 | 5 MIN | 1x komentář

Žluté boty, červené kraťasy, bílé rukavice a šibalský úsměv. Už to by nejspíš stačilo k rozpoznání ikonické postavičky Walta Disneyho. 18. listopadu 2019 slaví Mickey Mouse své další narozeniny. A těžko uvěřit, že tento symbol hravosti vykročil k trojcifernému číslu.

Mickey Mouse, maskot impéria, kde se z tužky a papíru rodí příběhy, které zná téměř každý, přišel na svět před 91 lety. V roce 1928 jej vytvořili ve spolupráci Walt Disney a jeho dvorní kreslíř Ub Iwerks. A jak už to tak bývá, k jeho vzniku přispěla svým dílem náhoda, múza i potřeba.

Na blogu o hodinkách by jeden čekal jiná témata, než příběh o kreslené myši. My se k nim samozřejmě dostaneme. Ale důvod, proč si koupíte zrovna tyhle hodinky, je Mickey. Takže pokud i vám bezděčně vyklouzne při pohledu na tohoto veselého raubíře úsměv, nabízím pár řádků poutavého příběhu dnešního oslavence.

Invicta Disney 27388 a Invicta Disney 25192 s Mickey Mousem

Proč myšák, proč ne třeba pejsek s kočičkou?

Mickey vznikl vlastně jako náhrada, nikoli z prozaických, ale z čistě logických důvodů. Původní Disneyova postava, Oswald Lucky Rabbit, byla totiž vytvořena pro Universals Studios a práva na ni měl producent Charles Mintz. Ten je použil jako páku proti Disneymu a Iwerksovi, což se pánům pochopitelně nelíbilo.

Po neshodách s producentem tedy Disney musel začít od píky. Ale toto období dalo vznik legendě s dvěma M. Požádal Iwerkse, aby začal pracovat na nové karikatuře. Po nákresech psů, koček, žab i krávy se Waltovi zalíbil až rozpustilý myšák. Dostal jméno Mortimer Mouse. Ale jak známý příběh praví, prozřetelnost manželky Walta Disneyeho zasáhla a Lilian přesvědčila svou drahou polovičku, aby změnil jméno na Mickey Mouse.

Legenda s dvěma M se měla původně jmenovat Mortimer Mouse. Kdo ví, zda by s takovým jménem prorazila.

Těžké začátky myšáka Mickeyho

Psal se rok 1928. Mickey Mouse byl již na světě a Walt Disney hledal producenta pro jeho debut, Plane Crazy. Ale bez odezvy. Ani druhý krátký snímek neměl úspěch. Tehdy ještě němé černobílé myšce bylo souzeno až datum 18. listopadu 1928, kdy byl v New Yorku veřejně promítán krátký snímek Steamboat Willie.

Mickey už tehdy věděl, jak udělat dojem. Sedmiminutový snímek Steamboat Willie se do historie animovaného filmu nezapsal jen tím, že se v něm poprvé objevili myšáci Mickey a Minnie, ale byl to také jeden z prvních zvukových filmů. Synchronní zvuk byl v čase zrodu roztomilého hlodavce naprostou novinkou. Když kreslená postavička pískla, slyšeli jste pískot. Když hrála krávě na zuby jako na xylofon, slyšeli jste úplný koncert. Kombinace rozpustilé povahy, úžasných kreseb, veselých příběhů a dobře načasovaného sountracku byla tím správným mixem, který z postavičky udělal pojem.

„Jen doufám, že nikdy neztratíme ze zřetele jednu věc – že to všechno začalo myší."  Walt Disney, 1957

S bílými rukavicemi se Mickey objevuje až půl roku později, v březnu 1929. A ve stejném roce také poprvé promluvil. Jaká byla jeho první slova? "Hot Dogs! Hot Dogs!" Jestli myšák nějaký párek v rohlíku nakonec opravdu prodal, se můžete podívat v jeho snímku Karnival Kit. Mne spíše zaujalo, že léta nejen Mickeymu, ale i Minnie propůjčoval hlas právě Walt Disney.

Bezmála 20 let propůjčoval Mickeymu hlas právě Walt Disney

Bezmála 20 let propůjčoval Mickeymu hlas Walt Disney

Za těch 91 let se Mickeyho silueta stala rozpoznatelnou takřka kdekoli. A jeho popularita asi jen tak nezmizí. Vždyť kvůli Mickeymu Studio Disney opakovaně (a úspěšně) lobovalo za prodloužení autorských práv. Walt za ni získal několik ocenění a po celém světě má milióny fandů.

Samozřejmě, najdete i kritiky, protimouseovské příspěvky a občas se o Mickeym, coby americkém symbolu, nemluví zrovna pěkně. Však i jeho charakter se za ty roky vyvíjel. Ale to už nechám napospas historikům animáků. Pokud vás příběh zaujal, zapátrejte třeba na Wikipedii, kde má Mickey Mouse rozsáhlejší profil, než leckterá slavná osobnost.

Kreslenou postavičku najdeme téměř na čemkoli. Nejen, že hrála ve více než 130 filmech, ale můžeme ji nosit na oblečení, koupit si dárkové předměty, potkáme ji v Disneylandu i na Hollywoodském chodníku slávy. A v neposlední řadě ji můžeme mít na svých hodinkách.

Postavičku Mickeyho a jeho přátel můžeme najít téměř na všem. Hodinky nejsou výjimkou

Postavičku Mickeyho a jeho přátel můžeme najít téměř na všem. Hodinky nejsou výjimkou

Invicta a její Disney limitky

I když na našich fotkách vidíte značku Invicta, první hodinky s Mickey Mousem byly vyrobeny mnohem mnohem dřív. Ty úplně první dokonce už v roce 1933 firmou Ingersoll Watch Company. Slávy amerického myšáka ale využily také další společnosti. Timex, Elgin, Lorus, Swatch i právě Invicta.

Invicta začala s Disneyho studiem spolupracovat v roce 2016, aby představila ku příležitosti oslav 90. výročí slavné myši své masterpiecy. Vznikly tak zajímavé limitované edice, které si získaly své pánské i dámské majitele. Pravda, většina z nás asi nepůjde do práce s Mickeym na ruce, ale coby osobní radůstka a sběratelský kousek mají Mickeho hodinky mimořádnou cenu.

Spolupráce Invicty a Disney Studio přineslo pár povedených hodinek

Spolupráce Invicty a Disney Studio přineslo pár povedených modelů

Značka Invicta má na poli hodinařiny velmi zvláštní postavení. Zrodila se ve Švýcarsku, dnes má sídlo v Americe a nic s Invictou není tolik spojené jako megalomanské, často až monstrózní hodinky, které neznalému oku mohou připadat občas jako hračka z Aliexpressu.

Ovšem za Invictou hledejme pořádný kus oceli a vzhledem k ceně neošizenou hodinařinu. O to, co tiká uvnitř, se obvykle bát nemusíte, ale na tu váhu bych si přeci jen dala pozor. Nosit některé kousky na ruce je totiž jako táhnout cihlu. Přesto, nebo právě proto, je značně oblíbená a přitahuje pozornost svým neotřelým designem.

A ještě jedna věc. Invictu musíte umět nosit. A teď nemluvím jen o dobře vyvinutých svalech na rukou. Kdo se nebojí dravých barev, velkých čísel u parametrů, zdobností a okázalostí – pro ty tvoří Invicta své hodinky. A občas taky pro příznivce myšáka Mickeyho, abych se držela tématu.

Hodinky s Mickey Mousem nejsou jen pánskou záležitostí

Na počest Mickeyho Mouse a Minnie vzniklo hned několik kousků a většina je nenávratně pryč. Z těch, které ještě můžete chytit do pastičky jsme pro náš příběh zvolili dva modely. Větší, s průměrem pouzdra 43mm (ref. 27388), minutovou otočnou lunetou a váhou přes 170g.

Limitovaná edice Mickey Mouse s průměrem pouzdra 43mm

Limitovaná edice Invicta Mickey Mouse s průměrem pouzdra 43mm

Druhý model je o myší ocásek menší. Průměr pouzdra je 39,5mm (ref. 25192), váha lehce přesahuje 150g a skvěle vypadá i na dívčí ruce.

Limitovaná edice Invicta Mickey Mouse není jen mužskou záležitostí

Menší model s Mickey Mousem se hodí i na dámské zápěstí

Oba mají u Invicty časté potápěčské vlastnosti, na 20 ATM ohodnocenou voděodolnost, šroubovací dýnko a chráněnou korunku. U obou najdeme japonský quartzový strojek z produkce Seiko Instruments Inc. a společný je i limitovaný počet vyrobených kusů – 3000 pro celý svět. Který je ten váš zjistíte na dýnku kde nechybí silueta Myšáka. Ten samozřejmě bude bavit z číselníku pokaždé, když se podíváte na čas. Jeho úsměv od jednoho velkého ucha k druhému je totiž nakažlivý.

A pro pravé fandy Mickeyho má Invicta za ušima ještě jednu třešničku – Mickeymousovský kufr na hodinky Invicta.

Hodinky s Mickey Mousem si zřejmě nevezmete na galavečer ani pracovní jednání. Ale jako připomínka našeho hravého já jde o zajímavý kousek ve sbírce.

Mickeymu přejeme k jeho 91. narozeninám mnoho úspěchů, prodaných dárkových předmětů, zachování hravé povahy a aby svět nezapomněl, že to všechno začalo myší.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

František Vaněkpřed 1051 dny, reagovat
Miluji hodinky

Hodinky zmíněné v článku

Limitovaná edice 3000 ks
6 190 Kč nedostupné
Limitovaná edice 5000 ks
8 662 Kč nedostupné