» Blog » Garmin

Hodinky na běhání: Garmin Forerunner (recenze, srovnání, rozdíly, jak vybrat)

Tagy: Průvodce výběrem | Garmin | Chytré

Radek Vyhlídal | 20.1.2019 | 7 MIN

Jak sám název napovídá, Garmin Forerunner jsou určeny především pro milovníky běhání. Pokud mezi ně patříte a zajímá Vás jak se mezi nimi vyznat, jste na správné stránce.

Garmin Forerunner

Co můžete společně s hodinkami Forerunner podniknout

Garmin Forerunner jsou jednoduše řečeno GPS hodinky na běhání. Je to samozřejmě velice zjednodušené a rozhodně to neznamená, že s nimi nemůžete dělat nec jiného. Jejich specializací je však běh. Všechny přijímají signál GPS, ne všechny však mají navigaci (některé polohu jen zaznamenávají a po přehrání do aplikace Garmin Connect Vám trasu zobrazí). Jsou k mání v několika modelových řadách, ve kterých se můžete jednoduše orientovat pomocí čísla. Čím vyšší číslo, tím vyšší model (nemusí to vždy být úplně pravda, nicméně pro rychlou orientaci je to ideální). Na výběr tedy máte řady: Forerunner 30, Forerunner 35, Forerunner 235, Forerunner 645, Forerunner 735 a Forerunner 935. Pokud v tom máte zmatek a nevyznáte se, nebojte. Po dočtení článku Vám bude vše jasné. Nejdříve si pojďme říct, čím jsou Forerunner specifické. Bez ohledu na řadu, mají všechny hodinky toto společné:

  • určeny k běhání
  • měřič tepové frekvence na zápěstí
  • lehoučké (37g - 54g)
  • odhad VO2 Max
  • spolupracují s aplikací Garmin Connect (pomáhá plánovat, ukládat, vyhodnocovat výkony)
  • přijímají signál GPS (neznamená že mají navigaci!)
  • dají se připojit k telefonu a tím pádem mají smart notifikace (příchozí sms, volání apod.)
nejprodávanější hodinky Garmin Forerunner

Nejprodávanější hodinky v kategorii: Forerunner 35 Optic White a Forerunner 235 Optic Gray

Čím se tedy od sebe jednotlivé řady Forerunner liší?

Jednotlivé modely si chronologicky popíšeme od základních až po nejvyšší tím způsobem, že ke každému modelu připíšu, co předchozí model neobsahuje. Jedinou výjimkou je funkce vlastního úložiště pro hudbu - tato funkce je specifická a nevztahuje se na modelou řadu. Některé hodinky ji zkrátka mají, jiné ne. Poznáte je podle slova "music" v názvu hodinek, např. Forerunner 645 Music. Model označený jako music je dražší a jediným rozdílem oproti stejnému modelu, který music není, je zmíněné úložiště pro hudbu. S tímto úložištěm můžete nechat mobil doma a pomocí bluetooth sluchátek poslouchat hudbu přímo z hodinek. Něco jiného je potom ovládání hudby pomocí hodinek v mobilu, tuto funkci mají všechny hodinky Forerunner.

Forerunner 30

Forerunner 30 |  2.990 Kč

Garmin Forerunner 30 je základní model, který podporuje pouze běhání, lépe řečeno - nabízí pouze mód běhání. Nenajdete v něm módy cyklistiky, chůze apod. Prakticky ale s těmito hodinkami můžete provozovat jakýkoliv sport, včetně např. zmíněné cyklistiky. Pokud je sebou vezmete na kolo, zaznamenají ujetou trasu, tepovou frekvenci apod. Prostě na to jen nemají mód, což upřímně zase tak moc nevadí. Horší už je to s absencí ANT+, což je technologie, kterou Garmin propojuje své přístroje mezi sebou. Tím pádem s hodinkami nepropojíte hrudní pás ani jiné externí přístroje (kromě samozřejmě mobilu, se kterým propojíte všechny hodinky Forerunner). Dále hodinky nemají ovládání hudby, intervalový mód, nelze nastavit tempo, nemůžete konfigurovat zobrazované data ani vzhled přímo v hodinkách (pouze přes aplikaci). Pokud Vám ale výše zmíněné nedostatky nevadí, je asi zbytečné připlácet. Forerunner 30 svou práci odvedou dobře.

Forerunner 35

Forerunner 35 | 3.990 Kč

Garmin Forerunner 35 už jsou o něco vybavenější než základní model Forerunner 30. Nabízejí pět sportovních módů (běh uvnitř/venku, kolo, kardio, chůze). Jak jsem zmínil výše, toto ale není ta zásadní změna. Důležitější je, že Forerunner 35 již podporují ANT+, takže s hodinkami propojíte hrudní pás a jiné externí přístroje. Dalšími vylepšeními je přehlednější menu, možnost nastavení vzhledu hodinek, obrazovky, podsvícení a funkce závod proti tempu.

Forerunner 235

Forerunner 235 | 5.990 Kč

Rozdíl mezi Forerunner 235 a Forerunner 35 (resp. Forerunner 30) je značný a to ne jen cenou. Už na první pohled je vidět změna u displeje. Ten je u forerunner 235 kulatý, větší, s lepším rozlišením a hlavně barevný. Můžete si také upravit vzhled hodinek podle sebe, protože hodinky již podporují aplikaci Connect IQ. Lepší jsou také sportovní režimy, můžete si například stáhnout tréninkový plán nebo si podle sebe hodinky personifikovat (alarmy, zámek kláves, auto scroll apod.). Perfektní je také funkce zobrazování tepové frekvence vzhledem k Vaší aerobní zóně nebo odhad času na zotavení. V tomto modelu také navíc můžete využívat ruský navigační systém GLONASS.

Abych byl ale fér, musím také uvést jednu věc, ve které je lepší Forerunner 35. Je to výdrž baterie, která vydrží při zapnutém GPS 13 hodin, tedy o 2 hodiny déle než Forerunner 235.

Forerunner 645

Forerunner 645 | 9.990 Kč základní verze | 11.490 Kč verze music (vlastní úložiště pro hudbu)

Mezi hodinkami Garmin Forerunner 645 a nižšími modely je obrovský skok. Forerunner 645 už se dají označit jako smartwatch. Ten největší rozdíl tkví ve vlastním úložišti pro hudbu (ve verzi music), připojíte se s nimi na Wi-Fi a podporují Garmin Pay, takže s hodinkami můžete platit (zatím v ČR pouze komerční banka a moneta money bank). Můžete si také díky aplikaci Connect IQ upravovat vzhled hodinek. Další skvělou věcí, které hodinky nabízí je lepší navigace než u předchozíc modelů. Nezobrazuje sice topografické mapy jako třeba Fenix 5 Plus, ale pokud do hodinek nahrajete trasu, kterou chcete běžet, hodinky Vás navedou. A pokud se ztratíte, určitě oceníte funkci navigovat zpátky na start.

ukázka navigace Garmin forerunner 645

Ukázka zobrazování navigace hodinek Garmin Forerunner 645

Forerunner 735 XT

Forerunner 735 XT | 8.490 Kč | 9.990 Kč ve verzi s hrudním pásem

Forerunner 735 XT se zaměřuje na triatlon. Pokud Vás zajímá zkratka XT, tak vězte, že ta u Garminu vždy označovala ty nejdokonalejší sporttestery. Téměř všechny se staly kultovními a dodnes slouží. Byly oblíbené mnoha Ironmany a sportovci vyznávajícími triatlon. Některé modely jsou označené zkratkou "TRI", kterou Garmin používá u triatlonových modelů. Z výše popsaného je asi patrné, na které sporty se hodinky zaměřují. Jsou to běh, cyklistika a plavání, ve kterých naleznete spoustu podrobných údajů. Hodinky se zaměřují na funkce, které jsou u triatlonu důležité a tím je váha (pouze 40g), výdrž baterie a čitelný displej. Jsou také menší než starší verze, což ocení především ženy. Krom triatlonových sportů hodinky samozřejmě podporují i ty ostatní. Stejně jako předešlý model Forerunner 645 nabízí bluetooth propojení s mobilem, GPS navigaci bez topografických map s podporou GLONASS a můžete si také díky aplikaci Connect IQ upravovat vzhled hodinek. Postrádají však Wi-Fi připojení nebo bezkontaktní platby Garmin Pay. K hodinkám si nově můžete také přikoupit Running Dynamic Pod, který měří běžeckou dynamiku (kadence, vyvážení levé/pravé nohy, délku kroku, vertikální oscilaci, vertikální poměr, dobu kontaktu se zemí)

Forerunner 935

Forerunner 935 | 15.490 Kč

Forerunner 935 jsou nástupcem předchozího modelu. Stejně jako Forerunner 735 XT se zaměřují na triatlon a mají tedy podrobnější analýzu běhu, cyklistiky a plavání. Májí však spoustu novinek a vylepšení jako přesnější optické čidlo pro měření srdečního tepu, lepší čitelnost díky tučným fontům, přibyl vestavěný barometrický výškoměr nebo golfový mód s hřištěmi. K hodinkám si můžete také přikoupit Running Dynamic Pod, který měří běžeckou dynamiku (kadence, vyvážení levé/pravé nohy, délku kroku, vertikální oscilaci, vertikální poměr, dobu kontaktu se zemí). Samozřejmostí je propojitelnost s mobilem přes bluetooth, úprava vzhledu přes Connect IQ, GPS navigace bez topografických map.

Forerunner nebo něco jiného?

Pokud jste si tento článek přečetli, pravděpodobně již máte jasno které Forerunner vybrat. Aby Vaše rozhodování bylo kompletní, závěrem ještě zmíním alternativy běžeckých hodinek z jiných řad Garminu, případně i jiných značek. Jak v tomto článku zaznělo, nejprodávanější jsou řady Forerunner 35 a Forerunner 235. Z těchto údajů je patrné, že nejoblíbenější jsou běžecké hodinky v rozmeží čtyř až šesti tisíc korun. Garmin v této kategorii nabízí alternativu v nové moelové řadě Vivosmart 4 nebo řadě Vivomove, která sice není vyloženě běžeckým speciálem, nicméně svou práci odvedou podobně. Navíc však nabízí vzhled klasických ručičkových hodinek, což z nich dělá hodinky univerzálnější i na každodenní nošení.

Garmin Vivomove

Hodinky Garmin Vivomove Optic Sport Black

V jiných modelových řadách se pak nabízí alternativy v podobě hodinek Suunto 3 Fitness, Xiaomi Amazfit, Fitbit Charge 2, Polar M400 nebo Timex Ironman. Těmto modelovým řadám se budu věnovat v našem magazínu v některém z dalších článků.

Pomozte nám se zlepšovat a napíšete do komentářů jak se Vám článek líbil nebo co Vám naopak chybělo. Dejte také ostatním vědět Vaše oblíbené běžecké hodinky a pomozte tak začínajícím běžcům s rozhodováním. Za sebe můžu říct, že nejraději běhám bez telefonu, abych si vyčistil hlavu a nebyl ve stresu, kdy se zase rozvrní a někdo zavolá. Při běhání jsem rád sám a poslouchám hudbu, zároveň nejsem nějaký extra běžec, který potřebuje detailně běh vyhodnotit. Můj favorit je proto Forerunner 645 nebo Vivoactive 3.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře