» Blog » FAQ

VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou

Tagy: FAQ | Návody | Technologie a pojmy | Klasické

Agáta Vřeská | 7.1.2022 | 9 MIN | 3x komentář

Hodinky s jednou ručkou nejsou rozhodně žádný mainstream. A vsadila bych svou hodinkovou sbírku, že ani nebudou. Věnuje se jim jen hrstka hodinářských značek, ale o to zajímavější alternativu představují. Mění totiž způsob, jakým přemýšlíme o čase.

Obsah článku:

Ještě než se dostaneme k tomu, jak přečíst čas na jednoručkových hodinkách, je třeba pochopit jejich hlavní myšlenku. Proč vlastně vznikají hodinky jen s jednou ručkou? V době, kdy se hodináři předhání v uváděné přesnosti a kdy jde často o setinky vteřiny? Nebo nejde?

Mrkněte se na naše video:

Filozofie jednoruček: Prostě klid

„Není pravda, že máme málo času, avšak pravda je, že ho hodně promarníme.“ Seneca

Je třeba položit si jednu zásadní otázku: Jak přesný čas potřebujeme znát v běžném životě? Ve spojení s hodinkami s jednou ručkou nejčastěji zaznívá, že všechno důležité si plánujeme vlastně ve větších časových intervalech.

Například, když jdete do kina, film nezačíná v 18:23, ale třeba v 18:30. Když si domlouváte rande nebo pohovor, neřeknete „v kavárně Čas v 9:39“, ale třeba o tři čtvrtě na deset. A takto bychom mohli pokračovat.

U hodinek s jednou ručkou je čas méně o sekundách a minutách a více o událostech. Život je v našich rukou, ne těch na hodinkách.

Můžete namítnout, že když spěcháte na tramvaj, nebo je váš pracovní i osobní život často nalajnovaný doslova na minuty, hodinky, které nemají ani minutovou, natož vteřinovou ručku, nejsou nic pro vás. A tady se nabízí protiargument, který jsem si nazvala „princip mobilu“.

Protože přiznejme si, že mobily vláčíme s sebou prakticky pořád. A nadto jsme přesným časem obklopeni. Na spotřebičích v kuchyni, na palubní desce auta, na počítačích, ve veřejných budovách… Je skoro těžší nevědět, kolik je hodin než naopak.

„Čas si vymysleli lidé, aby věděli, od kdy do kdy a co za to.“ Jan Werich

Jednoručky taky nejsou hodinky typické pro sportovní klání. Obvykle se u nich setkáme s vysokou mírou elegance a jisté až éterické noblesnosti. Tyto hodinky se hodí spíše k obleku, decentnímu pulovru, než k montérkám na stavbu. A pro typ události, ke kterým jsou tak nějak předurčeny svou podstatou, se také hodí jejich podstata vnímání času.

Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?
24.3.2021 - Eliška Měrková
Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

Současní výrobci jednoruček poukazují na snahy se při pohledu na hodinky uklidnit, zvolnit. Vnímat, co je skutečně důležité. A tato myšlena se mi víc než zamlouvá.

Jeden můj dobrý kamarád říká, že bychom měli dělat jen to, co je skutečně užitečné nebo to, co nás baví. A jak ho znám, on se svým přesvědčením řídí. Na rozdíl třeba ode mne. Nebo možná dokonce od vás. Kolik času trávíme tím, že děláme něco, co nechceme, co nám užírá čas – to jediné, co nám na tomto světě patří a současně je nejcennějším platidlem?

„Existuje tisíce způsobů, jak zabít čas, ale žádný, jak ho vzkřísit.“ Albert Einstein

A kolik času trávíme honěním se za malichernostmi, nebo přemýšlením nad tím, co jsme vlastně chtěli a nestihli?

Jednoručky vyzývají k tomu jak přemýšlet nad tím, co je důležité. Co chceme v čase, který máme doopravdy stihnout. Vybízejí jejich majitele vnímat daný okamžik vědoměji. A říká se, že jakmile se je naučíte číst, pochopíte tu marnost počítání všech těch minut a vteřin.

Jak přečíst čas: Jednoručky s 12hodinovým číselníkem

Čtení času na hodinkách s jednou ručkou je jen zdánlivě komplikované. Ve skutečnosti dokážete jen letmým pohledem určit, zda je 8 ráno, nebo mezi polednem a jednou odpoledne. Složitější je to s minutami. Jak to tedy přesně funguje?

1 –

1 – celá hodina, 2 – půlhodina, 3 –třičtvrtě, 4 – pětiminutový interval.

Ručka ukazuje (nejčastěji) 5minutové intervaly. Pokud je kolmo na 12, je pravé poledne/půlnoc stejně, jako jsme zvyklí u hodinek s hodinovou i minutovou ručkou.

Každý index znamená 5 minut od vyznačené hodiny.

Každý index znamená 5 minut od vyznačené hodiny.

Každý další index znamená 5 minut od zobrazené hodiny. Můžeme tedy spolehlivě říct, že je 12:05, nebo 12:10, 12:15… až 12:55.

Aktuální čas:

Aktuální čas: 1:42 (zhruba, ale je krátce před třičtvrtě na dvě)

Každá čtvrthodina je navíc často zvýrazněna, což ještě usnadňuje čtení. A současně – tím, že máme jen jednu ručku mezi dvěma celými hodinami, i rychlým pohledem určíte, zda je ručka někde ve čtvrt, v polovině nebo ve tři čtvrtě cesty k další hodině.

Každý index znamená 5 minut. Aktuální čas:

Aktuální čas: 10:18 (moožná už 10:19)

Jak přečíst čas: Jednoručky s 24 hodinovým číselníkem

Princip jednoručkových hodinek s 24hodinovým číselníkem je stejný jako u 12hodinového. Jen s tím rozdílem, že u 24hodinového číselníku oběhne ručka dokola jen jednou za den.

Na tradiční 12. hodině je skutečně pravé poledne, na tradiční 3. hodině je šest večer, na 6. hodině pak půlnoc. Tradiční 9. hodina tedy ukazuje šest ráno.

Indexy mezi jednotlivými hodinami ukazují obvykle 10minutové segmenty. Vše krásně ukazuje tento obrázek od značky Botta:

Jednoručky s 24hodiným číselníkem jsou tedy v praxi snad ještě méně konkrétní co se minut týče, nicméně pokud si na tento systém zvyknete, vlastně krásně ukazují v jaké hodině a denní době právě jste.

Najednou tedy vidíte celý den tak nějak před sebou z mnohem většího nadhledu. A možná, že přesně tohle zobrazení času mnohým z nás skutečně většinou zcela stačí.

Plynutí času je tady ještě (zdánlivě, samozřejmě) pomalejší. Ručka se pohybuje po číselníku podobně, jako Slunce obíhá kolem naší planety za 24 hodin. Tato jednoduchost je ve své podstatě geniální.

Tento koncept určitě nebude pro každého, protože kromě vteřinovky a minutovky se mění i zaběhnutý 12hodinový systém zobrazení.

Aktuální čas:

Aktuální čas: 15:40

Zatímco některé tento způsob měření času uklidní, pro některé to bude mít přesně opačný efekt.  Protože nedokážete určit čas na minutu, v některých situacích, kdy potřebujeme přece jen vědět čas přesněji, může být pohled na hodinky spíše stresující. Po aplikování principu „telefon máme stejně pořád u sebe“ se ale i tento argument rozplývá v nekonečném časovém horizontu…

Co jednoručkové hodinky pohání?

Možnosti jsou stejné jako u více-ručkových hodinek. Buď je uvnitř quartzový strojek, nebo mechanický (ať už s ručním nebo automatickým nátahem).

V případě mechanických výrobci nejčastěji volí dostupné strojky třeba od značek ETA, Sellita a dalších, které ale nemají v nabídce strojky určené přímo pro jednoručky. Prostor pro další ručky tedy jen schovají pod číselník.

Strojek používaný u MeisterSingers založený na Sellita SW 210.

Strojek používaný u MeisterSingers založený na Sellita SW 210.

Někteří výrobci si ale vyvinuli in-house mechanické strojky, které už dopředu počítají s jednou ručkou. Tam je pak třeba upravit některé součástky, aby byla zachována přesnost a spolehlivost. To se pak samozřejmě podepíše také na ceně hodinek.

Strojek vyvinutý pro MeisterSingers Circularis.

Strojek vyvinutý pro MeisterSinger Circularis.

Krátká historie zobrazení času pomocí jedné ručky

Počátky hodin s jednou ručkou bychom instinktivně hledali u slunečních hodin, kdy stín ručky určoval čas podle pohybu Slunce.

Ale za skutečného prapůvodce musíme považovat až mechanické věžní hodiny, které se s jednou ručkou vyráběly zcela běžně až do 18. století.

Důvodů pro jednu ručku bylo několik. Především, rané mechanické hodiny nebyly ani zdaleka tak přesné. Odchylka třeba půlhodiny denně byla běžnou záležitostí. Určovat tedy čas na minutu přesně, když se hodiny mohly odchylovat o desítky minut postrádalo smysl.

Ale stěžejním důvodem i v pozdějších dobách byla čitelnost. Věžní hodiny byly pro mnohé lidi v té době klíčovým ukazatelem času. Na hodiny umístěné záměrně na vysokých věžích tedy muselo být dobře vidět a nebylo zrovna chtěné, abyste si spletli hodinovou ručku s minutovou. Takto jste viděli jen jednu ručku a spolehlivě jste tak mohli určit přibližný čas.

A přibližný čas tehdy většině lidí skutečně stačil. Málokteré profese potřebovaly čas na minutu přesně. Čas byl vnímán tak nějak jinak, ve větších intervalech. Bylo třeba vědět, kdy jít do práce, nebo kolik zbývá do setmění. Ale vědět čas na minutu, nebo snad vteřinu přesně? To lidé tehdy jednoduše nepotřebovali.

Mezi krásné ukázky slavných hodin s jednou ručkou, které můžeme obdivovat dodnes, patří hodiny na severozápadní věži Westminsterského opatství v Londýně.

Westminster Abby s věžními jednoručkovými hodinami. Zdroj: commons.wikimedia.org

Westminster Abby s věžními jednoručkovými hodinami. Zdroj: commons.wikimedia.org

Opatství bylo postavené už v roce 1245, ale východní věž zůstala dlouho nedokončena. Změnilo se to až v 18. století. Samotné hodiny byly vyrobeny a namontovány hodinářem Johnem Seddonem mezi lety 1738 až 1745. Všechny tři číselníky mají jen jednu ručku a zůstalo to tak i po renovaci v roce 1861, kdy se vyměnil strojek.

Číselníky mají černé pozadí s elegantními zlacenými římskými číslicemi, jemný květinový vzor a samotná ručka je také pozlacena.

Zdroj: www.mallardscollection.com

Zdroj: www.mallardscollection.com

Ještě mnohem starší jednoručkové hodiny najdeme ve městě Rouen v Normandii. Orloj Gros-Horloge ze 14. století patří mezi nejstarší hodiny ve Francii. A další bychom našli třeba i v Itálii či dalších zemích.

Jedny z nejstarších hodin ve Francii Gros-Horloge. Zdroj: rouen.fr

Jedny z nejstarších hodin ve Francii Gros-Horloge. Zdroj: rouen.fr

Ale i kapesní hodinky se dělaly nejdříve pouze s jednou ručkou, i když asi z jiného důvodu než třeba věžní hodiny nebo dnes náramkové hodinky. Například jedny z nejstarších hodinek na světě jsou Melanchthonovy hodinky z roku 1510 připisovány německému hodináři Peteru Henleinovi. Druhá, minutová ručka se na hodinky začala běžněji přidávat až v druhé polovině 17. století.

Melanchthon's Watch jsou nejstarší časově doložené hodinky na světě. Zdroj: commons.wikimedia.org

Melanchthon's Watch jsou nejstarší časově doložené hodinky na světě. Zdroj: commons.wikimedia.org

Ty pravděpodobně nejslavnější jednoručky nemá na svědomí nikdo menší než sám Louis Breguet. V 90. letech 18. století vytvořil kapesní hodinky Souscription. Název získaly podle toho, že si je budoucí majitel předplatil čtvrtinou jejich ceny.

Jednoručkové hodinky z dílny Abraham-Louise Bregueta.

Jednoručkové hodinky z dílny Abraham-Louise Bregueta.

Ne, že by už tehdy nevyráběl krásné dvou i tříručkové hodinky. Ale hlavní myšlenkou bylo vytvořit jednoduché, přesné hodinky za rozumnou cenu. Díky jedné ručce nedocházelo k takovému tření a hodinky dokázal opravit každý hodinář. Kvůli většímu průměru a jedné ručce byly i snadno čitelné, a spolehlivost a dostupnost zajistila hodinkám velký úspěch.

Jednoručky dnes

I dnes najdeme u některých zvučných hodinářských jmen jednoručkové hodinky. Zmiňme třeba umělecká díla od Vacheron Constantin, Jaquet-Droz či Audemars-Piguet. Tady se ale budete obdivně pozastavovat nad jinými věcmi, než nemožností určit čas na minutu přesně…

Audemars Piguet Millenary Frosted Gold Philosophique.

Audemars Piguet Millenary Frosted Gold Philosophique.

Z dostupnějších značek bych zmínila dvě asi nejznámější. První je německý MeisterSinger, který najdete i v naší nabídce. Vznikla teprve v roce 2001, ale už si vydobyla silnou pozici právě díky výhradnímu zaměření na jednoručkové hodinky.

Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund
14.1.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund

Druhou je rovněž německá značka Botta, která první hodinky s jednou ručkou vyrobila už v roce 1986. Stojí za nimi Klaus Botta, který si právě v 80. letech dal za cíl přehodnotit své vnímání času. A vznikly hodinky OSN BOTTA.

Model Botta-Design UNO 24 NEO.

Model Botta-Design UNO 24 NEO.

Pro obě značky je příznačné, že jsou jednak německé, ale také že uvnitř tiká švýcarský strojek. Ale především, že v jejich produkci jsou pouze jednoručkové hodinky. Z dalších, i když méně známých značek zmíním ještě alespoň skandinávský Seizmont, který má ale v produkci i klasické více-ručkové hodinky.

Názvy a tvary hodinkových ruček
24.2.2020 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ruček

Pro koho jsou jednoručkové hodinky?

Zbývá poslední otázka. Ta nejtěžší. Proč si pořídit hodinky s jednou ručkou?

Jeden z argumentů, tedy antistresový efekt jednoruček, jsme rozebrali už na začátku. Jako další častý důvod zaznívá „otevírač konverzace“. Na jednoručkové hodinky se vás nejspíš budou lidé doptávat. Nicméně, kupovat si hodinky jen proto, abyste měli small talk téma mi nepřijde jako klíčový argument.

Na rozdíl od originality, elegance a celkové specifické estetiky jednoruček. Hodinky si přece jen vybíráme hlavně podle designu a podle toho, jak s námi celkově zarezonují. A jednoručky si své majitele přitáhnou. Až přijde čas.

Tak co, jste připraveni se zastavit a vnímat přítomný okamžik?

Mohlo by vás dále zajímat:

MeisterSinger Classic N°1 recenze – Důkazní materiál, že jedna ručka stačí
28.3.2023 - Agáta Vřeská
MeisterSinger Classic N°1 recenze – Důkazní materiál, že jedna ručka stačí

MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow recenze – Oslňující zážitek
1.9.2022 - Igor Kratochvíl
MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow recenze – Oslňující zážitek

MeisterSinger Perigraph recenze – Když jednoduchost překoná složitost
2.10.2023 - Aleš Pavelek
MeisterSinger Perigraph recenze – Když jednoduchost překoná složitost

MeisterSinger Planet Earth recenze – Celý svět jako na dlani
27.2.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Planet Earth recenze – Celý svět jako na dlani

MeisterSinger Circularis recenze – Mechaniky, které tikají 5 dní
6.4.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Circularis recenze – Mechaniky, které tikají 5 dní

Naše video o značce MeisterSinger:

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Emapřed 834 dny, reagovat
Moc zajímavý článek, zvláště v téhle uspěchané době:)
Milanpřed 834 dny, reagovat
Výborný článek. Nejlepší jsou podle mne s fázemi Měsíce.
Viktorpřed 815 dny, reagovat
... jj, jednoručky mají cosi do sebe, pokud je mám na ruce, čas opravdu "utíká" jinak.

Hodinky zmíněné v článku