» Blog » Honor

Honor Watch GS Pro recenze – Chytrost, odolnost a síla v jednom

Tagy: Recenze | Honor | Pánské | Chytré

Matěj Urbaczka | 6.8.2021 | 7 MIN | 18x komentář

Sama společnost tyto hodinky proklamuje jako smartwatche pro všechny dobrodruhy, kteří nechtějí dělat kompromisy mezi outdoorem a městskými hodinkami. U nás je značka Honor novinkou, a tak jsem byl velice zvědav, čím Honor GS Pro překvapí.

Pro někoho, kdo by chtěl hodinky čistě jen na design, nemám dobrou zprávu. Shodli jsme se, že vzhled není úplně nejhorší, ale šel trochu stranou hlavní věci. A tou je funkčnost. Dalo by se říct, že to jsou nejlevnější outdoorové hodinky na trhu. Tady je pár věcí, které rozhodně zaujmou na první pohled:

Robustní konstrukce splňující 14 z 29 testů dle vojenské normy MIL-STD-810G
Enormní výdrž baterie – až 25 dní v režimu chytrých hodinek a až 100 hodin s GPS
Funkce zpět na start – hodinky vás dokážou navigovat zpět na start po slepé mapě
Možnost volat přes hodinky při spárování s telefonem přes Bluetooth
Úložiště pro hudbu (až 500 skladeb)
Plně v češtině

Náročnější párování hodinek s telefonem

Pouzdro, které vydrží i atomovku

Možná si při prvním pohledu na hodinky řeknete to samé co já: "Hodinky pro děti a vzhled jako z hračkářství." Při tom druhém, bližším pohledu, ale zjistíte pravý opak. Pouzdro je tvořeno z tvrzeného plastu a má spoustu výstupků pro ochranu dvou mechanických ocelových tlačítek a jednoduše pro ochranu při drsnějším zacházení. Upřímně, čím déle se na ně koukám, tím více se mi líbí. Velice robustní pouzdro doplňuje ocelová azimutální luneta, která je teda jeden z mála designových prvků.

Rozměry jsou rozumné, což v praxi znamená 48 x 48 mm a váha se silikonovým řemínkem činí 76 g. Model se také prodává s textilním řemínkem, kde váha padá na 58 g. Silikonový řemínek není plně poddajný u zapínání a tak všem, kteří mají útlejší zápěstí doporučuji verzi s textilním řemínkem. Ten není vůbec špatný a připomíná mi tuhostí řemínek na hodinkách Garmin Tactix Solar. Oba typy pak mají systém rychlostěžejek Quick release, a tak výměna řemínku je hotová v cuku letu.

Řemínek má systém rychlostěžejek, takže jej vyměníte rychle i bez náčíní.

Řemínek má systém rychlostěžejek, takže jej vyměníte rychle i bez náčíní.

A proč by měly vydržet i atomovku? Hodinky mají 14 testů z vojenského standardu MIL-STD-810G. Konkrétně jsou hodinky odolné proti nízkému tlaku (nadmořské výšce), vysoké teplotě, nízké teplotě, teplotním šokům, kontaminaci látkami, slunečnímu záření, dešti, vlhkosti, solné mlze, písku a prachu, proti ponoření do vody i vibracím. Závěrečné slovo k robustnosti bude to, že sklíčko je zapuštěno pod lunetu, a tak nehrozí obouchání o futra nebo podobná neštěstí.

AMOLED displej s jemností Applu

Outdoorové hodinky jsou doplněny o relativně městský AMOLED displej s úhlopříčkou 1,39" a jemností displeje 326 PPI, kterou používá na svých telefonech a chytrých hodinkách i Apple. Jako u všech Číňanů, tak i zde platí, že displej je prostě boží ve všech směrech. Čitelnost na přímém slunci, ovladatelnost, prokreslenost. Tohle může čínským hodinkám závidět kdejaký hodinkový velikán.

Přes aplikaci Huawei Health App můžete změnit design číselníků a dávám Honoru velké plus, že si lze vzhledy plně nastavit podle sebe ve smyslu dat, které chcete vědět. Abych jen nechválil, tak prozatím jsem nenašel zámek displeje při sportovní aktivitě a samozřejmě se mi ji povedlo oblečením zastavit. Ale bohužel, tohle už je úděl veškerých dotykových displejů zasazených do hodinek pro outdoorové aktivity.

Ovládání tlačítky bych nedoporučoval

Hodinky mají na pravém boku pouzdra dvě mechanická tlačítka, kterými lze přístroj ovládat. Teda, "ovládat". Horní tlačítko netradičně slouží k návratu na základní obrazovku a spodní tlačítko je plně programovatelné na cokoli. V základu je nastavené na přechod do sportovních aktivit. Ze základní obrazovky se horním tlačítkem dostanete do menu k ostatním widgetům. Trošku mne mrzí, že na druhou stranu nepřidali mechanické tlačítko "zpět", které by vás vrátilo pouze o jeden krok.

Ve sportovní aktivitě se horním tlačítkem aktivita stopuje a spodním můžete rolovat obrazovky s daty. Jak jsem již říkal, je třeba dávat pozor na displej, protože ho bohužel nelze zamknout, a tak dotyk funguje stále. Horší je, že téměř všechny smartwatche mají horní tlačítko jako vstup ke sportovním aktivitám a tady je to naopak. Dělá to trošku neplechu v hlavě a ke třeba se to přeučit, pokud jste zvyklí na jinou značku. :)

Městský chytrák, se kterým si i zavoláte

Dle vzhledu byste tyto hodinky rozhodně netipli na nějaké šíleně chytré funkce, ale opak je pravdou. Hodinky mají nejen základ jako notifikace z telefonu (nelze odepsat, nezobrazují se smajlíci), budíky, časovače, funkci najít můj telefon, ale dokonce mají zabudovaný mikrofon a reproduktor. Takže pokud máte spojený telefon přes Bluetooth s hodinkami, můžete přes ně přijmout hovor a pohodlně volat z hodinek. Kromě volání určitě oceníte i uložiště pro hudbu, které pojme až 4 GB hudby (okolo 500 skladeb).

Hodinky mají mikrofon i reproduktor. Takže pokud máte připojený telefon přes Bluetooth, s hodinkami vyřídíte i hovor.

Hodinky mají mikrofon i reproduktor. Takže pokud máte připojený telefon přes Bluetooth, s hodinkami vyřídíte i hovor.

Fitness funkce tady zastává počitadlo kroků, kalorií, pulzní oxymetr, celodenní monitoring tepové frekvence (monitoruje každou vteřinu), monitoring stresu a také velice dobře propracovaný monitoring spánku, kdy je možné zobrazit váš spánek přímo v hodinkách.

Stvořen pro tvrdý outdoor

Ano, zvenčí jsou Honory GS typické outdoorovky pro nejtěžší podmínky, ale splňují tento dojem také funkčností a dlouhou výdrží baterie? To si pište! Mezi skvělé outdoorové funkce patří kompas, barometrický výškoměr a s ním spojený tzv. Storm alarm (bouřková výstraha) a novinka u čínských hodinek – funkce "zpět na start". Tato funkce je jednoduše skvělá a dokáže vás dovést zpět na výchozí bod pomocí slepé mapy a vykreslené křivky.

Funkce

Funkce "zpět na start" se může hodit. Pomocí slepé mapy vás hodinky odnavigují zpět.

Vaši cestu rozhodně zpříjemní také widgety s východem a západem slunce a také to, že hodinky nebudete muset na treku či jakémkoliv jiném dobrodružství vůbec nabíjet. Průlom totiž Honor udělal také u baterie, která vydrží v režimu smartwatche až 25 dní. Při náročnějším používání s GPS uvádí výrobce až 14 dní a nepřetržitě s GPS po vteřině hodinky zvládnou fungovat až 40 hodin. Na úsporný mód dokonce až 100 hodin. Za tohle si hodinky zaslouží hlubokou poklonu.

Sportovní režimy pro všechny a pro všechno

U sportovních režimů jsme zvyklí u různých výrobců na perličky. Například závody vozíčkářů, bowling nebo například kriket. Ale že Honor dá do hodinek i pouštění draků, to už je vážně na metál. Samozřejmostí je pak cyklistika, běh, trail, jóga, lyže atp. Značka tvrdí, že mají 18 specializovaných aktivit a poté 100+ dalších. Chápejte 18, které umí měřit speciální jednotky (převýšení, rychlost, tempo atp.) a poté 100+, které měří jen základ jako tepovku, kalorie a čas...

Honory Watch GS mají 13 běžeckých plánů přímo v hodinkách.

Honory Watch GS mají 13 běžeckých plánů přímo v hodinkách.

Ale pojďme se zaměřit více na aktivitu běh. Velice mne překvapila možnost nastavit si přednastavené tréninkové plány pro běh a 13 běžeckých kurzů, které jsou přímo přednahrané v hodinkách (zahrnují lehčí vedené tréninkové jednotky). Co se měření týče, tak hodinky jsou velmi přesné. Jak GPS, tak i tepovka na zápěstí byla perfektně přesná. Rozhodně potěší možnost nastavení virtuálního partnera nebo cílové tempo, čas či vzdálenost.

Co mě ale už vážně hodně štve u čínské produkce hodinek, je absence možnosti připojit hrudní snímač tepovky. Co mě naštvalo ještě víc je to, že hrudní snímač tepovky (jen od značek hodinek Polar a Suunto) připojíte k aplikaci Huawei Health. Takže k hodinkám ne, ale k appce v telefonu ano? Prostě proč to dělají? Přitom sluchátka k hodinkám v pohodě připojíte...

Aplikace Huawei Health app

Už je tak zvykem, že Čínské hodinky umí dělat displeje, ale u aplikací si nedají nikdy moc práce. Tady budu opět chválit, protože Huawei Health app je jedna z nejlepších appek, co jsem kdy viděl po velikánech jako Garmin či Polar. Vše je krásně přehledně seřazeno. Appka nabízí i možnosti správy hudby ve vašem zařízení a podrobné grafy jak ve sportovní aktivitě, tak v celodenním monitoringu.

Aplikace Huawei Health je přehledná a dobře propracovaná.

Aplikace Huawei Health je přehledná a dobře propracovaná.

Nejvíce mne zaujalo měření kilokalorií, kdy vám u každého přehledu napíše, kolik je to cca jídla. Takže jsem zjistil, že 1900 kcal je přibližně 6,3 kuřecích stehen nebo že 29 kcal odpovídá přibližně jednomu vejci. Celkově, jediné co aplikaci musím vytknout je to, že neumí exportovat trénink. Pak by byla vážně téměř dokonalá.

Při používání je appka téměř dokonalá, ale co při spárování? Tam bohužel trošku vázne spojení. Poprvé když jsem se snažil připojit hodinky k mobilu, tak mi aplikace napsala, že mám aktualizovat knihovnu s hodinkami, abych tam našel své hodinky. Ač jsem se snažil, jak jsem chtěl, pokaždé aktualizace selhala, a tak jsem hodinky připojoval asi 4 hodiny. Poté, co se to konečně povedlo, vše běží skvěle a konektivita je parádní. Doteď netuším, kde udělali chybu...

Hodinky mají co nabídnout

Upřímně a úplně vážně, na první pohled byly hodiny zklamání a říkal jsem si, že ta recenze nebude chválivá. Nicméně pokud jste dočetli až sem, zjistili jste, že můj pohled se změnil, a že hodinky jsou pecka. Výdrž baterie, odolnost, displej, aktivity... I appka! Super. Mám z těchto střel radost a doporučil bych je jak hobíkovi, který se sportem začíná, tak i sporťákovi, který má už nějaký ten kilometr odsportovaný.

Jako malé nedostatky vidím to, že nelze připojit hrudní pás, nelze exportovat trénink do GPX a u notifikací chybí veškeré smajlíky a možnost odepsat přednastavenými zprávami. Věřím, že spárování s appkou opraví aktualizace. Ale řekněme si na rovinu, za tu cenu je to paráda a hodinky mají rozhodně co nabídnout.

Kdybyste přece jen koukali po něčem jiném, tak by vaše zraky neměly přehlédnout hodinky Amazfit T-rex Pro z čínské produkce a Garmin Instinct z té americké. Oba modely také splňují vojenský standard a jsou to outdoorové střely, které vydrží vesměs vše.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Aničkapřed 967 dny, reagovat
Matěji, prosím Vás, na stránkách vidím, pouze model s maskáčovým nebo bílým provedením, chystáte se naskladnit hodinky i v jiných barevných variantách? Třeba čistě černé? Díky
Matěj Urbaczkapřed 967 dny
Zdravím Aničko, bohužel prozatím budeme mít v nabídce pouze tyto dvě barvy.:-(
Radekpřed 948 dny, reagovat
Dobrý den, v popisku u hodinek je WR 50m- sprchování. Ale hodinky mají ve sportovních režimech venkovní i vnitřní plavání, jak je to tedy s voděodolnosti a případnou zárukou při proniknutí vody do hodinek v případě plavání. Děkuji.
Matěj Urbaczkapřed 948 dny
Zdravím Radku, s hodinkami můžete normálně plavat, jak v bazénu, tak na otevřené vodě a nemusíte se bát, že je utopíte.:-)
Drahošpřed 683 dny, reagovat
Jde nastavit autopauza u cyklistiky? Děkuji za odpověď, Drahoš.
Matěj Urbaczkapřed 681 dny
Zdravím, ano, tato funkce se jmenuje automatické pozastavení a naleznete ji v nastavení aktivity v hodinkách.
Radekpřed 681 dny, reagovat
Myslím,že funkce autopauza u sportovních režimu u těchto hodinek chybí. Možná se to ale aktualizaci změnilo
Drahošpřed 681 dny, reagovat
Ahoj Matěji, děkuji za reakci na můj dotaz, ale bohužel to automatické pozastavení jsem nenašel. Jestli mohu poprosit o podrobnější popis nastavení, díky moc. Drahoš.
Matěj Urbaczkapřed 681 dny
Zdravím ještě jednou Drahoši a zároveň se velice omlouvám. Měl jsem teď připojené hodinky Huawei (stejný systém), kde toto nastavení bylo možné. Na Honorech toto nastavení prozatím vážně chybí. Ještě jednou se omlouvám za mystifikaci.:-)
Drahošpřed 681 dny, reagovat
V pohodě, kdyby náhodou byla nějaká aktualizace, dej mi prosím vědět, Drahoš.
Honzapřed 351 dny, reagovat
Zdravím, budou tyto hodinky plně kompatibilní s telefonem Samsung Galaxy A40? Kamarád, který tyto hodinky vlastnil, tvrdil, že mu nefungovalo u hodinek telefonování při spárování s telefonem Samsung (volajícího slyšel, ale volající neslyšel jeho), jako kdyby byl vypnutý mikrofon.
Dominik Hokpřed 351 dny
Zdravím, Honzo. Nenašel jsem, že by byly nějaké problémy s kompatibilitou. Možná to kamarád měl špatně nastavené. Hodinky se totiž musí napárovat i jako handsfree.
Honzapřed 351 dny, reagovat
Děkuji za rychlou odpověď. Moc tomu nerozumím, myslel jsem, že stačí mít hodinky spárováné z aplikaci Huawei Zdraví. H.
Dominik Hokpřed 351 dny
Zdravím, Honzo. Spárování s aplikací umožní přenos notifikací či nastavování hodinek, ale pro telefonování je ve valné většině telefonů ještě potřeba spárovat zařízení jako handsfree v nastavení Bluetooth. Tím vás provede aplikac Zdraví Huawei, tak nemusíte mít strach.
Honzapřed 351 dny, reagovat
Děkuji za vysvětlení. H.
Simonapřed 205 dny, reagovat
Dobrý den, opravdu jsou hodinky vhodné na plavání? Není nikde tlačítko,kde by se dali zamknout,nebo naopak voda vytekla. Děkuju Mám tenhle typ. Kupovala jsem cca 2 roky zpět.
Matěj Urbaczkapřed 205 dny
Zdravím, Simono, ano, tyto hodinky jsou vhodné na plavání.:-)
Simonapřed 205 dny, reagovat
Děkuju za odpověď a budu Vám tedy důvěřovat ????????

Hodinky zmíněné v článku