» Blog » Honor

Honor Watch ES recenze – Baby smartwatch se skvělou cenovkou

Tagy: Recenze | Honor | Chytré

Matěj Urbaczka | 17.2.2022 | 6 MIN | 2x komentář

První setkání s hodinkami bylo velice zvláštní. Vůbec jsem nevěděl, jak Honor Watch ES nazvat, a až po pár minutách jsem se rozhodl pro baby smartwach. Nenechte se ale názvem zmást.

V různých literaturách najdete různé názory. Chytré hodinky, chytrý náramek, chytrý hybrid, chytré něco tentononc. V recenzi na Honor Band 6 jsem psal, že to je náramek balancující na hraně chytrých hodinek. U těchto hodinek je to přesně naopak. Má totiž vícero funkcí chytrých hodinek a ve světě platí za sportovního velikána za vážně nízkou cenu. No a je jen o trošku širší než některé náramky.

Proč do takových hodinek jít?

Jednoduše v bodech:

Kompaktnost, co se týče rozměrů
Přesný snímač tepové frekvence
Pulzní oxymetr
Nádherný AMOLED displej
Dlouhá výdrž baterie

Co hodinkám ubírá na atraktivnosti?

Absence GPS
Čitelnost notifikací

Baby smartwatch

Řekl bych, že v ruce asi držím jedny z nejlehčích chytrých hodinek na světě. Ne-li nejlehčí. Při svých rozměrech 46 x 30 x 10,7 mm váží jen 21 g a na ruce je vážně necítíte. Je to sem tam až znepokojivé, že se musíte ujistit, zda jste je neztratili. Ještě k rozměrům. Dalo by se říct, že je to unisex model, ale bohužel na úplně tenká dámská zápěstí bych je nedoporučil.

Jelikož testuji černou variantu (existují i v růžové), můžu říct, že jsou i relativně elegantní a na ruce se téměř ztrácí. Takový decentní doplněk jak do kanceláře, tak na sport. Jediná maličkost rozrážející monolitické vzezření je mechanické tlačítko na boku pouzdra s červenou drážkou uprostřed. Ale přesně tohle tlačítko se mi na nich líbí. Troška asymetrie v dokonalé symetrii.:-)

Řemínek je silikonový a musím říct, že nádherně sedí na ruce. Velikou výhodou je, že má rychlostěžejky typu Quick Release (rozpětí nožek je 20 mm), a tak si můžete do kanclu nasadit nějaký hezký kožený řemínek a na sport pak klasický silikon.

AMOLEDí paráda s always-on módem

Kromě absolutní rarity, náramku Honor Band 5 Sport, používá Honor vždycky AMOLED displej, který je prostě... Úžasný. Co si budeme, tady prozatím čínské hodinky rozhodně vládnou, protože dokážou udělat krásně čitelný displej s dokonalou jemností a přidat k tomu enormní výdrž baterie. Číselné hodnoty činí 1,64" průměr displeje s rozlišením 456 x 280 pixelů a jemností 326 PPI.

Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného
20.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného

V minulé recenzi na Honor Band 6 jsem si postěžoval, že kluci z Číny nepřidali always-on mód. Tady se konečně pochlapili a ačkoliv výrobce upozorňuje na poloviční výdrž baterie, je tam. Například pro mně, jako člověka zvyklého na trvale rozsvícený displej, je tohle vysvobození, že si po celou dobu mohu kontrolovat čas a datum. Jelikož jsou ale hodinky i displej tak krásné, byla by škoda je podřít. Doporučuji proto pořídit ochranné sklíčko na displej anebo silikonový kryt na pouzdro.

Honor Band 6 recenze – Náramkov se rozrůstá o dalšího člena rodiny
15.12.2021 - Matěj Urbaczka
Honor Band 6 recenze – Náramkov se rozrůstá o dalšího člena rodiny

Značná kaňka na senzorové výbavě

Akcelerometr, gyroskop, tepovka, pulzní oxymetr a... Čekali byste, že doplním GPSku, ale bohužel tu tady nenajdeme a je to pro mně největší zklamání. Se senzorem GPS by to byly dokonalé hodinky jak do města, tak na sportovní aktivity. A za hubičku. Na druhou stranu musím říct, že tuto kaňku trošku vyvažuje fakt, že hodinky mají velice přesný snímač tepové frekvence i pulzní oxymetr. Tím, jak moc je přístroj lehký, tak na ruce jednoduše sedne výborně a tepovka je úžasně přesná i co se týče v porovnání s pásem.

Pokud hledáte podobný model s GPSkou, mrkněte na tyto hodinky:

Huawei Watch Fit recenze – Prcek s velkou kapsou překvapení
3.1.2022 - Dominik Hok
Huawei Watch Fit recenze – Prcek s velkou kapsou překvapení

Baterka opět s výdrží přes týden

Jak už jsem zmiňoval o kousek výše, baterka je opět něco, co může člověka šokovat. Výrobce píše, že by hodinky v režimu smartwatche měly vydržet 10 dní. S mou aktivitou, kdy jsem je nechal pouze jedenkrát doma, vydržely hodinky týden. Asi by daly i ten osmý den, ale nabíjel jsem z nějakých 10 %. Pro větší specifikaci a přehlednost jsem kromě sportovních aktivit nosil hodinky celodenně s monitorováním tepovky, přijímal přes den notifikace a v noci si měřil spánek.

12 sportovních kurzů přímo v hodinkách

Ačkoliv by se mohlo zdát, že hodinky jsou čistě městské, tak opak je pravdou. 12 animovaných fitness kurzů je určitě fajn a podstatných pro začátečníky, ale určitě si z nich vezme něco i ostřílený pardál. Nechybí ani animované rychlocvičení do kanclu. Krom kurzů najdeme ve sportovním výběru 95 sportovních aktivit. Samozřejmostí je pak běh, cyklistika, turistika a například plavání (hodinky mají voděodolnost 50 M). Další sportovní aktivity jsou pak založeny na měření tepové frekvence, kalorií a času.

Lite OS – Vlastní systém Honoru a Huawei

Při tour de uživatelské prostředí zjistíte, že systém je absolutně geniální. Vůbec se neseká a je faktem, že Lite OS je super. No a kdyby uměl ještě pár funkcí navíc, je boží. Ale zpět k tour. Když na základní obrazovce přejede prstem nahoru, zobrazíte notifikace. Když dolů, zobrazíte zkratky. Doleva a doprava pak různé widgety, které si můžete nastavit a jediným tlačítkem na pouzdře se dostanete k sportovním aktivitám, nastavení, historii a tak podobně. Celkem jednoduché, ne?

Ještě kousek chytrosti schází

Je velká škoda, že do Honorů ještě nepřišly rychlé odpovědi na zprávu (ačkoliv Huawei už touto možností disponuje). To by byla prostě absolutní pecka a nemuseli byste řešit už vůbec nic. Prozatím to takhle není, takže si budete muset vystačit s přečtením zprávy, hovoru nebo například kalendářem. Krom notifikací můžeme hodinkami ovládat hudbu z telefonu, aktivovat spoušť foťáku v mobilu anebo si nechat najít svůj telefon (krásně vám v angličtině odpoví: "I'm heeeeereeee."). Standardem je už pak budík, stopky, časovač...

Pro denní monitoring jako stvořené

Co by to bylo za chytré hodinky, kdyby neuměly kroky, kalorie, tep a další věci, že ano? Nebojte, i tyhle hodinky umí vše, co jsem zmínil v první větě. A přidávají také něco navíc. Jak už jsme zvyklí u přístrojů Huawei a Honor, hodinky umí měřit stres na základě zodpovězených otázek (pomalu se ptají na to, jestli uvažujete nad sebevraždou) a poté dojde ke kalibraci přístroje. Také přidávájí přes TruSleep™ speciální analýzu spánku, která dokáže rozeznat REM, lehký a hluboký spánek.

Tepovku hodinky dokáží zaznamenávat buď každou vteřinu, anebo co 10 minut za účelem prodloužení baterky. V hodinkách se ukrývá taky pulzní oxymetr, který je relativně přesný. A nakonec, pokud zjistíte, že je vše špatně, tepovka je vysoko, stres také, tak si můžete pustit jedno z dechových cvičení ke zklidnění.

Appka je úžasně přehledná

Aplikace Huawei Health mě jednoduše baví. Je skvěle přehledná, člověk se tam dozví vše, co potřebuje a nemusí zbytečně přemýšlet, kde to najde. Za mne jedna z nejlepších aplikací pro chytré hodinky na trhu. Takovou perličkou je pak přepočítávání kalorií na jídlo, a tak se dozvíme, kolik jsme například spálili kuřecích stehýnek nebo například vajíček.

Proč si pořídit takový přístroj?

Je to sakra dobrý společník, který nestojí majlant. Hodně dlouho jsem přemýšlel nad větou, která by tento přístroj vystihovala. Snad je to ona. Při dnešních cenách pohonných hmot vás tyto hodinky vyjdou téměř na stejnou cenu jako plná nádrž do auta a umí vážně mnoho. Velice dobrý snímač tepovky, pulzní oxymetr, animovaná cvičení. To vše v neskutečně malém pouzdře podtržené krásným AMOLED displejem.

Pokud byste se ohlíželi o podobném přístroji s GPS, doporučil bych se mrknout na Huawei Watch Fit. Jsou to vlastně úplně stejné hodinky, jen disponují GPSkou. Dalším podobným by mohl být Huawei Band 6 anebo například o trošku dražší Xiaomi Mi Watch či Mi Watch lite, které se mohou pyšnit algoritmy od Firstbeat.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Karolínapřed 772 dny, reagovat
Pokud hodiny potřebuji primárně na záznam svého spánku ze zdravotních důvodů, doporučujete mi tento model ? Děkuji :)
Matěj Urbaczkapřed 772 dny
Zdravím Karolíno, hodinky jsou dostatečně lehké, a tak při spánku nebudou vadit a monitoring je relativně podobný jako u Garminu.:-)

Hodinky zmíněné v článku

2 499 Kč nedostupné
1 799 Kč nedostupné