VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro snímaní tepové frekvence

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Matěj Urbaczka | 25.1.2022 | 4 MIN | 19x komentář

Tepová frekvence je základ každého sportu a vlastně i našeho života na zemi. Proto je dobré mít srdce pod kontrolou a hrudní pásy jsou nejpřesnější metoda, jak tepovou frekvenci měřit.

Měření tepové frekvence pomocí hrudního pásu je nejstarší a doposud i nejpřesnější metoda jak měřit tepovou frekvenci a hodnoty zobrazovat v hodinkách, popřípadě v telefonu. První hrudní pás, který měl kódovaný signál pro jedny hodinky, byl vydán v roce 1979. A tou značkou byl Polar. Upřímně, ze začátku Polar neměl žádnou konkurenci a válcoval trh sporttesterů. Postupně se pak přidávaly další značky jako například Timex či Sigma. Veškeré hrudní pásy měly na začátku kódovaný signál jen pro jeden typ hodinek.

První hurdní pás na světě vyrobil Polar

První hrudní pás na světě.

Princip měření

Princip měření tepové frekvence pomocí hrudního pásu vychází přímo z elektrické aktivity srdce. K tomu slouží dvě diody umístěné na hrudním pásu, které snímají jeho elektrickou aktivitu. Ty jsou napojeny na vysílač uprostřed pásu, který poté posílá data do chytrých zařízení (telefon, hodinky) pomocí signálu Bluetooth nebo ANT+. Většinu času se setkáváme s popisem, že hrudní pásy měří s přesností EKG. Nově mají některé typy hrudních pásů i své úložiště na určitý počet hodin, kdy data dokáží skladovat přímo v sobě a následně je přenést do aplikace v telefonu.

VŠE NA TÉMA: Dynamika běhu (vertikální oscilace, kadence, DKZ aj.)
17.8.2022 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Dynamika běhu (vertikální oscilace, kadence, DKZ aj.)

Napravo je baterka, která je napojena na vysílač. Po stranách pásu je vysílač napojen na diody, ze který bere informaci ohledně naší tepovky

Uvnitř snímače je baterka a vysílač. Po stranách snímače je vysílač napojen na diody, elektrickou aktivitu srdce neboli tepovou frekvenci. Ta se pak ukazuje na našich chytrých zařízeních

Jak je to s přesností hrudního pásu oproti optice?

Jak funguje optický snímač tepové frekvence už rozebíral kolega ve svém článku:

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Přesnější je tedy hrudní pás z důvodu, že měří přímo elektrickou aktivitu srdce. Zatímco optika měří až druhotný jev – protékající krev. Kvůli tomu, že optika bývá měřena ze zápěstí, které je vystavováno vibracím, nárazům a bohužel také chladu, nejde se na ní spolehnout ve zhoršených podmínkách. Pokud si snímač na těle dobře utáhnete a  před použitím navlhčíte diody, dá se říct, že by měl být téměř 100% přesný.

VŠE NA TÉMA: Běžecký trénink podle wattů (wattmetrů)
29.7.2022 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Běžecký trénink podle wattů (wattmetrů)

Proč a pro koho je hrudní pás vhodný?

Je zapotřebí hlídat správnou úroveň aktivity a mít správný poměr aerobních (pomalejších) a anaerobních (rychlejších) aktivit. Pro začínající sportovce je velice důležité hlídat tep, aby mohli pozorovat v které zóně jsou a tím posouvali výkon dále a tvořili aerobní základnu tzv. fyzičku. Tato zóna je také důležitá pro začátečníky, kteří chtějí sportováním zhubnout.

Porovnání hrudních pásů (snímačů tepové frekvence)
16.2.2022 - Matěj Urbaczka
Porovnání hrudních pásů (snímačů tepové frekvence)

Přesnost sledování je důležitá. Hrudní pás by měli zvážit všichni sportovci, kteří chtějí mít svůj výkon pod 100% kontrolou. Zvláště pak ti, kteří mají jakoukoli srdeční vadu či arytmii. Při nedodržování správné tepové frekvence může dojít k dloubodobému přetěžování srdce, které může vyústit v infarkt a další nemoci spojené s touto problematikou.

sdSDdDdSD

Test hrudního pásu oproti optickému snímači

Test se skládal z několika částí, které zahrnovaly jak běhání, tak i různé cviky včetně rychlých výpadů, angličáků atp. Podle grafů je zřejmé, že hrudní pás je citlivější a přesnější než optický snímač tepové frekvence. Optický snímač zaznamenal změny, ale jen velice nepatrně, kdežto hrudní snímač nabídl přesnou křivku na které lze pozorovat každou drobnou změnu tepové frekvence.

Hrudní snímač může kromě tepu ukazovat i další veličiny

Není tomu tak u všech typů hrudních pásů, ale u některých prémiových je tepová frekvence doplněna o měření variability srdcečního tepu (Suunto, Polar, mySASY, Garmin). To je ale stále veličina spojená s měřením srdečního tepu. Garmin do hrudního pásu přidal také měření dynamiky běhu. Ta poté zahrnuje měření doby kontaktu se zemí, vyvážení levé a pravé nohy, vertikální poměr, vertikální oscilaci, kadenci a nově také běžecký výkon. Tyto veličiny umí měřit prémiové hrudní pásy Garmin HRM PRO, HRM RUN 2 a HRM TRI.

Dynamika běhu ve vyhodnocení tréninku v Garmin Connectu

Dynamika běhu ve vyhodnocení tréninku v Garmin Connectu

Na co si dát pozor při používání

Ani hrudní pás nebude 100% přesný, pokud se nebude používat správně. Je zapotřebí mít pás dobře nasazený, utažený a nezapomenout na navlhčení diod. Utažený by měl být tak akorát. Hrudní pás by neměl stahovat aby se nedalo dýchat, ale měl by držet napevno a obepínat hruď tesně pod prsama. Navlhčení diod je pak důležité kvůli vodivosti. Suché diody mohou zkreslovat údaje a měřit nepřesně. Diody stačí navlhčit obyčejnou vodou, ale existují i speciální roztoky na vodní bázi.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Největší problémy s hrudními pásy mají obecně ženy. Je zapotřebí zvolit správné spodní prádlo, které bude kompatibilní s pásem, aby nevznikaly odřeniny a opruzeniny. Existují také podprsenky, které mají hrudní pás přímo vestavěný v lemu, ale tato možnost prozatím není úplně rozšířená.

Pro pány pak může být problém uplé tričko, které hrudní pás může posouvat. Při delších bězích s vestou mohou být problémy upínací pásky anebo vesta samotná. U hubenějších jedinců pak největším problémem může být upnutí pásu tak aby nepadal a přitom aby jedinec mohl dýchat.

Výběr správného hrudního pásu je poté na každém jedinci čistě individuální podle toho, na co snímač bude používat a také podle funkcí, které by měl snímač umět.

Mohlo by vás zajímat:

Garmin HRM Pro Plus představení – Hrudní snímač s přidanou hodnotou
15.7.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin HRM Pro Plus představení – Hrudní snímač s přidanou hodnotou


28.3.2022 -
Jak připojit externí snímače (hrudní pás a jiné) k hodinkám Garmin?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Aleš Novákpřed 445 dny, reagovat
Hezký den mám hrudní pás od Garmimu HRM Pro+ když jsem v klidu doma tak nevidím v aplikaci tepovku v reálném čase.A při aktivitě spustěné na hodinkách si nejsem jist jestli tepovka jde z pásu nebo z hodinek.Hodinky na ruce a hrudní pás na sobě.Ale snad to ukazuje z pásu.Jinak kroky to měří a další věci co se týce běhu taky.To je o.k.
Dominik Hokpřed 445 dny
Zdravím, Aleši. Když otevřete sportovní aktivitu, ve shrnutí aktivity by úplně dole mělo být připojené přislušenství. Vidíte tam někde hrudní pás? K tepovce v reálném čase si myslím, že pás ukládá informace do paměti a až poté se to projeví v aplikaci Garmin Connect či v hodinkách. Ale ověříme to.
Aleš Novákpřed 445 dny, reagovat
Ano jsou tam hodinky a Hrudní pás viz foto.Tak mám tomu rozumět ,že tepovka je z hrudního pásu?
Dominik Hokpřed 445 dny
Zdravím, přesně tak. :) Tepovka je tedy z pásu.
Aleš Novákpřed 444 dny, reagovat
Tak mě ,kdyžtak prosim zjistěte proč to neukazuje tepovku v aplikaci connect když nemám hodinky na ruce a mam hrudní pás.Kamarád má ten plavecký modrý hrudní pás a tomu to jde když sundá hodinky a vidí tep v aplikaci connect.Buď to je chyba nebo HRM PRO + pracuje na jiném systému než ten modrý plavecký od Garminu.
Dominik Hokpřed 443 dny
Zdravím, Aleši. Otestuju to na svém vlastním pásu a dám vám vědět.
Aleš Novákpřed 443 dny, reagovat
Hezký den včera jsem zkoušel sdílet přes Bluetooth v hodinkách garmin instint 2 solar tepovku .Neměl jsem je na ruce a měl jsem pás hrudní. V aplikaci garmin connect se to objevilo.Dnes jsem v práci mám hrudní pás hodinky nemám.Tepovku nevidím v reálném čase ale v grafu se doplňuje.
Dominik Hokpřed 438 dny
Zdravím, Aleši. Bohužel, data o tepu se přenáší jen zpětně. Pokud tedy nemáte hodinky, pás měří tepovku. Poté až se pás přiblíži k hodinkám, tak se data v hodinkách aktualizují a přenesou se do telefonu. Je možnost spárovat pás přímo s telefonem, ale tam jsem tepovka v reálném čase také neukazuje. Je možné, že u starších pásů to fungovalo, ale na tom novém očividně ne.
Evapřed 392 dny, reagovat
Ahoj!Moc ráda plavu.Mám hodinky suunto 5 a dostala jsem k nim hrudní pás pro přesné měření tepovky.Nemohu přijít na to,jak správně nastavit aby se mi tepovka z pásu propsala i do aplikace v telefonu.Poradíte co dělám špatně?
Matěj Urbaczkapřed 389 dny
Zdravím, Evo, Suunto Hrudní pás by měl fungovat při plavání úplně klasicky jako u dalších jiných sportů. Hodinky tedy spárujte s hrudním pásem, spusťte aktivitu plavání, odtrénujte, a pak ještě s nasazeným hrudním pásem aktivitu uložte. Tepovka by se měla propsat k tréninku.
Igorpřed 391 dny, reagovat
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Když jdu běhat, tak mám na ruce hodinky Fénix 7x a nasazený hrudní pás garmin hrm pro plus. Chtěl jsem zjistit rozdíl :-) Po doběhnutí uložím aktivitu a stáhnu data. V aplikaci GC se ukážou 2 běhy. Bohužel nepoznám co je z hodinek a co z pásu. A zda to jde udělat tak, aby se ukázala primárně aktivita z pásu. Můžete mi prosím poradit? Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 389 dny
Zdravím, Igore, pokud uložíte aktivitu v hodinkách a stáhnete data ze snímače tepovky k té aktivitě, tak u obou aktivit budete mít data z hruďáku. Pokud budete mít dvě rozdílné aktivity s rozdílnou tepovkou, tak se mrkněte, která aktivita má záznam GPS a která je. Takhle to poznáte nejsnadněji.
Igorpřed 389 dny, reagovat
Ahoj ještě jednou. Děkuji za předchozí info. Mám ještě jeden dotaz. Pokud chci zjistit rozdíl ( hodinky, hruďák), tak hruďák připojím pouze k telefonu GC. A hodinky zvlášť? Nebo to je jinak, když chci zjistit rozdíl? Omlouvám se za tak pro vás jednoduchou otázku :-) Díky moc
Matěj Urbaczkapřed 388 dny
Zdravím, Igore, ano, hrudní pás musí být připojen pouze k telefonu (nejlépe se spuštěnou appkou na telefonu, ať pak máte start a stop aktivity a ať máte stejné grafy) a hodinky musí běžet samostatně.:-)
Igorpřed 388 dny, reagovat
Díky moc za odpověď.
Danielpřed 303 dny, reagovat
Dobrý den, mám hodinky garmin FR955 a pás HRM-Pro. Na hodinkách zapnu aktivitu a pás nic neměří. Zkoušel jsem vyměnit baterii, aplikace hlásí, že je ok, spárování je také v pořádku, nicméně neukazují se žádná data (tep, kalorie atd...) Párkrát se stalo, že se pás chytnul a něco ukázal, i místy mi aplikace i hodinky ukazovali tepovku v realném čase, ale po skončení aktivity jsem viděl, že třeba minutu neměřil. Pás je upnutý na těsno těsně pod prsy (těsně pod prsním svalem) a diody jsem také zkusil navlhčit. Nevím, jestli mohu mít nějaký vadný kus, nebo zda něco nedělám špatně. Spároval jsem jej, připnul, zapnul aktivitu přes hodinky.... nevynechávám nějaký krok? není třeba jej nastavit ještě v hodinkách nějak? ale to hádám ,že by mi neukazoval vůbec žádná data, ale on nárazově šel ..... nevím si s ním rady, přemýšlím , že ho vrátím....děkuji za radu
Matěj Urbaczkapřed 302 dny
Zdravím, Danieli, pokud máte hrudní pás opravdu připojený k hodinkám, a ve snímačích ho vidíte jako "připojen" a stále neměří, tak bude problém opravdu v pásu a doporučil bych jej reklamovat. Můžete ještě vyzkoušet obě přenosové technologie. Jedna je ANT+ a jedna je Bluetooth, jestli se na jedné z nich nechytne.
Statispřed 90 dny, reagovat
Dobry den,ktery hrudni pas je vhodny pro apple watch. Diky a hezky den
Matěj Urbaczkapřed 87 dny
Zdravím, k Apple Watch je vlastně vhodný vlastně každý pás a spíše záleží na Vaší preferenci. U nejdražšího pásu od Garminu je ale zapotřebí počítat, že nebude měřit pokročilou dynamiku běhu. Doporučil bych proto buďto základ od Garminu anebo Polar H10+, který je za mě nejlepší poměr cena / výkon.

Hodinky zmíněné v článku