» Blog » Xiaomi

SOUBOJ: Huawei Band 7 vs. Xiaomi Mi Smart Band 7

Tagy: Souboj | Huawei | Xiaomi | Chytré

Filip Debrecenyi | 20.10.2022 | 8 MIN

Název, cena, funkce. To je pár vlastností, které spojují dva konkureční modely asijkých značek. Huawei a Xiaomi přišly na trh s dost podobnými modely Huawei Band 7Xiaomi Mi Smart Band 7. Dnes se podíváme na tento souboj Sedmiček.

Huawei poslední měsíce přichází s jednou peckou za druhou. A Band 7 není výjimkou. Podařilo se jim vytvořit náramek za málo peněz a hodně muziky. Tváří v tvář mu stojí podobně pojmenovaný Mi Smart Band 7. Není to pouhá bitva dvou jmenovců, ale dvou velkých asijských firem, které se předhánějí o lepší místo v žebříčku.

Redmi Band 2 představení – V Číně za 500 Kč. Že by nejlevnější chytrý náramek?
20.1.2023 - Dominik Hok
Redmi Band 2 představení – V Číně za 500 Kč. Že by nejlevnější chytrý náramek?

Jednoduchý design

Jedním z nejviditelnějších rozdílů je design obou náramků. Zatímco Band 7 už lehce dohání tvar chytrých hodinek, jeho kolega od Xiaomi stále zůstává ve světě náramků.

Parametrově k sobě náramky nemají daleko. Huawei Band 7 váží pouhých 16 g, má tloušťku 10 mm a průměr pouzdra 26 mm. Mi Band je v porovnání takový štíhlejší kolega. S ještě nižší váhou 13,5 g ani nevíte, že ho máte na ruce. Tloušťka 12 mm a průměr 21 mm z něj dělají jeden z nejmenších náramků na trhu.

999 Kč skladem

Řemínky na obou modelech jsou ze silikonu. U Band 7 je velká výhoda flexibilita řemínku a velké množství dírek na upnutí. Díky perfektnímu upínání je náramek možné napasovat i na útlejší dětské zápěstí, což mnohdy bývá problém i s vyloženě dětskými hodinkami.  U Mi Smartu je to naopak. Snad nikdy ho nezapnete tak, aby vám seděl dokonale.

Řemínek obou modelů je vybaven plastovou sponou. Chápu, že výrobci chtěli ušetřit náklady i váhu. Vlastně se k celoplastovému výrobku i hodí. Ovšem plastová spona je vždy ta nejhorší varianta. Při rychlém trhnutí, případně špatném zacházení se může jednoduše urvat.

Co se týče celkového vzhledu, stavby náramků a upínání, je za mě vítězem Band 7. Dokáže se lépe přizpůsobit zápěstí a typ silikonu použitého na řemínek je příjemnější než ten od Xiaomi. Jako muž sice úplně nefandím tak malému zařízení, ale z celkového hlediska má v tomto nad Xiaomi navrch.

Displeje, za které by se nemuseli stydět ani giganti chytrých hodinek

Je až fantastické, jak vyšperkované displeje nabízí oba náramky. Začnu u Huawei. AMOLED displej o velikosti 1,47 palce, rozlišení 194x368 pixelů a možnost zapnutí always-on displeje (trvale svítící displej). Celý displej následně pokrývá plastové sklíčko, které je přeci jen náchylnější na různé škrábance. Ale vzhledem k ceně náramku absolutně nic nenamítám.

1 290 Kč Prodej ukončen

Na druhé straně Xiaomi vrací úder. Ten je také vybaven AMOLED displejem o velikosti 1,62 palce. I přes větší parametry nepůsobí, že by byl displej větší. Je to dáno tím, že je náramek táhlejší do výšky a méně do stran. Displej má pixeláž 192 x 490 a je také vybaven funkcí always-on. Pokrývá ho tvrzené Gorilla Glass sklíčko, které mi dává mnohem větší smysl než to plastové, protože je odolnější vůči škrábancům a rozbití.

Na každý z displejů se mi koukalo krásně. Chvílemi jsem opravdu žasl, protože jsem si uvědomil, že jde o narámek. O něco větší pixely nakonec rozhodly o tom, který displej mě více zaujal. V bitvě displejů bych dal těsné prvenství kousku od Xiaomi, rozdíl je ale opravdu nerozeznatelný.

Xiaomi Mi Band 7 recenze – Co se změnilo kromě čísla v názvu?
27.7.2022 - Filip Debrecenyi
Xiaomi Mi Band 7 recenze – Co se změnilo kromě čísla v názvu?

Senzorová výbava

Senzorová výbava je stejná. Oba modely jsou vybaveny akcelerometrem, gyroskopem, snímače tepu, krokoměrem a pulzním oxymetrem. Tudíž jsem se zaměřil na hodnocení kvality měření. O Huawei je obecně známo, že má měření kvalitní. To se o Xiaomi říct nedá, ani ve vyšších cenových hladinách.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Huawei Band 7 a měření tepovky je na vysoké úrovni. Na tom jsme se shodli i s kolegou Matějem. Laťku nastavenou vysoko jsme mohli vidět už u předchozí generace, ale teď se kvalita posunula zase o něco výš a měření je velmi přesné. S Xiaomi je to smutnější pohádka. Měření mnohdy neodpovídá realitě. S tímto problémem se potýká už x let...Upřímně nerozumím, proč s tím něco neudělají.

Náramky už také pokročile měří spánek. Díky své muší váze na ruce nepřekáží, a to ani při válení se v posteli. V aplikaci potom najdete detailně, jak se vyvíjel váš spánek.

Počítejte i s absencí GPS přijímače. Za mě by náramkům rozhodně dodal šmrnc a udělal z nich velikány své kategorie. Na druhou stranu by to náramky vystřelilo cenově výše a nebyly by tak dostupné jako teď.

Skvělou zprávou je přidání odhadu VO2Max. Tohoto upgradu se dočkaly oba dva modely. Na náramek sotva překračující cenovku 1000,- korun je to fajn, ne? Ukazatel VO2Max definuje maximální množství kyslíku, které lidské tělo dokáže využít při sportovním zatížení. Díky tomu můžete zjistit, jak na tom vaše fyzická kondice je.

Nevýhodou zůstává, že oba dva modely nedisponují GPS, která také souvisí s měřením VO2Max. Proto data nejsou úplně relevantní, jak by měla být.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Co se kategorie přesnosti týče, Huawei svého protivníka v měření válcuje. Přesnost dat byla dosti podobná i smartwatchům Apple Watch 7, které jsou známy dosti přesným a kvalitním měřením.

Slušná nálož sportu

Ani jeden po sportovní stránce nezklame. Na výběr je široká nabídka sportovních aktivit. Band 7 jich nabízí až 96, Mi Smart Band 7 přes 130. Slušná dávka sportu. Díky své lehkosti o nich při cvičení aní nevíte. A co víc... Na ruce drží pevně a nic nebrání nerušenému záznamu a měření.

Xiaomi Mi Watch Lite recenze – Levný vstup do světa smartwatchů
18.3.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Watch Lite recenze – Levný vstup do světa smartwatchů

Mi Smart Band 7 má být společníkem při sportu a to perfektně splňuje. Nabídka sportovních aktivit a také jejich rozdělení do kategorií je mnohem lepší, než u Huawei Band 7. Palec nahoru Xiaomi! Doladit k tomu ještě kvalitnější senzory a z tohoto náramku může být sportovní zabiják. Právě kvůli nekvalitním senzorům bych dal stále přednost Huawei Band 7. Ačkoliv sportovní předpoklady má Xiaomi vynikající, jsou pro mě stále důležitější reálná data.

Výdrž je více než solidní

Ani tento souboj nebude tah na jednu branku. Oba dva modely mají dokonce i dosti podobnou výdrž baterie. Band 7 od Huawei to dotáhne až na 14 dní standardního používání a 10 dní při náročnějším užívání.

Přesněji:

  • 14 dnů – Monitorování srdečního tepu: stále zapnuto, HUAWEI TruSleep™: zapnuto v noci, cvičení: průměrně 30 minut týdně, oznámení zpráv: zapnuto (50 zpráv, 6 hovorů a 3 alarmy denně), obrazovka: zapne se 200x denně
  • 10 dnů – Monitorování srdečního tepu: stále zapnuto, HUAWEI TruSleep™: zapnuto v noci, cvičení: průměrně 60 minut týdně, oznámení zpráv: zapnuto (50 zpráv, 6 hovorů a 3 alarmy denně), obrazovka: zapne se 500x denně

Mi Smart Band 7 je na tom skoro stejně. Při standartním používání vydrží až 15 dní a při náročnějším využívání 9 dní. Klobouk dolů před oběma. Na to, že se bavíme o náramku za pár stovek, je tohle vynikající počin. Ani bych zde nevyhlašoval vítěze, v průměru to vyjde na stejno.

Malí chytráčci

Tyto náramky rozhodně nepatří mezi žádné blbečky. Náhodou toho zvládnou celkem dost. Mezi mé oblíbené chytré funkce patří dálková spoušť fotoaparátu. Jediná škoda je, že náramky nezrcadlí fotoaparát, ale to už bych chtěl moc.

Přes náramky lze ovládat i hudební přehrávač, bohužel úložiště nebo streamovací služby v nich nenajdete. Palec nahoru dávám funkci počasí. Dlouho jsem neviděl tak hezky zpracovanou funkci. Musím uznat, že mě u každého z modelů svým způsobem uchvátily provedením a zobrazenými daty, kterých nabízí nespočet.

Radost pro každého uživatele

Uživatelské prostředí je dobře zvládnuté u obou modelů. Každý z modelů má hezky propracované přechody mezi menu a widgety, přílišně se nezasekávají a oba modely jsou plně v češtině. Každý z modelů navíc nabízí konfigurovatelné číselníky, které si můžete upravit podle svých představ.

Mi Smart Band 7 má v nabídce dokonce 3D pozadí. Prvně jsem ho viděl na modelu Xiaomi Watch S1. Příjde mi to cool, ale náramek na takové vychytávky zatím nemá dostatečný výkon. Pozadí se kvůli toho vždy při animaci zasekalo a výsledný dojem to zkazilo. Ale jen tak dál Xiaomi, jednou to určitě bude top!

Huawei Band 7 umí v kombinaci s Android zařízením odepisovat i na zprávy. Není to cool? Za mě stoprocentně ano. Super funkce v náramku za pár stovek.

Huawei Band 7 recenze – Potenciál v podobě přesných dat a městských funkcí
11.7.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Band 7 recenze – Potenciál v podobě přesných dat a městských funkcí

Menší rozdíl shledávám v tlačítku na straně pouzdra. Tlačítkem je osazen model Band 7, naopak model od Xiaomi je beztlačítkový. Tlačítko slouží jako vstup a výstup do menu hodinek. Přidržením tlačítka můžete náramek také restartovat nebo vypnout. Upřímně, při používání mi tlačítko vyhovovalo. Je to prvek, kterým se náramek dobře ovládal. To mi možná chybí u modelu od Xioami, protože nebyl vždy tak spolehlivý na dotyk a ovládání stagnovalo. Na druhou stranu z hlediska estetického cítění je tlačítko menší rušivý element.

V celkové ovladatelnosti a prvnímu dojmu se opět přikláním na stranu Huaweie. Je to jeden z dalších důvodů, proč je ve finále o krok dál než Xiaomi. A na jednu stranu mě to mrzí, jelikož to má Xiaomi dobře rozehrané, ať už funkčně nebo jinak. Jen mám pocit, že to nikdy nedotáhne do konce. A proto věci, co by mohly být cool, až tak cool nejsou, protože jsou nedotažné.

Aplikace

Co se týče aplikací, pro Huawei zde máme "Huawei Zdraví" a pro Xiaomi aplikaci "Mi Fitness". O aplikacích se nemá cenu moc rozepisovat. Jsou si dosti podobné, nabídnou vám stejný výčet dat a přehled všech záznamů je dobrý. Sympatičtější mi byla aplikace od Huawei. Důvod je prostý. Když aplikaci otevřu, mám z ní pocit, že je sofistikovaná. Naopak, když otevřu Mi Fitness, přijdu si jako v nějaké aplikaci pro děti. To neberte nijak zle, ale když appku otevřu, je to první věc, která mě napadne.

Můžu s čistým srdcem chválit

Je zřejmé, že ani jeden z recenzovaných kousků nezbořil hranice nemožného. Jednoznačně se jim ale podařilo překonat všechna očekávání. Jelikož se jedná o náramky za málo peněz, opravdu od nich málokdo čeká zázraky. Nízká cena, suprový displej, solidní výdrž baterie, slušná senzorová výbava, hromada sportovních funkcí a něco málo chytrého. To je za mě dost pádných argumentů, proč oba dva náramky vychválit.

Pokud bych měl vybrat vyloženě jeden z modelů, chvíli bych váhal. Ale nakonec bych se přiklonil k Huawei Band 7. Proč? Za celou dobu testování jsem nenarazil na to, že by náramek nefungoval plynule. A to je první věc, kterou vždy bedlivě pozoruju. Jakmile něco nefunguje jak má, nezamlouvá se mi to. A to o Band 7 říci nemůžu. Navíc, když přidám plusy vypsané v odstavci výše, není co řešit.

Důvod proč bych nesáhl po Mi Smart Band 7 je jenom jeden. Při maximálním využívání jde po chvilce plynulost stranou. Strašně se mi líbí i to 3D pozadí, ale stále se ptám sám sebe. Proč to tam kurňa dávají, když to napůl nefunguje a kazí to celkový dojem?

Xiaomi Mi Smart Band 6 recenze – Co se dá ještě vylepšit?
6.5.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Smart Band 6 recenze – Co se dá ještě vylepšit?

Jak už jsem zmínil i v naší videorecenzi, Band 7 doporučuji spíše ženám nebo klidně teenagerům či menším dětem. Svými parametry na pánskou ruku moc nepadnou. Mi Smart Band 7 je opakem. Tím, že je tělo protáhlé, nemusí náramek úplně dobře sedět každému. Zejména lidem s útlejším zápěstím bude z ruky přečnívat a pravděpodobně se jim bude i špatně nosit.

Po čem jiném případně sáhnout?

Kdo ani v jednom z produktů nenašel to, co od něj očekával, nestrádejte. Variantou se nabízí více sportovní model od Garminu Vívosmart 5, který nabídne lepší požitek ze sportu a velmi přesná data. Dále starší modely zmíněných produktů. Mezi ně patří Huawei Band 6Mi Smart Band 6. Volba starších modelů mi dává smysl hlavně v případě, že chcete ušetřit nějakou tu kačku. Jinak se vyplatí investovat do novějších modelů, které nabízí trošku lepší výbavu, baterii a funkce.

Mohlo by vás také zajímat:

Garmin Vívosmart 5 recenze – Krok kupředu nebo vedle?
10.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Vívosmart 5 recenze – Krok kupředu nebo vedle?

Placení náramkem Xiaomi Mi Smart Band 6? Konečně je to tady!
26.10.2021 - Matěj Urbaczka
Placení náramkem Xiaomi Mi Smart Band 6? Konečně je to tady!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře