» Blog » Huawei

Huawei Watch 4 (PRO) recenze – Přímý konkurent Korejců a Amíků?

Tagy: Recenze | Huawei | Pánské | Chytré

Matěj Urbaczka | 5.9.2023 | 7 MIN | 9x komentář

Luxusní, opravdu chytré a se zajímavým designem – to je Huawei Watch 4 (PRO). Dokážou tyto hodinky konečně konkurovat titánům od Applu a Samsungu?

Huawei se v posledních letech v nositelné elektronice posouvá mílovými kroky. Teď se opět blýskl novými modely, které jsou docela slušným protivníkem pro Samsung Galaxy Watch či Apple Watch. Co je na nich tak zajímavého?

  • dvě varianty – PRO / klasická verze
  • PRO verze má tělo z titanu TC4, safírové sklíčko a keramické dýnko
  • neokoukaný design
  • vysoká voděodolnost do 30 metrů reálné hloubky
  • LTE telefonování
  • možnost odpovědi pomocí klávesnice či hlasového zadávání (pouze Android)

Jaderný reaktor vs. klasická ocel

Pouzdro hodinek Watch 4 PRO je vyrobeno z prémiového titanu TC4, který se používá v letectví a na výrobu jaderných reaktorů. Tím ale prémiovost tohoto modelu nekončí, jelikož přední část pokrývá vypouklé safírové sklo a zadní zase keramika, která je skvělá nejen kvůli antialergenním vlastnostem. Je také barevně stálá a velmi tvrdá, a dýnko tak neschytá tolik vlásečnic a škrábanců.

Watch 4 PRO má velice zajímavé a neokoukané křivky, které se mezi recenzenty označují slovním spojením "sférický design". Mně se hlavně líbí kombinace poměrně krátkých nožek s vypouklým sklíčkem a "baculatým" pouzdrem. Přijde mi, že to vytváří ojedinělost, protože co si budeme, designy chytrých hodinek nejsou zrovna hitparáda originálnosti.

PRO verze je ještě osazená koženým řemínkem s bílým prošitím, anebo titanovým kovotahem, u kterého oceňuji sponu krásně lícující se zbytkem kovotahu (a vlastně to vypadá, jako by tam ani žádná spona nebyla).

Huawei Watch GT 3 PRO recenze – Čistokrevný měšťák se sportovní duší
28.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 PRO recenze – Čistokrevný měšťák se sportovní duší

Ocelová varianta je o 2 milimetry užší a na silikonovém fluoroelastomerovém řemínku. Tento materiál používá výhradně Huawei a je velice příjemný. A hlavně tento řemen není "pracholapka". Ocelová varianta je stavěná úplně stejně, ale vypadá jako mladší a chudší brácha verze PRO. Váhově se pak musíte připravit na trošku tíhy na ruce – základní verze má bez řemínku 47 g a PRO verze 65 g.

Vypouklé safírové sklíčko vypadá skvěle

Watch 4 PRO má vypouklé safírové sklíčko, které vídáme spíše na dražších modelech klasických hodinek a vypadá sakra skvěle. Klasická verze mě trošku děsí, protože má sklíčko také vypouklé, ale jedná se o Gorilla Glass. Čili bych doporučil fólii, aby displej i sklíčko nepřišlo k úhoně.

Fotku zde dám znova, protože sklíčko tady lze moc pěkně vidět

Fotka se v článku opakuje, protože sklíčko tady lze moc pěkně vidět.

Oba modely pak mají shodný AMOLED displej o velikosti 1,5" s rozlišením 466 x 466 pixelů. Oproti podobným čínským modelům Watch 4 zvětšil displej o 0,1" a nějaké ty pixely. S displejem ale určitě nebudete mít žádný problém. Doslova krásná práce od výrobce, včetně dobré čitelnosti na přímém slunci.

Senzorová výbava stojí za to

Senzorová výbava je u obou modelů stejná – barometr, akcelerometr, EKG, gyroskop, hloubkoměr, kompas, pulzní oxymetr, snímač tepové frekvence, teploměr a to je snad vše. Je to opravdu slušná základna a senzory nejsou zlé.

GPS přijímač je bez multifrekvenčního příjmu a nemůžete si vybrat, které satelity používáte. Na to konto je pomalejší načítání satelitů... Upřímně jsem to po 3 minutách čekání vzdal a vyběhl. Hodinky se "chytily" po kilometru od vyběhnutí. Do té doby snímal pouze akcelerometr.

Žlutá – Huawei Watch 4, červená – Garmin Fenix 7X

Žlutá – Huawei Watch 4, červená – Garmin Fenix 7X

Nějaké problémy Huawei měly a GPS se trošku sekala. Šlo to vidět i na určování tempa, ale je to městský přístroj a tohle bych mu asi odpustil.

Tepová frekvence také docela slušně seděla. I přes horko a pocení to bylo slušné. Přes den se měří tepová frekvence tak, jak si ji nastavíte. Kontinuální měření lze nastavit buď na inteligentní (což měří vždy, když se vám změní tepová frekvence anebo začnete dělat nějakou aktivitu), anebo každou sekundu, což velice ovlivňuje výdrž baterie.

5 důvodů, proč sáhnout po hodinkách Huawei
18.11.2022 - Matěj Urbaczka
5 důvodů, proč sáhnout po hodinkách Huawei

Ovládání a funkce korunky

Rovnou musím říct, že korunka je bytelná a její funkčnost je skvělá. Korunkou se dostanete do menu, můžete listovat položkami a až narazíte na to, co potřebujete otevřít,  musíte "tapnout" na displej. Korunce totiž schází potvrzovací funkce. Pokud zmáčknete korunku v menu znova, dostanete se na hlavní stranu. Pod korunkou se nachází tlačítko, které v základu spouští poslední tři navštívené funkce, což se mi hodně líbí. Dá se ale naprogramovat třeba jen na spouštění sportu.

"Jablíčkovské" menu.

Menu hodinek si pak můžete upravit podle sebe. Opět trošku "dle jablíčka" jako dlaždice (mřížku) anebo klasicky ve formě seznamu. Upřímně, ten seznam mi přijde stále o něco intuitivnější než ta mřížka.

Na základní ploše pohybem doleva projíždíte konfigurovatelné widgety. Při swipnutí doprava je pro vás nachystán asistent, který dokáže zobrazit počasí či trénink.

4x a dost

Pokud se budeme bavit o výdrži baterie, je to takový trošku lepší městský standard. U obou modelů je to 3 až 4 dny. Není to moc, ale taky to není 18 hodin jako u jedné nejmenované žádané značky.

GPS mód samozřejmě není stanovený výrobcem, ale hodinky zvládly tříhodinový trénink a baterka klesla asi o 25 %.

Hodinky nejsou úplně sportovní

Už z podstaty pouzdra hodinek bych neřekl, že jsou vyloženě na sport. Ale celkem jim to sportování jde. Hodinky ihned po tréninku vyplivnou v přístroji všechna důležitá data a dokonce ukážou grafy převýšení, tepové frekvence a například kadence. V aplikaci je to samozřejmě vše přehlednější, ale proč se na to v miniatuře nepodívat hned.

Co mě hodně překvapilo, je voděodolnost do 30 metrů reálné hloubky ponoru. Další překvapující věcí je AI trenér, který se dokáže přizpůsobit naší aktuální výkonnosti a přizpůsobit tomu nadcházející tréninky.

Pro lenochy zde máme funkci rozpoznání aktivity, kdy se stačí rozběhnout či třeba rozjet na kole a hodinky po nějaké době spustí samy aktivitu.

Chytré funkce v čele s eSIM

Chytrostí se Watch 4 snaží vyrovnat gigantům jako Samsung nebo Apple a celkem se jim to daří. Největším lákadlem je samozřejmě telefonování v dosahu telefonu, ale i bez něj. Ovšem eSIM ještě nepodporuje "doublování" čísla, takže bohužel v hodinkách musíte mít jiné číslo než na vašem telefonu. Možná pracovní?

Co se týče dalších funkcí, nechybí například úložiště pro hudbu, navigace PetalMaps, počasí, stopky, budík, notifikace a odpovědi na ně (Android only). A dokonce je zde poprvé použita pro odpovědi klávesnice s predikcí slov. No a taky dalších x fíčur, ať už přednahraných anebo možnost si je stáhnout na Huawei Marketu (AppGallery přímo v hodinkách). Celkem slušná funkce je poznámkový blok, kde si člověk může uložit krátkou nahrávku se svými myšlenkami. Anebo třeba nákupní seznam.

Novinkou jsou mapové podklady přímo v hodinkách, na které Huawei láká potenciální kupce, leč u nás se mi to "rozjet" nepovedlo. Poprvé jsme mapy viděli na modelu Huawei Watch Ultimate. Co ale funguje s jistotou, je nová funkce SOS zprávy při detekci pádu. Buďto hodinky mohou poslat zprávu na přednastavené kontakty anebo jeden kontakt přímo vytočit.

Chytré funkce jsou opravdu na vysoké úrovni, ale bohužel schází za mě podstatná funkce NFC platby. Čip na platbu tam je, ale u nás máme smůlu.

Nabité fitness funkce s respirační kontrolou

Co Huawei v poslední době rozšířil asi nejvíce, jsou fitness funkce. Nejen, že minulý rok vydal model Huawei Watch D s vestavěným tlakoměrem, tento rok Watch 4 vybavil dokonce respirační kontrolou. Funguje to tak, že přiblížíte ruku s hodinkami k obličeji a několikrát do přístroje (jeho mikrofonu) zakašlete. Na základě zvuku jsou schopné hodinky vyhodnotit respirační potíže. Samozřejmě nemají 6 let medicíny, tak to berte s rezervou.

U Huawei modelů už je samozřejmostí EKG, měření teploty kůže, měření stresu, kalorií, kroků a měření ztuhlosti tepen. Že měří hodinky věci, o kterých se dalším výrobcům ani nezdá? Ano, to měří. Jaká je přesnost? To se například u ztuhlosti tepen nedá moc posoudit.

Všechny základní hodnoty vidíte v kroužcích a vidíte taky, jestli plníte denní cíle aktivity anebo ne. Co se mi na Huawei moc líbí, jsou "zdravotní trojlístky", kde si můžete dle vás nastavit, co chcete dělat. Třeba: Vypít litr vody, jít na hodinu běhat, udělat dýchací cvičení, jednou se usmát. To vše si můžete nastavit a Huawei se vám bude připomínat přes den, jestli plníte své plány anebo ne.

Vyplatí se nebo ne?

Hodinky Huawei Watch 4 či Watch 4 PRO jsou opravdové pecky na trhu. Libí se mi jak designově (hlavně PRO verze na koženém řemínku), tak i vnitřnostmi, které jsou sakra kvalitní. Možností eSIM, volnými odpověďmi a hlasovým zadáváním u zprávy se opravdu dotahují na velmoci městských hodinek.

Oproti městským hodinkám jiných značek mají Huawei navrch ve výdrži baterie, která je okolo 3–4 dnů a nabízí za mě i lepší možnosti hlídání zdravotního stavu.

Jako alternativy bych zvážil nové Samsung Watch 6 či Samsung Watch 6 Classic, který může lákat například na mechanickou lunetu. Pokud zabrousíte "do Ameriky", rozhodně mrkněte na Apple Watch, který rozhodně láká funkcemi, avšak společně se Samsungem zrovna nevynikají ve výdrži baterie.

Líbí se vám nové modely od Huawei? Dejte nám vědět do komentářů.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vencapřed 235 dny, reagovat
Opravdu hodinky nejedou na jedno číslo dohromady s telefonem??? Chtěl jsem si je právě pořídit, abych nemusel mít telefon v práci stále po kapsách..
Matěj Urbaczkapřed 235 dny
Zdravím, Venco, bohužel, tohle u nás umí jen T-mobile ve spojení s AW. Na další značky a operátory prozatím s jedním číslem nedošlo.:-(
Vencapřed 235 dny
Mě včera můj operátor O2 řekl že mi pošlou kód pro E-sim a že to podporují a půjde to na jedno tel. číslo v tel. i v hodinkách, jen bude záležet kde hovor příjmu a jen že si měsíčně budu připlácet 99kc za to vedení E-sim v hodinkách, ale tady je psáno že to zřejmě nepodporují hodinky nebo značka Huawei. Tak že si myslím že to jde třeba v Samsungu, Apple a podobně??? Nevíte někdo zda to jde a v kterých hodinkách a máte s tím přímo konkrétně zkušenost???
Matěj Urbaczkapřed 234 dny
Zdravím, dle operátorů, by to měly umět, jak píšete, Samsungy a Apple Watch, u kterých mají uvedeno, i jak hodinky zprovoznit. Obchodní zástupce Huawei pro Česko mě bohužel prozatím ujistil, že hodinky nelze spárovat pro jedno telefonní číslo.
Vencapřed 234 dny
A když bych tedy nejel přes e-SIM ale jen přes bluetooth , tak bych mohl taky odpovídat plnohodnotnou klávesnicí na hodinkách, nebo jen smajlíke a nebo preddefinovanou zprávou? Jako to je to všech bluetooth podporovaných hodinek?
Matěj Urbaczkapřed 233 dny
Klávesnice je zde i pro Bluetooth odpovídání na zprávy.:-)
Liborpřed 235 dny, reagovat
Dobrý den, dá se zvětšit text v hodinkách a jak silné jsou vibrace. Díky
Matěj Urbaczkapřed 234 dny
Zvětšit text se bohužel nedá a za mě jsou vibrace dostatečně silné.:-)
Prochypřed 233 dny, reagovat
S Huawei jsem byl vzdy spokojeny. Jak gt3 pro tak ultimate. Jenze 20 tis je na hodinky uz dosta tak taky chcete vic nez jen treti tlacitko na potapeni. Takze tyhle brka mi prijdou ve verzi pro jako super kompromis. Diky za recenzi.

Hodinky zmíněné v článku

9 990 Kč (doručíme do 9.5.)
14 990 Kč (doručíme do 9.5.)
Rozbalené, sleva 10%
8 991 Kč skladem
12 990 Kč nedostupné