» Blog » Huawei

Huawei Watch D recenze – Měří tlak pomocí manžety v řemínku

Tagy: Recenze | Huawei | Chytré

Matěj Urbaczka | 1.12.2022 | 7 MIN | 2x komentář

Není tomu tak dávno, co jsme na tyto hodinky psali představení a teď je konečně máme v ruce. Huawei Watch D – první hodinky s tlakoměrem na světě. V dnešním článku mrkneme, jak to tedy funguje a jestli to dokáže nahradit lékařský přístroj.

Hodinky od značky Huawei mě nepřestávají překvapovat. Jejich smartwatche se totiž snaží zapsat do veškerých kategorií. Ať už sporttesterů (Huawei Watch GT Runner) anebo právě do zdravotních smartwatchů jako je právě Watch D.

Největší přednosti modelu:

  • Měření tlaku přes nafukovací manžetu
  • EKG
  • Nízká váha
  • AMOLED Displej
  • Slušná výdrž baterie

Watch Fit po vánocích

Pouzdro hodinek D mi připomíná tak trošku pouzdro modelu Huawei Watch Fit 2. Ale po vánočním obžerství. Rozměry 51 x 38 x 13,6 mm opravdu nemusí sednout každému. Jak sám výrobce píše – výška tohoto modelu je měřena v jeho nejtenčím místě, a tak třeba není zahrnut snímač tepové frekvence. Se snímačem je pak celková výška hodinek 15,85 mm. Určitě potěší, že pouzdro je tvořeno z hliníku a tím je například odolnější než plast a lehčí, než kdyby bylo z oceli.

Váha modelu se pohybuje okolo 40,9 g bez řemínku a 91 g s řemínkem velikosti L. Což není tak strašné v závislosti na tom, že hodinky mají speciální manžetu (polštářek) pro měření tlaku. Váhu mírně mění velikost řemínku. V balení jsou totiž dvě velikosti, pro správné měření tlaku. Mko by mělo zvládnout ruku od 13 do 16 cm a Lko potom od 16,1 do 20 cm.

Řemínek, jako u každého modelu Huawei, je z vysoce jakostního polymeru jménem Fluoroelastomer. Je příjemný, není to mucholapka a nemám problém ho nosit celý den. Upíná se na klasickou překlápěcí sponu, která funguje spolehlivě. Nastavení délky také není nijak složité. Řemínek má šířku 29 mm, a tak je na ruce trošku objemnější.

Mírnou nevýhodu vidím v řemínku při sportovní aktivitě. Ačkoliv krásně hřeje (manžeta na měření tlaku je dost teplá), řemínek se nedá úplně 100% utáhnout na ruku právě kvůli překlápěcí sponě a měření tepu nemusí být přesné.

Klasický AMOLED od této značky

Pokud jednou začne dělat firma kvalitní displeje, je pak těžké překonat svůj výrobek něčím ještě více WOW. Zde máme AMOLED s rozlišením 456 x 280 pixelů a velikostí 1,64". Jemnost je 326 PPI a ať už jen neopisuji data, tak řeknu, že displej je hezky koukatelný a prokreslený do detailu.

Možnost nastavení Always-on módu určitě někomu udělá radost a můžete si vybrat, jestli chcete mít digitální anebo analogový mód Always-on displeje.

Potěší i měnitelné číselníky, kdy v aplikaci jich je habaděj a vybere si opravdu každý. V základu tam je nějakých 5, které rozbrazují ty nejdůležitější věci.

Sklíčko je zde zakřivené 2,5D Gorilla Glass, a tak se může poškrábat. Doporučil bych tedy překrýt displej ochrannou fólií nebo silikonovým ochranným pouzdrem.

Senzorová výbava

Základ tvoří akcelerometr, gyroskop, optika (pulzní oxymetr, tepák), tepelné čidlo měřící teplotu kůže a senzor okolního světla. Rozšíření pak přichází s Hallovým senzorem (magnetické pole), EKG, tlakoměrem a za mě i GPSkou, kterou jsem tady možná ani nečekal. Hlavní dominantou jsou zdravotní funkce, a tak jsem si myslel že GPSku opomenou.

Přesto, je zde a měří perfektně. Při běhu s daty nebyl problém. Hodinky se shodovaly jak v délce tras, tak vykreslení také nebylo vůbec špatné.

Černá – Huawei Watch D, Žlutá – Garmin Fenix 7X

Černá – Huawei Watch D, Žlutá – Garmin Fenix 7X

Tlakoměr a EKG jako největší lákadlo tohoto modelu

Když jsem se poprvé dozvěděl o tom, že hodinky mají mít tlakoměr, celkem jsem jásal nad novou technologií. A nadšení... Přetrvává.

Tlakoměr je založen na bázi nafukovací manžety, která je zabudovaná do řemínku. Pokud chcete měřit tlak, ruku dejte k srdci (jak je v manuálu a na animaci v hodinkách ukázáno) a manžeta se pak malým kompresorem (pumpičkou) začne nafukovat. Poté již meří tlak podobně jako u klasického tlakoměru, který všichni známe.

Úplně upřímně, sdílím s vámi jen mé testování. Mně to na ruce fungovalo takto, nemůžu říct, že to někomu jinému nebude fungovat lépe. Při testování jsem používal klasický tlakoměr, Huawei Watch D a kalibrované Samsung Galaxy Watch 5 PRO. Pro přehlednost jsem dal výsledky do tabulky.

Měření / Hodinky

Samsung Galaxy Watch 5 PRO
Huawei Watch D
Klasický tlakoměr
1. měření
127/73
126/73
122/70

2. měření

133/76
117/76
129/77
3. měření 132/75
118/72
129/75

Huawei říká, že měří s přesností +-3 mm Hg. Z této tabulky vidíme, že diastolický tlak by celkem ušel, ale ten systolický úplně neodpovídá. Perfektní je ale skutečnost, že hodinky nemusíme nijak kalibrovat a zvládnou to jen za pomocí mažety. Důlěžité je mít vhodný řemínek a správně při měření držet ruku.

Jelikož se očekává, že hodinky projdou ještě mnoha aktualizacemi, tak nebudu vynášet žádný rozsudek. Technologie je úplně nová, a tak se očekává mnoho vylepšení. Už teď to není zlé, ale do budoucna si od toho slibuji hodně! :-)

V aplikaci pak můžete vyhodnotit vaše výsledky měření tlaku, kdy vám sám Huawei napíše, jestli jste v normě anebo máte zvýšený či snížený tlak. Kromě denního vyhodnocení, můžete vyhodnotit i týdenně či měsíčně. Také si můžete zadat, kolikrát vás mají hodinky upozornit přes den na měření tlaku.

EKG je potom taková už klasika u značek, které chtějí hodinky něčím obohatit a udělat je doslova "fancy". Bohužel, je to ale asi jediný senzor, který mě prostě nenadchne. Nepřijde mi vůbec přesný a přidáním tohoto senzoru jen můžete říct, že v hodinkách je něco navíc.

Je pěkné, že vás po cvičení vyzve ke změření (protože 30 minut po cvičení je nejlepší čas). Ani jednou mě přístroj neposlal k doktorovi, jak se stává u ostaních, takže má malé a také bezvýznamné plus.

Kdo byl vlastně první?

Dá se říct, že Huawei udělal první veřejně známé hodinky na měření krevního tlaku. Ale první hodinky s integrovaným tlakoměrem byly udělány už v 11. měsíci roku 2020 s názvem BP Doctor MED.

Hodinky fungují na trošku jiné technologii a tak se nedá mluvit o plagiátorství ze strany Huawei, ale určitě je fajn zmínit i tuto firmu.:-)

Nezapomínejte se hýbat

Ačkoliv jsou hodinky zaměřené primárně na zdravotní funkce, na sport také nezapoměli. V hodinkách najdeme přes 70 sportovních aktivit, včetně stálic jako je běh, kolo, jóga, posilování, cardio a tak dále. Po tréninku vám hodinky vyplivnou nějaká základní data a zbytek pak najdete v aplikaci Zdraví od Huawei.

Zobrazení tréninku v aplikaci Huawei Zdraví

Zobrazení tréninku v aplikaci Huawei Zdraví

Pokud jste líní si zapnout cvičení, Watch D za vás dokáže poznat 6 aktivit a spustí je sám. Těmi aktivitami jsou: Outdoor a indoor chůze, běh, běh na páse, eliptický trenažér a veslovací trenažér.

Hodinky se mnou prošly i test v podobě přeběhnutí Smrku a Lysé hory najednou. 50M voděodolnost zajišťuje možnost plavat, či nosit hodinky 3 hodiny v naprostém dešti a sněhu :-)

Hodinky se mnou prošly i test v podobě přeběhnutí Smrku a Lysé hory najednou. 50M voděodolnost zajišťuje možnost s nimi plavat, či nosit hodinky 3 hodiny v naprostém dešti a sněhu :-)

Baterie je na Huawei menší, na ostatní značky standard

Jakýmsi standardem už je sedmidenní výdrž hodinek v režimu smartwatch. Ve většině případů se u Huawei setkáváme i s větší výdrží.

U modelu Watch D nakonec dodrželi zlatý standard a hodinky by při šesti měřeních denně a dalších x pravidlech měly vydržet 7 dní v režimu smartwatche.

Baterka mě překvapuje. V tom milém smyslu slova. I při sportovních aktivitách delších než dvě hodiny drží krásně a i když jsem si s nimi hrál (neustále měřil tlak), dal s nimi 5 hodin tréninku, vydržely nabité 5 dní, což je opravdu slušné!

Fitness funkce – Dostačující základ

V hodinkách najdeme základ jako kroky, kalorie, spánek, měření tepu a měření SpO2. Jako takovou rozšířenější funkci beru chytrého připomínače, který vám přes den říká, že byste si měli jít zacvičit, napít se, jít spát atp.

Pokud máte kamarády anebo rodinu, která používá hodinky Huawei také, můžete s nimi sdílet vaše výsledky z tlakoměru, nadměrných tepů atp., aby pokaždé byli vaši blízcí informováni o vašem zdravotním stavu.

Menší chytrák než Huawei bývá

U Huawei je standardem telefonování v dosahu telefonu, úložiště pro hudbu a přednastavené odpovědi na zprávy.

Zde se budeme muset smířit s mírným osekáním služeb a můžete se tedy těšit jen na notifikace, ovládání hudby z telefonu, počasí a to je tak vše. Velice potěší přednastavené odpovědi na notifikace pro telefony Android. Hodinky mají i hlasového asistenta, ale bohužel ten pro Česko není dostupný.  Chápu ale Huawei ve svém počínání skrze to, že hodinky jsou primárně stavěné jako zdravotní přístroj.

Závěrem

Hodinky Huawei Watch D mají rozhodně přidanou hodnotu a nejsou to vyhozené peníze. Tlakoměr se dá na orientační měření opravdu použít a pro lidi s potížemi je toto cesta, jak mít vše pod kontrolou.

Líbí se mi, že hodinky mají všeobecné použití vlastně kdekoliv. Tím, že si z nich přečtete zprávu, odpovíte přednastavenou odpovědí, přepnete skladbu v telefonu, zaběháte si s nimi... Není to jen zdravotní přístroj, ale plnohodnotné chytré hodinky se vším všudy a slušnou výdrží baterie!

Jako alternativu bych pak viděl jedině Samsung Galaxy Watch 4 či Watch 5, které po zkalibrování pomocí klasického tlakoměru umí měřit tlak také. Mírná nevýhoda je v prvotní kalibraci a pak také v tom, že hodinky je třeba kalibrovat častěji. A také to, že musíte mít pouze telefon Samsung, abyste mohli měřit tlak a EKG. Má ale více chytrých funkcí a například platbu kartou.

A co si myslíte o nových Huawei Watch D vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 593 dny, reagovat
Skvelý nápad, ale prečo zostať stáť takto na polceste? Zabudovaná infúzia s adrenalínom prípadne defibrilátorček by rozhodne zvýšil šance pri zástave srdiečka bijúceho pre hodinky. To by potom jeden v kľude ani nesmel umreť, lebo by ho aparátik zas aj proti vôli vykopol späť medzi živých... Vodotrysk šuviks :)
Janapřed 527 dny, reagovat
Okopirovali projekt hodinek BP doctor MED https://mobilizujeme.cz/clanky/tohle-maji-byt-nejlepsi-hodinky-pro-zdravi-krevni-tlak-zmeri-mozna-lepe-nez-doktor https://www.indiegogo.com/projects/bp-doctor-med-world-s-1st-med-grade-bp-smartwatch#/

Hodinky zmíněné v článku