» Blog » Huawei

Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného

Tagy: Recenze | Huawei | Chytré

Matěj Urbaczka | 20.6.2022 | 7 MIN | 7x komentář

Že nemožné je jenom slovo, nám představuje nový Huawei Watch Fit 2, který posouvá hranice zážitku z chytrých hodinek úplně na jinou rovinu, než jste byli doposud zvyklí. Dovolím si říct, že toto budou jedny z nejlepších chytrých hodinek do pěti tisíc korun. Ne-li nejlepší.

Papírově tento smartwatch vytřel zrak všem, protože asi není levnějších hodinek, které by jim mohly konkurovat a naopak dražší hodinky mají velké problémy, vyrovnat se tomuto prcku.

Co byste neměli přehlédnout u této novinky?

  • Tři varianty modelů – Active, Classic a Elegant
  • Nový 1,74" AMOLED displej s podporou Always-on
  • Výdrž baterie: 10 dní při normálním a 7 dní při náročném používání
  • Možnost telefonování v dosahu Bluetooth
  • Vestavěný přehrávač hudby
  • Nespočet sportovních funkcí a běžecké tréninky na míru
  • Animovaná cvičení
  • Navigace po křivce

Jste nadšení stejně jako já? Že ne? Není možné. Mrkneme na to pořádně a určitě budete.

Huawei Watch Fit recenze – Prcek s velkou kapsou překvapení
3.1.2022 - Dominik Hok
Huawei Watch Fit recenze – Prcek s velkou kapsou překvapení

Prcek trošku povyrostl a přidal na eleganci

Všichni rosteme a nějak se modifikujeme. I u tohoto modelu nezůstali soudruzi stát a přidali mezi varianty Active a Elegant model Classic na koženém řemínku. Aby bylo ještě trošku jasněji, verze Active se nabízí na silikonu, Classic na kůži a Elegant na kovovém tahu. Varianta Classic a Elegant má navíc hliníkové pouzdro a NFC čip, ale jinak jsou hodinky shodné.

Huawei Watch Fit SE recenze – Ještě dostupnější dostupné chytré hodinky
31.8.2023 - Dominik Hok
Huawei Watch Fit SE recenze – Ještě dostupnější dostupné chytré hodinky

Pojďme teď mrknout na pouzdro. Watch Fit 2 má na výšku shodných 46 mm jako jeho předešlá varianta. Ale jelikož všichni od nějaké doby rosteme už jen do šířky, Watch Fit 2 přibral na 33,5 milimetrů v průměru (starší generace měla 30 mm). Tloušťka je 10,8 mm. Celkově hodinky sedí téměř na každém zápěstí od anorektičky po bouchače. Je pohodlný na celodenní nošení i spánek. Napomáhá tomu i váha 26 g v Active verzi a 30 g ve verzi Classic a Elegant. Tato gramáž je ale bez řemínku anebo tahu.

Zajímavostí je také, že verze Classic a Elegant má jiný systém upínání řemínku, než verze Active. U základní Active verze máme systém alá Huawei a u dvou vyšších variant už máme Quick Release. Je trošku škoda, že nedali standardizované rychlostežějky i do základu... A aby ušetřili nějakou váhu (a finance), spona na silikonovém řemínku je plastová.

Jinak vzhled zůstal stejně minimalistický, takže jediný rušivý prvek je tlačítko na pravé straně pouzdra. Jinak je pouzdro čistější než slovo boží a i základní verze vypadá jako z kovu, což může hrát spoustě lidem do karet.

5 důvodů, proč sáhnout po hodinkách Huawei
18.11.2022 - Matěj Urbaczka
5 důvodů, proč sáhnout po hodinkách Huawei

Standardní displej značky Huawei

Náramek / hodinky mají displej o velikosti 1,74" a rozlišení 336 x 480 pixelů. Vysoká jemnost displeje 336 PPI je dalším z příjemných standardů této firmy a rozhodně nemusíte mít obavu o to, že byste se dívali na tetris. Sklíčko je klasika – Gorilla Glass.

Velikost displeje je za mě úplně ideální a domnívám se, že pokud bychom zařadili tyto hodinky k nárámkům, jedná se o největší displej, co se této kategorie týče. Spousta recenzentů spekuluje, kam tento model zařadit, ale myslím, že slovo "Watch" v názvu hodinek nám jasně napovídá.

Jednu malou nevýhodu u displejů těchto značek shledávám, ale možná jsem až moc rozmlsaný. Gesta (jako třeba zhasnutí displeje) fungují jen na základní obrazovce. Nikde jinde nejste schopni položit dlaň na displej a uspat ho.

Amazfit Active recenze – Jde to levně a dobře
12.12.2023 - Dominik Hok
Amazfit Active recenze – Jde to levně a dobře

GPS – ano, Gyroskop – ano, Kompas – ano

Zdá se to už jako lehké sci-fi, ale hodinky jsou vybaveny téměř veškerými snímači, které běžně nacházíme spíše ve vyšších řadách chytrých přístrojů na zápěstí. Jmenovitě akcelerometr, kompas, gyroskop, pulzní oxymetr, snímač tepové frekvence a také GPS. Dost slušná výbava na takového prcka...

GPS na volné planině, pecka. Červená Garmin Fenix 7X, červná Huawei Watch Fit 2

GPS na volné planině, pecka. Červená Garmin Fenix 7X, černá Huawei Watch Fit 2

Jsem moc rád, že Watch Fit 2 nezklamal a přesnost senzorů je ohromující. Včetně tepáku a GPSky. Vzal jsem je na trénink na Fatru mezi skály a obstály opravdu na výbornou. Měly trošku problémy v lese, ale minimální odchylky a byl jsem příjemně překvapený.

Paradoxně se jim výborně vedlo v zastavěné oblasti

Paradoxně se jim výborně vedlo v zastavěné oblasti. Červená Fenix 7X, černá -⁠ Watch Fit 2

V jehličnatém lese při stoupaní na Stoh měly Watch Fity trošku problém

Při stoupaní jehličnatým lesem na Stoh měly Watch Fit 2 trošku problém. Červená Garmin Fenix 7X, černá Huawei Watch Fit 2

Staré Watch Fit měly problém s rychlostí

Je pravdou, že minulá generace nebyla úplně rychlík, co se operačního systému týče. A tuším, že Huawei si toho byl vědom a proto na tom zamakal. Flow v menu je výborné a nebojím se říct, že se hodinky vyrovnají i dražším modelům od Huawei, jako například Huawei Watch GT 3 Pro. Pokud budeme jezdit po displeji doprava a doleva, narazíme na všechny důležité věci jako počasí, hudba, hovory, přehledy kroků a tak podobně. Vše je samozřejmě nastavitelné.

Pohybem po displeji dolů otevřeme zkratky a pohybem nahoru zase notifikace. Musím říct, že všechno dává smysl až na jednu maličkost. Pokud dojedete na konec pravého nebo levého menu, dalším dotykem nepřeskočíte na základní vzhled. Bohužel se nic nestane. Buďto musíte zpět pomocí tlačítka anebo růčo postaru přejet zpět. Na hlavní obrazovce tlačítko slouží jako cesta do menu hodinek, kde už najdete úplně vše, co se v hodinkách nachází.

Sport není žádný problém

Většinu času bývá zvykem, že tyto náramky / chytré hodinky nižších tříd bývají dobré třeba jen ve sportu, chytré funkce váznou a naopak. Zde to ale neplatí a jak v chytrých funkcích, tak ve sportu tento prcek exceluje. A tím nemyslím pověstných milión aktivit, které samozřejmě najdete i tady.

Myslím tím propracovanost hlavních sportů, jako například běh, kde se dozvíte vše podstatné a ještě vám před výběhem nabídne Watch Fit 2 vedenou animovanou rozcvičku. Po tréninku vám hodinky vyplivnou podrobnou analýzu a Huawei nezapomněl ani na stav tréninku, tréninkovou zátěž a VO2 Max. Jakože celkem to přestávám chápat, jak se to všechno do toho pouzdra může vlézt.:-)

Testování byla zábava a tak trošku dřina.:-)

Testování byla zábava a trošku dřina. :-)

Další peckou, která nám v redakci vyrazila dech, je navigace. Slyšíte správně. V hodinkách je navigace po křivce, a tak si můžete nahrát GPX soubor a při svých dobrodružstvích se nechat navigovat po slepé mapě. A pokud někde spadnete do vody, nemusíte se bát, hodinky jsou vhodné i na plavání.

Baterie je rozhodně nadstandardní

Něco u těch hodinek musí být určitě špatně. Ale baterie to rozhodně není. 10 dní v režimu smartwatche při nenáročném používání a týden náročného používání je opravdu slušná hodnota a nabíječku můžete na pár dní schovat do šuplíku.

Pokud by vás to zajímalo detailně po Hůjawejovsku, zde máte rozpis, co vše můžete a nemůžete dělat pro takovou výdrž baterie:

  • Pro 10 dní: 30 minut volání Bluetooth týdně, 30 minut poslouchání hudby týdně, zapnuté sledování spánku a tepové frekvence nepřetržitě, 30 minut cvičení týdně, zapnuté notifikace (50 zpráv, 6 hovorů a 3 budíky denně) a obrazovka se může probudit až 200x za den.
  • Pro 7 dní: 30 minut volání Bluetooth týdně, 30 minut poslouchání hudby týdně, zapnuté sledování spánku a tepové frekvence nepřetržitě, 60 minut cvičení týdně, zapnuté notifikace (50 zpráv, 6 hovorů a 3 budíky denně) a obrazovka se může probudit až 500x za den.

Bohužel se nikde nedočtete, kolik vydrží hodinky nepřetržitě na GPS. Když jsem je vzal na čtyři hodiny do hor, z 46 % jsem měl při doběhu 16 %. Což nám říká, že výdrž baterie bude někde okolo 10 hodin maximálně. Ale myslím, že si rozhodně není na co stěžovat.

Telefonování a hudba v hodinkách? Žádný problém

Jedním z největších lákadel tohoto modelu je rozhodně možnost telefonování přes Bluetooth a úložiště pro hudbu. Jestli se nepletu, tak to jsou jedny z nejlevnějších hodinek, co tohle umí. Pokud znáte nějaké jiné, klidně mi je napiště do kometářů.

Hodinkami můžete odpovědět přednastavenou zprávou, což je pecka a dost to usnadňuje život. Samozřejmostí je poté počasí, funkce "Kde je můj telefon", budík, stopky, odpočítavací stopky a tak dále. A i pro Watch Fit 2 funguje obchod AppGalery, kde hodinky můžete obohatit o další aplikace.

Jak už jsem zmiňoval na začátku recenze, ve dvou variantách můžete najít i NFC čip. Zatím vám je v České republice na dvě věci, ale už se povídá, že na konci tohoto roku by mohlo být zpřístupněno placení pro pár českých bank.

Dejchá. To slyším, jak dejchá

Určitě znáte film Pelíšky a pověstnou scénu, kdy pan Donutil zadržoval dech. Pokud se chcete v zádrži také zlepšit (anebo se chcete jen uklidnit), můžete využít dechové cvičení a "dejchat" s hodinkami. Krom toho, hodinky měří základ jako kroky, tepovku, kalorie a například stres po zodpovězení dotazníku (u dotazníku se určitě pobavíte). Měří také spánek, u kterého vám dokonce řeknou, jak ho vyplepšit za pomocí rozeznání fází hlubokého, lehkého a REM spánku.

Nenašel jsem žádnou chybu

Opravdu a upřímně. Po celou dobu jsem doufal, že najdu nějakou výraznější chybu na tomto kousku a nic... Hodinky mi vzaly dech a Huawei vytvořil model, který je jedinečný poměrem cena / výkon a také poměrem sportovní / chytré funkce. Nechápu to, jak vykouzlili takový model s takto nízkou cenovkou, ale je opravdu našlapaný úplně vším a stále si drží cenu pod 4 tisíce.

Kolega Dominik to komentoval slovy: "Pokud se tento model nebude házet zákazníkům po lopatách přes pult, tak už nevím, který jiný." A má pravdu. Huawei Watch Fit 2 v sobě skrývá obrovský potenciál, jak pro sportovce, tak pro bussines kancelářské krysy.

Najít nějaký podobný model a ještě v podobné cenové relaci je velice těžké. Pokud bychom zůstali u stejné firmy, mrknul bych se na model Huawei Watch GT 2, který má velice podobné funkce a v akci se dá koupit jen o něco dráž. Další alternativou by mohl být například Garmin Venu SQ, který sice netelefonuje, ale zato s ním zaplatíte a má pověstnou Garminovskou kvalitu.

Pokud chcete investovat o trošku více, můžu už jen doporučit Apple Watch 7 anebo Samsung Watch 4.

Co si o tomto modelu myslíte vy? Nadchnul vás stejně jako mě?

Mohlo by se vám líbit:

Huawei Watch GT 3 PRO recenze – Čistokrevný měšťák se sportovní duší
28.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 PRO recenze – Čistokrevný měšťák se sportovní duší

Huawei Watch GT 3 recenze – Nejlepší model střední třídy?
10.1.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 recenze – Nejlepší model střední třídy?

Garmin Venu SQ recenze: Tělem Apple Watch, srdcem Garmin
8.10.2020 - Dominik Hok
Garmin Venu SQ recenze: Tělem Apple Watch, srdcem Garmin

Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?
29.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?

Samsung Galaxy Watch4 recenze – Začíná americko-korejská válka
27.8.2021 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch4 recenze – Začíná americko-korejská válka

Huawei Watch D recenze – Měří tlak pomocí manžety v řemínku
1.12.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch D recenze – Měří tlak pomocí manžety v řemínku

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tompřed 669 dny, reagovat
Tak já nevím.... Všiml si autor že to nejsou hodinky ale náramek? Ano,mají po LiteOS Harmony,ale pořád je to stejná bída...Těch šest kravovinek k doinstalování je neskutečná ostuda a řešit aplikace pokoutně přes ADB instalací android aplikací:))) To přesně chcete u ,,hodinek,, za 4 litry... Harmony je zalagovaný,zabugovaný zmetek a podle zkušeností majitelů GT3 oprava v nedohlednu.Za volání a hudbu chtít příplatek 2500...To nemyslí Huawei vážně. Stejně tak to že nejde rozumně exportovat data ze Zdraví. Tedy,pokud sport tak třeba Garmin,pokud Smart tak i Active 2 jsou mnohem lepší volbou,nemluvě o SW4...
Matěj Urbaczkapřed 668 dny
Zdravím Tome, autor si všiml, že to jsou hodinky. Jednalo by se o náramek, měly by označení BAND a ne Watch. Ve srovnání s minulou generací je posun jak v OS, tak i v dalších sportovních funkcích. Samozřejmě nikde v textu se nepíše, že hodinky považuji za prvotřídní sporttester a myslím, že cílovka těchto hodinek neocení přenos dat na stravu anebo někde jinde. Pokud však chcete přenést data, můžete použít Health Sync.
Jurajpřed 489 dny, reagovat
Zdravim, maju prosim vas hodinky vyskomer? Dakujem.
Matěj Urbaczkapřed 484 dny
Zdravím, Juraji, bohužel hodinky výškoměr nemají.:-(
Míšapřed 319 dny, reagovat
Hodinky mám 14 dnů. Vyměnila jsem starý model za nový :) dost jsem porovnávala s Garminem, ale vždycky mi tyhle vyšly lépe ( no, asi už to bude jen to, že jsem s prvními byla spokojená 2 roky :) ) používám je hlavně na běh, chůzi a všelijaká cvičení ( silové/aerobní apod.) Jako velké plus vidím, že běžecký tréninkový plán jde nahrát do hodinek a všechno hlídá za vás. Vůbec mi nevadí, že s nimi nemůžu platit, ale jsem fakt nadšená a nelituji, že jsem nezkusila jinou značku :)
Markétapřed 239 dny, reagovat
Zdravím, prosím mají hodinky dálkovou spoušť pro fotoaparát nebo svítilnu?? Pokud bych vybírala mezi těmito nebo amazfit 4, které by jste doporučily?
Matěj Urbaczkapřed 238 dny
Zdravím, hodinky mají obojí a kdybych si měl vybírat, tak bych asi zvolil Huawei z důvodu přesnějšího snímače tepové frekvence. Naproti tomu, Amazfit má ještě více chytrých funkcí a větší možnost hodinky obohatit přes jejich obchod.:-)

Hodinky zmíněné v článku