» Blog » Huawei

Huawei Watch Fit recenze – Prcek s velkou kapsou překvapení

Tagy: Recenze | Huawei | Chytré

Dominik Hok | 3.1.2022 | 6 MIN | 10x komentář

Obvykle mě čínská nabídka smartwatchů nijak nezvedne ze židle, ale když jsem uviděl Huawei Watch Fit, překvapilo mě hned několik věcí. Za cenovku podobnou lepšímu páru bot dostanete snímač tepovky, pulzní oxymetr a dokonce i GPS přijímač. Navíc je to unisexová designovka vhodná pro pány, dámy i děti. To je ale široká cílovka, co? Až se to zdá nějaké podezřelé...

Huawei Watch Fit je cenově opravdu hodně dostupný smartwatch, který mě po celou dobu testování nepřestal udivovat. První vás překvapí svou cenovkou a pak tím, co všechno za tuto cenovku dokáže vykouzlit.

Mezi jeho hlavní přednosti patří senzorová výbava, která sedí spíše na zařízení o několik tisícovek dražší. To všechno kombinuje s nádherným AMOLED displejem a překvapující 10denní výdrží baterie. Teď si asi říkáte, že je to prodejní text jako prase, ale právě naopak – je to čiré nadšení.

Hybrid mezi chytrým náramkem a hodinkami

Watch Fit není žádný obr a se svou výškou 46 mm a šířkou 30 mm sedne snad na každé zápěstí. Ať už dětské, dámské nebo pánské. Díky zaoblení displeje navíc na ruce působí hezky, protože opticky jakoby lépe obepíná ruku. Celkově si zaoblení pochvaluji, protože to hodinkám dodává šmrnc.

Huawei Watch Fit SE recenze – Ještě dostupnější dostupné chytré hodinky
31.8.2023 - Dominik Hok
Huawei Watch Fit SE recenze – Ještě dostupnější dostupné chytré hodinky

Na první pohled by člověk mohl váhat, jestli se jedná o chytrý náramek nebo hodinky, ale možná přesně to Huawei chtěl. Zařízení, které by pobralo smartwatchovskou chytrost, ale ponechalo by si nenápadnost chytrých náramků.

Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného
20.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného

Pouzdro je kompletně plastové, což jsem u hodinek takové ceny předpokládal. Nicméně se díky tomuto materiálu dostali na váhu 21 gramů. Ale oceňuji, že se pokusili pomocí metalického nátěru vytvořit kovový dojem, protože to pak dodává zařízení trochu luxusnější nádech. Jedinou skutečně ocelovou verzí je Elegant.

Řemínek je silikonový a na omak je téměř až sametový. Má to dvě proměnné. Při normálním nošení je to fajn, ale během sportu mám pocit, že pak hodinky mají větší tendenci na ruce klouzat.

Trochu nevýhodou je pak hodně specifický systém uchycení řemínku k hodinkám. Nemůžete tedy koupit nějaký univerzál, ale typ přímo na tento model.

Za takový displej by se nestyděl ani smartwatch za deset tisíc

Sklíčko je pak Gorilla Glass, což je ve světě techniky už takový standard. Pod ním je zlato ukryté v Huawei Watch Fit – opravdu sytě barevný a kontrastní AMOLED displej o velikosti 1,64 palce, který pokrývá 70 % přední strany hodinek. Nacpali do něj 280x456 pixelů a jemnost dotáhli na 326 ppi. Když se bavíme o této cenové kategorii, displej je opravdu nadpozemský. Displej můžeme přepnout i do režimu Always-On, který je pro někoho sice pohodlnější, ale je to pěkný žrout baterky.

Když jsem si nastavil číselník s noční oblohou v pozadí, displej začal hrát tisíci barvami a byla to moc pěkná podívaná. Mimochodem, displej dokáže hrát více než 16 milióny barev.

GPS a pulzní oxymetr? V tomto levňochovi?

Senzorová výbava je asi úplně ta nejšťavnatější třešnička na dortu z těch všech třešniček, které Watch Fit má. Je totiž složená ze základu, jako je akcelerometr, gyroskop a těch atraktivnějších jako snímač tepové frekvence (Huawei TruSeen 4.0), pulzní oxymetr a GPS.

S tepovkou jsem neměl nijak výrazné problémy ať už mimo nebo během sportovní aktivity. Toto potvrzují také výsledky vědeckého kanálu The Quantified Scientist. Ten jej hodnotí jako velice dobrý a dokonce lepší než u některých prémiovějších smartwatchů.

GPS přijímač je pak obdobná písnička. Běžel jsem s těmito hodinkami půlmaraton a když je srovnám s desetkrát dražšími Garmin Tactix Delta, odchylky byly minimální.

Garmin Tactix Delta recenze – Kdyby měly hodinky svaly, vypadají takto
1.7.2021 - Dominik Hok
Garmin Tactix Delta recenze – Kdyby měly hodinky svaly, vypadají takto

Hodinkám k celodennímu provozu postačí 5 minut nabíjení

Výdrž baterie inklinuje spíše k chytrým náramkům, které jsou dlouhou výdrží pověstné. Watch Fit to dotáhne až na 10 dní a při náročnějším používání až na 8 dní. A víte co? Potvrzuji!

Pokud aktivujte největšího žrouta baterky – GPS – dostaneme se na nějakých 12 hodin.

Parádní je ale dobíjení, protože stovka procent se na displeji zobrazí do jedné hodiny. A pokud ráno zjistíte, že jste na nule, postačí vám 5 minut nabíjení, aby hodinky vydržely celý den.

Uživatelské prostředí je pěkné, ale má "lajt" rychlost

Watch Fit jsou postavené na Lite OS, který je sice moc pěkný, ale rychlostně je fakt takový "lajt". Když hodinky překvapíte nějakým rychlejším pohybem prstu, tak ony vás zase překvapí sekavějším přechodem. Není to ale něco, co by mi až tak vadilo. Přeci jen se bavíme o levných hodinkách a řešit tady pár seků absolutně nedává smysl. Škoda virtuálního papíru.

Z hlavní strany si pohybem prstu doleva a doprava zobrazíme widgety, které jsou v základě tyto – údaje o tepovce s grafem, graf stresu, počasí a kroužky aktivity (počet kroků, minuty strávené aktivitou a kolikrát se za den postavíte). Vše ostatní se ukrývá v menu, které otevřete stiskem tlačítka. Stiskem tohoto tlačítka se dostanete odkudkoliv zpět na výchozí obrazovku.

Pohybem prstu dolů zobrazíte ovládací panely s možností nastavení módu Nerušit, režimu Spánku, aktivace funkce Najít můj telefon a nastavení budíku. Kromě toho se tam také skrývá zkratka do nastavení.

Hodinky během dne sledují vaši tepovou frekvenci, hladinu stresu i okysličení krve. Pokud stres bude moc vysoký, můžete si aktivovat dechové cvičení o délce 1–3 minuty a třech různých dechových frekvencích (rychlá, střední a pomalá). Pro své vlastní bezpečí si můžete nastavit také hranice zón tepové frekvence, kdy vás hodinky upozorní na příliš nízký nebo příliš vysoký srdeční tep.

Honor Watch ES recenze – Baby smartwatch se skvělou cenovkou
17.2.2022 - Matěj Urbaczka
Honor Watch ES recenze – Baby smartwatch se skvělou cenovkou

Překvapilo mě, že v mobilní aplikaci se dá nastavit nepřetržité měření tepové frekvence. Tak jsem si říkal... Že by fakt měřily každou vteřinu? Protože obvykle výrobci nabízí možnost měření každou minutu, každých 5 minut, 15 minut aj. Tady je na výběr buďto nepřetržité nebo manuální. Bohužel to ale není každou vteřinu, ale každou minutu. Nicméně, kdyby to bylo každou vteřinu, výdrž baterie se několikanásobně zkrátí.

Stav tréninku, odhad VO2 Max, tréninková zátěž... To všechno tam je?

Hodinky vám během sportovní aktivity zobrazí údaje, jako je tempo, vzdálenost, čas aj. V aplikaci pak zobrazíte i podrobné grafy, vykreslení trasy, shrnutí všech uběhnutých kilometrů... To všechno ale najdete v každých hodinkách s měřením tepové frekvence a GPS přijímačem. Co mě ale opravdu překvapilo, je kolik sportovních funkcí je tam nad rámec.

Přímo v hodinkách najdete odhad hodnoty VO2 Max, což je maximální spotřeba kyslíku při sportovní zátěži. Najdete tam ale i stav cvičení – jestli trénujete dostatečně a je trénink produktivní. Dále tam najdete i týdenní tréninkovou zátěž na základě vytvořeného kyslíkového deficitu. Potěší i doba regenerace či odchylka od stavu kondice. Když spustíte sportovní aktivitu, tak vám hodinky číselně vyjádří, jak si vedete oproti poslední naměřené hodnotě VO2 max.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Přímo při ukončení sportovní aktivity se vám v hodinkách zobrazí i v čem měl tento trénink největší přínos. Jestli jste tím navýšili svou aerobní kapacitu, VO2 Max, aj.

Bouchači začátečníci najdou v hodinkách i animovaná cvičení

Ano, stále nedokážu uvěřit, že se bavíme o hodinkách za takovou částku. V hodinkách najdeme přes 96 sportovních režimů od běhu, cyklistiky až po HIIT, karate či šerm.

Kromě toho najdete v hodinkách asi 12 setů cvičení, ve kterých je celkově 44 animací, jež vás provedou tréninkem a jeho správným provedením.

Chytrý základ je dostačující. Něco navíc už by bylo neuvěřitelné

Watch Fit během dne samozřejmě zobrazuje veškeré příchozí notifikace, ale nemáte žádnou možnost na ně reagovat formou rychlé odpovědi. Pak tam najdeme takový základ jako svítilna, budík, stopky, počasí či najdi můj telefon. Kdyby tam bylo něco nad rámec, tak už bych vážně uvažoval nad tím, jak je možné, že tyto hodinky mají tak nízkou cenovku.

Xiaomi Mi Watch Lite recenze – Levný vstup do světa smartwatchů
18.3.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Watch Lite recenze – Levný vstup do světa smartwatchů

Shrnutí mého nadšení z Watch Fit

Nechci vás nijak ovlivňovat, ale s cenovkou do 2500 Kč nenajdete asi žádný lepší model než je Huawei Watch Fit. Z podobné kategorie je například Mi Watch Lite, GTS 2 Mini či Honor Watch ES, ale Watch Fit je zadupal do země. Nebudu to okecávat. Z Huawei Watch Fit jsem nadšený a nemůžu se dočkat další generace. Protože ta by mohla aspirovat na absolutní vrchol levných smartwatchů, stejně jako tato.

Mohlo by se vám líbit:

Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného
20.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného

Huawei Band 7 recenze – Potenciál v podobě přesných dat a městských funkcí
11.7.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Band 7 recenze – Potenciál v podobě přesných dat a městských funkcí

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Janpřed 713 dny, reagovat
Dobrý den, hodinky mají NFC jak je to tedy s platbami těmito hodinkami? Umí google pay?
Matěj Urbaczkapřed 713 dny
Zdravím, i když hodinky mají NFC čip, tak v republice s nimi nezaplatíte. Brána od Huawei není podporována žádnou Českou bankou a Google Pay hodinky bohužel neumí.:-(
Janpřed 713 dny, reagovat
Děkuji za rychlou reakci, nevadí. Které nejlevnější pánské chytré hodinky z vaší nabídky podporují platby google pay?
Matěj Urbaczkapřed 713 dny
Zdravím ještě jednou, nejlevnější hodinky, kterými lze platit je teď chytrý náramek Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC. Je zapotřebí si ale zkontrolovat, jestli Vaše banka podporuje platby. Nejlevnější hodinky s Google Pay jsou pak Samsung Watch 4
Janpřed 713 dny, reagovat
No díval jsem se na to video https://www.hodinky-365.cz/xiaomi-mi-band-6-nfc-x1216210 a tam ti kluci říkají, že se zaplatit nedá. Je to jiný typ?
Matěj Urbaczkapřed 713 dny
Jsem jeden z těch kluků a říkali jsme, že to prozatím podporují jen tři bandy a jen karty MasterCard.:-) Banky, které podporují tento náramek jsou ČSOB, Curve a mBank.:-)
Alešpřed 680 dny, reagovat
Prosím vás jak nastavim čas na Huawei watch fit e25
Dominik Hokpřed 679 dny
Zdravím, Aleši. Máte hodinky spárované s telefonem? Čas by se měl automaticky nastavit podle telefonu.
Marek Bajerpřed 679 dny, reagovat
Krásný den. Nemáte nějak typ na "vylepšení"vibrací. Mám pocit že proti Mi Bandit jsou vibrace "extrémně" slabé.
Matěj Urbaczkapřed 678 dny
Zdravím Marku, bohužel žádný takový tip nemáme a bojím se, že ani neexistuje.:-(