» Blog » Huawei

Huawei Watch GT 4 recenze –⁠ Nový standard elegance a funkčnosti

Tagy: Recenze | Huawei | Chytré

Matěj Urbaczka | 18.9.2023 | 7 MIN | 20x komentář

Na Huawei Watch GT 4 se těšil snad každý fanoušek této čínské značky. Vždyť to jsou hodinky za rozumnou cenu, nabušené skvělými funkcemi a neskutečnou výdrží baterie. Nová generace přináší ale mnohem více.

Já jsem věděl, že tyto hodinky budou pecka a že se Huawei bude chtít blýsknout v tom nejlepším světle, ale přesto některými parametry předčil mé očekávání. Kterými?

  • Elegantní vzhled nerozeznatelný od klasických hodinek
  • Dvě velikosti: 41 a 46 mm
  • Skvělý 1,43" AMOLED displej
  • Senzorová nadupanost
  • Slušná výdrž baterie
  • Sportovní duše
  • Městské i fitness funkce

Naopak mě trošku zklamala funkce korunky, která se nezměnila jako například u značky Amazfit. Taky jsem čekal, že dva nové modely, Watch GT 4 a Watch 4, už budou mít zprovozněnou platební bránu. No nic, dost úvodních plků a jdeme na recenzi.

Huawei Watch GT 3 recenze – Nejlepší model střední třídy?
10.1.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 recenze – Nejlepší model střední třídy?

Pokud bych vám neřekl, že jsou hodinky chytré, nepoznali byste to

Design je jedna z mála věcí, kde jsem nečekal, že by se děly nějaké zázraky. Spletl jsem se. Huawei Watch GT 4 doslova lahodí oku a svými křivkami rozhodně zaujme. A řekl bych, že v obou případech. Jak dámský, tak i pánský model je prostě elegantní a pokud byste nevěděli, že jsou hodinky chytré, spletli byste si je s klasickými.

Pouzdro u většího modelu vypadá velice podobně jako u modelu Huawei Watch Ultimate. Dlouho jsem přemýšlel, u kterých klasických hodinek jsem viděl takový design, a nakonec jsem na to přišel. Huawei se inspiroval u Audemars Piguet –⁠ RoyalOak anebo také Casio GA-2100. Zvláštně hranaté hodinky mají ocelové pouzdro doplněné o dýnko ze skla a silikonový, kožený či kovový řemínek / náramek. Rozměry pánské verze zůstaly na příjemném čísle 46 mm. Ačkoliv jsou hodinky trošku těžší skrze ocelové pouzdro, na ruce sedí jako ulité.

Váha se silikonem se zastavila někde na 75 gramech, což je taková střízlivá hodnota. Samozřejmě s kůží a kovotahem to bude o něco víc. Luneta je pak u pánského modelu opět ocelová s minutovým značením. Plusem je určitě to, že luneta vystupuje nad sklíčko, a tak funguje i jako ochranný prvek.

Dámská verze je opět o něco elegantnější než její předchůdce. Zapracovali na uchycení řemínku, které mi zase trošku připomíná Garmin Lily. Huawei představuje tři modely taktéž s ocelovým pouzdrem, kdy jeden je na kůži a další dva na kovotazích. Jeden model je zlatý s milánským tahem a druhý je kombinace stříbra a zlata. Dle fotek vypadá, že poslední kovotah bude mít nějaké spešl upínání k pouzdru, a tak jsem zvědav, jak to bude fungovat. Na ruce mám totiž panský model na silikonu.

Huawei si je ale vědom, že pro ženy je design důležitý parametr, a proto na něm slušně zamakal. Rozměry zůstaly stejné, 41 mm průměr s váhou okolo 37 g bez řemínku.

Oba modely jsou pak shodně osazeny korunkou a spodním programovatelným tlačítkem, kde je na začátku zvolen sport. Líbí se mi, že hodinky jsou dělány bytelně a korunka se vůbec neviklá a je pevná. Celkově nemám co designu vytknout a je to opravdu povedený kousek elegantní oceli.

Huawei Watch Ultimate recenze – Chytré hodinky jako od Omegy
18.4.2023 - Dominik Hok
Huawei Watch Ultimate recenze – Chytré hodinky jako od Omegy

Displej –⁠ Žádné překvapení

Huawei montuje do svých hodinek sakra kvalitní displeje už nějakou dobu a nové Watch GT 4 opět nejsou výjimka. U menší varianty se setkáváme s AMOLED displejem 1,32" a u větší s 1,43". Zajímavé je shodné rozlišení u obou modelů 466 x 466 pixelů. Displej je jedním slovem úžasný a pocitově působí o něco větší než u předchozí generace, ačkoliv zůstal stejný. Na přímém sluníčku nebyl žádný problém s čitelností a jemnost displeje je 327 PPI.

Sklíčko je u obou Gorilla Glass, což je ke střední třídě hodinek pochopitelné. Pánské modely jsou celkem slušně chráněny lunetou, ty dámské nemají žádnou ochranu, a tak bych přemýšlel o ochranné fólii.

Ovládání o kousek lepší v čele s novými widgety

Mrkneme-li se na ovládání hodinek, jsou tady plusy i mínusy. Největším mínusem je stále nevylepšená funkčnost korunky, se kterou se dostanete do menu... v něm můžete projíždět věci, ale to je tak vše. Opětovným zmáčknutím jste na základní stránce a na ní se "neprotočíte" nikam.

6 nových ikonek

Šest nových ikonek.

Veselejší jsou ale určitě nové widgety na základní straně, kdy pohybem prstu doleva listujete vámi zvolenými widgety, které jsou mírné zlepšené. Například u grafu tepové frekvence najdete ikony na rozkliknutí spánku, dýchacího cvičení, stresu, teploty těla, pulse ox anebo zdravotních trojlístků. Na dalším je zase hudba, kalendář, počasí a volání. Toto řazení dokáže celkem zrychlit ovládání hodinek.

Ve spodní liště jsou pak samozřejmě notifikace a nahoře zase ovládací centrum se zkratkami. Pohybem doprava ještě zobrazíte widget s počasím a hudbou.

Senzorová výbava na vysoké úrovni

Barometr, akcelerometr, magnetometr, tepová frekvence, pulzní oxymetr, Multi-Band GPS ovládající GPS, Galileo, GLONNAS, QZSS a Beidou. To vše umí tento šikovný pomocník na ruce. Co víc k tomu napsat? Jednoduše super.

Přesnost měření je za mě super. Můžete vyrazit kdekoli a GPS i tepovka vás podrží. A získaným datům můžete věřit. Co mě trošičku mrzí, je uzavřenost appky a osekávání dat, protože vám nemůžou přesně zobrazit výsledná data. Tepovka seděla krásně a při běhu hodinky ukazovaly úplně stejně jako Garmin Fenix 7X PRO. Data se v průměru nelišila vůbec a po celou dobu tréninku jsem hodinky sledoval – tepy se zobrazovaly úplně stejně.

5 důvodů, proč sáhnout po hodinkách Huawei
18.11.2022 - Matěj Urbaczka
5 důvodů, proč sáhnout po hodinkách Huawei

GPSka funguje stejně dobře jako tepovka. Kilometry tréninku seděly a přesnost je parádní. Tohle vám můžu ukázat i na mapě.:-)

Modrá - Fenix 7X PRO, fialová - Huawei Watch GT 4

Modrá –⁠ Fenix 7X PRO, fialová –⁠ Huawei Watch GT 4

"Kouči, dneska jsem unavený, jak mám trénovat?"

Trenéři postavení na umělé inteligenci jsou hitem posledního roku, kdy se dávají do čím dál tím více hodinek. V jednoduchosti to znamená, že pokud si zadáte trenéra na váš vysněný čas u běhu a špatně se vyspíte, trenér vám upraví trénink, ať vás nezabije intervaly, když musíte odpočívat.

Sportovními funkcemi je ale Watch GT 4 nacpaný od dýnka k lunetě. Aerobní / anaerobní trénink, VO2 Max, doba regenerace, Index běžeckého výkonu, Tréninková zátěž a tak dále. Je toho opravdu hodně a pokud chcete trénink někde posunout, hodinky vám s tím mohou slušně pomoct.

Huawei Health je slušná aplikace.:-)

Huawei Health je slušná aplikace.:-)

Sportovních aktivit tady máme zase tolik, že si vybere každý šťoural. Ačkoliv 3/4 tvoří pouze tepovka, kalorie a čas, tak jsou tady. Co beru ale jako ohromné plus, je možnost spárovat jakýkoli Bluetooth snímač. Zkoušel jsem hrudní pás od Polaru a STRYD a oba fungovaly skvěle. Taky máte možnost sdílet tepovou frekvenci do jiných zařízení, což se může hodit, pokud vlastníte třeba nějaký cyklopočítač. Otestováno je to s cyklopočítačem Garmin Edge 530.

Jednou nabijete a máte minimálně na týden klid

Huawei to s baterií a jejím managementem vždycky uměl. A tady zase potvrzuje kvalitu v podobě 14 dní v režimu smartwatche při občasném používání a 8 dní, když hodinky používáte opravdu pořádně. U menší varianty jsou pak čísla 7 a 4 dny.

Výdrž u GPS není specifikována úplně přesně. Ale pokud se podíváte do nastavení sportovních módů a v ní rozkliknete management baterky, dozvíte se, kolik je aktuální předpokládaná výdrž. Na nejlepší režim GPS mi to hlásí při 50 % nabití okolo 10 hodin výdrže. Což značí okolo 20 hodin celkově. Celkem slušné číslo na Multi-Band. S battery saverem se dostanete někde ke 40 hodinám výdrže.

Na záchod si za vás nezajdou, ale ostatní podchytí hravě

Pokročilost měření mě vždycky překvapí. Hodinky měří tepovku po celý den (nepřetržitě), spánek, kroky, aktivní minuty, kalorie, stres, teplotu kůže a další věci.

Jednou ze super věcí, co jsem po dobu testování používal, jsou zdravotní trojlístky. Ty si nastavíte podle vás ve smyslu kolik chcete za den ujít kroků, vypít vody, odsportovat hodin a tak podobně. Můžete si taky zvolit již vytvořené plány podle toho, jestli chcete zhubnout nebo třeba být energičtí. A je tam toho mnohem více. Přes den vás pak hodinky kontrolují a připomínají se s různými úkoly.

Hodinky vám s těmito metrikami můžou pomoct zvládnout váš každodenní fitness život, upravit vaše návyky anebo upozornit na blížící se nachlazení či nemoc, a tak je dobré je nosit celodenně, aby měly co nejvíce dat.

Chytré funkce jako třešnička na dortu

Řekl bych, že hodinky jsou slušně nabité funkcemi. Jak chytrými, tak i fitness. A jako třešničku na dortu přinášejí i spoustu chytrých funkcí. Hodinky zvládají telefonovat v dosahu telefonu, mají hudební úložiště (pouze Android uživatelé), dokážou přečíst každou notifikaci z telefonu včetně smajlíků, mají počasí, budíky, kompas, svítilnu, kalendář a mnoho dalšího.

Pokud jste doslova ujetí na vzhledy, můžete si jich stáhnout miliony přes aplikaci Huawei Health. Huawei oceňuji i za to, že je má krásně očíslované od 1 do 3 podle náročnosti na baterku.

Pokud bych měl pohanit jednu jedinou věc, která mi v hodinkách chybí, bude to opět a zase NFC platba. Kdybychom měli možnost s hodinkami platit, nebylo vůbec co řešit. Pokud to vztáhnu na podobnou kategorii hodinek, hodně lidí teď bude váhat mezi Huawei Watch GT 4 a Amazfit Balance, které jsou na tom funkčně podobně a navíc přihazují právě platbu kartou.

Proč dát přednost Huawei?

Huawei udělal opravdu krásné hodinky s kvalitními a přesnými snímači, skvělou výdrží a super funkcemi. Tohle je věta, která dokonale vystihuje Huawei Watch GT 4. Na výběr je z menší a větší varianty. Řemínek je taktéž možné vybrat a nemusíte se za ně stydět při žádné příležitosti.

Základní cenovka začíná s prodejem na 5990 Kč se silikonem a řekl bych, že nenajdeme lepší hodinky v této třídě. Jak už jsem si výše postěžoval, škoda toho NFC, ale jinak to jsou hodinky s velkým H.

Konkurenta bych spatřoval v Amazfit Balance, který bude ještě o něco městštější a s podporou NFC plateb u nás. Jako další bych se mrknul na Xiaomi Watch S1 či třeba modely Samsung nebo Apple.

A to je vše, přátelé. Jak se vám líbí tento model můžete napsat do komentářů.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

AntiCenovkapřed 225 dny, reagovat
Základní štítek připevněný ke zboží udávající jeho cenu začíná s prodejem na 5990 Kč se silikonem a řekl bych, že nenajdeme lepší hodinky v této třídě. Došlo, vy cenovky?
Prochypřed 219 dny
Zmetku jeden
Jonypřed 217 dny, reagovat
Jo po dvou letech přestanou fungovat to zapomněli napsat.
Matěj Urbaczkapřed 216 dny
Zdravím, Jony, pokud se Vám tohle stalo, je to škoda, ale hodinky bych reklamoval.:-)
Petrpřed 216 dny
A jak je chceš mít dlouho? 10 let? Když máš holou prdel tak si kup digitálky u vietnamce za 200,- Ty ti taky dva roky vydrží.
Kespřed 134 dny
Já mám Huawei watch gt2 již čtvrtým rokem a nesekaji se a nemají jednou funkci která by nefungovala
Rumpeakpřed 213 dny, reagovat
Nevýhoda všech čínských hodinek (mám špatnou předchozí zkušenost se značkou Amazfit) je software. Klidně software úplně změní nebo ho úplně umrtvi. V tomhle je Garmin úplně jiná liga a když kupujete sice dražší Garmin, tak si kupujete hlavně ten funkční software. A žena má taky hodinky Huawei, ale inline bruslení nezaznamenává GPS. A upravit jako u Garminu se to nedá. Takže hodinky v podstatě k ničemu. Jako v Číně chodí na inlajny někam do protiatomového krytu? Nebo zase dostali stranický rozkaz napodobit něco, o čem vůbec neměli páru, co to vlastně je a mysleli si, že "inline" je nějaké "online" sezení u Minecraftu v obyvaku...
Lipopřed 207 dny, reagovat
Pro Jony, dnes jsem prodal hodinky Honor magic watch 2 po třech letech používání a vypadaly jako nové. Nepškrábané, neodřené a to jsem je nosil v práci a baterie stále vydrží týden při plném zápřahu. A software :stále stabilní a hodinky se samovolně neodpojovaly.
Yarekpřed 207 dny, reagovat
Ahoj, zakoupil jsem model s nerezovým řemínkem a hodinky vypadají opravdu solidně. Součástí balení jsou 4 články do foroty, když je vám řemínek úzký. Články jsou s rychlo odpojovacím mechanismem, takže nastavit si řemínek jak potřebujete je snadné.
Tompřed 206 dny, reagovat
Tak jsem je koupil. Na zkoušku. Loni jsem měl gt 3 pro a byl jsem spokojeny. Pak jsem chtel zkusit ale neco novyho a tak jsem pres garminy a jejich forerunnery, epixy a marq2 skoncil u novych epix pro 51mm. Doma mam jeste watch ultry protoze mam iphone. Vsechny hodinky maji neco do sebe. I Amazfit jsou dobry. Jenze tam uz kdyz chces lepsi materialy tak jsi s falconama na 13tis. Apple 20tis. Garminy 965 za 15, ale i marq 47a nebo 22 za novy epixy a to jsou porad takovy plastaky mimo lunetu. No a pak si koupis cinu za 8. Dostanes sluchatka zdarma a vybalis hodinky a cumis na tu kvalitu oceloveho tela a reminku. Necham si je. To ze mi garmin porad pise ze mam behat delší trasy i ve vysokem tempu a nebo vic spat me uz sralo. Stejne doma pak hodinky lezeli a srali me. Bral sem je jen na treninky abych mel porad pomer denni a dlouhodobe zateze nahore a kdyz sem to vysponoval po 2 mesicich na slusny hodnoty, tak omarodis a jde to zas cely od znova. Seru na ne. Nejsem profik a chci mit na ruce pekny hodinky ????
Liborpřed 206 dny, reagovat
To Tom, všechny Huawei hodinky jsou krásné a já potřebuji mít na ruce hodinky, co vypadají jako hodinky a ne sporttester. Včera jsem prodal své Honor magic 2 po třech letech poctivého používání a teď jsem bez hodinek, jak bez ruky. Rozhoduji se mezi Huawei gt 4, nebo Huawei 4.
Pepapřed 206 dny, reagovat
Já dnes objednal ale nenašel jsem jednu věc a to je velikost úložiště .Zbavil jsem se teď apple watch 7 z důvodu přechodu na android tak jsem zvědav. Jinak díky za super recenzi
Matěj Urbaczkapřed 205 dny
Zdravím, Huawei to jasně nespecifikoval, ale myslím, že tam bude jejich standardních 4 gb.:-)
Karelpřed 162 dny, reagovat
Dobrý den, zkoušel jste někdo, zda jde u honor watch magic 2 sdílet tepovku s cyklopočítačem Garmin Edge 830? Pokud ano, poradil by jste postup? Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 161 dny
Zdravím, Karle. V době kdy vycházely Honor Magic 2, tak tato funkce nebyla ani u Huawei, které jsou technologicky napřed. Bojím se tedy, že to nebude fungovat.:-(
Jiripřed 65 dny, reagovat
Zdravím, v několika recenzích a reklamách byl na hodinkách golf. Koupil jsem a ejhle golf nikde. Může někdo poradit? Taky o přenosu dat na traning peaks třeba nebo jinam? Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 64 dny
Zdravím, Jiří. U těchto hodinek je pouze nácvik švihu, nikoli golf. Tréninky se do Training Peaks také nedají převést. Můžete převést maximálně na Stravu.:-)
Jiripřed 64 dny, reagovat
Bohužel jsem nenašel ani ten nácvik švihu a podle reklam jsem viděl i přímo skorekartu atd. Jinak ohledně dat jsem našel FitnessSyncer, převádí mezi spoustou aplikací. Jelikož se mi ale nepovedlo přijít ani na to jak zadávat okruhy při běhu a dostat stryd čísla na displej tak jsem je prostě poslal zpátky. Kdyby měl někdo radu jak dostat HW(design) Huawei a SW garmin tak budu rád:-))
Lubošpřed 60 dny, reagovat
Problém těchto hodinek je pro mě při zapnutí aktivity. Např. ve fitku zapnu silové cvičení a už nemám možnost cokoli jiného z hodinek použít třeba odpočítávání .
Tompřed 59 dny
Cvic a nevymeslej. Nejsi profík

Hodinky zmíněné v článku

Sleva 8% do 12.5.
5 499 Kč skladem
Sleva 7% do 12.5.
6 499 Kč skladem
Sleva 8% do 12.5.
5 499 Kč skladem
Sleva 5% do 12.5.
7 999 Kč skladem
Sleva 5% do 12.5.
8 999 Kč skladem
Sleva 7% do 12.5.
5 990 Kč (doručíme do 14.5.)
5 999 Kč nedostupné