» Blog » Huawei

Huawei Watch GT Runner recenze – Aerodynamický běžecký mistr

Tagy: Recenze | Huawei | Chytré

Matěj Urbaczka | 19.4.2022 | 9 MIN

A proč zrovna běh? Protože je to nejdostupnější a nejstarší způsob, jak se rychle přemístit z bodu A do bodu B. No a Huawei Watch GT Runner je skvělý parťák, který vám pomůže vše zvládnout na výbornou.

Je to asi poprvé, co se setkávám s modelem od čínského výrobce zaměřeným přímo na jednu sportovní aktivitu. Ale řekněme si na rovinu: pokud ne běžecký model, tak jaký jiný? Huawei přichází s mnoha vychytávkami, které teď shrnu v bodech:

  • Stav tréninku (Index běžeckého výkonu, zátěž, VO2 Max, doba regenerace...)
  • Laktátový práh
  • Dvoupásmový příjem GNSS
  • Možnost navigace po trase
  • Možnost připojení externích snímačů
  • Petal Maps
  • Možnost hovoru přes hodinky

Pár důvodů, proč si hodinky zamilovat

Pokud vám nestačily ty nahoře, tak vám přidám ještě pár důvodů navíc. Lehkost hodinek je až neuvěřitelná a i přes větší průměr krásně sedí na ruce. Vzhled může působit trošku mimozemsky, ale z dobrého důvodu. A tím je přesnější příjem GPS. Ale k tomu se ještě dostanu.

6 999 Kč Prodej ukončen

Jedna věc. která mě rozhodně nepotěšila

Tou věcí je supr čupr korunka, která bohužel ztrácí pointu při použití, které je od výroby nastaveno. Ale jinak hodinkám vážně "nieje čo vypichnúť".

Huawei Watch GT 3 recenze – Nejlepší model střední třídy?
10.1.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 recenze – Nejlepší model střední třídy?

4 díry pro větší aerodynamičnost a lepší příjem signálu

U pouzdra se tedy děly věci. A prásknou vás do očí hned jak hodinky uvidíte. Mám na mysli čtyři průzory u nožek, kdy dva jsou nahoře a dva dole. Rozhodně je to zajímavé řešení, jak u běžeckých hodinek ušetřit pár gramů. Tady to má ale větší význam, než jen design nebo šetření gramů. Inženýři tímto řešením pomohli signálu GPS, který nemusí procházet přes takovou masu materiálu a tím bude signál přesnější.

Pouzdro je z tvrzeného polymeru kombinované s keramickou úpravou (upřímně, nevím co ta úprava znamená a za boha se nemůžu dopátrat výsledku). Luneta je z titanu, stejně jako korunka. A musím říct, že diagonální vroubkování na lunetě je opravdu nádherné, ostatně jako zbytek pouzdra.

Díky kombinaci titanu a lehkého polymeru se dostali na váhu 38 g bez řemínku a 53 g se silikonovým řemenem. Rozpětí nožek je 22 mm a řemínek má upínací dírky po celé délce, což je fajn, protože hodinky dopnou typičtí běžečtí chrti i pořádní chlapi. A i když má pouzdro 46 mm, tak suprově sedne na mojí ruku s obvodem 16 cm.

Zdá se mi, že špatná viditelnost AMOLEDU je už jen mýtus

Kdysi se omílala jedna fráze pořád dokola: AMOLED displej je krásný v baráku, ale špatný na přímém slunci. Upřímně, už to tak nějak neplatí. Poslední dobou jsou AMOLED displeje tak silné, že není vůbec žádný problém je vidět i na přímém slunci. To potvrzuje i tento model, kdy displej o velikosti 1,43" s rozlišením 466 x 466 je perfektně čitelný. Co si budeme, opět je to nádhera (jemnost displeje je 461 PPI). Možnost always-on displeje určitě potěší, ale samozřejmě zkrátí výdrž baterie.

Kolem tohoto modelu je pár záhad, které bych rád rozklíčoval, ale bohužel, není moc jak. Jednou z těch záhad je sklíčko. Dle mého názoru je to klasická Gorilla, ale na stránkách výrobce, stejně jako nikde jinde, se ohledně sklíčka dozvíme velké kulové. Takže dokud někdo neudělá vyložený crash test displeje, tak se tuto informaci asi na 100 % nedozvíme.

Na hodinky samozřejmě existují i ochranné fólie, ale abych pravdu řekl, luneta slušně chrání displej, a tak není třeba "hyzdit" hodinky něčím navíc.

Dvoupásmový pětisystém GNSS

Zdá se vám tento popis absolutně nepochopitelný? Ani se nedivím. Zkusím vám to teď objasnit. Zkratka GNSS znamená globální polohový navigační systém (přeloženo do češtiny). To značí vlastně veškeré polohové systémy, které popisujeme téměř v každé recenzi. Ten nejznámější a nejrozšířenější je GPS systém. Jelikož je tady pětisystém, tak se domnívám, že k GPS přibude GLONASS, Galileo, BeiDou a QZSS. Dvoupásmový příjem pak znamená, že hodinky přijímají více satelitů ze stejného navigačního systému, na dvou různých frekvencích.

A teď laicky. Čím více satelitů, tím větší přesnost a lepší vykreslení trasy. Pokud máme ještě dvě pásma, přesnost by měla být absolutně skvělá. U tohoto modelu je to trošku sporné. Přesnost měření je hodně plus mínus a oproti Garminu hodinky lehce podměřují. U nadmořské výšky je to poté naopak a tam mají o něco více. U vykreslení se zdá být vše v pohodě, tak je to třeba jen na dalších aktualizacích, které přesnost upraví. Na fotkách níže je pak srovnání s modelem Garmin Tactix 7.

Musím říct, že vykreslení není vůbec špatné (Huawei je značen černou barvou)

Musím říct, že vykreslení není vůbec špatné (Huawei je značen černou barvou)

Černá pro Huawei Watch GT Runner, Červená pro Garmin Tactix 7

Černá pro Huawei Watch GT Runner, Červená pro Garmin Tactix 7

Z další senzorové výbavy samozřejmě nechybí ani akcelerometr, barometr, gyroskop, kompas, výškoměr, pulzní oxymetr a teploměr. No a samozřejmě taky snímač tepovky, který doznal pár změn. Nový modul tepovky obsahuje dvě diody a 8 odrazových ploch pro lepší příjem tepovky. Také se upravil algoritmus, který by měl výtečně reagovat i při náročném cvičení anebo například seběhu v trailu. A musím říct, že prozatím tepovka funguje skvěle.

Porovnání tepové frekvence z hrudního pásu (nahoře) a Huawei Watch GT Runner (dole)

Porovnání tepové frekvence z hrudního pásu (nahoře) a Huawei Watch GT Runner (dole)

Harmony OS – nezměnilo se vůbec nic

Od modelu Huawei Watch GT 3 se vlastně nezměnilo vůbec nic. Stejně nedochytaná funkce korunky a na základní straně můžeme korunku použít maximálně pro zmáčknutí a dostání se do menu hodinek. Nelze s ní bohužel přepínat widgety a tak musíte šmatlat po displeji. Na hlavní straně se nahoře se pak ukrývají zkratky a dole notifikace.

Celkově máme na výběr ze dvou variant menu. Klasické rolovací a potom "Apple dlaždicové". Ta podobnost je fakt velká. U rolovacího menu můžeme korunkou posouvat jednotlivé možnosti, ale bohužel už je korunkou nemůžeme potvrdit. U dlaždic pak můžeme korunkou zoomovat a naopak. Pokud korunku někde zmáčknete, tak funguje jako tlačítko "zpět na hlavní obrazovku". Spodní tlačítko pak můžete libovolně nakonfigurovat a v základu jsou na něm přiřazeny sportovní aktivity.

Další záhada v podobě baterie

Sice jen poloviční, ale je. Nepřestane mě překvapovat, že hodinky, které jsou označené jako "Runner" neuvádí výdrž baterie při aktivitě se spuštěnou GPS. Takže tuto hodnotu se bohužel nedozvíme. Co ale víme je to, že hodinky vydrží v režimu smartwatche 14 dní při normálním používání a okolo 7 dní při náročném používání. Za mě, hodinky vydrží okolo týdne, když s nimi budete lehce sportovat, sem tam si z nich zavoláte (lze to, ale o tom až později) anebo odepíšete na zprávu.

Sportovní model hodinek se skvělým vyhodnocením

Hodinky se nazývají Runner, a tak by měly umět u toho běhu něco navíc, no ne? A je to tak. Samozřejmě, že kromě veškerých běžeckých aktivit tam jsou všechny možné ostatní sporty. Nejvíce mě zaujala Laser Game a cvičení s obručí nazvané "Hula-Hop". Ale zpět k běhu. Bez okolků, hodinky z vás dokážou dostat to nejlepší. Prvně si vás pořádně otestují. Zjistí vše o vás, a pak vám nabídnou podrobné vyhodnocení veškerých metrik. A těmi metrikami jsou:

  • Index běžecké výkonnosti – Huawei vyvinul podle svých běžecký programů HUAWEI TruSportTM index běžeckých schopností, který vám může napomoct zjistit, jak na tom jste. Zde je tabulka s přepočtem indexu na maratonskou trať.
Úroveň běžeckých schopností
Výkon
Index běžecké výkonnosti
Světový rekord v maratonu 2:01:39 85,3
2,5hodinový maraton 2:30:00 69,2
3hodinový maraton 3:00:00 56,4
3,5hodinový maraton 3:30:00 46,7
4hodinový maraton 4:00:00 40,7
  • Tréninková zátěž – zhodnocuje intenzitu tréninků a napovídá vám, kdy je dobré trénovat intenzivně a kdy si dát volno a regenerovat. Je to velice dobrý společník proto, abyste se vyhnuli zranění.
  • VO2 Max – je definováno jako maximální množství kyslíku, které tělo dokáže použít během aktivity. Označení VO2Max vzniklo ze zkratek V pro objem, O2 pro kyslík a Max pro maximum. Měří se v mililitrech kyslíku spotřebovaného za minutu na kilogram tělesné hmotnosti (ml/kg/min).
  • Doba zotavení – tato hodnota vyjadřuje v procentech od 0 do 100 jak je na tom vaše regenerace. Pokud máte na hodinkách 100 %, můžete vyrazit na trénink a jste plně regenerovaní. Pod hodnotou vidíte čas do plné regenerace a slovně napsáno, jestli vám hodinky doporučují trénovat, nebo nikoliv.
  • Předpokládané časy – jak je z názvu patrné, tyto časy vám řeknou za jak dlouho jste schopni uběhnout 5, 10, 21 a 42 km.
  • Index tréninku – další číselný údaj, který vám od 1 do 10 průměruje vaši aktuální únavu s aktuální kondicí. Slovně pak okomentuje, jak na tom jste a kde se na škále pohybujete.
  • Test laktátového prahu – hodnota z tohoto testování bude vypovídat o tempu a tepové frekvenci, kdy se vám v těle začne hromadit laktát neboli kyselina mléčná. Při této tepovce anebo tempu budete poté cítit, že trénink jde trošku více ztuha než obvykle. Proto je fajn vědět, kde tento práh máte.

Všechny tyto hodnoty vám mohou pomoct stát se lepším běžcem anebo vyhodnotit pokročileji váš trénink. Huawei také nabízí mnoho tréninkových plánů, které se adaptivně mění dle vaší aktuální výkonnosti. A pokud po sobě chcete nechat řvát i při běhu (ne jen doma od drahé polovičky), můžete si nastavit hlasitý voiceover, který vám bude hlásit kilometry, tempo, tepovku anebo v případě trenéra co máte právě dělat. Funkce je ale omezena jen na anglický jazyk.

Dneska to zařadím ke sportu, kde to za mne patří asi nejvíce. Hodinky, stejně jak model Watch GT, mají navigaci po křivce, takže si můžete nahrát gpx soubor do vašeho zařízení a nechat se jimi navigovat po trase. Z chytřejších funkcí při tréninku oceníte také možnost připojení externích čidel. Můžete připojit tepovku, footpod, čidlo kadence pro kola, vlastně cokoli, co pracuje na bázi Bluetooth.

Po tréninku vás hodinky stále sledují

I když si vypnete monitoring aktivity, hodinky jedou na fitness vlně s vámi. Celý den vám sledují tepovou frekvenci (každou vteřinu), kroky, spánek, stres, kalorie a dokonce vystoupané metry po celý den. Pokud zapomínáte chodit, pít a další věci, můžete si nastavit funkci Zdravý životní styl, kdy vám hodinky připomínají během celého dne veškeré důležité věci. Pro nižší míru stresu je v hodinkách také dechové cvičení.

Chytré funkce v čele s hudbou a mikrofonem

Myslím, že chytrost nelze značce Huawei odepřít. I u tohoto sportovně laděného modelu najdete telefonování v dosahu telefonu, možnost odepsat na SMS (pouze na SMS, ne na soc. sítě), hudební úložiště přímo v hodinkách a možnost obohatit hodinky aplikacemi z Huawei AppGallery. Těch aplikací tam není zrovna přehršel, ale číslo aplikací roste stejně jako číslo vzhledů pro stažení.

Je velká škoda, že hodinky mají NFC čip, ale bohužel opět s nimi v ČR nezaplatíte. Z dalších funkcí je v hodinkách widget barometru, kompas, počasí, budík, stopky... A samozřejmě funkce najdi můj telefon.

Zkusil jsem si do hodinek nainstalovat aplikaci Petal Maps s tím, že hodinky obohatím o mapové podklady, ale bohužel je to jen další možnost navigace, kdy spustíte na telefonu navigování a hodinky vám hlásí kdy a kde odbočit.

Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?
12.7.2021 - Matěj Urbaczka
Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?

Osobní názor běžce na Huawei Watch GT Runner

Co si budeme, hodinky to jsou pěkné, funkčně jsou nabité a metriky, které nabízejí v poměru s cenou, jsou úžasné. Trošku mne mrzí přesnost GPSky, která není ani tak dobrá jako u modelu Huawei Watch GT. Tím, že se hodinky vážně staví do role skvělých běžeckých hodinek, tak bych právě od GPS čekal více. Také bych čekal to, že odhalí veškeré číselné hodnoty a parametry. Tajemství kolem těch hodinek je sice zajímavé, ale kdekoho může odradit.

Určitě bych tyto hodinky doporučil někomu, kdo začíná a potřebuje pomoct se startem. Ať už v podobě trenéra na zápěstí anebo chce veškerá data pro vyhodnocení tréninku. Na to jsou Huawei Watch GT Runner skvělé a nemůžu jim nic vytknout. Další parádní věcí je to, že ani ve městě se s nimi neztratíte a mohou fungovat jako prodloužená ruka telefonu.

Kdybych měl zmínit nějaké alternativy k tomuto modelu, určitě se vybízí Huawei Watch GT 3. Jediné, co tomuto modelu chybí jsou podrobnější běžecké metriky, jinak je to v podstatě úplně ten samý model. Pokud se podíváme na jiné značky, doporučuji se mrknout na Garmin Venu 2 laděný více do města anebo Forerunner 245 jako takový ryzí sporttester. Z finských kamarádů by to pak mohly být hodinky Suunto 5 Peak anebo Polar Vantage M2.

Mohlo by vás dále zajímat:

Amazfit GTR 3 recenze – Pravděpodobně nejlepší volba do 5 000 Kč
23.11.2021 - Dominik Hok
Amazfit GTR 3 recenze – Pravděpodobně nejlepší volba do 5 000 Kč

SOUBOJ: Amazfit GTR 2 vs. GTR 3 vs. GTR 3 Pro
6.4.2022 - Dominik Hok
SOUBOJ: Amazfit GTR 2 vs. GTR 3 vs. GTR 3 Pro

Garmin Forerunner 245 Music: Otestováno Radimem
22.3.2020 - Radim Pochyba
Garmin Forerunner 245 Music: Otestováno Radimem

Polar Vantage M2 recenze – Sporťák na druhou
29.6.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage M2 recenze – Sporťák na druhou

Suunto 5 Peak recenze – Byznys navenek, párty uvnitř
30.3.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 5 Peak recenze – Byznys navenek, párty uvnitř

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře