» Blog » Huawei

SOUBOJ: Huawei Watch GT4 vs. Amazfit Balance

Tagy: Souboj | Amazfit | Huawei | Chytré

Matěj Urbaczka | 22.12.2023 | 6 MIN | 14x komentář

Souboj dvou nejlepších smartwatchů střední střídy. Krásné Huawei Watch GT4 se v ringu staví proti výkonnému Amazfit Balance, který přidává NFC placení. A kdo je tedy lepší?

Souboj, na který možná spousta z vás čekalo. Proč? Tyto hodinky střední třídy jsou teď prostě v kurzu a lidi chtějí vědět, který vybrat. Finální rozhodnutí je však samozřejmě na vás a já jen poukážu na silné a slabé stránky obou modelů.

Co je na nich ale podobného?

  • Městský design
  • Kvalitní displej
  • Chytré funkce
  • Navigace po křivce
  • Skvělý poměr cena / výkon

Teď se pojďme zaměřit na rozdílnosti.

Huawei Watch GT 4 recenze –⁠ Nový standard elegance a funkčnosti
18.9.2023 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 4 recenze –⁠ Nový standard elegance a funkčnosti

Amazfit Balance recenze – Hodinky balancující mezi městem a outdoorem
13.10.2023 - Matěj Urbaczka
Amazfit Balance recenze – Hodinky balancující mezi městem a outdoorem

Design – Souboj elegána s minimalistou

Jak Amazfit, tak Huawei má svůj osobitý rukopis. Amazfit jede cestou čistých linií s velmi minimalistickým nádechem, kdežto Huawei je více na "kudrlinky". U Amazfitu a modelu Balance najdeme čisté kulaté pouzdro s jedním prvkem u desáté hodiny. Jinak nahoře korunka, dole tlačítko a konec.

Na druhou stranu Huawei má pouzdro rozmanitější. Sčítací luneta, krásné profilování, mnoho barevných variant a mnoho variant řemínků. Oproti Amazfitu je určitě největší rozdíl v možnosti zvolit velikost pouzdra. Máme tady variantu 46 mm (stejně jako Amazfit) a taky 41mm variantu pro dámy, kterou nabízí pouze Huawei. A nedivím se, že ta dámská varianta je tak oblíbená. Je opravdu moc hezká.

Pojďme na čísla:

Huawei Watch GT4 41 mm
Huawei Watch GT4 46 mm Amazfit Balance
Průměr pouzdra 41 mm 46 mm 46 mm
Výška pouzdra 10 mm 11 mm 11 mm
Šířka řemínku 18 mm 22 mm 22 mm
Hmotnost pouzdra
36 g 50 g 36 g
Velikost displeje 1,32" 1,43" 1,5"
Rozlišení displeje 466 x 466 px 466 x 466 px 480 x 480 px

Co se hmotnosti týče, jedná se pouze o hmotnost pouzdra. Je jen na vás, jakým řemínkem nebo náramkem hodinky osadíte. U Amazfitu máte v základu možnost zvolit silikon či nylon a u Huawei zase silikon, kůži a ocel. Papírově se Huawei jeví jako cihla, ale na ruce jsem moc rozdílů necítil, a tak jsou oboje hodinky vhodné pro celodenní nošení, včetně spánku.

Kromě řemínků se liší i materiál pouzdra. U Huawei máme ocelová pouzdra, která jsou bytelná a trošku stylovější, a u Amazfitu najdeme lehčí a matnější celohliníkové pouzdro. Hliník je super materiál, protože je lehký a snadno barvitelný. Ale je měkčí a může se rychleji poškodit.

Za mě vyhrává ve zpracování a designu Huawei, ale vůbec bych se nedivil, kdybyste byli spíše příznivci Amazfitu.

Displej – AMOLED s Gorillou pro oba

Oba modely jsou na tom papírově skoro stejně. Máme tam AMOLED displej, který chrání Gorilla Glass. A řekl bych, že i viditelností a kontrastem jsou na tom také podobně. U displeje a čínských značek často není co vytknout – a tady to není žádná výjimka. Plus pro Amazfit hraje o 0,07 palce větší displej a pro Huawei zase luneta, která trošku chrání sklíčko.

Amazfit Balance

Amazfit Balance.

Svítivost displeje nikde není specifikována, ale musím říct, že při zvednutí jasu na maximum u obou zařízení je Huawei o něco kontrastnější než Amazfit. A pokud se ptáte na sport, hodinky dokážou zobrazit stejný počet datových polí, a to 6 na jednu datovou obrazovku.

Huawei Watch GT 4

Huawei Watch GT 4.

Upřímně, tady není moc o čem psát. Bodík bych dal Amazfitu za větší displej, ale na oba se kouká moc hezky.

Rychlost se počítá u všeho

Pokud mrkneme na uživatelské prostředí, rovnou říkám, že Huawei vede. Je rychlejší, má hezčí přechody mezi obrazovkami a zpracování je kvalitnější. Největší rozdíl vidíte asi při používání Apple dlaždic, ve kterých se rychleji zorientujete.

U obou je to samozřejmě na skvělé úrovni, ale v dnešní době rozhodují i malé detaily – a více propracované menu a systém má za mě prostě Huawei.

Výdrž baterie – Klasika čínského světa

U obou hodinek najdeme stejnou výdrž baterie pro používání v režimu smartwatch: 14 dní při normálním používání a 7 dní, když hodinky používáte intenzivně. Jiná je to u GPS, kdy Amazfit převálcoval Huawei. Dual-Band u Huawei máme okolo 20 hodin a u Amazfit až 26 hod. Stejně tak battery saver u Huawei vám dá asi 40 hodin a u Amazfitu 47 hod.

Takže pokud vybíráte hodinky na nějaké dobrodružství, vzal bych to v úvahu.

Samozřejmě, že výdrž se dá prodloužit, pokud se třeba hodinky nebudou rozsvěcovat při náklonu, bude nastaven nízký jas a tak podobně...

Senzorová výbava

Senzorová výbava se teď už moc neliší a všechny hodinky mají všechno. Už je to spíše o přesnosti senzorů. Ale popořadě, v obou hodinkách tedy najdeme barometr, akcelerometr, gyroskop, kompas, pulzní oxymetr, teploměr, tepovku a dvoupásmovou GPS.

Amazfit Balance

Amazfit Balance.

Přesnost je kapitola sama o sobě. Jak už jsem říkal v recenzi na Amazfit Balance, hodinky trošku podměřují a sekají trasu. Nicméně, mrkněte sami:

Modrá – Huawei Watch GT 3, fialová – Amazfit Balance

Modrá – Huawei Watch GT 4, fialová – Amazfit Balance

Ani jedny hodinky nejsou přímo na chodníku, kde jsem doopravdy byl, ale bodík bych dal Huawei Watchkám. Tepovka z nich jde tězko vytáhnout, ale tam je bod taky jasný. Hodinky reflektují tepovku rychleji jak při sportu, tak při normálním nošení.

Huawei Watch GT 4

Huawei Watch GT 4.

Tepovka je taky přesnější při klasickém nošení přes den, protože snímá co sekundu a ne co minutu jako Amazfit Balance.

Chytráci s jedním mínusem

Co se chytrých funkcí týče, máme u obou slušný standard. Z hodinek si zavoláme v dosahu Bluetooth, odepíšeme na zprávu přednastavenou odpovědí (Android only), mrknete do kalendáře, co zrovna máte za události, zadýcháte si s přednastaveným cvičením a tak dále.

Největší mínus je podpora placení u obou modelů. Huawei je úplně v pasti s tím, že NFC čip má, stále tvrdí, jak placení spustí a stále nic. A Amazfit má možnost alespoň platit přes Curve. Alespoň něco, ale i tak si člověk musí někde dělat další účet a má s tím další "starosti".

Pokud nepotřebujete placení, máte na výběr u obou ze stejných funkcí. Pokud ale NFC placení vyžadujete, je to jasné. Amazfit, který tuto kategorii vyhrává.

Fitness funkce – Co je důležitější?

Základ máme opět stejný. Tepovka, kroky, spánek, prostě celodenní monitoring všeho, co děláte. U této kategorie a těchto dvou hodinek si musíte rozhodnout jednu věc. A to, jestli kvantita vyhrává nad kvalitou. Huawei totiž měří tepovku co sekundu, ale Amazfit jen co minutu. V přesnosti a kvalitě dat by tedy vyhrál Huawei.

Amazfit ale přidává monitoring složení těla a taky One Tap measuring, který nám za 30 sekund "vyplivne" výsledky všech důležitých metrik a jako první Číňan přidal i noční variabilitu srdečního tepu. To se hodí, nebudu říkat, že ne. Ale ta tepovka je celkem důležitá přes celý den a noc a může hodně ovlivňovat další metriky, které nejsou kvalitní, když měříte co minutu.

Takže za mě bych dal bod hodinkám od Huawei.

"Je to sport"

Sportovní funkce jsou u obou modelů opět podobné. V základu vám dokážou říct o vašem tréninku vše, co potřebujete. Poměr aerobní a anaerobní tepové frekvence, VO2 Max, dobu regenerace a další základní metriky.

Amazfit přidává zajímavou statistiku po běhu, kdy vám v aplikaci ukáže čas strávený během do kopce, z kopce a po rovině. Huawei zase těží z AI a ihned bez nastavení dle vašich předchozích výsledků dává ghost runnera.

Kromě běhu je samozřejmostí dalších 100 + aktivit. U Amazfitu pobavil stolní fotbal a u Huawei to vyhrál bungee jumping.

Tak kdo s koho

Pokud byste se mě zeptali, kam mě táhne srdce, řeknu Huawei Watch GT 4. Přesná kontinuální tepovka, přesnější GPSka, hezčí vzhled. Pro mě je to vítěz.

Na druhou stranu, variabilita srdečního tepu, one tap measuring a platba kartou hraje slušně pro hodinky Amazfit Balance. Oba modely mají tedy něco do sebe a právem jsou vítězové střední třídy a poměru cena / výkon.

Tak, které vám padly více do oka?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Prochypřed 128 dny, reagovat
Mohu Huawei jen doporucit za tu cenu perfektni tepak, kterej ani suunto race a nebo polar vantage v3 nedava. Dneska s polar vantage test chuze uz po stopadesaty a krome zvyseni tepu na nenormalnich 190 oproti posledne podhodnocovani -90-105 tep) se nic nezmenilo od posledni aktualizace. Suunto asi ok ale taky si casto nejsem jistej. Huawei odpovida gatminu a apple watch.
Lukášpřed 128 dny, reagovat
Hezký článek. Škoda jen, že chybí sekce s porovnáním aplikací. To je také dost podstatná část uživatelského zážitku. Je sice hezké, že Huawei hodinky umí měřit tepovou co sekundu, ale když ty data není možno rozumně zobrazit a použít v aplikaci, tak je to docela k ničemu. Huawei Health se nedá "normálně" stáhnout na Google Play a osobně se mi mnohem lépe používala aplikace Zepp. Jelikož jí Amazfit neustále a hlavně aktivně vylepšuje. Velice zajímavá je kupříkladu funkce Aura, což je AI spánkový kouč, jenž člověku sestavuje relaxační hudbu pro lepší usnutí na míru na základě měření z hodinek v reálném čase při usínání. Pak je zde také ekosystém aplikací. Zatímco pro Huawei existují z mé zkušenosti spíše nezajímavé aplikace typu "Nauč se Španělsky", pokud tedy člověk nemá zrovna Watch 3/4 PRO kde je to s aplikacemi lepší, tak pro Amazfity je v Zepp OS obchodě pár reálně užitečných kousků. Co se týče úvodní obrazovky doprovodné aplikace, tak aplikace Zepp umožňuje zobrazit mimo jiné kupříkladu aktuální tréninkovou zátěž na hlavní straně, v Huawei Health se k tomu člověk musím proklikat pokaždé přes 3 nabídky a nastavení úvodní obrazovky je velice omezené. Nebo například co se týče synchronizace schůzek do kalendáře hodinek, tak pokud vím jediná aplikace Zepp dokáže korektně zapsat schůzky s HTML popiskem do kalendáře na hodinkách. Neumí to správně ani Huawei Health ani Garmin Connect. Samozřejmě pokud někdo nepožívá aplikaci k hodinkám, tak pro něj nebude mít kvalita aplikace takový význam.
Lukášpřed 128 dny, reagovat
Co se monitoringu spánku týče, tak jsou z mé zkušenosti Amazfit Balance přesnější než hodinky Huawei GT 2 PRO, Huawei GT Runner a Huawei Watch 3 PRO, které jsem vlastnil. Věřím tomu, že GT 4 nebudou o moc jiné, vzhledem k tomu, že Huawei sice každý rok navyšuje verzi v názvu svého spánkového algorytmu, ale v plaxi měří stále stejně. Amazfity se +- shodují s mými Garminy, které patří podle vědeckých testů Quantified Scientist k těm lepším. Detekují správně cykly hlubokého spánku v první půlce noci a také správný počet a délku REM cyklů. Co jsem o hodinkách Huawei říci nemohl. Tam vypadali spánkové fáze jako divoká jízda na horské dráze, s nesmysly jako hluboký spánek ráno těsně před probuzením a podobně.
Lukášpřed 128 dny, reagovat
Co se měření tepové frekvence týče. Tak hodinky Huawei jsou na tom s přesností obecně lépe, jak bylo napsáno v článku. Ale třeba konkrétně u Amazfit Balance hodně záleží na verzi firmware. Vlastnil jsem v minulosti Amazfit GTR 3 PRO i GTR 4 a na těchto hodinách senzor tepové frekvence nikdy nefungoval spolehlivě, ani po mnoha aktualizacích, nejspíše z důvodu nekvalitního senzoru tepové frekvence. Ale Amazfit Balance po koupi měřily tepovku téměř 1:1 s Garmin Epix. Po jednom z FW update mi začala ukazovat tepová frekvence nesmysly při prudkých změnách v chladném počasí, ty jsou obecně pro optické senzory tepové frekvence na hodinkách jedny z nejtěžších podmínek. Ale předevčírem přišel další FW update, tuším snad 4 za 3 měsíce a ten kvalitu měření tepové frekvence vrátil na téměř 1:1 s Garmin Epix a to včetně náhlých změn tepové frekvence při intervalovém treninku. Amazfit se očividně s novým moderním senzorem tepové frekvence na Balance stále učí pracovat a optimalizuje algoritmy. Samozřejmě každý máme jinou stavbu kostí, jinou pokožku, používáme jiný pásek a podobně. To co funguje mne nemusí fungovat jinému. Senzor tepové frekvence je poměrně velký a u štíhlejších lidí s menším zápěstím a velkou kostí na zápěstí s volným či nevhodným páskem nemusí správně doléhat a současný algoritmus Amazfit pro tepovou frekvenci není z mé zkušenosti tak robustní co se eliminace šumu z okolního světla týče. Namísto aby se snažil šum odfiltrovat, jak to dělají třeba Garminy a Huawei, tak ukazuje poslední známou tepovou frekvenci. Což může působit dojmem toho, že je ukazatel tepové frekvence opožděný. Do chvíle než se okolní světelný šum sníží, hodinky správně dolehnou na ruku a z ničeho nic vyskočí v pár sekundách na správnou hodnotu.
Lukášpřed 128 dny, reagovat
K dodatečným rozdílům mezi Huawei GT 4 a Amazfit Balance, jenž nejsou v článku, nebo jsem je přehlédl. Je dobré zmínit, že Balance neumí měřit EKG, GT 4 ano. Balance má zase AI trenéra. Který má AI nejen v názvu aby to bylo "cool". Jak si jej nazvalo Huawei. Ale se kterým si může člověk reálně "pokecat", navíc v češtině. Trenér umí radit ohledně odpočinku, jídla, typu tréninku, statistiky tréninku. Zkrátka co si člověk vzpomene, daleko za možnosti zobrazení dat samotné aplikace. Co má podle mne Amazfit lépe vyřešeno jsou také běžecké plány. Plán na 3/5/10 km obsahuje rozmanité tréninky, intervalové běhy a podobně, což Huawei co jsem vlastnil neuměly. Stejně tak jako neuměly tak dobře propracované rozhraní při provádění běžeckého tréninku, které se hodně podobá Garmin. Vynikající je třeba také funkce automatického počítání opakování při silovém tréninku, která konkuruje kvalitou provedení Garmin. Je toho vážně hodně, co v článku "chybí". Ale chápu, že kdyby měl obsahovat všechny podrobnosti, tak bude na hodinu čtení i více.
Lukášpřed 128 dny, reagovat
Ještě co se ovládání týče. Amazfit Balance se dají nastavit na ovládání bez dotyku (téměř). Kdy korunka slouží pro navigaci a jako potvrzovací tlačítko (po nastavení listu aplikací namísto mřížky s ikonami). Spodní tlačítko pak funguje jako tlačítko zpět. To je hodně důležitý fakt pro lidi jako já, co moc nemusí dotykové displeje. Třeba uživatele Garmin, Coros atd... :)
Janpřed 125 dny, reagovat
Jak tak pročítám recenze, přijde mě že Huawei gt4 co se týká zdravotních funkcí měří lépe jak garmin. Myslím tepovku, spánek atd. Líbily se mě Instinct 2, 2x, ale vypadá to že na to moje sportování budou Huawei ideální. Jinak kluci máte super recenze. Nejlepší u nás ????.
Janpřed 122 dny
Otazníky jsou omylem. Všiml jsem si toho až teď. Omlouvám se. Měl tam být smajlík????
Karelpřed 116 dny, reagovat
Na Amazfit jde doinstalovat aplikace, ktera meri tep kazdou sekundu, co bylo v clanku vytykano jako nevyhoda.
Matěj Urbaczkapřed 115 dny
Zdravím, Karle. Ano, lze, ale není součástí od začátku a výrazně sníží výdrž baterie.:-)
Petrpřed 105 dny, reagovat
Ahoj, Amazfit sice měří tepovku po minutě v běžném režimu, ale při spuštění sportovní aktivity to měří po vteřinách a to za mě stačí.
Matěj Urbaczkapřed 104 dny
Zdravím, Ahoj, v aktivitě je jasné, že hodinky snímají tepovku po sekundě.:-) Spíše je problém zkreslení denních dat a vyhodnocování AI trenéra, který si tu denní tepovku bere a skládá podle ní tréninky.:-)
Radekpřed 103 dny, reagovat
Ahoj, dívám se po nějakém nástupci mých současných Amazfit GTR 2 a toto jsou jedni z potenciálních. Oproti těm současným bych uvítal daleko lepší měření tepovky (intervaly a tak, občas úplně ustřelené, že je nutné znovu začít aktivitu, hodně strádají při zpocené ruce), dále přesnější GPS - ty stávající hodně přeměřují, jak GPS skáče a trasa je klikatá, nebo se vůbec nechytne v nějakém úzkém horském údolí nebo mezi budavami), NFC by se taky hodilo, je je škoda, že neumí navigovat dle mapy, když už mají oba tak hezké displeje.
Matěj Urbaczkapřed 102 dny
Zdravím, Ahoj, co se týče větších sportovních výkonů a přesného měření, raději bych šel do Huawei Watch GT 4 než do Amazfit Balance. A při intervalech bych stejně využil možnost spojení hrudního pásu, aby výsledky opravdu dávaly smysl. Co se týče mapových podkladů, ty tam nejsou, ale navigace po křivce tam je a je dostačující.:-) NFC je škoda, že nejede.:-(

Hodinky zmíněné v článku

6 390 Kč skladem
Rozbalené, sleva 5%
6 071 Kč skladem