» Blog » Huawei

Huawei Watch Ultimate recenze – Chytré potápky, které kvalitou zpracování dohání legendární Omegy

Tagy: Recenze | Huawei | Chytré

Dominik Hok | 18.4.2023 | 10 MIN | 8x komentář

Víte, většinu času značka Huawei dělá dostupné chytré hodinky pro co největší cílovku. Teď se ale vrhli trochu jiným směrem. Vytvořili Huawei Watch Ultimate, které mají pouzdro ze stejného materiálu jako klasické hodinky Omega, ale k tomu všemu mají chytrou nadstavbu od Huaweie. A dokonce legendární Omegu dorovnávají i ve voděodolnosti.

Huawei většinu času směřoval své produkty na co nejširší cílovku, ale v poslední době zabředávají do specifičtějších kousků jako je třeba Huawei Watch D s měřením tlaku, Huawei Watch Buds se skrytými sluchátky v útrobách pouzdra a nakonec Huawei Watch Ultimate.

Tyto hodinky mají v porovnání s ostatními modely od Huawei dost vysokou cenovku, ale za to dostanete skutečný designový luxus.

Watch Ultimate – Hodinky z jaderné elektrárny

Pouzdro je vyrobené z tekutého kovu na bázi zirkonia. Možná vám to nic neřekne, ale skutečnou podstatu tohoto materiálu asi nejvíce vyzdvihne to, že stejný materiál používá na výrobu svých pouzder legendární Omega. A to je trochu jiná cenová kategorie. Ale opravdu jsem ještě neviděl hodinky z tohoto materiálu, které by byly takto dostupné.

Není to ale jen "hogofogo" materiál, protože má i výborné vlastnosti. Je totiž 2,5x tvrdší, 4,5x silnější a 17,4x lehčí než chirurgická ocel. Ano, po hodinkách můžete jezdit nožem (jak zahraniční recenze dokazují) a na hodinkách nezůstane ani lehký škrábanec. Možná proto se z tohoto materiálu vyráběji i nukleární reaktory.

Tím to ale nekončí. Luneta i dýnko jsou keramické (to taky jen tak nepoškrábete), kovotah je titanový a sklíčko je safírové. Na těchto hodinkách snad není nic, co by se nedalo nazvat high-tech nebo prémiové.

Když se nad tím ale zamyslím z druhé strany. Dává smysl pořídit si chytré hodinky z exkluzivních materiálů? Protože z venku budou hodinky už dost možná navždy krásné, ale elektronická střeva hodinek v odvětví elektroniky stárnou rychlostí světla. Třeba za 3 roky budeme technologicky někde úplně jinde než teď. To se ale u Omegy jen tak nestane. U chytrých hodinek bohužel ano.

Luxusní materiály ukazují jistou prestiž a s kterým jiným smartwatchem můžete mávat kámošovi před obličejem a říkat, že z tohoto materiálu se dělají nukleární reaktory? Se žádným. Jen s Ultimate. Může to tedy působit, že je to obrovská kritika a koupě Watch Ultimate vůbec není pragmatická. Takto ale nakupování často funguje. Kdo si kdy koupil Lamborghini, protože ho potřebuje? Koupíte si ho, protože ho chcete.

Z designového hlediska se ale až tak moc nezměnilo. Pořád tam vidím designové prvky Huawei a je to jen dobře, protože jsou rozpoznatelné napříč portfoliem chytrých hodinek. Jen je všechno tak nějak umocněné na šestnáctou. Hodinky mají krásné křivky, mají takový ten exkluzivní lesk a vše působí bytelným dojmem – nic nevrže, žádné tlačítko se neviklá, všechno má své místo.

Spíše než Ultimate se dříve utopíte vy

Když Apple vydal svůj model Ultra a ohlásili, že zvládnou 40 metrů reálné hloubky, byl to boom. Proč? Protože voděodolnost 100 metrů většinu času u chytrých hodinek znamená, že zvládnou šnorchlování nebo vodní sporty. Tato jednotka totiž znamená, že jsou schopné odolat tlaku ve 100 metrech hloubky v laboratorních podmínkách. Ale pokud se bavíme o jezeře (nebo snad moři), tam je tlak úplně jiný. Ale... Huawei Watch Ultimate zvládají ne 40, ale dokonce 100 metrů reálné hloubky, což je u smartwatche dost nevídané.

Pokud to chcete potvrzené i papírově, tak Ultimaty splňují normu EN 13319 pro potápěčské vybavení. Tento model by pod vodou měl vydržet celých 24 hodin.

Jedna varianta inklinuje k chytrosti, druhá ke klasice

Watch Ultimate se dělá ve dvou variantách – jedna se stříbrným pouzdrem, modrou lunetou a titanovým tahem a druhá šedá s tmavě šedou lunetou, posazená na silikonovém řemínku.

První zmínění ve mě doslova vyvolává pocit klasiky. Kombinace modré lunety se stříbrným zbytkem – opravdu krása pohledět. Až je trochu škoda, že tuto variantu netestuji. V balení dokonce najdete i prodloužený tmavě modrý řemínek, který je vhodný na potápění a dostatečně dlouhý, abyste jej obepli okolo neoprenu.

Druhá je taková přízemnější a působí podstatněji víc jako smartwatch. V balení najdete prodlouženou jednu část řemínku, opět pro potápěče.

17 990 Kč (doručíme do 30.4.)

Na obou pouzdrech najdete korunku v pravé vrchní části a dvě tlačítka. Levé tlačítko slouží ke spuštění expedičního režimu, pravé je konfigurovatelné, ale v základu otevírá výběr sportovních aktivit.

Celkově se mi Huawei Watch Ultimate dobře nosily, protože si potrpím na hezké oblečení a Watch Ultimate tak nějak ladí k čemukoliv. Z hlediska designu nemám nic, co bych mohl nějak zkritizovat. Leda... Mrzí mě, že luneta není otočná. To by tomu dodalo ultra-klasický nádech. A také, že pomocí korunky se nemůžu přesouvat napříč widgety. To je ale něco, co by se dalo vyřešit aktualizací, tak uvidíme.

Luxus pokračuje i u displeje

Když pominu, že displej má velikost 1,5" a rozlišení 466 x 466 pixelů, Huawei se blýskl novou technologií LTPO. Používá totiž jako vždy AMOLED technologii, ale teď je displej schopen dynamicky měnit obnovovací frekvenci na škále od 1 po 60 Hz. V praxi to znamená, že se displej neustále neobnovuje, pokud to zrovna není potřeba. Tuto technologii hojně využívá Samsung nebo třeba Apple na svých telefonech, protože šetří baterii a životnost displeje.

Líbí se mi, že se Huawei povedlo roztáhnout displej až k lunetě, protože někteří výrobci (např. Garmin) tam mají v okolí zbytečně velký černý rámeček, který jen hýzdí celkový vzhled. Jemnost displeje je skvělá a nejsem schopen rozeznat jednotlivé pixely. Uživatelské prostředí krásně šviští a nepovedlo se mi hodinky zastihnout při záseku. A to jsem se fakt snažil.

Senzorová výbava se rozrostla

Ve Watch Ultimate všechny senzory jako ve všech Huawei – akcelerometr, barometr, gyroskop, snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr a magnetometr. Z hlediska potápění ale přibyl snímač teploty a hloubkoměr. Při outdoorových dobrodrustvích oceníte dvoupásmovou GPS, která je schopná přijímat až 5 pozičních systémů.

Celkově si posun v GPS pochvaluji, protože přeci jen se jedná o high-endový model od Huawei, tak je to skoro nutnost. Jediné, co mě mrzí, je nemožnost nastavení režimu snímání GPS. Prostě buďto všechno nebo nic. Koneckonců, dvoufrekvenční příjem všech satelitů je docela náročný na baterii a někdy bych chtěl trochu pošetřit. Jediná cesta je aktivovat expediční režim, kde se dá interval snížit alespoň na 15-90 minut. Ale co když chci každou vteřinu, ale jen GPS? Nemožné.

Když už jsem u toho, tak celkově mi vadí, že nemám moc možností nastavení. Nemůžu si nastavit frekvenci GPS, něco se nastavuje v aplikaci, něco zase v hodinkách. Přijde mi, že kdyby to sjednotili – buďto vše v hodinkách nebo v telefonu – je to mnohem jednodušší.

Výdrž baterie dosahuje až ke dvoum týdnům

Do většího pouzdra si mohli dovolit nacpat baterii o kapacitě 430 mAh, která to v běžném režimu dotáhne až na 14 dní výdrže. Sám výrobce uvádí, že při náročnějším používání se doba zkrátí na 8 dní. Je dobré, že i v režimu Always-On, kdy hodinky zobrazují minimálně čas, se výdrž nijak rapidně nesníží. Celkově výdrž těží pravděpodobně z toho, že displej používá technologii LTPO, která si upravuje obnovovací frekvenci.

Líbí se mi, že při výběru číselníku se dokonce zobrazuje náročnost daného číselníku. Často se totiž stává, že si někdo zvolí číselník, kde je hromada animací a pak mu hodinky vydrží podstatně méně. Huawei to vyřešil tak, že na stupnici od 1 do 3 vyjádří, jak velký vliv má číselník na výdrž. Za mě dost dobrý.

Funkčně je to klasický Huawei, ale s příjemnou nadstavbou

Ultimate má dost podobnou funkčí výbavu jako jejich modely Watch GT 3. Hodinky tedy měří spánek, kroky, tepovou frekvenci (každou vteřinu), spálené kalorie, stres, okysličení krve, aktivní minuty a počet stání.

Co je ale docela neobvyklé, hodinky mají analýzu ztuhlosti tepen. Měří se to tak, že přiložíte prst na pravé spodní tlačítko a položíte ruku na stůl. Popravdě je to dost citlivé, takže se mi to podařilo změřit až na pátý pokus, kdy jsem si navlhčil prst.

Když už jsme u toho přikládání prst na elektrody, Huawei Watch Ultimate měří také EKG pomocí kterého jsou schopné odhadnout fibrilací síní.

Kromě toho hodinky měří i teplotu kůže, která by se měla udržovat ideálně mezi 32-34°C. Ale popravdě, absolutně netuším, jak s informací o teplotě kůže mám naložit. Dává mi to asi smysl hlavně z hlediska spánku, abych zjistil, jestli mám komfortní teplotu a tudíž i dobrý spánek.

Hodně zajímavé mi přijdou i zdravotní trojlístky. V čem to spočívá? Nastavíte si svůj zdravotní cíl – větší relaxace, zlepšení spánku, snížení krevního tlaku, regulace hmotnosti aj. – a hodinky vám poté vytvoří plán, který vám pomůže tohoto dosáhnout. Takže vám třeba předepíšou počet kroků, spánek ve stejnou dobu, "denní úsměv", atd. Pro někoho, koho je těžké motivovat, mi to přijde opravdu dobré.

Jediný problém je, že se to musí nastavit v aplikaci a kdykoliv plán chci schválit, tak mě to nepustí dál. Tento bug by vývojáři mohli vyřešit.

Jak si Ultimate vedou ve vodě?

Řeknu to rovnou, nejsem potapěč. Potápím se maximálně ve vaně nebo na dovolené v Chorvatsku se šnorchlem. Můžu ale říct, že funkční výbava na potápění je dost šikovná. Když to porovnám s Descenty od Garminu, je ještě trochu co dohánět, protože Garmin má vlastní čidla na množství plynu v bombě, což třeba Huawei vůbec nemá. Dokážou se ale potopit do stejné hloubky – 100 metrů.

Z potápěcích módů tam najdete – rekreační ponor, volný ponor, technické potápění a ponor s přístrojem.

Dále si můžete zvolit jaký plyn používáte, obtížnost ponoru, MAX PO2, limity tlaku, nejnižší hloubku, interval bezpečnostních zastávek, typ i hustotu vody a způsob upozornění (zvuk / vibrace / zvuk + vibrace). Upozornění je opravdu silné, abyste jej cítili či slyšeli i ve vodě.

Během potápění se zobrazuje hloubka, rychlost ponoru, čas, stav baterie, stav PO2, NDL a CNS. Na další obrazovce najdete kompas, stopky a teplotu vody. Je fajn, že se deaktivuje dotykový displej, aby se vám zbytečně nepřehazovaly obrazovky a ovládáte to buďto tlačítky nebo korunkou.

Trocha dobrodružství? Aktivujte si expediční režim

Levým tlačítkem si můžete aktivovat expediční režim, který je předpřipravený na to, že se prostě neztratíte.

Během expedičního režimu se zobrazuje vzdálenost, čas, datum, čas východu a západu slunce, vzdálenost k nejbližšímu markeru, průměrná rychlost pohybu a také máte možnost "Přidat marker". Tento marker slouží k tomu, že si podle něj vytváříte klíčové body na mapě, které vám pomáhají s orientací v terénu. Vycházíte tedy od stanu, tak si přidáte marker, dáte mu název a ikonku. Procházíte okolo pěkné vyhlídky, tak si ji označíte a můžete se na ni zastavit při cestě zpátky. Takto si můžete na trase vytvořit libovolný počet markerů.

Tuto funkci před nedávnem představil Apple Watch Ultra a už tam mě nadchla, tak jsem rád, že se Huawei snaží dohnat amerického soka.

Na další obrazovce najdete barometr, kompas, pulzní oxymetr, svítilnu a zkratku do nastavení.

Jediná škoda je, že je podle mě tento režim využitelný třeba i na kratší výlety než několik dní. Příjem signálu je tady nejméně 15 minut, což mi přijde docela málo. Nemůžu mít krátkou "expedici" se stejnými funkcemi a kvalitním výkresem trasy?

Jinak Watch Ultimate zvládá víceméně každý běžný sport a přidali i běžecké tréninkové funkce jako index běžeckého výkonu, týdenní tréninkovou zátěž (odpočítává se od kyslíkového deficitu vzniklého při tréninku) a index tréninku, který porovnává produktivitu tréninku a únavu. Potěší i odhad doby regenerace, předpověď výsledků na různé distance a odhad VO2 Max.

Haló?

Z chytrých funkcí asi největší radost udělá možnost telefonování, kde nebyl žádný problém. Druhou stranu jsem slyšel krásně, ona mě taky. Dokonce jsem nemusel párovat hodinky znova jako handsfree zařízení (což se často dělá) a hovory šlo uskutečňovat hned po spárování. Jen podotýkám, že to takto fungovalo na mém iPhone 13. Je možné, že jiné telefony to budou mít trochu jinak.

Trochu jsem doufal v možnost otevřených odpovědí, protože 1,5" displej si o to vyloženě říká, že by už zvládl i klávesnici, ale bohužel. Nepřijete ale o možnost přednastavených odpovědí (pouze Android).

Huawei mě pořád trochu zklamává v podpoře aplikací třetích stran. Nebo spíše... Ono to tam vůbec není. Nevím, jestli je to tím, že hodinky jsou ještě teplé z továrny, ale v aplikaci Huawei Health nemám možnost přidat si aplikace, ale jen číselníky. Podle všeho by k tomu měla sloužit aplikace AppGallery, který by se měla nabídnout v aplikaci Zdraví Huawei, ale nic takového tam nemám.

To je ale problém, protože dokud Huawei nebude mít slušný market, nebude schopen dotáhnout značky jako Apple nebo Samsung. Hodinky prostě jednou vyjedou z továrny a funkčně "zamrznou". Výrobce může jedině vylepšit hodinky pomocí aktualizace, ale ten prostě nemá prostor, aby vytvářel milióny aplikací pro každý model.

Z chytrých funkcí tam najdete ještě kalendář, budíky, stopky, najít můj telefon, dálkovou spoušť a ovládání hudby z telefonu.

Jaký je Huawei Watch Ultimate v kostce?

Designově? Perfektní. Funkčně? Skvělý. Otázkou ale je cena. Huawei dosud nikdy nepředstavil hodinky pohybující se svou cenovkou okolo 20 tisíc korun. Ano, jeden argument je, že dostanete dosud nevídanou kombinaci materiálů – zirkonium, keramika, titan a safír. To prostě nemůžeme jen tak přejít. Ale... Vyplatí se to u chytrého zařízení, které za 3 roky bude "staré"?

Máme zde také druhou stranu mince. Pokud si kupujete exkluzivní zpracování, často jej nekupujete racionálně, ale spíše emocemi. Takové hodinky si koupíte, protože můžete nebo ještě lépe – protože chcete.

Chcete mít hodinky z luxusních materiálů, trochu s nimi pomachrovat a neříkejte, že ne. A Huawei Watch Ultimate opravdu jsou prémiové, krásné a ještě nabízejí pořádnou voděodolnost a dosud nevídané funkce.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tomaspřed 383 dny, reagovat
Diky za info. Ja se na ne tesil a hned je objednal. Trochu mi dotoho hodili vidle forerunner 965, ale to ze na prd spim a proto mam ubrat a nebo ze jsem uz tejden nesel behat a jen tahal zelezo ve fitku tak nejak vim sam a beztak nepotrebuji nutne poskladat trenink stres a spanek abych vedel ze mam radsi cvicit na pocit. Nakonec tedy objednam jak garmin tak huawei a jedny nakonec si necham. Tusim ale ze to budou huawei. Ty cerne jsou proste bozi.
Vykukpřed 383 dny, reagovat
Outdoorové hodinky za takovou cenu a bez map jo....zoufalství :D
Matěj Urbaczkapřed 382 dny
Neřekl bych. Garmin Enduro stály přes 20 tisíc a byly bez map.:-) Stále je to jeden z mých nejoblíbenějších modelů.:-)
Vitopřed 381 dny, reagovat
Ten design vypadá pořádně, ale furt mám raději klasické hodinky.
Marekpřed 368 dny, reagovat
Namiesto klasických preferujem termín blbé hodinky :)
vojtapřed 365 dny, reagovat
tak mam zakoupeno ty modre a jsou super
Prochypřed 365 dny, reagovat
Včera jsem je přinesl domu. Ty černý. První dojem paráda. I přesto ze jsem zkouknul všechny videa na netu tak na živo fakt poctivě robustní a přitom blejskava luneta tedy i ne moc agresivní. Ten reminek je taky zajímavý. Na garminu mi přišel super ale tady mi přijde ještě lepší. Nevim čím to je. Voda na něm nezanechava stopy, na ruce necejtite nedohodli přes případnou kost pokud u zápěstí vám vystupuje. Překvapeni je opět displej. I po Watch ultra a garmin 965 je to fakt rozdíl. Ty ciferniky nemají konkurenci. Radost se dívat. Pokud mám zajít do hloubky a po 965 jsem očekával poloviční sportovní údaje tak omyl. Huawei zde nabídne 7 denní tréninkovou zátěž, běžecký index, regeneraci, index tréninku. Tréninkový plán na 3,5,10km, maraton a půl maraton. Spánek zde hraje také roli, dokonce nemusíte dávat ze jdete spát. Hodinky poznají ze spíte. Hodí se do módu spánek a automaticky vás ani neruší notifikace. To je dost ojediněle stejně jako zdrimnuti přes den, kdy do 3 hodin spánku se to počítá jako zdrimnuti což vám dá k dobru do celkového spánku. Překvapeni je rovněž při běhu 6 volitelných údajů na jedné obrazovce kde mate i kadenci, poměr aerobní anearobni a nebo spálené kalorie. Tuším ze oproti garminu to ze sportovních vlastnosti celkové nemá tedy jendlouhodobou zátěž a wattů a dobu kontaktu se zemi. Oproti Applu zas propojení s telefonem. Ale jinak říkám bravo. 10 dni vydrž baterie. Kazdej den 30 až 60min aktivita. Mám hodinky nastavene bez rozsviceneho displeje. To jsem měl na všech hodinkách. Jsem na začátku testování ale rad je mám na ruce, jsou poctivě velké ale nejsou otravne. A to ze kazdej říká ze Huawei za to nestojí tak chápu. Já ovšem jsem nadšený.
Filip Debrecenyipřed 362 dny
Zdravím Prochy, jsme rádi, že jste spokojený. :) Huawei dělá hodinky čím dál propracovanější a konkurence schopnější...No a jde to znát :)

Hodinky zmíněné v článku

17 990 Kč (doručíme do 30.4.)