» Blog » Orient

Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?

Tagy: Průvodce výběrem | Orient | Pánské | Potápěčské | Tradiční

Eliška Měrková | 23.2.2023 | 7 MIN | 3x komentář

Víte, jak se pozná, že jsou hodinky vysloveně kultovní? Jedním z důležitých faktorů je podle mě schopnost hodinek vybudovat kolem sebe komunitu, která o nich mluví nejen s láskou, ale také pomocí vlastních familiérních přezdívek. V hodinkovém povědomí už spousty let pohodlně hnízdí potápky od Orientu a upřímně... vyznat se v jejich přezdívkách už chce řádný fištrón. Dneska si stručně probereme, jak je mezi sebou rozeznat a jaké příběhy za nimi stojí.

Mako, Ray, Kamasu, Kanno, Triton... v řadě Sports od Orientu se to jen hemží mořskými potvorami (na rozdíl od ikonických potápek od Seika a jejich přezdívek, kde je inspirace poněkud pestřejší).

TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát
11.3.2020 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát

V porovnání se zmíněnými Seiky a jejich často hodně odlišnými tvary a designy, díky kterým jejich přezdívku snadno určíte, jsou si Orienty podobné jako vejce vejci. Často se totiž jedná o verze a generace stejného modelu (proto je matoucí, když pod stejným kódovým označením najdete vícero orienťáckých mořských potvor) a rozlišovat je různými názvy a přezdívkami je začali až fanoušci.

Do povědomí pak vstupují jako poctiví dříči, kteří jsou s:

  • in-house automatickým strojkem F6922 (který má hacking, 40h rezervu chodu a ruční nátah)
  • dostupnou cenovkou víceméně do 10 000 Kč
  • opravdu klasickým, funkčním designem potápek bez zbytečných příkras
  • robustnějším pouzdrem, chráněnou šroubovací korunkou a dýnkem
  • voděodolností do 200 M (žádné nemají oficiální ISO 6425)
  • s minerálním sklíčkem (až na Kamasu a dražší Tritony) a v chirurgické oceli
  • se dvěma delfíny v postavení "jin a jang" na dýnku nebo i na řemínku

Jejich oblíbenost pak neleží jen v těchto výborných parametrech nabízených za více než rozumnou cenovku, ale také v tom, že dokáží konkurovat legendárním Seiko SKX. A vzhledem k tomu, že se tato Seika již přestala vyrábět, potenciál Orientů stát se dle fandů nejlepšími dostupnými potápkami (do 10 tis.) značně vzrostl.

Orient Mako – delfín nebo žralok?

Když se po krizi v roce 2004 Orient rozhodoval, co dál dělat, pořádné a zároveň dostupné potápky byly jasnou volbou.

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?
19.6.2020 - Martin Balabán
Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Zrodila se první generace hodinek, které záhy dostaly přezdívku, za kterou stojí trošku popletený příběh: Mako.

Legenda praví že přezdívka Mako (podle žraloka Mako, nejrychlejšího žraloka na světě) vznikla díky fanouškovi na hodinkovém fóru. Ten si údajně vyobrazení delfína na řemínku spletl se žralokem. A tím k hodinkám přezdívku nadobro přišil.

Mako I

První generace se pak od té druhé, současnější, liší především strojkem. Než se do Maka dostal zmiňovaný F6922, jejich chod zaručoval caliber 46943, který nemá hacking ani možnost ručního nátahu. Pro všechny modely první generace je pak typické tlačítko na druhé hodině, které slouží k nastavení dne v týdnu.

V naší nabídce se z první generace nachází už pouze verze XL, která nedostala arabské číslování (což platí i u XL verze II. generace Mako) a celkový design číselníku a lunety je odlišný. Měří v průměru větších 45 mm s tloušťkou 13,3 mm.

Mako II

V druhé generaci Mako už samozřejmě tepe F6922 s hackingem a ručním nátahem. Vyrábí se ve standardní velikosti (42 mm a tloušťka 13mm) a velikosti XL, která má jiný design, ostře řezané nožky a impozantních 50 mm v průměru s 15 mm tloušťky.

Ani jedna verze Mako II už nemá tlačítko na druhé hodině. Standarní Mako má pak jemnější tvar pouzdra a číslování s typickým hranatým fontem. Luneta je cejchovaná drobnými číslicemi v desetiminutových intervalech s mezilehlými "výkusy" a mečové ručky jsou na potápěčské hodinky poměrně štíhlé. Náramek je ve stylu oyster.

Mako III

V březnu 2023 se do rodiny Mako přidaly nové modely RA-AA08 se safírovým sklíčkem. Designově viditělně navazuje na Mako II (pouze čísla na lunetě jsou trošku větší), a tak jejich přezdívka zní Mako III.

Orient RA-TX02 představení – Orient potápky a v soláru? To bude pecka
21.3.2023 - Eliška Měrková
Orient RA-TX02 představení – Orient potápky a v soláru? To bude pecka

Mako 40

Menší hodinky se vracejí do módy (a dle našeho redakčního názoru je to jen dobře). Povedenou ukázkou jsou zatím nejnovější (u nás v červnu 2023) potápky ve 40mm pouzdře, které si získaly přezdívku Mako 40.

Lákají nejen na drobnější velikost, ale také na netradiční, moderní barvy.

V nabídce jsou ovšem i klasické, nadčasové varianty.

Sklíčko je safírové a zatím to vypadá, že jím budou opatřovány všechny novější potápky od Orientu.

Uvnitř se nachází základní automatický strojek F6722 s datumovkou, tentokrát bez ukazatele dne v týdnu.

9 490 Kč (doručíme do 31.5.)

Orient Mako 40 recenze – Legendy už po pár měsících
5.1.2024 - Aleš Pavelek
Orient Mako 40 recenze – Legendy už po pár měsících

Orient Ray II – zkáza lovce krokodýlů

Tyhle rejnočí potápky vypluly z dílny Orientu v roce 2010 jakožto mladší brácha Maka. Jeho zpracování však působí solidněji, ručky jsou větší a hrubší a i luminiscence je silnější. Přezdívku Ray hodinky údajně získaly díky zakulacenějším rysům, které fanouškům připomínaly tělo rejnoka.

Také Ray měly dvě genereace. Tu první už v nabídce nenajdeme, a tak se budeme zabývat pouze Ray II. Ty mají stejně jako Mako průměr 42 mm s tloušťkou 13,3 mm a společný je taky tvar pouzdra a mezilehlé výkusy na lunetě.

Krom zmiňovaných ruček je pak i číslování na lunetě větší a čitelnější, kdežto číslování u indexů bylo nahrazeno velkými kulatými indexy (díky kterým získaly Ray šmrnc Rolex Submariner). Větší indexy na 12, 6 a 9 jsou pak také oblé. Stejně jako tělo rejnoka. Náramek typu oyster pak dostal leštěný dekor středového článku a obecně hodinky působí o něco víc uhlazeněji, než Mako.

Tip navíc: některé fanoušky oslovil design číselníku Ray, ovšem náramek se středovou úpravou už tolik ne a preferovali by raději čistou broušenou klasiku, jako u Mako. A protože je pouzdro Ray a Mako proporčně totožné, můžete si bez problému objednat náramek pro Mako a dopasovat jej na své Ray, které tím dostanou ještě sportovnější šmrnc.

Orient Kanno nebo Mako III?

Tím, že jsou přezdívky neoficiální, koluje kolem nich trochu zmatek. Když tak později Orient vydal další verzi potápek, někteří se rozhodli říkat jim Mako III, jiní jim dali úplně novou přezdívku – Kanno. Liší se totiž jak velikostí, tak designem, a bylo je tedy třeba odlišit.

V průměru dostaly moderních 44 mm, od nožky k nožce 50 mm a tloušťka pouzdra se dostala na hezkých 12,9 mm. Luneta je bez výkusů (a bez luminiscenčního nultého bodu), jen s klasickým vroubkováním. Působí tak uhlazeněji, stejně jako font číslic a štíhlejší ručky i indexy. Čistý oyster náramek má jednoduchý broušený design.

Kolega Dominik je ve své recenzi nazval "takovými normálními potápkami", což skutečnost poměrně hezky vystihuje (a právě v tom nejspíš tkví síla všech zmíněných potápek od Orientu, nemyslíte?). A jak přezdívka vznikla?

Kanno mi přijde tak trochu uměle vytvořená přezdívka. Na internetu se původ ani nedaří dohledat a v lehce volnějším překladu by se to dalo přeložit jako vodní nebo snad mořský bůh. Což je docela silná přezdívka pro poměrně dostupné potápěčské automaty. – Dominik, šéfredaktor magazínu Hodinky 365

Orient Kanno recenze – Takové normální potápky
24.1.2023 - Dominik Hok
Orient Kanno recenze – Takové normální potápky

Kamasu – dravá ryba mezi potápkami

Safír. Nejdůležitější rozlišovací rys a důvod, proč Kamasu krvelačně sápají všechny zmíněné potápky v téhle cenové kategorii... Dobře, s tím přirovnáním jsem to asi trošku přehnala, ale navedla mě jejich přezdívka! Kamasu neboli Barakuda je dravá ryba s úsměvem tak děsivým, že by zastrašila nejednoho potápěče.

Když se barakudě podíváte do chřtánu, zjistíte, že má spoustu ostrých zubů. Teď se zkuste znovu podívat na číselník hodinek. Indexy hodinek svým provedením totiž nápadně zubaté monstrum připomínají. Největší zásluhu na tom má trojúhelníkový index na dvanáctce, ale ani okolní indexy nezahálí. I když to není úplně na první pohled vidět, i ony se směrem do středu číselníku zužují, a opravdu při troše představivosti připomínají zuby. Celý dojem pak doplňují do špiček vymodelované ručky. – Honza, machr přes hodinky

Orient Kamasu recenze – Příběh jedné ostrozubky
30.9.2022 - Jan Kalousek
Orient Kamasu recenze – Příběh jedné ostrozubky

Tvar lunety je pak stejný jako u Mako či Ray (s výkusy) a s luminiscenčním nultým bodem. Kamasu působí poměrně bytelně, a to i s příjemným průměrem 41,8 mm a tloušťkou 12,8 mm. Finišování pouzdra je v kombinaci lesk-mat, oyster náramek pouze mat.

Kamasu II

Na trhu už krom první generace Kamasu RA-AA00 taky generace druhá – RA-AA08, jinak označovaná jako Kamasu II. Parametrově nabízí úplně to stejné, jako první Kamasu (safír i stejné rozměry a v podstatě i tvar pouzdra). Ke změně, a nevím, zda k lepšímu, došlo u designu číselníku. Barakudě totiž vypadaly ostré zoubky a zbyly po nich jen kulaté díry... teda, indexy.

I tomu stylovému špičatému indexu na 12 Orient obrousil špičku. Škoda, jakápak je to teď barakuda... Ovšem proto, že přezdívka nikdy nebyla oficiální, to hodinkám nelze vyčítat. Kamasu II teď mnohem víc připomínají Ray. Alespoň ty špičaté ručky jim zůstaly. Finiš pouzdra byl nakonec přizpůsoben praktickému broušenému náramku a je celé v matu.

Triton – prostě boží

Triton jsou poslední potápky našeho výběru, ačkoli je v cenovce do 10 000 neseženete. Ovšem nedalo by mi, abych je alespoň slůvkem nezmínila. Fandovskou přezdívku si totiž vysloužily taky a v hodnotě do 11,5 tis. stále patří mezi dostupné a výborné potápky.

Pozn: hovořím tady pouze o modelu RA-AC0K, který je označován jako "mladší brácha" impozantnějších Tritonů RA-EL00 za téměř 17 tis., které mají jiný strojek, ukazatel rezervy nátahu, odolnost proti magnetismu a hlavně oficiální potápěčskou certifikaci ISO 6425 (tu mají také Orient M-Force).

Orient Diver RA-AC0K0 recenze – Seriózní potápěč
14.3.2022 - Martin Balabán
Orient Diver RA-AC0K0 recenze – Seriózní potápěč

Design mi pak připadá jako takový mix Ray (číselník), Kanno (tvar lunety) a Kamasu (ručky a safírové sklíčko). Strojek pak mají jiný – F6722 bez ukazatele dne v týdnu. Tritony pak zaručeně poznáte podle chráněné korunky na 4. hodině, na níž se nachází i datumové okénko.

Citizen Promaster Marine NY012 recenze – Neporazitelné potápky „nižší“ třídy
7.2.2024 - Jakub Pitucha
Citizen Promaster Marine NY012 recenze – Neporazitelné potápky „nižší“ třídy

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 400 dny, reagovat
Přezdívka - nebude to termín označujúci nejakú stavebnú úpravu? ;)
Petr Hlisnikovskýpřed 391 dny, reagovat
pěkný článek Eliško :-)
Martinpřed 387 dny, reagovat
Pěkně napsáno..