» Blog » Ingersoll

Troje "povědomé" hodinky Ingersoll – Poznáte inspiraci?

Tagy: Průvodce výběrem | Ingersoll | Dámské | Pánské | Klasické | Fashion | Tradiční

Eliška Měrková | 4.12.2023 | 3 MIN | 3x komentář

Že už jste je někde viděli? Hodinky Ingersoll nabízí spousty osobitých a originálních designů. Tři modely však jako by z oka vypadly slavnějším hodinkovým souputníkům. Tak schválně, poznali byste inspiraci?

(1) Ingersoll The Catalina – Nautilus nebo Royal Oak?

Modely The Catalina jsou jednoznačně nejvýraznějším kouskem z kolekce Ingersollu. A není to proto, že by byly nějak zvlášť nápadité, komplikované nebo nablýskané. Když se totiž kouknete do nabídky této dnes spíše módní značky, minimalistické Cataliny jsou právě přesným opakem toho, co běžně nabízí.

Nejsou sice přímou kopií dvou slavných modelů, ale inspirace je znát.

Nejsou sice přímou kopií dvou slavných modelů, ale inspirace je znát.

Pouzdro a integrovaný náramek z nerezové oceli jsou na tuto cenovou kategorii zpracovány více než dobře a chod zajišťuje dobře známý strojek NH35 od Seika. Ale co je na nich nejdůležitější? Nápadná podobnost s hodinkami, které netřeba představovat.

Zdroj: www.monochrome-watches.com/

Zdroj: www.monochrome-watches.com/

Velké, odvážné a v hranatém designu, jaký tu ještě nikdy předtím nebyl – právě takhle byly v 70. letech vnímány jedny z nejslavnějších hodinek všech dob. Audemars Piguet Royal Oak přišel v roce 1972 a Patek Philippe Nautilus pak v roce 1976.

Zdroj: monochromewatches.com

Zdroj: monochromewatches.com

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie
12.10.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

Dnes zná tyto dvě ikony celý svět. A to doslova – poznají je totiž často i lidé, kteří k hodinkám nemají nijak zvlášť blízko. Je však zajímavé, že právě tyhle hodinky pojem "ikona" v hodinařině pomohly utvářet.

Dalo by se říci, že v 70. letech ještě sběratelství hodinek neexistovalo. Tedy alespoň ne tak, jak to vnímáme dnes. Hodinky byly většinou brány jako funkční nástroj zobrazující čas (tím spíše v době, kdy trh začaly zaplavovat dostupné asijské quartzy). Designér a umělec Gérald Genta, který měl legendární designy na svědomí, tento koncept doslova nesnášel a pokusil se vnést do problematiky svěží vizi – přechod od funkce k formě. A to se mu podařilo. Srandovní je, že Genta údajně navrhl Royal Oaky za pouhých pět minut.

Patek Philippe Nautilus v barvě

Patek Philippe Nautilus v barvě "Tiffany", která odstartovala módní lavinu roku 2023.

Tiffany Blue – hodinky v barvě drozdího vejce
9.3.2023 - Agáta Vřeská
Tiffany Blue – hodinky v barvě drozdího vejce

(2) Ingersoll The Herald – Patek Philippe Calatrava Skeleton

Dominantou značky Ingersoll jsou poutavé skeletony. Vysoký lesk i výrazná zdobnost svádí pohledy každého zákazníka, který se jen mihne kolem vitríny. Jeden konkrétní odvážný model se však i mezi Ingersolly blýskne jako sklíčko mezi kamínky: The Herald.

Fotogalerie pánských hodinek Ingersoll – Ráj pro milovníky odhalených strojků
7.9.2022 - Agáta Vřeská
Fotogalerie pánských hodinek Ingersoll – Ráj pro milovníky odhalených strojků

Hodinky působí tak nějak jemněji, vytříbeněji než zbytek kolekce. Důraz je kladen na zdobení číselníku a můstků automatického strojku, typ náramku koresponduje s celkovým konceptem a použití růžově zlaté PVD asi nebude náhoda...

Právě z růžového zlata značka Patek Philippe zhotovila honosné hodinky Calatrava Skeleton, které oznámily svůj příchod v roce 2017. Jejich až kontroverzní okázalost přitom byla předmětem diskuzí – pro koho takové hodinky vlastně jsou?

Zdroj

Zdroj: https://www.ablogtowatch.com

Bezesporu spíše pro polštářek v trezoru než zápěstí. Cenovka cca 2,5 milionu Kč pak hovoří o celkovém pocitu z hodinek. Ruční rytí je důsledné, složité a hlavně špičkové. Taky zabralo přibližně 130 hodin práce (více než tři týdny).

Zdroj: https://www.patek.com

Zdroj: https://www.patek.com

Přirovnávat k nim hodinky za doslova střípek ceny je bez nadsázky neomalené. Ale inspirace je inspirace, ať už ji pojmete jakkoli. A Ingersoll nabízí dostupnou alternativu pro ty, kteří občas rádi podlehnou hodinkám, které nelze přehlédnout.

Příběh značky Ingersoll – Od hodinek, které proslavily dolar až po současnost
18.7.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky Ingersoll – Od hodinek, které proslavily dolar až po současnost

(3) Ingersoll The Challenger – Richard Mille

Hranatá pouzdra a dynamické, moderní designy. To má zkrátka říz. Takzvané "mašiny na zápěstí", které vidíte například na mnoha zápěstích jezdců Formule 1, dělá Richard Mille. A dělá to velmi specifickým, rozpoznatelným, a pro mnohé neodolatelným způsobem. Třeba pro Ingersoll – model The Challenger nese jasné znaky.

Vrstvený skeleton v mohutnějším pouzdře pak nemusí být jen pro milovníky rychlé jízdy. Je to koncept výrazný a nebojácný a padne na zápěstí podobně sebevědomého muže.

https://www.richardmille.to

Richard Mille RM 61-01. Zdroj: https://www.richardmille.to

Hodinky Richard Mille jsou proslulé svým avantgardním designem, dobrým řemeslným zpracováním a používáním nejmodernějších materiálů a technologií. Značka kombinuje tradiční švýcarské hodinářské techniky s inženýrstvím a moderní estetikou. A také jsou pro většinu populace cenově nedostupné.

Richard Mille stál jako předloha nejen Ingersollu. Za zmínku tady stojí například i model americké Invicty – S1 Rally Diablo. Invicta si dělá věci často po svém a svérázně. U některých modelů je však inspirace evidentnější než u ostatních.

Invicta místo Rolexek? To přece nemůže být dobré…
13.11.2020 - Agáta Vřeská
Invicta místo Rolexek? To přece nemůže být dobré…

Invicta S1 Rally Diablo recenze – Ďábelská jízda
5.10.2021 - Eliška Měrková
Invicta S1 Rally Diablo recenze – Ďábelská jízda

Napadají vás ještě jiné hodinky, které vám něco připomínají? Neváhejte se o ně podělit v komentářích. :)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 144 dny, reagovat
Na konéééé! Žiadne nemáme. No tak utekajme.
Pepapřed 129 dny, reagovat
Troje hodinky, nikoliv tři.
Eliška Měrkovápřed 129 dny
Dobrý den, ano, děkujeme.

Hodinky zmíněné v článku