» Blog » Invicta

Invicta S1 Rally – Pro chlapy s benzínem v krvi

Tagy: Průvodce výběrem | Invicta | Pánské | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 22.8.2022 | 7 MIN | 2x komentář

Jet stále kupředu a vychutnat si každý okamžik z jízdy. To je hlavní myšlenkou kampaně Invicty k modelové řadě S1 Rally. Tato slova jsou ohromně přiléhavá. Když se totiž na hodinky S1 podíváte, jako byste v hlavě uslyšeli vrnění motoru a cítili omamný pach benzínu a spálených pneumatik, které ještě před chvílí drhly o závodní dráhu a draly se k vítězství. Spojení s motosportem je tu zjevné. Tak se jim pojďme společně mrknout na kapotu.

Původně švýcarská Invicta započala výrobu hodinek před více než 180 lety. Po mnohaleté krizi související s japonskou vlnou levnějších quartzových hodinek se však v roce 1991 nechala odkoupit americkou společností a změnila jak sídlo, tak filozofii. Stále se drží vyšlapané cesty dobrého řemeslného zpracovaní, tentokrát však v extravagantnější formě. Odpoutáním se od tradičního designu si uzavřela cestu k mnohým milovníkům klasických hodinek. Současně se ale trefila do černého u lidí, kteří preferují originalitu, okázalost a pompéznost.

Invicta – Příběh jedné z nejkontroverznějších hodinářských značek
26.3.2021 - Eliška Měrková
Invicta – Příběh jedné z nejkontroverznějších hodinářských značek

Pro svůj neotřelý "megalomanský" styl a inklinaci k nevšední zdobnosti se Invicta stala téměř legendární. Invicta je kontroverzní. Což však není nechtěný důsledek, ale promyšlený záměr, ale to by bylo na delší povídání. Tak se raději pusťme do této konkrétní řady.

Naše video:

Inspirace rychlou jízdou zrodila závodní šampiony v podobě hodinek

Invicta po roce 2000 započala kariéru limitovaných edic (nejslavnější je ta s Mickey Mousem) a modelových řad s originálními náměty. Tím se dostáváme k řadě S1 Rally.

Fotogalerie hodinek Invicta Disney s Mickey Mousem – Houf ikonických myšáků
21.11.2022 - Eliška Měrková
Fotogalerie hodinek Invicta Disney s Mickey Mousem – Houf ikonických myšáků

Když na mezinárodním autosalonu v roce 2002 představila stejnojmenná britská automobilka Invicta Car Company kultovní osmiválec S1, mezi oběma Invictami to už dávno jiskřilo. Byla to právě hodinářská značka, která se rozhodla část vývoje sportovních aut S1 financovat. A tak nejen auta, ale také hodinky pro milovníky rychlé jízdy byly na světě.

I přesto, že v roce 2012 automobilka zkrachovala, Invicta na svoje „závodní" hodinky nezanevřela a v roce 2018 představila novou kampaň, kterou znovuoživila prvotní odkaz řady S1 Rally.

Nově jsou S jedničky inspirované tradicí a energií okruhu Formule 1, královskou disciplínou automobilového sportu. A protože samotné slovo Invicta znamená "neporažený", musí také hodinky nesoucí toto hrdé označení (a obzvláště ty se závodní estetikou) vyvolávat pocit vítězství a slávy. Záměrem hodinek S1 je v nositeli vzbuzovat dojem moci a výkonnosti, který jej bude provázet i v bežném životě. A to se jim podle mě celkem dobře daří.

Řada S1 Rally přehledně

Tento článek slouží jako průvodce celé modelové řady S1 Rally. Abychom se v tom ale úplně neztratili, pro přehlednost jsem hodinky rozdělila do třech kategorií podle jejich "stupně extravagance" a vybrala pár hlavních modelů na ukázku. Pojďme se tedy podívat na ty S jedničky, které svým designem ještě tolik pozornosti nevzbuzují a na ty, které naopak "klasicky nudné" podobě hodinek ujíždějí jako formule.

Invicta – Přehled modelových řad
12.4.2021 - Eliška Měrková
Invicta – Přehled modelových řad

1. S1, které mají nejmíň koní

Tato kategorie je určená těm z vás, kteří sice jste fanoušky rychlých aut, ale zároveň nepotřebujete, aby to za vás hodinky nekompromisně vykřičely do světa. Proto jsem zde zařadila jednodušší chronografy s decentnějším zbarvením číselníku, pouzdra i řemínku.

Jako první ukázka poslouží quartzové Invicta S1 Rally. Ty na první pohled můžou působit téměř přepychovým dojmem, zvláště díky masivnějšímu ocelovému pouzdru, které je zdobené čtrnáctikarátovým zlatem.

Foto: Hodinky-365.cz

Pozdvižení v kanceláři patrně nevyvolají, ale spřízněnost s motosportem a pompézní Invicťácký look jim stejně nikdo neodpáře. I přes "jednodušší" zpracování totiž překypují množstvím výrazných elementů v podobě sportovních prvků a velkých zlatých číslic u kulatých indexů. Důmyslný a vcelku zábavný detail je umístění loga S1 na pozici indexového čísla 1.

Foto: Hodinky-365.cz

Průměrem určitě zapadají mezi velké hodinky (48 mm) a budou tedy vyhovovat spíše pánům s mohutnějším zápěstím. Řemínek je z prošívané kůže a díky děrování poskytuje majiteli v průběhu nošení větrání.

Důkladné zaměření na detaily nás neopustí ani když hodinky pootočíme a podíváme se na dýnko. Na něm nás zaujme doslovná symbolika loga řady S1 Rally zasazeného do vavřínového věnce, kterým byli ve starověkém Řecku korunovaní vítězové sportovních klání.

Foto: Hodinky-365.cz

Pokud by se vám zlatě zářící verze moc nepozdávala, nezoufejte. Podobný model s chronografem totiž existuje i v umírněnější podobě.

K dispozici jsou například Invicta S1 Rally Men Quartz na oceli se sytě modrým číselníkem.

Design oživuje oranžová ručka stopek a červené S1. Mě pak velmi zaujala vnitřní tachymetrická stupnice, která byla pro závodění stvořena (změříte pomocí ní průměrnou rychlost).

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

Nejsportovnější varianta S1 Rally Race Team 30086 pak dostala hustě perforovaný silikonový řemínek a závodní pruhy táhnoucí se přes číselník.

A tímto modelem pomalu přecházíme k další kategorii.

2. Když Invicta dupne na plyn

Do druhé kategorie jsem zařadila ty modely, které se tematice závodění přibližují velmi věrně... Vždyť ty hodinky vypadají jako malé formule. ;) Mají pestrobarevný hravý design a v hodinkovém světě jsou rozhodně jedinečné.

Hodinky S1 Rally Diablo 37797 se chlubí ďábelskými hranami, japonskými (Seiko) vnitřnostmi pod kapotou a detaily, které musí být pro automobilové nadšence jako stvořené. Vysoké ocelové pouzdro, strukturované výstupky po bocích a průměr 53 mm z nich činí vskutku „chlapácký" kousek.

Invicta S1 Rally Diablo recenze – Ďábelská jízda
5.10.2021 - Eliška Měrková
Invicta S1 Rally Diablo recenze – Ďábelská jízda

Všechny jednotlivé elementy na karbonovém číselníku vykazují sportovní vzhled a jejich barevné zpracování nadchne nejednoho milovníka zajímavých detailů. Obzvlášť důmyslně jsou řešené broušené nožky a jejich napojení k pouzdru.

Ďábelskou podobu na sebe vzaly i černé Invicta Diablo 34631 s automatickým strojkem.

Říci, že poutají pozornost, není nadsázka. Vaše oči ani nebudou vědět, na co se na skeletonovém číselníku koukat dřív. Čitelnost tady přejela na vedlejší kolej, ale věřím, že budoucí majitel jim to rád odpustí.

Pokud se vaše preference pohybují na trochu výstřednější vlně, z podobné stáje jako S1 Rally Diablo startuje hranatý model S1 Rally. Výrazné ladění do královských barev modré a zlaté, struktura na číselníku připomínající masku chladiče, zajímavě řešené subčíselníky – to jsou vlastnosti, které se jen tak neokoukají. Tyto hodinky už navíc disponují sklíčkem s označením Flame Fusion, což je vysoce odolné minerální sklíčko se safírovou vrstvou, které je pro značku Invicta typické.

Raději byste kulaté? Možná vás upoutají Invicta S1 Rally 36368 s neonově oranžovými prvky. Jedná se o velké chronografy (průměr 48 mm) se širokým ocelovým pouzdrem v černé PVD, která vypadá v kombinaci s oranžovou úderně.

Z detailů vypíchnu skeletonový číselník se složitým vrstvením a také skutečnost, že i přese všechen ruch na číselníku zůstávají hodinky relativně dobře čitelné.

Což se ovšem nedá říci o podobných S1 Rally 36367 v černo-červených barvách. Na efektnosti jim to však nijak neubírá.

Dalšími kulatými S jedničkami s chronografem a nápaditě řešeným číselníkem jsou S1 Rally 24223 kombinující ocel s modrými detaily a silikonovým řemínkem.

Lanko táhnoucí se po obvodu lunety, číselník s karbonovou strukturou, broušený chapter ring a průhled na datumovku, který vás (záměrně?) zmate.

Zelenočerné S1 Rally 36307 jedou ostošest, koukněte na ten řemínek se vzorem pneumatiky!

3. Rychle a zběsile

"Rychle", protože hodinky z této kategorie prostě a bez skrupulí jedou na plné pecky (až se mi možná zdá, že trošku ujíždějí z "moto-sportovního" konceptu). A "zběsile" kvůli jejich šílenému megalomanskému provedení. Působí však bezmála impozantně.

S1 Rally 26427 na sebe upoutávají už z dálky. Zlatá PVD úprava a množství detailů vás skoro vyvede z rovnováhy. Mocným prvkem se stala ornamentální velryba obeplouvající Open Heart, odkrývající srdce strojku. Celkovou dynamiku umocňuje přechod ornamentů na silikonový náramek.

Podobnou ornamentální hru nabízí zlaté S1 Rally 12790 s ražbou draka na číselníku.

U těchto hodinek si říkám, že mě designéři z Invicty svou detailní prací nejspíš nikdy nepřestanou překvapovat.

Tento model se nabízí také v decentnější, ovšem neméně zajímavé stříbrné barvě.

Abych řekla pravdu, myslím, že S1 Rally Man budou na většinu lidí "už moc". Mám totiž pocit, že každý jednotlivý prvek má za úkol ohromit, a tím pádem po nich oči bezradně těkají a nevědí, na co se dřív zaměřit. Takové hodinky zvládne málokdo a jestli je tato vizáž geniální a působívá nebo opticky přetížená, je už na estetice každého z nás. Tyto hodinky jsou prostě své a vyžadují podobně osobitého nositele.

S1 Rally pro vítěze na dráze i v životě

S jedničky nejsou hodinky pro běžné smrtelníky a zastáncům decentní elegance a minimalismu se z nich asi protočí panenky. Estetika závodění z nich zkrátka sála do všech stran, a proto potěší převážně sportovní chlapy s bouřlivější osobností, kteří se nebojí vyjít z davu a výrazné hodinky dokážou vynést s hrdostí a sebevědomím. Tak co, troufnete si na ně? ;)

A na závěr můžete posoudit sami, jak si s inspirací Formulí 1 Invicta poradila.

PS: Pro pravé motofajnšmekry má Invicta za kapotou ještě jednu třešničku – Kufr na hodinky Invicta v podobě závodní helmy.

Není to vaše gusto? Podívejte se na ostatní kufry Invicta.

Fotogalerie hranatých hodinek Invicta – Ano, hrany jsou fakt v kurzu
29.12.2023 - Filip Debrecenyi
Fotogalerie hranatých hodinek Invicta – Ano, hrany jsou fakt v kurzu

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Margaelpřed 1150 dny, reagovat
Koupím,ale jen nějaké Invicta do 4000 ,- CZK ( nejlépe turbine ).
Agáta Vřeskápřed 1149 dny
Až na ně narazíte, dejte vědět ;)

Hodinky zmíněné v článku