Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické | Potápěčské

Milan Letošník | 20.9.2019 | 7 MIN | 1x komentář

Když se řekne potápěčská, říkáte si, takové hodinky asi nebudou pro mě, vždyť já jsem rád, když si v Chorvatsku zašnorchluji v dvoumetrové hloubce. Nenechte se zmýlit, potápěčskou stupnici najdeme v dnešní době stejně tak na zápěstích manažerů, jako samotných potápěčů. Jak to? Žádnou záhadu v tom nehledejte, je to jednoduše otázka stylu. Více než technický návod, jak se připravit na ponor u Mariánského příkopu, je záměrem článku rozšířit obzory v oblasti hodinkových lunet, konkrétně té potápěčské.

Foto Pavel Škoda

Princip potápěčské stupnice

Potápěčská nebo také sčítací luneta je v současnosti jednou z těch populárnějších, a není problém narazit na ni v každém druhém hodinářství. Její význam ovšem nemusí být pro každého samozřejmostí, nebude tedy na škodu ujasnit si pár všeobecných informací.

Základem je otočná luneta se stupnicí 0-60, cejchovanou po 5, 10, někdy i 15 minutách. V drtivé většině případů se stupnice nachází po vnějším obvodu skla na lunetě a je otočná. Když říkám, že je otočná, u hodinek určených hlavně pro potápění musí být vždy posuvná pouze proti směru hodinových ručiček. Proč právě v tomto směru, si vysvětlíme podrobněji v průběhu článku. Vzácněji se sčítací stupnice nachází pak pod sklíčkem. Vnitřní sčítací lunetou ovládáme pomocí extra korunky.

No a jelikož je sčítací stupnice primárně určená k měření uplynulého času, hlavními protagonisty této operace bude minutová ručka spolu s otočnou lunetou. Je to opravdu jednoduché, při zahájení jakéhokoliv měření stačí pouze posunutím lunety srovnat číslo 0 (resp. 60) na této stupnici, s minutovou ručkou číselníku. Poté už letmým pohledem na hodinky kontrolujeme, kolik času uplynulo. Proč tedy název potápěčská? Čas strávený pod vodou je, kromě dalších důležitých faktorů jako hloubka ponoru a zbývající kyslík v láhvi, potápěčskou prioritou.

Foto Pavel Škoda

Počáteční bod lunety srovnán s minutovou ručkou, tzn. začal se měřit čas.

Foto Pavel Škoda

Po 10 minutách bude výsledek vypadat takto.

Luneta sčítací nemusí nutně znamenat potápěčskou

Kritéria pro hodinky vhodné k potápění

Stupnice od nuly do šedesátky je jedna věc, hodinky ovšem musí splňovat spousty dalších kritérií, aby mohly být za potápěčské vůbec označovány. Hádáte správně, jde o voděodolnost, kdy se všeobecně doporučuje 200M a vyšší. Trochu vyšší level jsou pak modely, které splňují normu ISO 6425. Nesou označení jako Diver´s watches (potápěčské hodinky), popisek Diver´s se velmi často uvádí přímo na ciferníku hodinek. Splnění této normy znamená úspěšné podstoupení mnoha zátěžových testů, mimo jiné odolávání tlaku, čitelnost, utěsnění korunky a další.

Foto www.hodinky365.cz

Modely s označením Diver´s Watches (Zleva: Orient Sport Triton, Certina DS Action Diver, Seiko Prospex Sea)

Pokud tedy ono magické slůvko vidíte na svém ciferníku, hodinky vás pod vodou nezradí. V úvodu jsem nakousl fakt, že pravé u potápěčských hodinek jde luneta otáčet pouze proti směru hodinových ručiček. Pokud by totiž potápěč nechtěně zavadil o lunetu a tím pádem ji posunul, může si čas strávený pod vodou jedině zkrátit. Při opačném otočení by při pohledu na hodinky nabyl dojmu, že pod vodou strávil kratší dobu, než jaká by byla ve skutečnosti. Taková dezinformace může být v hlubinách oceánu naprosto fatální. Kovové tahy hodinek navíc disponují tzv. potápěčskou extenzí, umožňující prodloužit tah (náramek) s ohledem na tloušťku neoprénového obleku. Klasické zapínací řemínky pak bývají delší, než je běžné.

Proč mají některé zvýrazněných 15-20 minut?

Velmi často se lze na sčítací stupnici setkat s tím, že prvních 15-20 minut na lunetě je zobrazeno v jiné barvě, minutových indexech, nebo jsou čísla obohacena o luminiscenci. Toto dnes už spíše tradiční zdobení vychází z historie, kdy maximální doba ponoru nebývala větší než 30-40 minut. Řekněme, že potápěč měl stanovený časový limit délky ponoru na 35 minut, 60 - 35 = 25. Těsně před zahájením ponoru tedy srovnal 25 na lunetě s minutovou ručkou – jakmile minutová ručka protnula číslo 60 (respektive číslo 0) na lunetě, následoval návrat na hladinu. Zvýrazněných 15-20 minut poté dopomáhalo k přesnějšímu sledování času při cestě vzhůru a dekompresních zastávkách. I když tento způsob značení vznikl v 50. letech minulého století a v dnešní době už není tak využívaný, tradice zůstává a mnoho výrobců ho stále používá.

Klasické zobrazení 15-20 minut (Seiko Prospex Sea, Mido Ocean Star, Edox Delfin)

Když je stupnice spíše na efekt

Jsou však případy, kdy takovou stupnici na hodinkách najdeme, ale voděodolnost je např. pouze 50M, popř. je luneta otočná v obou směrech, nebo taky vůbec. S takovými potápění vůbec nepřipadá v úvahu, ve většině případů plní pouze dekorativní funkci, nazval bych je rádoby potápkami.

Zde hodinky disponují sčítací stupnicí, ale pro potápěče jsou naprosto nevhodné

U verze s obousměrným otáčením samozřejmě čas měřit lze, ale ve vodě bych na ně rozhodně nespoléhal. Pravé potápěčské hodinky lze poznat i tak, že číslice na lunetě bude na šesti hodinách zobrazena „vzhůru nohama". Pokud s lunetou otočíte o 180°, bude zobrazena zase správně. Stupnice totiž musí být srozumitelně čitelná i při její manipulaci.

Přehled značek, kterým lze důvěřovat

Pokud vážně přemýšlíte o koupi potápěčských hodinek, představím vám několik značek, u kterých rozhodně chybu neuděláte. Mezi takové rozhodně patří japonská firma Seiko. V tomto oboru nejsou žádným zelenáčem, již desítky let se věnují zdokonalování a jejich zpracování je na špičkové úrovni. Modely Seiko Prospex Sea jsou toho zářným příkladem.

Seiko Marinemaster s voděodolností hodnocenou na 1000M

Do této skupiny určitě patří také Certina, pocházející ze Švýcarska. Ta používá svůj vlastní bezpečnostní systém – DS Concept (Double Security), což jsou ochranné prvky jako např. zesílené safírové sklíčko, dvojité těsnění korunky atd. Vlastnosti ideální pro potápění má např. modelová řada Aqua. Ještě chvíli zůstaneme ve Švýcarsku, odkud pochází další značka s kvalitními potápkami, a tou je Edox. Mimo kolekce Delfin a Skydiver za zmínku stojí také Hydro Sub, která se pyšní voděodolností dokonce 500M! Citizen, Mido, Hamilton, Alpina, těch jmen je opravdu hodně a každý si tak může vybrat podle svého gusta. Pokud vyloženě nemáte hluboko do kapsy, sázka na světoznámou značku Rolex je jistotou.

Nedá mi to, abych nezmínil jeden unikát pocházející jak jinak než ze Švýcarska. Hodinářská společnost Doxa dala v 60. letech dohromady tým, který na hodinky nahlížel více jako na bezpečnostní pomůcku. Testování probíhalo pod dohledem profesionálních potápěčů a výsledkem toho vznikla v roce 1964 kolekce SUB. Mimo robustní ocelové pouzdro a jasně zřetelné oranžové prvky disponovala patentovanou stupnici, zobrazující rovnou dvě různé škály. Kromě klasického časového rozmezí 0-60, obsahuje také údaje o hloubce uvedené ve stopách. Kombinace těchto dvou údajů potápěčům indikuje maximální možný čas strávený v určité hloubce, aniž by bylo zapotřebí provádět dekompresi.

Doxy SUB 1200T mají navíc stupnici s údají o hloubce

Doxy SUB 1200T mají navíc stupnici s údají o hloubce ponoru

Jak to všechno začalo

Pokud bychom se bavili vyloženě o voděodolnosti, hodinářský gigant Rolex uvedl v roce 1926 první náramkové hodinky na světě pyšnící se titulem – "vodotěsné". Jednalo se o model s vcelku úsměvným názvem Oyster. Na druhou stranu, při pátrání po původu hodinek se sčítací lunetou se dostaneme do 30. let, kdy firma Longines přišla s modelem Weems, který byl původně určen pro piloty letadel. S nápadem spojit tyto dvě vlastnosti dohromady pro účely potápění přišla až výše zmiňovaná značka Rolex. Psal se rok 1953, kdy světlo světa spatřily hodinky s názvem Submariner s voděodolností 100M.

Zdroj: www.bobswatches.com

Rolex Submariner z roku 1953

Již z názvu je patrné, jakým směrem se tento model měl ubírat. Rok 1953 však nebyl pouze ve znamení nových rolexek, model Fifty Fathoms od švýcarské firmy Blancpain nebyl o nic slabší soupeř. Ba naopak, disponoval totiž voděodolností úctyhodných 300M a luneta byla otočná pouze v jednom směru, potřeby potápěčů byly tedy u Fifty Fathoms prioritou číslo 1.

Zdroj: www.hautetime.com

Téhož roku jako Submarinery přišly na svět Fithy Fathoms z dílny Blancpain

Jak šla doba kupředu, do výroby potápek se pustilo mnoho dalších značek. Zajímavostí je, že vzhled potápěčských hodinek se ani s příchodem stále novějších modelů prakticky nezměnil. Proč taky měnit něco, co funguje už přes půl století?

Kancelář nebo moře, čas se dá měřit kdekoliv

Protože cílem sčítací/potápěčské lunety je hlavně měření konkrétního časového úseku, při troše fantazie se dá využít i v životě běžného suchozemce. Měřit čas můžete třeba v sauně, při vaření a tak dále. Otočná luneta navíc může sloužit jako antireflexní pomůcka (potvrzeno při psaní tohoto článku) či počítadlo. Třeba pokud jste pivaři (jako já), můžete si počítat počet vypitých půllitrů tím, že si za každým kouskem posunete stupnici o jeden index. Oněch zvýrazněných 15-20 min by vám snad na jeden večer mohlo stačit.

Z hlediska vzhledu musíme na jakékoliv hodinky přeci jen nahlížet také jako na šperk, ozdobu zápěstí, se kterou se rádi pochlubíme ostatním. Oslnit kohokoliv v metru, kanceláři nebo kdekoliv jinde na veřejném místě bude jistě snazší, než v hlubinách oceánu.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Wunderpepipřed 1531 dny, reagovat
Super článek, děkuji!