» Blog » Zprávy

Jak hodnotíme sportovní a chytrou vybavenost chytrých hodinek?

Tagy: Zprávy

Dominik Hok | 15.6.2023 | 2 MIN

Na našem e-shopu jsme vám to chtěli co nejvíce zjednodušit, a proto u každých chytrých hodinek najdete bodové ohodnocení toho, jak moc jsou vybavené z hlediska chytrých a sportovních funkcí. A v tomto článku vám vysvětlíme, jak naše bodování funguje.

Náš hodnotící systém zahrnuje vybrané parametry, za které můžou hodinky získat určitý počet bodů. Čím větší počet bodů hodinky získají, tím jsou vybavenější. Jelikož každý chce od chytrých hodinek trochu něco jiného, funkce jsou rozdělené do dvou kategorií – sportovní a chytrá vybavenost.

Sportovní vybavenost vychází ze senzorů, které v hodinkám najdeme. Proto jsou vždy jednotlivé funkce začleněné pod tyto senzory. Funkce, které nezapadají přímo pod konkrétní senzor, jsou v "Ostatní".

Chytré funkce jsou začleněné do několika kategorií.

Jaké funkce zahrnujeme?

Moc dobře víme, že ve vybavenosti nezahrnujeme spoustu funkcí, které hodinky mají, ale je zahrnuto pouze to, co dává smysl alespoň pro 1 z 10 uživatelů. Test tedy neobsahuje hodně specifické funkce, ale ty, který dávají smysl spíše pro běžného uživatele bez specifických požadavky (např. výpočet kompresní přestávky pro potápěče).

Při výběru funkcí se řídíme třemi hodnotícími parametry – užitečnost, cena a výjimečnost.

Jak rozhodujeme o bodovém ohodnocení?

Nejdůležitější je užitečnost, která by měla tvořit zhruba 50 % celkové váhy hodnocení, další dvě poté tvoří zhruba 25 % a mohou nějakým způsobem ovlivnit hodnocení. Primární je ale pro nás uživatel a jak je pro něj parametr důležitý. Například cena se často může těžko odhadovat, ale jsme schopni ji odhadnout podle ceny hodinek, ve kterých se například daný senzor objevuje.

Bodová škála je od 5 do 100. Pokud se k nějakému parametru hodí bodové ohodnocení menší než 5, je to pro nás známka toho, že bychom jej dost možná neměli do hodnocení začleňovat.

Body do 30 jdou po násobcích pěti a nad 30 po násobcích 10. Bodové hodnoty jsou tedy 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100.

Při hodnocení jsme se snažili být konzistentní, co se týče ohodnocení jak chytrých, tak sportovních funkcí. Proto například akcelerometr má téměř totožné ohodnocení jako možnost telefonování. S ohledem na nepoměrný počet funkcí v rámci jednotlivých kategoriích (sportovní funkce mají o dost více) nemusí být celkový počet bodů v určité kategorii srovnatelný s druhou kategorií.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře