Jak vybrat dětské hodinky? 6 věcí, které byste měli zvážit před nákupem

Tagy: Průvodce výběrem | Dětské | Klasické

Agáta Vřeská | 28.11.2023 | 6 MIN | 2x komentář

Dětské hodinky jsou skvělý nápad na smysluplný dárek. Rozhodně udělají i hodně parády, ale současně předají dítěti pocit, že nosí něco z dospěláckého světa. Pokud si nevíte rady s výběrem, máme pro vás pár základních rad. Na co si při výběru dát určitě pozor?

Když jdou do první třídy, za vysvědčení, k narozeninám, nebo jen tak pro radost. Hodinky dětem určitě udělají radost. Jak vybrat ty správné? Na které parametry se zaměřit? A co je nadřazené všem číslům? Naše zkušenosti jsme přetavili do krátkého průvodce a přidáváme i pár tipů na oblíbené modely.

1. Na kvalitních materiálech nikdy nešetřete. Na co si dát pozor?

Kvalita je na prvním místě. Pokud kupujete první hodinky a už teď víte, že za rok či dva stejně budete měnit za nové, nemusíte do nich investovat hodně. Ale na materiálech byste neměli šetřit bez ohledu na to, zda je bude nosit pár měsíců či let.

Dětská pokožka je totiž citlivá a některé děti mohou dokonce trpět na různé alergie. Proto vybírejte pouzdro (tělo) hodinek z bezniklových slitin a ideálně s dýnkem z kvalitní oceli. Pokud víte, že ani ocel nedělá pokožce vašeho dítěte dobře, na trhu jsou kvalitní hodinky kompletně z plastu (například švýcarský Flik Flak).

Dýnko by mělo být z bezniklové slitiny, ale ideálně z oceli.

Dýnko by mělo být ideálně z oceli.

Rozhodně se vyhněte slitinám, u kterých nevíte, co obsahují. Na trhu najdete mnoho opravdu levných hodinek, ale mohou obsahovat například vysoké množství niklu a tomu se rozhodně chcete vyhnout.

Kvalitní materiály platí také pro řemínky. Ideální je silikon, který je lehký, dobře se přizpůsobí ručce a dá se jednoduše očistit. Vhodné jsou i textilní řemínky, a pokud dítě s hodinkami nebude chodit do vody, kůže či koženka je na kůži rovněž velmi příjemná a nenapáchá žádnou neplechu. Co naopak pro malé děti nedoporučujeme, jsou ocelové náramky, které jsou zbytečně těžké.

Pokud původní řemínek doslouží, lze jej obvykle snadno vyměnit za náhradní řemínek. A mnoho výrobců má v nabídce i přímo originální, takže se nemusí měnit vzhled.

Silikonový řemínek je vhodný i do vody či na sport.

Silikonový řemínek je vhodný i do vody či na sport.

Zvážit byste měli také materiál sklíčka. Nejčastěji najdeme na dětských hodinkách minerální, ale občas se setkáme s plastovým. Plastové se mnohem rychleji poškrábe, ale zato je pružnější, jen tak se nerozbije a obvykle se ani v případě rozbití netříští na ostré střepy. Proto bude skvělou volbou pro nejmenší děti nebo u sportovních hodinek.

Plastové sklíčko se snadněji poškrábe, zato je pružnější a je menší šance, že se roztříští na ostré střepy.

Plastové sklíčko se snadněji poškrábe, zato je pružnější a je menší šance, že se roztříští na ostré střepy.

Jaké sklíčko je pro hodinky nejlepší?
2.12.2018 - Martin Koňařík
Jaké sklíčko je pro hodinky nejlepší?

2. Musí odolat vodě. Jakou voděodolnost vybrat?  

Všichni to určitě znáte. Děti moc neřeší, jakou voděodolnost mají jejich hodinky. Kurzy plavání, letní dovolená u moře, večerní sprcha… Málokteré dítě si vzpomene, že si má sundat hodinky. Pokud tedy víte, že právě takové aktivity jsou na denní bázi, vybírejte hodinky s voděodolností 10 ATM (100 metrů).

Mezi značkami kvalitních dětských hodinek se na sportovní hodinky s vyšší voděodolností zaměřuje například Lorus či Secco a 100metrovou voděodolnost nabízí také oblíbené české Prim Klaun.

Základní voděodolnost u svých hodinek dnes už ale nabízí všichni renomovaní výrobci dětských hodinek. Pokud jsou tedy hodinky určené například do školy a větší vodní šprýmy se jim vyhnou, bát se nemusíte ani hodinek s 30 či 50 metry vodního sloupce.

Voděodolnost by měla být přizpůsobená aktivitám, které na hodinky čekají.

Voděodolnost by měla být přizpůsobená aktivitám, které na hodinky čekají.

Výjimku tvoří značka Flik Flak, která nabízí hodinky s 30M voděodolností, ale díky své konstrukci se s hodinkami dá klidně plavat i potápět ve vaně. A dokonce se dají i vyprat v pračce. Textilní řemínek je k tomu u Flik Flaků také vhodný. Pro malé děti jsou jako stvořené.

Dětské hodinky Flik Flak recenze – Ty nejlepší první hodinky?
24.11.2021 - Radim Krčmář
Dětské hodinky Flik Flak recenze – Ty nejlepší první hodinky?

3. Velké tak akorát. Jakou zvolit velikost?

Velikost je jedno z nejdůležitějších kritérií. Pokud se dítěti hodinky nebudou dobře nosit, zůstanou ležet na nočním stolku. Proto je důležité, aby nebyly příliš velké, ani těžké.

Hodinky nesmí být příliš velké, aby na ruce nepřekážely.

Hodinky nesmí být příliš velké, aby na ruce nepřekážely.

Pro malé děti doporučujeme například Flik Flaky, které jsou vyráběny z plastu, mají textilní tenký řemínek a plastové sklíčko. Díky tomu jsou skutečně lehoučké, řemínek se krásně přizpůsobí a u sklíčka nehrozí rozbití v takové míře jako u minerálního.

Pro starší děti už se nemusíte bát sáhnout po kovových hodinkách. Velikost by ale stále měla odpovídat obvodu zápěstí dítěte. To se zobecňuje velmi těžko, protože každé dítě má ruku v určitém věku jinou. Ale ty nejmenší hodinky mají okolo 23–28 mm, ty větší okolo 30–35 mm.

6 NEJ: První dívčí hodinky pro malé parádnice
4.12.2020 - Agáta Vřeská
6 NEJ: První dívčí hodinky pro malé parádnice

Na drobné hodinky se zaměřuje například značka Bentime. Oblíbené jsou u malých princezen s mašličkou či kočičkou. U chlapců boduje motiv fotbalu a dinosauři.

Pro starší slečny či chlapce se můžete inspirovat u značky JVD. Dívky zaujme například model s květinami, který už působí dospěleji. Pro chlapce zase doporučíme model s podsvětleným číselníkem a zeleným řemínkem.

790 Kč skladem

TIP: Pro starší chlapce můžete sáhnout po modelech Casio Collection. Některé mají menší průměry a zaujmou dospěláckým designem. U slečen zase zvažte třeba Festinu Mademoiselle.

4. Čísla nebo digitálky?

Obecně platí, že děti lépe přečtou čas na digitálním displeji. Ale pokud má jít o první hodinky, které děti posunou tak říkajíc o krok do světa dospělých, a které mají navíc pomoct s poznáváním času, určitě budou vhodnější s ručičkami.

U ručičkových, tedy analogových hodinek, je dobré zaměřit se na dobrou čitelnost a předtištěné číslice hodin, aby se menším dětem čas lépe poznával. Výrobci tomu přizpůsobují i design, takže třeba hodinová ručka má tvar růžové pastelky a minutová fialové pastelky. Děti si to lépe zapamatují a může je pak učení času i více bavit.

Dobře rozlišené číslice mohou dětem pomoct se čtením času.

Dobře rozlišené číslice mohou dětem pomoct se čtením času.

U digitálek na druhou stranu platí, že mají nějaké ty vychytávky navíc. Nejčastěji stopky, podsvícení a datum. Často jsou navíc sportovnějšího rázu, takže mají i vysokou voděodolnost a univerzálnější motivy a barvy, takže dětem budou dělat společnost klidně i pár let.

Na sportovní digitálky se zaměřují například Lorus. Potěší děti kvalitním podsvícením i velkou škálou barevných variant.

790 Kč Prodej ukončen

6 NEJ: Dětské hodinky pro malé raubíře
11.11.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Dětské hodinky pro malé raubíře

5. Barvy a motivy. Univerzální, nebo s obrázkem?

Všechny předchozí rady budou zbytečné, pokud nevyberete správnou barvu, motiv, obrázek. To nejdůležitější při výběru (nejen dětských) hodinek je: musí se líbit.

Pokud za rok plánujete pořídit nové, naplňte aktuální tužby – frčí u vás zrovna Spiderman, Batman, Ledové království nebo jednorožci? Kupte přesně takové hodinky. Věnujte pozornost tomu, zda je vaše malá princezna zblázněná do růžové a třpytek, nebo zda jsou kosmonauti pro vášeho malého raubíře aktuálně celý svět.

Pokud ale vybíráte hodinky pro starší dítě nebo chcete, ať mu vydrží déle, zvolte jednoduché barevné motivy, které budou v kurzu pořád. Třeba pro dívky namísto jednorožce květinky, které neomrzí v první ani třetí třídě, pro kluky třeba stylové hodinky například v modré nebo černo-červené barvě, které obstojí i za pár let.

Dívčí hodinky JVD – Fotogalerie pro malé princezny
14.11.2023 - Eliška Měrková
Dívčí hodinky JVD – Fotogalerie pro malé princezny

6. Jaké zapínání? A co náhradní řemínky?

Pokud investujete do hodinek více, určitě je dobré si předem zjistit, zda se dá na vybraný model sehnat například náhradní řemínek. Právě řemínky odchází zpravidla nejrychleji, a tak by byla škoda, kdyby pak hodinky musely letět do koše. Naštěstí u většiny výrobců kvalitních hodinek je výměna a objednání náhradních řemínků bez problémů.

Takovou poslední drobností je i způsob zapínání hodinek. U většiny najdete klasickou trnovou sponu. Ale zvláště malé děti mají s tímto způsobem ještě problém. Alternativou mohou být hodinky se suchým zipem. Několik takových modelů najdeme u české značky JVD.

749 Kč nedostupné

6 NEJ: Chlapecké hodinky JVD
31.5.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Chlapecké hodinky JVD

7. TIP navíc: Děti a smartwatche?

Možná jste příznivci klasiky a chytré hodinky pro děti vás ani nenapadly. Ale mají i své výhody. Nejvíce si rodiče pochvalují možnost vidět aktuální polohu dítěte. Pocit bezpečí je totiž důležitý.

Hodinky s GPS lokátorem mohou být skvělou volbou, pokud děti například samy jezdí na kroužky, do školy nebo k babičce.

Šanci byste jim měli dát i tehdy, pokud zatím nechcete dítěti pořizovat chytrý telefon, ale chcete s nimi být v kontaktu. Z některých hodinek lze totiž telefonovat, nebo alespoň odeslat SOS.

My například máme dobrou zkušenost se značkou BodyID:

Body ID Bodyguard 5X recenze – Securitas na zápěstí
9.11.2023 - Dominik Hok
Body ID Bodyguard 5X recenze – Securitas na zápěstí

Děti zase možná ocení, že se na hodinkách dají hrát i nějaké ty hry, nebo je třeba motivují k pohybu.

Výběr je dnes už docela velký, a tak vám nabízíme malého průvodce i s výběrem nejlepších smart hodinek pro děti:

Nejlepší dětské chytré hodinky
10.11.2023 - Dominik Hok
Nejlepší dětské chytré hodinky

Máte už výběr dětských hodinek za sebou? A co u vás doma zabodovalo? Podělte se o vaše rady a tipy do komentářů. :)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Ondrapřed 677 dny, reagovat
Pěkný článek, ale pro děti co se teprve učí poznávat hodiny mám doporučení. Kupujte hodinky co mají ciferník hezky čitelně očíslován 1-12, ale zároveň je tam subciferník, který má minuty 5-60. Dítě pak mnohem lépe zvládne odečet minut. Syna jsem to naučil, když měl čtyři a půl.
Marekpřed 674 dny, reagovat
Detský zákazník to je v podstate určenie heavy duty :)