» Blog » Návody

Jak vyleštit sklíčko hodinek (plast, minerál a safír)?

Tagy: Návody | Chytré | Klasické

Dominik Hok | 31.3.2023 | 5 MIN

Stačí lehce třísknout do futer nebo přejet prstýnkem a je tam... Vaše okolí ho možná nevidí, ale vy víte, že tam je. Škrábanec. Jak se ho zbavit?

Obsah:

Ještě než se pustíte do čtení, počítejte s tím, že tento návod nefunguje na všechny typy škrábanců. Pokud je příliš hluboký, můžete leštit jak chcete, ale prostě se jej nezbavíte. U mělčích vrypů se můžete dočkat úspěchu.

Jak si hodinky připravit na leštění?

Před leštěním je určitě dobré sundat řemínek či kovotah. Na koženém řemínku můžou různé pasty nechávat šmouhy, které se těžko smývají. U hodinek na kovotahu si při leštění zase můžete poškrábat dýnko nebo přímo kovotah.

Vlastnosti sklíček na chytrých hodinkách
25.8.2023 - Dominik Hok
Vlastnosti sklíček na chytrých hodinkách

Okolí číselníku (hlavně lunetu a nožky) určitě přelepte ochrannou lepící páskou. Při leštění skla byste mohli nechtěně přejet jiné části a udělat na nich škrábance. Například u pouzder s barevnou úpravou se může jednat o velký problém, protože barevná úprava se nedá leštit.

Jak vyleštit plastové sklo?

Plastové (akrylátové) sklo je asi to nejjednodušší. Stačí vám jakákoliv dostupná pasta na leštění, hadřík z mikrovlákna, trocha času a výsledek se co nevidět dostaví.

My jsme osobně vyzkoušeli pasty PolyWatch a Displex. Obě jsou přímo dělané na leštění akrylátových sklíček (ať už na klasických nebo chytrých hodinkách). Například PolyWatch má v balení i příslušenství a nemusíte tedy řešit hadřík, textilní kotouč aj.

Docela levným řešením je i leštící pasta o zrnitosti 0,1 mikronů (většinu času je oranžová), kterou koupíte snad v každém hobby obchodě. Tato pasta se používá na vyleštění kovů do lesku, ale díky malé jemnosti je schopná krásně vyleštit i plastové sklo. My na to používáme látkový kotouč a brusku. Za pár minut máte hotovo. S hadříkem budete také úspěšní, ale zabere to trochu více času. Doporučuju nepoužívat jen tak ledajaký hadřík, který najdete doma. Může na něm být usazený prach, který vám může škrábance jen přidávat. Proto je ideální nový hadřík z mikrovlákna.

Nejvíce domácké řešení je vyleštění zubní pastou. V pastě jsou jemné mikročástečky, které dokážou krásně vyleštit nejen vaši zubní sklovinu, ale také plastové sklo.

Jak vyleštit minerální a safírové sklo?

S těmito skly už to není tak jednoduché jako s akrylátovými. Je to z toho důvodu, že křemen zabírá sedmou příčku na Mohsově stupnici a safír dokonce pozici devátou (což je jednu příčku před nejtvrdším diamantem).

Tato dvě skla jsou spojená do jedné části, jelikož je proces leštění totožný.

My na leštění těchto typů skel používáme diamantové pasty o zrnitosti 0,25 až 40 mikronů. Vše se odvíjí od hloubky škrábance. U klasických škrábanců je vhodné začít zrnitostí 20 mikronů a proces by se pak měl odvíjet od toho, jestli se škrábanec ztrácí nebo ne. Pokud ne, jedná se o hlubší vryp, je tedy potřeba větší zrnitost. Pokud ano, můžete zrnitost postupně snižovat.

Ideální je snižovat zrnitost postupně, ale samozřejmě se to podepíše na financích, které do toho vložíte. My máme pasty o zrnitosti 40, 20, 10.5, 3.5, 1, 0.5 a 0.25. Můžete si samozřejmě pořídit jen pasty o zrnitosti například 20, 3.5 a 0.25, ale leštění pak zabere mnohem více času.

Leštit se dá i ručně, kdy je nejlepší připevnit mikrovlákno například na kousek dřeva. Díky tomu budete mít potřebnou sílu a zároveň ideální materiál k leštění. Dalším a rychlejším způsobem je leštění pomocí brusky s plstěným leštícím kotoučem.

U hlubších škrábanců se nebojte začít i smirkovým papírem P2000 a pak dodržet postup výše.

Pozor na hodinky s oboustrannou antireflexní úpravou! Někdy se totiž stává, že se škrábance objeví i na safírovém sklíčku, ale ve většině případů jsou tyto škrábance v antireflexní úpravě. Pokud byste tento typ škrábance chtěli leštit, může se stát, že vzhledu jen uškodíte. Takové typy hodinek bych doporučil posílat do autorizovaného servisu.

Dají se vyleštit skla chytrých hodinek?

Upřímně, je to trochu hazard, který bych spíše nedoporučoval. U některých chytrých hodinek se nám to podařilo, u některých ne. Dokonce samotní výrobci to nedoporučují. Proč?

K zachování dobrých optických vlastností jsou skla často pokrytá speciální úpravou. Docílit toho, abyste měli jednotný vzhled při zachování stejných optických podmínek, je opravdu složitý proces. To je právě rozdíl mezi Corning Gorilla Glass 3 a Corning Glass DX. Právě DX má úpravu ke zlepšení optických vlastností. Proto DX nedoporučujeme leštit.

Další proměnnou je dotyková vrstva. Leštěním můžete naprosto rozházet citlivost displeje, ne-li jeho funkčnost. A vzhledem k tomu, že valná většina chytrých hodinek je s dotykovým displejem...

Co se týče chytrých hodinek, nejlepší je prevence. Hned po koupi ideálně nalepte ochranné sklo, díky kterému škrábancům předejdete. U telefonu už se z toho stal standard a u chytrých hodinek by to tak také mělo být.

Pokud se ale budeme bavit o leštění snímačů tepové frekvence, které najdete na dýnku, neměl by to být problém. Většinou se jedná o plast či minerální sklo, které se dá vyleštit.

Není lepší sklíčko vyměnit?

Nejčastějším důvodem může být například cena, protože leštění vás může vyjít finančně lépe než výměna skla.

Navíc je důležité se před výměnou sklíčka zamyslet nad tím, že s výměnou jsou spojené jisté nepříjemnosti jako třeba potenciálně zhoršená tlakuvzdornost, tedy i voděodolnost (samozřejmě když sklíčko necháte vyměnit v autorizovaném servisu za originální, voděodolnost vám zaručí, cena se však často vyšplhá výš než u neoriginálního).

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Výměna skla je totiž zásah do hodinek, kdy se původní sklo vyjme a na jeho místo se přilepí nové náhradní. Poté vám ale nikdo nemůže garantovat, že jsou hodinky voděodolné a vydrží tlakovou zkoušku. Mohou, ale nemusí.

Dalším parametrem je tloušťka skla, protože výrobci do hodinek (nejčastěji potápěčských) vkládají tlustější skla, která odolají většímu tlaku. Náhradní sklo, zvláště pokud kupujete neoriginální, může být tenčí a tedy méně odolné.

Posledním hlediskem je zásah do hodinek. Je to stejně jako s auty. Jednoho dne se můžete rozhodnout hodinky poslat dál, ale šance na prodej se snižuje, pokud do hodinek někdo zasahoval.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře