Jaké sklíčko je pro hodinky nejlepší?

Tagy: Technologie a pojmy

Martin Koňařík | 2.12.2018 | 7 MIN | 8x komentář

Je safírové sklo opravdu nepoškrábatelné? A jakou má nevýhodu oproti minerálu? Věděli jste, že pro určité hodinky může být nejlepší volbou dokonce starý levný plast? Na konci tohoto článku snad budete mít trochu větší jasno, s jakým sklíčkem hodinky vybírat.

Hodinkové sklíčko

Sklíčka jsou křehkou vnější částí, která svým vzhledem a svými vlastnostmi umocňuje charakter a celkovou hodnotu hodinek. Jejich úkolem je zajistit maximální ochranu ciferníku nebo displeje. Nejčastěji se vyrábí z plastu, z minerálního skla, nebo ze syntetického safíru.

Které sklíčko je nejlepší?

Safírové. Tak bych odpověděl, kdybych z toho nechtěl dělat žádnou vědu a kdyby moje odpověď měla být stručná. Safírové sklo totiž vítězí ve vlastnosti, která je mezi hodinkovými skly nejžádanější - odolnost proti poškrábání.

tissot se safírovým sklem

Tissot Visodate Quartz s "nepoškrábatelným" safírovým sklíčkem

Pokud se ale na typy skel podíváme podrobněji, tak zjistíme, že odpověď na tuto otázku není tak jednoduchá, ani jednoznačná. Každý materiál se vyznačuje jinými mechanickými a optickými vlastnostmi, tvrdostí, křehkostí a čirostí, a je proto vhodný pro jiné použití, cenovou kategorii a typ hodinek. Tuto otázku si při vývoji pokládá také výrobce, a většinou ji za nás, použitím nejvhodnějšího materiálu pro každý konkrétní model, i úspěšně zodpoví.

Nechme prozatím další hypotetické úvahy stranou a pojďme se raději podívat na jednotlivé materiály a jejich vlastnosti. Zajímá nás zejména odolnost proti poškrábání a případnému nárazu, cena, ale také vliv na čitelnost ciferníku nebo displeje.

Hodinky s plastovým sklíčkem létají do vesmíru a jsou ideální pro dětské hodinky

Dříve to byla nejběžnější sklíčka. Říká se jim také organická nebo akrylátová. Jsou levná, vyznačují se nízkou odolností proti otěru, ale poměrně velkou pružností. Proto dnes bývají osazovány do hodinek, u kterých je odolnost sklíčka proti nárazu důležitější, než jeho odolnost proti poškrábání nebo dlouhá životnost.

Mají horší optické vlastnosti a po čase zmatní. Zejména, když už mají většinu svého povrchu pokrytou jemnými vlasovými škrábanci. Ty se ale dají docela dobře zaleštit pomocí speciální pasty, nebo i čistící pastou na zuby.

Jak vyleštit sklíčko hodinek (plast, minerál a safír)?
31.3.2023 - Dominik Hok
Jak vyleštit sklíčko hodinek (plast, minerál a safír)?

Pokud se plastové sklíčko rozbije, tříští se na větší neostré kousky. Tato vlastnost společně s nízkou cenou dělá plastového sklíčko nejlepším kandidátem pro dětské hodinky. U těch nám tolik nezáleží na jejich dlouhé životnosti a na bezvadném stavu jejich skla. Prioritou je bezpečnost při případném rozbití a vzhledem k tomu, že jsou obvykle na pár let, tak také jejich cena.

Plastová sklíčka u dětských hodinek používá např. značka Flik Flak. Mnohé jiné značky ale využívají minerální (Bentime, JVD, Lorus,...).

Jak vybrat dětské hodinky? 6 věcí, které byste měli zvážit před nákupem
28.11.2023 - Agáta Vřeská
Jak vybrat dětské hodinky? 6 věcí, které byste měli zvážit před nákupem

hodinky cannibal s plastovým sklíčkem

Pro dětské hodinky je ideální plastové (akrylátové) sklo

Sklíčkem z akrylátu, který nese obchodní název Hesalit, jsou již mnoho let osazovány švýcarské hodinky Omega Speedmaster Moonwatch Professional. Ty se na zápěstí Neila Armstronga dostaly až na Měsíc. Dodnes figurují na seznamu hodinek, schválených americkou NASA nejen pro kosmické lety, ale i pro použití v otevřeném vesmírném prostoru.

Plastové sklíčka u klasických hodinek jsou pak často využíváná u retro edicí, jako snaha o co největší autenticitu. Krásným příkladem je model Certina DS PH200M.

Certina DS PH200M: Povedený výlet do minulosti
15.5.2018 - Vojtěch Pospíšil
Certina DS PH200M: Povedený výlet do minulosti

Nejběžnější jsou minerální sklíčka

Staly se už téměř standardem. Vyznačují se  podstatně vyšší otěruvzdorností a tedy i životností, než sklíčka akrylátová. A také větší pružností a odolností proti tlaku, než sklíčka vyrobená ze syntetického safíru. Jejich tvrdost odpovídá 6. stupni Mohsovy stupnice tvrdosti. Mají velice dobré optické vlastnosti a nejsou náchylná na tvorbu odlesků. Jejich cena je v porovnání s plastovými sklíčky vyšší, a oproti sklíčkům safírovým jen třetinová.

Někteří výrobci používají "vylepšené" tvrzené minerální sklo se speciální povrchovou úpravou.

  • Hardlex je značka tvrzeného minerálního skla s povrchovou úpravou proti poškrábání, které vyvinula japonská hodinářská společnost Seiko Watch Corporation. Má větší tvrdost než běžné minerální sklo a zachovává si jeho odolnost proti tlaku. Na Mohsově stupnici se nachází na stupni 7. Je jím osazována většina modelů hodinek značky Seiko. Všechny hodinky značky Seiko s minerálním sklem mají Seiko Hardlex.

  • Sapphlex je značka minerálního skla, které je opatřeno tenkou vrstvou syntetického safíru. Kombinuje v sobě to nejlepší z vlastností safírového skla a Hardlexu. Jsou jím osazovány některé sportovní modely Seiko.

  • Sapphire Coated Crystal je sklo podobné Sapphlexu, jen s jiným obchodním názvem, které používá švýcarská hodinářská společnost Wenger.

  • Flame Fusion je obchodní název značky Invicta, označující minerální sklo vytvrzené syntetickou safírovou vrstvou.
Seiko Prospex Sea Automatic Diver´s SRP777K1 seiko hardlex

Seiko Hardlex - vylepšené minerální sklo (Seiko SRP777K1)

Safírové sklíčka, která "nelze" poškrábat

Jsou vyrobená ze syntetického safíru, který je velice odolný proti poškrábání. Jeho tvrdost je jen o stupeň nižší, než tvrdost diamantu. Mají vynikající optické vlastnosti, jsou však velmi náchylná na tvorbu odlesků. Někdy bývají proto opatřena antireflexními vrstvami. Vyznačují se poněkud menší odolností proti nárazům než minerální a zejména než plastová sklíčka. Po rozbití se tříští na drobné ostré úlomky, které můžou poškodit ciferník nebo mechanický strojek hodinek.

Antireflexní vrstva může být jednostranná nebo oboustranná. U jednostranné se dává na vnitřní stranu. U oboustranné antireflexní úpravy se sníží množství odlesků na 99 %, takže můžete mít pocit, jako by tam sklíčko skoro ani nebylo. Zlepšuje to také viditelnost na přímém slunci. Bohužel, vnější vrstva antireflexní úpravy se může poškrábat.

O safírových sklech se často píše jako o nepoškrábatelných. Je to víceméně pravda, protože jen velice zřídka se můžeme dostat do kontaktu s materiálem, který dokáže safír poškrábat. Safír má na Mohsově stupnici tvrdosti hodnotu 9 z 10 (hodnotu 10 má diamant). Nepoškrábatelnost ovšem žádný výrobce hodinek nemůže zaručit a škrábanec na safírovém skle není důvod k reklamaci. Pokud se nám to podaří, tak fyzikální zákony říkají, že se hodinky střetly s materiálem, která je stejně tvrdý, nebo tvrdší. Jak to v praxi může nastat?

Jak se dá poškrábat safírové sklo?

Pár příkladů z praxe, jak je možné safírové sklo poškrábat:

  • Kontakt s diamantovým prstenem. Při chůzi, například v davu, můžete hodinkami zavadit o něčí prsten, který je osazený diamantem. Ten vám na safírovém skle udělá navždy nemilou památku. Nebo když si hodinky odkládáte s diamantovými šprky, nebo sundáváte hodinky přes prsteny.
  • Diamantový pilník na nehty. Některé lepší pilníky mohou jako brusný materiál obsahovat diamantový prášek. Asi se vám nestane, že se hodinky střetnou s pilníkem, ale drobné částečky diamantu mohou po manikůře vaší ženy zůstat na stole a tady už je kontakt dost pravděpodobný.
  • Brusné diamantové kotouče v dílně. Podobný problém jako s pilníkem.

A co Gorilla Glass?

Čiré, odolné a zejména levné sklo Gorilla Glass se v nedaleké budoucnosti může stát materiálem, ze kterého bude vyrobena většina sklíček náramkových hodinek. Společnost Corning, zabývající se vývojem chemicky zesíleného skla už od roku 1960, nedávno představila nový typ skla s obchodním označením Gorilla Glass SR +, které je navrženo speciálně pro použití v chytrých hodinkách (Smart Watch) a ve Fitness Trackerech. Během plně automatizované výroby se toto sklo chemicky zpevňuje iontovým výměnným procesem, který vytváří hlubokou kompresní ochrannou vrstvu na jeho povrchu. Vyznačuje se vysokou odolností proti poškrábání, hladkým povrchem a vynikajícími optickými vlastnostmi.

Neviditelná sklíčka s antireflexní úpravou

Téměř neviditelná bývají z určitého úhlu pohledu sklíčka, která jsou opatřena speciální antireflexní povrchovou úpravou, minimalizující tvorbu odlesků na jejich povrchu. Jedná se o průzračné nanovrstvy speciálních látek, které jsou nanášeny chemickým působením, nebo napařováním za velmi vysokých teplot.

Nejčastěji se jimi opatřují safírová sklíčka, která mají vysokou odrazivost. Aplikují se v jedné nebo v několika vrstvách, nejlépe na vnitřní stranu povrchu, aby se zabránilo jejich případnému poškrábání. Poskytují čistý, odlesky ani odrazy nerušený pohled na ciferník nebo displej hodinek.

Co s rozbitým sklíčkem?

Cena nového sklíčka se odvíjí zejména od druhu materiálu použitého na jeho výrobu, jeho tvaru, velikosti, a případného použití antireflexních vrstev. Obecně se dá říct, že se ceny srovnatelných velikostí a tvarů sklíček pohybují v následujících cenových relacích: plastové 200 Kč, minerální 500 Kč, safírové 1500 Kč.

K uvedeným cenám je nutné připočíst cenu práce a případně i další servisní úkony. Například vyčistění a seřízení hodinového strojku, nebo obnovení voděodolnosti hodinek. Problém může nastat v případě atypického tvaru a rozměru sklíčka, a to zejména u starších modelů hodinek.

Na každý pád, nejlepší je respektovat volbu materiálu sklíčka výrobcem, dbát jeho doporučení a v případě potřeby kontaktovat příslušné autorizované servisní sředisko.

 

Mohsova stupnice tvrdosti

Snad nejdůležitějším parametrem sklíček je jejich tvrdost, která zajišťuje vysokou odolnost proti poškrábání. Je definovaná desetistupňovou škálou, kterou v roce 1812 sestavil německý geolog a mineralog Friedrich Mohs.

Tato stupnice je velice dobře použitelná nejen pro přírodní nerosty, ale také pro syntetické materiály, které se používají k výrobě sklíček. Minimálně si s její pomocí dokážeme udělat základní představu o jejich tvrdosti.

Stupeň tvrdosti Minerál Ekvivalent Sklíčko
1 mastek

2 sůl kamenná, sádrovec nehet
3 kalcit, vápenec měděná mince
4 fluorit (kazivec)

5 apatit nůž, skleněný střep
6 ortoklas (živec) ocelový hřebík minerální
7 křemen
tvrzené minerální
8 topaz vrták do zdiva Gorilla Glass SR +
9 korund
safírové
10 diamant

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

tomas78před 1943 dny, reagovat
jak se da vylestit safirove sklicko jsem se nedocet to me zajima
Martin Koňaříkpřed 1933 dny
Safírové se bohužel nijak vyleštit nedá.
Frenkipřed 1929 dny, reagovat
Mám dojem, že safírové sklo je možno lestit na diamantové filmu, který se používá ve vlakove optice...
Martin Koňaříkpřed 1929 dny
Nějaká technologie založená na tvrdším diamantu na to teoreticky existovat bude, ale jak jsem probíral s lidmi z oboru, v praxi se to prostě nedělá. Možná kvůli nákladům, které by byly v nepoměru k ceně nového safírového skla.
Zdeněkpřed 860 dny, reagovat
Výklad super . Právě jsem si koupil nové hodinky zn ,Lorus . A dozvěděl jsem se něco o sklíčkach. Zajímavé
Karelpřed 859 dny, reagovat
Jedině safír.
MartinVpřed 497 dny, reagovat
Jak to je v odolných (i nárazuvzdorných) hodinkách se safírovým sklíčkem? Podle uvedeného safírové sklo není na takový účel vhodné. Neřeší se to třeba nějakým podlepením folií jako to bývá třeba u skel aut? Třeba Amazfit Falcon v Titanu a se safírem a mají 15 MIL STD 810G, mj. i na nárazy, podobně i Garmin Fenix 7X...
Matěj Urbaczkapřed 496 dny
Zdravím, Martine, u chytrých hodinek se bere safír, stejně jako u klasických, za prémiový materiál skla. Mají veškeré specifikace a vojenské stadardy. Přesto je sklíčko náchylné na přímý náraz. Ačkoliv jsem nikdy neviděl "vysypané" safírové sklíčko na chytrých hodinkách, tak používám fólii s hydrogenní vrstvou, která přímé nárazy dokáže ztlumit.:-)