» Blog » Junghans

Junghans Max Bill Chronoscope recenze – Jako z doby, kdy se hodinky navrhovaly s tužkou v ruce

Tagy: Recenze | Junghans | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Vojtěch Höhe | 14.12.2022 | 3 MIN

Značku Junghans nemáme u nás v Hodinky 365 dlouho. O to více jsem byl zvědavý na automatický chronograf v minimalistickém pojetí Junghans Max Bill Chronoscope 27/4003.46.

Německá společnost Junghans má dlouholetou tradici co se týče výroby časomír. Začátkem minulého století se jednalo o jednoho z největších výrobců, který zaměstnával více než 3 tisíce lidí a pyšnil se produkcí přesahující 3 milióny strojů ročně. Na svém kontě má i některá prvenství, jako například první hodinky, které byly řízené pomocí rádiového signálu.

Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus
24.11.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus

V roce 1961 firma spojila síly s designérem jménem Max Bill, který navrhl celou kolekci. Ta ctí funkcionalistické zásady školy Bauhaus, kterou umělec vystudoval. Těchto zásad se kolekce drží dodnes. Za tento design v roce 2018 hodinky získaly prestižní ocenění Red Dot. A právě z této řady je i kus, který se mi dostal do rukou. Konkrétně je to Junghans Max Bill Chronoscope s referenčním číslem 27/4003.46.

Specifikum a poznávacím znamením této kolekce je číselník, který dominuje přední straně hodinek a zasahuje až na samý okraj pouzdra. V našem případě má stříbrnou barvu s černě natištěnými indexy a názvem firmy. Nalezneme tady dvě stupnice, jedna pro minuty a druhá vnitřní pro hodiny.

Na pozici 3 se nachází okénko pro datum. Jsou tu také dva subdialy, horní slouží jako sčítač minut a spodní jako sčítač hodin pro chronograf.

Okraj číselníku je mírně ohnutý směrem dolů, stejně tak konce minutové a centrální chrono ručky, tak jako to mívaly staré hodinky. Celý tento efekt je ještě umocněn vypouklým safírovým sklíčkem. Díky tomuto prvku na vás z hodinek dýchnou ta 60. léta, ve kterých byl tento koncept navrhnut.

Všechny ručky jsou ve stříbrném provedení a přestože jsou světlé, tak jako číselník, čas se odečítá naprosto bez problémů. Navíc hodinová a minutová ručka jsou vybaveny luminiscenční barvou. Stejně tak nalezneme svítící bod u indexů 3, 6 a 9. Na pozici 12 jsou body dva.

Zbytek hodinek, který je vidět, je pak vyroben z leštěné nerezové oceli. Na pravé straně se nachází tlačítka pro ovládání chronografu a klasicky mezi nimi se nachází korunka, která má tři pozice. Ta není šroubovací, ale to u společenských hodinek ani nebývá zvykem.

Na spodní straně je neprůhledné víčko, které na místě drží 5 šroubů. Kromě standardních nápisů je v samém prostředku zhotoven podpis umělce stojícího za touto sérií.

Průměr celého pouzdra je 40 mm a i na úzkém zápěstí se hodinky nosí a vypadají dobře.

Hodinky jsou vybaveny meshovým náramkem. Tento typ mám v oblibě, protože se jednak příjemně nosí, je téměř nesmrtelný a hodinky nejsou tak těžké, jako s klasickým ocelovým náramkem. Má však jednu velkou nevýhodu a to, že jsou to opravdu velké lapače nečistot. Proto je dobré jednou za čas je nechat v hodinářství vyčistit.

Strojek, který uvnitř tiká je označen jako Junghans J880.2. V podstatě se jedná o esteticky upravené Valjoux 7750. Výrobce se u těchto hodinek také rozhodl, že neukáže ukazatel sekund. Osobně toto rozhodnutí kvituji. Na číselníku je o sčítač méně a díky tomu je přehlednější. A přiznejme si, kdo z nás přes den potřebuje řešit vteřiny?

Samotný stroj je léty prověřený a vychytaný „držák“, který při běžném užívání řekne o servis jednou za 6-8 let. Kvůli těžšímu rotoru samonátahu mu nedělají dobře velké otřesy a nárazy a vyhnul bych se nadměrnému používání natahovačů, což platí pro mechanické hodinky obecně.

Celkově jsem z těchto hodinek nadšený. Pokud máte rádi jednoduchý až minimalistický design, ze kterého navíc dýchá doba, kdy se ještě hodinky navrhovaly s tužkou v ruce, nešlápnete vedle.

Jediné nevýhody, které u hodinek vidím je výše zmíněný mesh náramek a jeho tendence se zanášet špínou a to, že celá přední strana je v podstatě vypouklé sklo, které bude jako první na ráně v případě nějakých nárazů nebo odřenin. Jinak nemám co vytknout.

Mohlo by vás dále zajímat:

Certina DS Podium Chronograph Automatic představení – Elegán se závoděním v DNA
4.5.2021 - Eliška Měrková
Certina DS Podium Chronograph Automatic představení – Elegán se závoděním v DNA

Tissot ohlásil nové PRX s automatickým chronografem
22.3.2022 - Eliška Měrková
Tissot ohlásil nové PRX s automatickým chronografem

Junghans Meister Mega 58/4803.44 recenze – Nadčasová retro preciznost
29.6.2023 - Patrik Zdvíhal
Junghans Meister Mega 58/4803.44 recenze – Nadčasová retro preciznost

Junghans Meister Chronoscope recenze – Dokonalost par excellence
14.8.2023 - Igor Kratochvíl
Junghans Meister Chronoscope recenze – Dokonalost par excellence

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku